Okur okumaz kulağa hoş gelen bu gerçek ciddiyetle masaya yatırılmış olmalıydı, hem de yıllar önce. Peki şu anda çocuklarına hobi arayan aileler sanatın en önemli unsur olduğunu biliyor mu, evet genel anlamda şehirlerde bu aşıldı ama yine kırsal kesimlerde köy arasında ya da köyden gelip adaptasyonunu tamamlayamayan aileler arasındaki fark bu zinciri henüz kıramadı.

Yaratıcı düşünmeyi, eleştirel düşünmeyi, problem çözmeyi ve akıl yürütmeyi ölçen çalışmalarda eğitime sanat eğitimi de dahil edildiğinde bu işlevlerin arttığı ve geliştiği görülmüştür. Bir sınavda dansçılar hatırlama ve hareket sıralamasında dans etmeyenlerden daha başarılı olmuşlar ve müzisyenler işitsel-görsel ayırt etme ve tanıma bakımından müzik yapmayanlara göre daha başarılı olmuşlardır. Bir diğer çalışmada da öğrencilerin görsel sanatlar stüdyo dersleriyle uzun süreli odaklanma, hayal gücü, yakın gözlem ve karar alma süreçlerini ifade etme gibi zihin alışkanlıklarını geliştirdiği görülmüştür.

Benzer diğer çalışmalar da sanat ve eğitim arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu göstermektedir:

Daha güçlü öz düzenleme yeteneği sağlayan olumlu duygusal gelişim
Öğrenime derinlemesine katılım
Anlamak için öğrenme motivasyonu
Okuldaki disiplin sorunlarında azalma
Kendinin farkında olma, kendini algılama ve kendini ifade etme
Öz yeterlik ve özgüven

Sanat eğitimine katılan öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırma bu öğrencilerin etkili iletişim kurmayı, yapıcı eleştiriler yapmayı ve daha iyi dinlemeyi öğrendiklerini göstermektedir. Geniş kapsamlı bir çalışmada, sanat programlarının gençleri becerilerini doğrudan iş olanaklarına uygulamaya hazırlamaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Bir diğer çalışma ise, gençken sanat eğitimi alan öğrencilerin yetişkin olduklarında kendi toplumlarında kalıp ekonomik ve kentsel gelişime katkıda bulunduklarını göstermiştir
Okuryazarlık ve dil gelişimi

Müzik, drama, medya sanatları ve sözlü performans alanlarındaki sanat öğrenimi okuma ve yazmadaki yüksek başarı ve yüksek sözlü SAT puanlarıyla ilişkilidir. Müzik eğitimi ikinci bir dili ifade akıcılığı ve yeterliliğinde gelişme göstererek öğrenmede daha güçlü performansla ilişkilidir.

Matematik başarısı

Çalışmalar müzikle yüksek matematik SAT puanları arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Dans ve medya sanatları ile lisedeki matematik öğrenimi de ilişkilidir.

Genel akademik başarı

Araştırmalar sanat çalışmaları ile lise öğrencilerinin standart sınavlarla ve öğrenci notlarıyla ölçülen genel akademik başarısı arasında önemli bir pozitif ilişki olduğunu ileri sürmektedir.
Sanat gücü, samimiyeti ve rengiyle çocuklar ve gençler daha özgür ve daha sağlıklı düşünüyor. Bunu engelleyen öğretmen, okul, aile ya da arkadaşlar etrafımızda olmamalı. Sanatın gücüyle yürümeye ve şiire devametmek zorundayız.