UNESCO 1981 yılında, 100'üncü doğum yıldönümü nedeniyle Atatürk'ü 'Ulusal Mücadele ve Çağdaşlaşma Lideri' olarak evrensel niteliklerini ortaya koymuştu.

İLK VE TEK
Bu karar doğrultusunda, Atatürk'ün doğumunun 100. yılı bütün dünyada, '1981 Atatürk Yılı' olarak kutlanmıştı. Bu uygulama, dünyada ilk ve tektir. 27 Kasım 1978 Tarihli UNESCO Genel Kurulu kararında aynen şunlar yazıyordu: 'UNESCO Genel Konferansı; Uluslararası anlayış işbirliği ve barış yolunda çalışmış üstün kişilerin gelecek kuşaklar için örnek olacakları inancıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümünde, 1981 yılında anılmasını kararlaştırmıştır.' Alınan kararda 'Bugün UNESCO'nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal'dir.' dendi. Birden İsveç delegesi ayağa kalkarak; 'Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?' şeklindeki kinayeli sözlerine, Rus delegesi ayağa fırlar yumruğunu masaya vurur. Rus delegesi 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler; 'Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki Atatürk öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız' der.

SÖMÜRGECİLİĞE
KARŞI SAVAŞTI
Sonra ne mi olur? UNESCO tarihinde ilk ve tektir hiç negatif oy yok, hiç çekimser oy yok 152 ülke şu metne imza atar; 'Ne yani' diyen İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler; 'Ben Atatürk'ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor, ilk imzayı ben atıyorum.' Alınan kararda şu ifadeler yer aldı: 'Atatürk kimdir; Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu.'

BAĞLILIĞINI BOZAMADI
42 yıl önce 152 ülkenin delegesi Atatürk'ün dünyada sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder olduğunu, olağanüstü devrimler gerçekleştirdiğini, dünya barışının öncüsü olduğunu, eşi olmayan devlet adamı olduğunu biliyordu. Türkiye'de Atatürk düşmanlığı yapan, ona ve ailesine iftiralar atma cüretini gösteren çok hain oldu. Ama bu hainler güruhu tüm çabalarına rağmen Türk Milletinin Ata'sına olan bağlılığını bozamadı. O'nun emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkamadı. Mustafa Kemal Atatürk'ün 81'inci ölüm yıldönümünde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşma kitapçık haline getirilerek, Türkiye'deki lise öğrencilerine dağıtıldı. Erdoğan partili Cumhurbaşkanı olmasa bu kitapçığın dağıtılmasını eleştirmezdim. Ancak kendisi partili bir Cumhurbaşkanı. Ne diyeyim? 17 yılı aşkın süredir ülkeyi yönetenler; camilere, okullara ve kışlalara siyaset sokmayı alışkanlık haline getirdiler.

ULUSUMUZUN
EN BÜYÜK DEĞERİ
CHP'lilerin ve çok sayıda okul velisinin tepki gösterdiği kitapçığı inceledim. Erdoğan'ın kitapçıkta yer alan konuşmasında; 'Bundan bir asır önce İstiklal Harbini başlatarak, Anadolu topraklarına gömülmeye çalışılan milletimizin önünde yeni ufuk açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'de bu milletin en önemli değerlerinden biridir. Her fani gibi Atatürk'ün yaptığı işlerin eksiklikleri, fazlaları olabilir.' Ben Erdoğan'a katılmıyorum. Atatürk değerlerinden biri değildir. Türk ulusunun en büyük değeridir. Yeni bir devlet kuran Atatürk'ün tüm imkansızlıklara rağmen yaptıkları ortadadır. Onun yaptığını dünya da hiçbir lider yapmadı. 152 ülke tarafından takdir gören dünyada tek liderdir.

LÜTUF GİBİ SUNULAMAZ
Erdoğan; 'Bu yıl 96'ncı yıldönümünde ulaştığımız Cumhuriyetimize en büyük katkıyı, şahsımın başında bulunduğu hükümetler yapmıştır' demiş. Anlaşılan Erdoğan kendisini bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten üstün görüyor. Ama kesinlikle öyle değil. Sayın Cumhurbaşkanı başta sağlık olmak üzere ulaşım ve spor alanında ülkeye güzel hizmetlerin sunulmasını sağladı. Ancak onun başında olduğu hükümetler eğitimde, ekonomide, tarımda ve dış politikada son derece başarısız oldu. Sayın Cumhurbaşkanı; 'Türkiye'yi Cumhuriyet tarihinin tamamında yapılanların 3 katı, 5 katı, 10 katı hizmetlere kavuşturarak, bilfiil bunun uygulamasını ortaya koyduk. Hayatları boyunca Türkiye'nin büyümesi, kalkınması, gelişmesi için tek bir çivi dahi çakmamış kişilerin ağızlarından çıkan Cumhuriyet ve Atatürk sözü, koskoca bir yalandan ibarettir'diyor. Fidel Castro'nun çok güzel bir sözü var; 'Devletin imkanları kullanılarak yapılan hizmetler; vatandaşlara lütuf gibi sunulamaz' diye.
Üstelik ülkemizde araç geçiş sayısı garanti edildiği için kullanmadığı köprünün ve yolların paraları da vatandaşın sırtına yüklendi.

SATA SATA BİTİREMEDİLER
1923 ile 1950 yılları arasında inşaa edilen ve genç Cumhuriyeti kalkındıran kazanımlar yıllarca sata sata bitirilemedi. 'Savaştan çıkmış bir milletin büyük yokluklar içerisinde yaptığı kazanımları bugünkü sayfama sığamayacağı için' yarın Görünüm'de tek tek yazacağım. 'Cumhuriyete ve ülkeye en büyük katkıyı kim vermiş, herkes görsün' diye. Erdoğan; 'Ülkemizde yıllardır en büyük ticaret Atatürk ve Cumhuriyet ticaretidir' demiş.
Bunda da yanılmış. Ülke de son yıllarda en büyük ticaret din ticaretidir. Sırf 'alınları secde görüyor, aynı menzilde yürüyoruz' diye ne istedilerse verilen teröristler bu ülkede darbe yapmaya kalkışmadı mı? 'Dindar nesil yaratma' adına çocuklara din anlatılırken, ahlak konuları hep unutuldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 1981 yılını Dünya'da Atatürk Yılı olarak kabul eden ve 152 ülkenin altına imza attığı UNESCO kararını da lise öğrencilerine dağıtmalıdır. Gençler böylece eşsiz bir lidere sahip olmanın gururunu yaşasın.
Ama etrafı bazı vakıf ve cemaatlerle kuşatıldığı için bunu ona yaptırırlar mı?
----------------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt:
Ahmet abi çok neşeli oynuyorsun.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Kazımcığım, senin bölgenden dört il başkan adayı çıkmış. Ben neşeli oynamayım da kim oynasın?
CHP Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Metin Gündoğdu: Kongre sonrasında tüm başkan adaylarıyla birlikte halay da çekeriz.
---------------------------------------
FIKRA
BEN PASTACİİİİ

Agop'la karısı Hayganuş kahvaltı ediyorlarmış. Hayganuş sormuş:
- Sular akmoor Agop, bir bakarsin degil mi?
- Nereden cikarirsin simdi Hayganuş, ben muslukçu ?
- Peki havagazini bir kontrol etsen.
- Canim, ben tesisatci?
- Agop, elektrik düğmesi de bozulmuş
- Yeter artik Hayganuş öfff...
Agop akşam eve geldiginde bir bakmış ki bütün aksaklıklar onarılmış. Merakla sormuş Hayganuş 'a:
- Canim karim, kime yaptirdin bunlari?
- Kirkor'a rica ettim beni kirmadi.
- Ne?... Kirkor mu? O dunyanin en kötü adamidir. Karşiliksiz bir şey yapmaz.
- Evet bana 'ya benimle yatacaksin ya da pasta yapacaksin' dedi
- Güzel...Pastayi neli yaptin?
- Ah Agop, nereden çikarirsin bunu Ben pastaciiii...?