Sevgili okurlar;
ALLAH'a şükür büyük bir ibadet olan oruca erişmiş bulunuyoruz. Müslümanlar olarak oruca ne kadar sevindi isek geçtiğimiz yıllara göre oruç tutamayanların çokluğu ise bizleri çok üzüyor. Ben çocuk iken Ağustos sıcağında tarlada buğday tarlasında ağzında yutacak tükürüğü bulamayan çalışanlar dereden mendillerini ıslatır onunla dudaklarını kurumaktan korumaya çalışırlardı ve onlar akşam olunca oruçlarını dua ederek zevkle açarlar testiyi başlarına diker kana kana içerlerdi.
Bununla ilgili geç saat olmasına rağmen ay ışığında uzak da olsa camiye teravihe giderlerdi .bugünlerde ise ALLAH Teala tüm imkanları verdiği halde bütün nimetleri ayaklarımıza serdiği halde tüm bu nimetlere karşılık vücudumuzun zekatı olan orucu niçin tutamıyoruz bunu anlamakta insan zorlanıyor. Tıbbın bildirdiğine göre orucun. Mideyi dinlerdirmede ve iç hastalıklarda o kadar çok faydaları var ki ben sadece yeni eserleri değil eski ve özellikle Osmanlı döneminde yetişmiş büyük Türk alimlerinin eserlerine de ulaşabildiğim kadarıyla bakmaya çalıştım bu orucun faydalarını sayfalar dolusu yazılar yazılsa yine de tam anlatmak mümkün değildir. Bütün bunların yanında özellikle görsel medyada hem işin ehli din adamları. Hem de bu dalda uzman olmuş tıp hekimleri tarafından bu çok büyük sevabı olan ibadetin maddi ve manevi yönleri gereği gibi anlatılsa mazeretsiz oruç tutamayan nice Müslümanların bu ibadeti yerine getireceğine yürekten inanıyorum.
Bir bakıyorsunuz TV'de falanca şunun hakkında şöyle diyor diğeri bunun hakkında böyle diyor diyerek gece geç saatlere kadar tartışıyorlar. Netice geriye dönüp baktığınızda koskoca bir hiç. İşte bu nedenden bazı zamanlar bizim ebedi hayatımızı ilgilendiren konularda daha gayretli olup bilhassa bu meslekten ekmek yiyip bunu çoluğuna. Çocuğuna yedirenlerin çok daha gayretli olması gerekir diye düşünüyorum. Onun için oruca bu kadar hor bakmanın suçu kimde diye sorgulamak lazım.