Sevgili okurlar, Bilindiği gibi özellikle yaş sebze ve meyvede tarla ile market arasındaki korkunç FARK yıllardır dar gelirliyi adeta ezerken neticede devletin aklına nasıl estiyse meseleyi kurcalamaya başladı. Ülke olarak çok sevinmiştik ama şuana kadar pek değişen bir şey yok.
Ben bir ayağım Ankara’da olduğu için en yakın tarihi Ulus halinde günlerdir bir şey olacak mı derken bundan aylar evvel durum ne ise şuanda da aynı devam ediyor. Fiyatlarda değişen hiçbir şey yok. Bir sabah erken kalkıp Ankara’nın büyük haline gittim. Orada da gördüm ki değişen bir şey yok. Sizlerle bir hatıra olarak şunu paylaşmak isterim.
Komünist rejimin hakim olduğu bir dönem de sayın Diyanet İşleri Başkanı ile Bulgaristan’a imam-hatip okulu açılışı için günübirlik oraya gitmiştik. Onlar resmiyetle uğraşırken ben fırsat bulup biraz etrafı tanımak istedim. Orada şunu gördüm; birtakım kimseler traktörle yaş sebze meyve getiriyor bir yere boşaltıyor sonra eline bir kağıt veriyorlar oda çekip gidiyor.
Merak ettim yaklaşıp sordum “Nedir bu durum?” diye. Oradaki görevli gayet iyi Türkçe biliyor bana anlattı. “Burada çiftçi tarladan topladığı ürünü buraya yani kooperatife getirir teslim eder bizde marketlere ve bakkallara satışı belli bir kar koyup onlara veririz. Böylece hiçbir zaman fahiş bir fiyat farkı oluşmaz.”
Bursa’ya giderken bir bahçenin yanında durduk. Güzel ve taze domates alalım diye sorduk 10 lira kilosu dedi 5 kgaldık, sonra Yalova’da bir markete girdik.Belkide aynı domates orada 60 lira idi.Yüce Allah ticareti helal ama ihtikarı(aşırı kar)haram kılmıştır.
İşte o zaman kendi kendime hayıflandım hem Müslümanız hemde elin gavuru kadar olamıyoruz. Bugün zamanında çok fakir yaşayan bir komşu ülkeden dahi yasam düzeyi yoksullukta daha gerideyiz.Ne oldu bizede böyle olduk?
Yüzyıllarca bizim idaremizde olan küçük bir ülkeden dahi milli gelirde geride kaldık başımızı iki elimizin arasına alıp düşünelim. Sözle Müslüman olunmuyor, özde Müslüman olmak gerekiyor. Bunu yapanları alıp içeri taktılar ama devran yine onların istediği gibi dönüyor. Ne anladık biz bu işten yüce Rabbim hayırlısını versin inşallah.