Tüm Türkiye'nin ve dünyanın merakla beklediği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi önceki gün yapıldı. 31 Mart'taki 'seçimi 13 bin 729 oy farkla kazanan' İmamoğlu, yeniden yapılan seçimi 'bu sefer ezici oy farkıyla' aldı.

13 BİN NASIL 806 BİN OLDU?
10 milyon 560 bin 963 kayıtlı seçmenden '8 milyon 925 bin 63'ü sandığa gitti. Geçerli oy 8 milyon 746 bin 464, geçersiz oy 178 bin 599 oldu. Seçime katılım oranı 'yüzde 84,5' olarak gerçekleşmiti. Millet İttifakının adayı Ekrem İmamoğlu '4 milyon 741 bin 868 oy' (%54,21) aldı. Cumhur İttifakının adayı Binalı Yıldırım '3 milyon 935 bin 453 oy' (%44,99) topladı. İmamoğlu Yıldırım'a '806 bin 415 oy' fark attı. mamoğlu daha sonra iptal edilen 31 Mart seçimlerinde 4 milyon 171 bin 118 oy (yüzde 48,80) almıştı. Binali Yıldırım 4 milyon 149 bin 656 oy (yüzde 48,55) toplamıştı. İmamoğlu seçimi 21 bin 664 oy farkıyla kazanmıştı. AK Parti seçim sonuçlarına itiraz etti. Oylar yeniden sayıldı. Fark 13 bin 729'a düştü. YSK Ekrem İmamoğlu'nun kazandığını açıkladı. Ancak AK Parti olağanüstü itirazda bulundu. YSK 4'e karşı 7 oyla bu itirazı kabul etti. 31 Mart yerel seçimlerini iptal etti. Peki '13 bin 729 oy farkı üç ay içerisinde nasıl 806 bin 415' oldu?

BEKA KADRO DIŞI KALDI
İstanbul halkının büyük çoğunluğu 31 Mart yerel seçimlerini İmamoğlu'nun kazandığına inandı. Ona yapılanları 'büyük haksızlık' olarak gördü. Medyanın yüzde 95'i AK Parti yanlısı yayınlar yaptı. Yıldırım'ı öven, İmamoğlu'nu karalayan yayınlar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mitinglerde İmamoğlu ve CHP'ye ağır hakaretlerde bulundu. FETÖ'nün 'siyasi ayağını ortaya çıkarmayanlar' bu terör örgütüyle İmamoğlu'nu örtüştürmeye çalıştı. AK Parti halkı ayrıştıran nefret söylemleriyle hep sahneye çıktı. Yetmedi Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın mektubu devletin ajansı kesmeden tamamını yayınladı. O da yetmedi devletin televizyonu teröristbaşının kardeşiyle röportaj yaptı. Peki 31 Mart yerel seçimlerinde ağızlardan düşürülmeyen 'Beka'ya ne oldu? HDP oylarını alabilmek veya sandığa gitmelerini önlemek adına Öcalan kardeşler' sahaya sürüldü. Bundan dolayı 'Beka'ya kadroda yer kalmadı.

SEVGİ DİLİ KAZANDI
İmamoğlu kendisine yönelik sistematik şekilde karalamalara ve nefret söylemlerine karşı hep sevgi dilini kullandı. İstanbul'un, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Muhaciri, Tatarı, Alevisi, Sünnisi, Gayrimüslümünü nefret değil, sevgi diline sahip çıktı. Ayrışmayı değil, bir olmayı tercih etti. Bu dayanışma o kadar etkili oldu ki; İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimlerinde Binali Yıldırım'a oy veren seçmenlerin önemli bir bölümünün oyunu bile aldı. Bu olay gösterdi ki; 'yandaş medya ve yandaş yazarların halkın gözünde hiçbir güvenilirlikleri' kalmamış. 31 Mart'ta yapılan seçimlerde İstanbul'un '39 ilçesinin 16'sında Ekrem İmamoğlu 23'ünde ise Binali Yıldırım sandıktan birinci' çıkmıştı. Bu seçimde İstanbul'daki tablo da değişti. 23 Haziran'da İstanbul'un '39 ilçesinden 28'inde Ekrem İmamoğlu, 11'inde Binali Yıldırım' galip geldi. İstanbul seçimlerinin tamamı iptal edilip, yeniden yapılmış olsaydı AK Parti Büyükşehir Meclisi'nde 'azınlıkta' kalırdı. İstanbul seçimlerinin 'tek adamlıktan tekrar parlamenter sisteme geçişin başlangıcı olacağını' düşünüyorum. Üç ay arayla iki defa üst üste İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nun tüm engellemelere rağmen çok başarılı olacağını düşünüyorum...
-------------------------------------------------------
NOSTALJİ
ESKİŞEHİR'İN SELAMİ AMCASIYDI

30 yıl önce. 26 Mart 1989 gece saat 01.00'de. Yer, SHP Eskişehir parti binasının önü. Yerel seçim sonuçları açıklanıyor.

SEÇİM ZAFERİ
Merhum Selami Vardar 79 bin 767 oy ile Eskişehir Belediye Başkanlığına seçiliyor. Toplam oyların yüzde 43,11'ini alan Vardar, partilileriyle birlikte büyük sevinç yaşıyor. Fotoğrafta SHP'liler ile seçim zaferini kutlayan Vardar parti binasından ayrılmak üzere. Fotoğrafta, 30 yıl öncesinde SHP'nin genç Merkez İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer, partinin önde gelen isimleri Mustafa Taşlak ve Erdoğan Ulukan dikkat çekiyor. O seçimde ikinci parti DYP oluyor. DYP'nin sendikacı adayı Muhittin Yılmaz 51 bin 869 oy aldı.

DAMGA VURDU
İktidar partisi olan ANAP'ın adayı olan Fethi Heper 35 bin 396 oyda kaldı. Vardar Eskişehir altyapısını yaparak, kentin çamurdan kurtarılmasında önemli rol oynadı. Eskişehirlilerin 'Selami Amcasıydı', 1973-1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem belediye başkanlığı yaptı. Halkın başkanı olarak siyasi ayrım yapmadan gerçekleştirdiği hizmetlerle Eskişehir'e damgasını vurdu. 18 yıl önce 24 Ağustos 2001'de vefat etti. Dürüst ve çalışkan kişiliğiyle kentimize büyük hizmetleri olan merhum Vardar'a Allah'tan rahmet diliyorum. Hizmetlerini Eskişehir halkı asla unutmayacak…
---------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
Binali İstanbul seçimlerinde neden çuvalladık?
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım: Ben size dedim. 'Rakıya fazla zam yapmayın' diye. O kadar zam yaparsan millet böyle ayılır, oyunu bize vermez.
--------------------------------------
FIKRA
NİNEMDEN ELEKTRİK ALDIN MI?

- Dede...
- Efendim
- Sen evlenirken ninemden elektrik aldın mı?
- Yok, bizim zamanımızda elektrik yoktu...
- Nasıl?
- Gaz lambası vardı, Gaza geldim evlendim...