Çocuk yönetimi anlamına gelen Yunanca kökenli sözcük daha da derin manalar içermekte. Çocuklara rehberlik yaşamın her safhasında sürmektedir ve sadece oryantasyon anlamı içermeyen pedagoji kendi içinde de bir devinim yaşamaktadır. Öncelikle paid çocuk demek ve ago da yönetmek demek ve aslında kavram kargaşası buradan da başlayabilir. Yani çocuklar bu kadar yönetme mantalitesiyle mi ele alınmalı ve bu rehberlik kişinin çocuğa patron edasıyla yaklaşmasını içeriyor mu ? Bence soru bu. Çünkü geçenlerde konuştuğum bir üniversite hocası bile sert tavrın daha geçerli olacağından bahsetti. Kulaklarıma inanamadım.
Bir ülkenin geleceği adına en önemli noktalardan birini teşkil eden çocuklar, bir ülkenin gelecekte kalkınabilmesi ve gelişebilmesi adına oldukça önemlidir. Ülke ve toplum geleceği adına bu denli bir öneme sahip olan çocukların, toplum içerisinde ruhsal, fiziksel ve de duygusal durumları incelenmektedir. Pedagoji bilimi de bu durumdan doğmuş olan bir bilim dalıdır. Pedagoji bilimi, çocukların duygusal, zihinsel ve de sosyal gelişimlerini inceleyerek ruh sağlığı hakkında bilgiler edinmeye çalışan bir bilimdir.
Pedagoji bilim dalında uzmanlaşmış yani bu bilim dalıyla ilgilenen kişilere ise 'pedagog' deniyor ve bu içinde büyük yetenekler de içermeli. Bakıldığında pedagojinin gelecek adına oldukça önemli etkileri bulunmakta. Bunun nedeni ise, bu bilim dalının çocukları ruhsal yönden inceleyerek onların geleceği adına ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirilmesine olanak sağlamasıdır. Doğumdan itibaren öncelikle ailede başlayan çocuk eğitimi, ülke devletleri açısından da büyük önem taşır. Bu nedenle ailenin yanında devletler de çocukların yetiştirilmesine katkılar sağlamakta. Ruhsal açıdan kaliteli bireylerin yetişmesi, ülke ve toplum geleceği açısından pedagoji bilimine oldukça sık başvurulması anlamına da gelmekte.
Eğitim kavramı, doğumdan itibaren başlayan bir kavram. Bu kavram ilk olarak aile tarafından yürütülürken, daha sonra okullar ve çeşitli eğitim kurumları tarafından devam ettirilir. Eğitim pedagojisi ise, çocukların çeşitli dönemlerde aldığı eğitimlerde uygulanması gereken politikaların ve eğitim yöntemlerinin belirlenmesini sağlar.
Son yıllarda toplumlarda çocuk haklarına ve de kaliteli çocuk yetiştirmeye olan bilinç son derece artmış durumdadır. Bu durum, ülke gelişmişliğe paralel olarak karşımıza çıkar. Gelişmişliğe de bağlı olarak son yıllarda artan bu bilinç, pedagoji bilimine olan başvuruları artırmış durumda. Öyle ki, bazı okullarda ve eğitim kurumlarında bazı pedagoglar kadrolu olarak çalışmakta. Bunun dışında bazı ebeveynler de çocuk yetiştirirken pedagoglara başvurarak profesyonel yardımlar almakta. Ülkemizde özellikle öğretmenler içerisinde ekonomik olaylardan dolayı bu konu pek hesaba katılmıyorum ancak zararları tahminlerden daha fazla olmakta ve daha da olacaktır.