Havaların soğumasıyla birlikte aktarların yolunu tutan vatandaşlar, sahlebe yöneldi. Şu an geçen yılın fiyatı olan 700 liraya sahlep sattıklarını ifade eden Koray Özkılıç, 'Geçen seneki fiyat bu da. Sezon henüz hızlanmadı' ifadelerini kullandı.
PANDEMİDEN ETKİLENDİ
'Maalesef zam furyasından bu da etkilenecek' diyen Özkılıç, 'Neden? 900 lira gibi bir banda çıkacak. Elimizdeki mal zamdan önceki uygun fiyata yakaladığımız mallardan olduğu için 700 lira. Ama furyadan bu da etkilenecek ve 900 liraya kadar çıkacak. Bunun sebeplerinden birisi de bizim tembelliğimiz. Üretmiyoruz ve hazıra alışmışız. Pastanelerin dondurma yapımında kullandığı sahleble sütle yapılan ve içilen sahlep aynı sahlep. Yazın temmuz ayında pastaneci arkadaşlardan benim duyduğum 500-550 liraya aldıkları idi sahlebi. Haliyle pandemiden bu da etkilendi. Zannedersem 550-600 lira bandında geziyor şu an tane sahlep. Bu daha alınacak, çekilecek, toz haline getirilecek bir emek sarf edilecek. Muhtemelen 900 lira bandına çıkması normal diye düşünüyorum. Eğer bunun altında mal yakalarsanız baharatçılarda muhakkak ki içerisinde nişasta bazlı ya da pudra şekeri gibi karışımlar vardır. Çünkü bu karışımı yapmadan 500 liraya satması imkansızdır' diye konuştu.
SAHLEP BOĞAZI YUMUŞATIR
Sahlebin boğazı yumuşattığını anlatan Aktar Özkılıç, 'Sahlep satışlarında bir sıkıntı yok. Vatandaş 50 gram filan alıyor genelde. Bir tatlı kaşığı sahlebi soğuk süte koyup beş dakika karıştıracaksınız ve sonrasında ocağa koyacaksınız. Sıcakken koyarsanız süte lapa lapa yapar, kötü olur. Sahlep boğazı yumuşatır, nefes alıp vermeyi rahatlatır. Ciğerleri tedavi edici özelliği vardır, ses kısıklığına iyi gelir. Solunum yollarını rahatlatır. Kimyasal değil neticede doğal bir ürün' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim