Giriş Notu: Bu yıl, 17 Nisan 1940 tarihinde resmen kurulan 'Köy Enstitülerinin 82. Kuruluş Yıldönümü' dür.
Türkiye eğitim tarihinde çok önemli bir yeri olan Köy Enstitüleri sisteminin, dün- bugün- yarın bağlantısını güçlendirme amacına katkıda bulunabilmek için KESİT köşemizin Nisan ayındaki tüm yazıları Köy Enstitüleri konusunda olacak.
İzninizle bugün köşemize önce, 15 Nisan 2010 tarihinde Sakarya gazetesinde yayımlanan yazımı konuk etmek istiyorum. Çünkü o günlerden çıkaracağımız önemli dersler var…
*****
'70. Yıl Etkinliklerine Katılım Çağrısı'
Köy Enstitülerinin 70. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Eskişehir'de 17- 30 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak etkinlikler hakkında sizlere bilgiler ve yorumlarsunmaya devam edeceğim. Böylesine önemli bir konuda bana anlayış göstereceğinize ve bu konuları paylaşmaktan birlikte mutlu olacağımıza inanıyorum.
Köy Enstitülerinin 70. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Eskişehir'de 17- 30 Nisan 2010 tarihlerini kapsayan etkinliklerin gerçekten hem Köy Enstitülerinin hem de Eskişehir'in adına yakışır nitelikte bir program hazırlandı. Kentimizdeki eğitimle ilgili onlarca kuruluş bu etkinliklerde katılımcı veya destekleyici olarak yer alıyor. Belediyelerimizden üniversitelerimize, eğitim örgütlerinden diğer demokratik sivil toplum kuruluşlarına ve eğitim kurumlarımıza kadar uzanan bu katılım halkası içinde yer alan tüm kuruluşlara ne kadar teşekkür etsek azdır.
Böylesine geniş katılımlı ve içerikli bir programın kendi alanında Türkiye'de bir ilkolduğunu biliyoruz ve bu onuru sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Etkinlik programının ayrıntıları son birkaç günden beri çeşitli kanallarla kamuoyuna sunuluyor. Dileriz bu duyurular tüm ilgililerin bilgilerine ulaşır.
Yapılacak etkinliklerin duyurularını gerekli şekilde yapmak elbette önemli. Ama bence esas önemli olan 'bu etkinliklere katılma istek ve kararlılığıdır.'
70. Yıl etkinliklerinin hazırlık sürecinin odağında sorumluluk yüklenmiş bir kişi olarak çeşitli çevrelere tekrar 'katılım çağrısı' yapmak istiyorum:
Köy Enstitüsü Mezunlarına:
Sizler bu güzelim eğitim kurumlarında eğitim görme şansına sahip olmuş insanlarımızsınız. O nedenle 'Gün, öncelikle sizin gününüzdür.' Sizlerin bu konuda çok duyarlı olduğunuzu, tüm etkinliklere bayramlık giysilerinizle ve eksiksiz bir şekilde katıldığınızı geçmiş yıllardaki deneyimlerimizden çok iyi biliyoruz. Sizler bizim dünümüzsünüzve o katılım mutluluğunu bu yıl da sizlerle paylaşmak istiyoruz.
EĞİT-DER Üyelerine:
İzninizle iğneyi önce kendimize batırmak istiyorum. Biz EĞİT-DER üyeleri, 'Emekli olduk ama söyleyecek sözlerimiz ve yapacak işlerimiz daha bitmedi.' düşüncesiyle bu derneğin çatısı altında toplanmış eğitimcileriz. Yaşamakta olduğumuz şu günlerde o kadar çok söyleyecek sözümüz ve yapılacak işimiz var ki. Lütfen, 'Günlük fantezilerimizden biraz başımızı kaldırarak 70. Yıl etkinliklerine katılalım ve katılım sağlayalım.'
Çalışan Öğretmenlerimize ve Eğitim Sendikalarına:
Eğitim tarihimiz açısından önemli olan değerlerimize sahip çıkmak ve o değerleri geliştirmek herkesten önce şu anda çalışmakta olan öğretmenlerimizin görevidir. Günümüzde yığınlarca özlük ve meslek sorunuyla karşı karşıya olduğunuzu biliyoruz. Ancak, güncel sorunların gerçek çözümünün 'gelenekten geleceğe uzanan bir biçimde örgütlenmekten' geçtiğini bizler çok iyi biliyoruz. Bu bağlamda sizleri 70. Yıl etkinliklerinde birlikte olmaya, umutlarımızı ve bilinçlerimizi paylaşmaya çağırıyoruz. Lütfen etkinliklerimize katılın ve biz ak saçlı delikanlıların, 'Bu gençler neden gerekli duyarlılığı göstermiyorlar?' diyen sitemlerine fırsat vermeyin. Bu konuda özellikle eğitim sendikalarını göreve çağırıyoruz.
Eğitim Fakülteleri Öğrencilerine:
Öğretmenliği meslek olarak seçmeyi hedeflemiş olan gençlerimizin 70. Yıl etkinliklerine katılmaları hem onların deneyimlerine katkıda bulunacak hem de bizlere güç ve moral verecektir. Eğitim fakültesi öğrencilerinin katılımlarının sağlanması konusunda üniversitelerimizde görev yapan meslektaşlarımızın bize destek olacağına inanıyoruz.
Demokratik Sivil Toplum Kuruluşlarına:
Köy Enstitülerinin eğitim tarihimizde çok önemli yerleri olduğu yadsınamaz. 'Çağdaş ve aydınlık bir Türkiye'ye giden yolun çağdaş eğitimden geçtiği' bilinciyle tüm demokratik sivil toplum kuruluşlarını etkinliklerimize katılım ve katkıda bulunmaya çağırıyoruz.
Katılın, Köy Enstitülerinin 70. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde oluşturulan demokratik birliktelik halayının bir halkası olmak mutluluğunu birlikte paylaşalım. (Sakarya, 15 Nisan 2010)
*****
* 2010 yılından bu yana geçen 12 yıl içinde ülkemizin demokratik yapısında çok büyük olumsuzluklar yaşandığı acı bir gerçekliktir. Tepemizde oluşturulan tek kişi sistemi, demokratik sosyal etkinlikleri engellemek için her yolu denemektedir.
Üstelik son iki yıldır dünyayı yakıp kavuran küresel salgın ve son aylarda ortaya çıkan savaş pisliği nedenleriyle sosyal etkinliklerin düzenlenmesi çok zorlaşmıştır.
Ancak 'Bağımsız, laik ve demokratik Türkiye' için her durum ve koşulda yapılabilecek demokratik görevler vardır:
  • Yeter ki 'örgütlü birleşik mücadele' temel ilkesinden sapmayalım…
  • Yeter ki 'fanatik siyasal gruplaşmalara' ya da 'kişisel kaprislere' dayalı 'sekterliklerin dayanılmaz hafifliğine' kapılmayalım…
* Bu bağlamda, bu yıl Eskişehir'de yapılacak 'Köy Enstitülerinin82. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri'mutlaka'Laik, demokratik, bilimsel, kamusal eğitim' ilkelerini benimseyen kurum, kuruluş ve demokratik örgütlerle 'birlikte' yapılmalıdır.
* Bu birliktelik doğrultusunda, Eskişehir'de demokratik eğitim alanının etkin örgütleri olan Eğitimciler Derneği (EĞİT- DER),Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği (TEÖ- DER) ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) koordinatörlüğünde;EĞİTİM- SEN ve EĞİTİM- İŞ Sendikalarının katılımlarıyla bir 'kutlama komitesi' oluşturulmalı ve programın ayrıntıları bu komite tarafından planlanmalıdır.
* Yapılacak etkinliklere kentimizdekidiğer demokratik kitle örgütlerinin veEskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi,Odunpazarı Belediyesi'nin katılım ve paylaşım destekleri sağlanmalıdır.
Gelecek haftalardaki yazılarımda Köy Enstitüleri konusunu birlikte irdelemeye devam edeceğiz.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla, birlikte…