Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bir haftayı geçti. İki taraf arasında başlanan 'savaşı durdurma' görüşmeleri henüz sonuç vermedi. Daha ne kadar süreceği ise belirsizliğini koruyor.
Devam eden savaştan birçok ülke etkileniyor ancak Türkiye'ye ekonomik etkisi çok daha fazla olmaya başladı.
Savaş nedeniyle dünya da artan petrol fiyatları Türkiye'ye de litre fiyatı nerede ise 20 liraya dayandı.
Eğer Rusya-Ukrayna arasındaki savaş devam ederde ham petrol fiyatları daha da yükselirse benzin ve mazotun litresi 25 lirayı görebilir.
Ardından iğneden ipliğe kadar her şeye çok ciddi zamlar gelebilir.
Rusya-Ukrayna arasındaki devam eden savaş ve arka arkaya gelen akaryakıt zamları hem sanayiciyi hem de tüccarı endişelendiriyor.
Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, yaptıkları açıklamalarında Rusya-Ukrayna arasında süren savaşın enerji ve gıda fiyatları ile enflasyonu yükselteceği endişesi taşıdıklarının altını çizmişler.
Güler: Para politikasında ek adımlar atılmasını umuyoruz
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaş hakkında değerlendirmede bulunan ETO Başkanı Metin Güler, yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada enerji başta olmak üzere akaryakıt ve gıda fiyatlarında öngörülemeyen artışlar yaşandığını belirterek, bu artışların enflasyon üzerinde şok etkisi yarattığını söylemiş.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle dünya ekonomisinin dalgalandığını, döviz kurundaki yükseklik nedeniyle Türkiye'nin bu dalgalanmalardan ve ani fiyat artışlarından çok daha fazla etkilendiğini ifade etmiş.
Pandeminin ardından patlak veren Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın tüm dünya ekonomisinde hasar meydana getirdiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, yaşanan bu gelişmeler sebebiyle ülkelerin para politikalarında da değişikliğine gittiğini ve ek tedbirler aldığını söylemiş. Türkiye'nin de buna benzer adımlar attığını ve birçok gıda maddesinde KDV'nin düşürüldüğü, enflasyonunun düşürülmesi, Türk Lirası'nın değerlenmesi ve alım gücünün artırılmasına yönelik ilave adımlar atılmasını umduklarını da vurgulamış.
Bankalar ticari kredilerin faizlerini düşürmeli
Ekonomide zor bir dönemden geçiyoruz. Herkes bu dönemde daha çok özveride bulunması ve taşın altına elini koyması gerekir. Ekonominin çarklarının dönmesi için bankalara da görev düşüyor. Ticari kredilerin faizlerinin düşürülmeli ve tüccara daha uygun koşullarda kredi verilmeli. Ticaret erbabına daha uzun vadeye yayılan ve düşük faizli kredi tahsis edilmesini bekliyoruz.
'Savaş Eskişehir ihracatını etkiler!'
Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'ta Kesikbaş, Rusya-Ukrayna savaşının Eskişehir ihracatını ve ticaretini de etkileyeceğini söylemiş. Kesikbaş, savaşın Türkiye ekonomisi dolayısıyla da şehrimiz ekonomisi açısından olumsuz sonuçlarının kaçınılmaz olacağının altını çizerek, her iki ülkenin de stratejik partnerimiz olması nedeniyle yaşananları yakından izlediklerini, ona göre vaziyet almaya çalıştıklarını belirtmiş.
Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş açıklamasında şu konuya da dikkat çekmiş: 'Stratejik partnerimiz olan Ukrayna'nın bölgemizde önemli bir oyuncu olan Rusya tarafından saldırıya uğraması, Türk iş dünyasını da fazlasıyla rahatsız etmiş durumda. İki ülkenin petrol, doğalgaz, değerli metaller, buğday gibi ürünlerde sahip olduğu stratejik tedarikçi pozisyonu, olası bir enerji ve emtia krizine kapı aralıyor. Diğer yandan savaşın oluşturduğu belirsizlik ortamı Eskişehir'den her 2 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatı da ciddi etkileyecektir. 2 ülkenin sahip olduğu potansiyele yönelik olarak karşılıklı ihracatımızı arttırmak için çalışıyorduk. Geçtiğimiz yıl Rusya'ya Eskişehir'den 28.5, Ukrayna'ya ise 6.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam yasal merkezleri Eskişehir'de bulunan firmalarımızın yaptığı ihracat. Yine 2021'de merkezi Eskişehir'de olan firmalarımızın toplam ihracatı 1.1 milyar dolar olduğunu göz önüne aldığımızda Rusya ve Ukrayna pazarına toplam ihracatımız %3'ün üstünde'.
tarımda rekabetçi yapı bozulur
Ülkemizin özellikle Rusya ile olan enerji ilişkisi de savaş neticesinde olumsuz etkilenecek. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun verilerine göre 2021 Aralık'ta en fazla doğal gaz ithalatının 2 milyar 66 milyon metreküple Rusya'dan yapıldığına, enerji konusunda yaşanacak sorunların yeni kısıtlamalara ve maliyet artışlarına sebebiyet verebilecek. Topyekûn bir değerlendirme yaptığımızda sürecin en kısa sürede sona ermesini, barışın bölgeye hakim olmasını ümit ediyor; sanayi sektörü olarak süreci iyi okuyarak bu kriz durumunda gerekli tedbirleri almamız gerektiğini düşünüyoruz.
* * *
ETO ve ESO Başkanın açıklamalarına baktığımızda savaşın Türkiye'ye vereceği zarar çok ciddi boyutlara ulaşacak. Hepimizin temennisi Rusya Ukrayna arasında devam eden savaşın bir an evvel sonlanması ve barışın imzalanması.
ESKİŞEHİRLİLER SÜLEYMAN SOYLU'NUN KAPISINI ÇALDI!
Eskişehirli üç başkan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu'nun aynı gün kapısını çalmışlar!
Muhtemelen organizeyi daha doğrusu randevuları AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan almış olacak ki kendisiyle birlikte Sivrihisar İlçe Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ve İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt da aynı gün Bakan Soylu'yu ziyaret etmişler.
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu makamında ziyaretiyle ilgili, 'İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile makamında bir araya gelerek şehrimiz adına istişarede bulunduk. Bakanımızın yüksek enerjisi, şehrimize olan ilgisi ve desteği bizleri oldukça motive etti. Değerli Bakanımıza misafirperverliği ve desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum' demiş.
HAMİD YÜZÜGÜLLÜ'DE ZİYARET ETTİ
Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, Ankara'da gerçekleştirdiği ziyaretlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu makamında ziyaret ederek Sivrihisar'da devam eden projeler ve yatırımlar hakkında görüş alış verişinde bulunmuş.
Başkan Hamid Yüzügüllü de ziyaretin ardından şunları söylemiş: 'Sivrihisar'ımızda birçok yeni projeye ve yatırımlara imza attık. Bizlere bu konuda destek olan İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile bir araya gelerek projeler ve yapacağımız yeni yatırımlar hakkında bilgi paylaşımında bulunduk. Sayın Bakanımızın destekleri ile Sivrihisar'ımızı yükselen değer yapmaya devam edeceğiz. Bizleri makamında konuk eden ve desteklerini esirgemeyen İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya teşekkür ederim'.
KADİR BOZKURT'TA GİTMİŞ
İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt'ta, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu makamında ziyaret etmiş. Başkan Bozkurt'ta ziyaret ile ilgili yaptığı açıklamada, 'İnönü'müzde devam eden proje ve yatırımlarımız ile ilgili bizlere gösterdikleri katkı, destek ve nazik ev sahipliği için İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum'' demiş.
* * * *
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, geçtiğimiz aylarda da bakan ziyaretleri yaptı. O ziyaretlerden sonra da, Süleyman Soylu'ya yaptığı ziyaretin ardından benzer ifadeler kullanmıştı.
Eskişehir'le ilgili bir konu görüşüldüyse en azından detaya girmeden neler konuştuklarınız hakkında bilgi notu ekleseydiniz de kamuoyu da bilgilenmiş olsaydı.
Yoksa çay-kahve içip sohbet mi ettiniz?
KENDİ ELLERİYLE YAPTIĞI HAMUR İŞİNİ MAHALLEYE DAĞITMIŞ
2019 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde rakiplerini açık farkla geride bırakarak Şeker Mahallesi Muhtarlığına seçilen Canan Arı, geçen üç yıllık muhtarlığı süresi içerisinde mahallede daha önce yapılmayan ilklere imza attı.
Pandeminin baş göstermesiyle getirilen sokak kısıtlamasında en çok mağdur olan yaşlı ve fakir ailelerdi.
Kaymakamlıktan aldığı izin ile yaşlı, kimsesizler ve gelir düzeyi ciddi anlamda düşük ailelere gıda kolileri götürdü. Ekmeklerini aldı, su kartlarına kredi yükledi. Çalışmadıkları için para kazanamayanların ev kiralarını ödedi. Babasının tarlasında yetiştirdiği soğan, patatesleri dağıttı. Alışveriş kartlarına, giyime hatta nakit yardımda bulundu.
Ramazanlarda da kardeşi Nuran Arı ile birlikte topladıkları gıda kolilerini yine kendi kullandıkları motor bisiklet, zaman zamanda yakınlarının arabalarıyla ihtiyaç sahiplerine tek tek ulaştırdılar.
Sadece geçen yıl Ramazan ayında dört bin aileye gıda paketi verdiğini biliyorum.
Gıda paketlerinin yanı sıra mahallesinde dar gelirli ailelere ve onların çocuklarına ayakkabı, pantolon gibi giyecek de dağıttı. Sadece Şeker Mahallesindeki ihtiyaç sahipleri değil, farklı mahallelerden talep edenlere de verdiler.
Canan Arı'nın gerek kendi mahallesindeki gerekse farklı mahallelerdeki maddi durumları yetersiz ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi dağıttığını duyan Türkiye'nin birçok şehrinden de talepler gelmiş.
Hepsine yetişmek elbette mümkün değil.
O illerdeki mahalle muhtarları ile iletişim sağlayarak gerçekten ihtiyaç sahibi olduklarını öğrendikleri ailelere de gıda kolisi gönderdiler.
Önceki gün eşimle Şeker Mahallesinde ikamet eden bir yakınımızı ziyarete gitmiştik. Çıkışta muhtarlığa uğradık.
Elinde telefon, masasının üzerinde liste birilerini arıyor.
'Ne bu telefon trafiği?' diye sordum.
'Abi Raman ayı yaklaşıyor ya. Biliyorsun muhtarlığa seçildiğim yılda mahallemdeki ihtiyaç sahiplerini belirleyerek onlara gıda kolileri götürmüştüm. Bunu sonraki Ramazan aylarında da sürdürdüm. Bu Ramazanda da gıda kolisi dağıtmak için şimdiden yardım edecekleri arayıp kaç koli vereceklerini belirliyorum. Bu Ramazan ayında daha fazla kişiye gıda paketi ulaştırmayı hedefliyorum.'
Vaktinden çalmamak için ayaküstü 5 dakika sohbet ettik ve muhtarlıktan ayrıldık.
* * *
Birileri '4 bin gıda kolisini nasıl topluyor?' diye soracaktır.
Canan Arı kardeşim uzun yıllar Türk Kızılay'ı Eskişehir Şube Başkanlığında gönüllü olarak Kadın Kolları Başkanlığı yaptı. Bunun yanı sıra sporcu olduğundan spor camiasının içinde bulundu. Bundan dolayı
çevresi geniş…
Kurban Bayramlarında da gerek ailesinden gerekse hayırsever vatandaşlardan topladığı kurban etlerini ihtiyaç sahibi aileleri ziyaret ederek bayramlarını kutlayarak dağıttı.
Şeker Mahallesi Muhtarı Canan ve kardeşi Nuran Arı, yıllardır tanıdığım ve kardeşlerim kadar sevdiğim iyilik melekleri.
* * *
Aslında Canan kardeşimle ilgili başka bir şey yazacaktım. Aklıma birden geçmişte yaptıkları gelince önce onları yazmak istedim.
27 Şubat Miraç Kandili idi. Kapı kapı dolaşıp kendi elleriyle yaptığı 7 tepsi hamur işi ürünleri mahalle sakinlerine dağıtarak kandillerini kutlamış.
Bunu sosyal medyasında paylaşmış.
Telefon ederek kutladığımda, 'abi daha önceki Kandil günlerinde de yapmıştım' dedi. Gelenek haline getirmiş.
Muhtar Canan ile kardeşi Nuran Şeker Mahallesinde yaşayan herkesin gönlüne girmişler. Kolay kolayda çıkmazlar.
* * *
Son olarak şunu da yazarak noktayı koyacağım.
Eskişehir'de irili ufaklı çok sayıda yardım kuruluşları var.
Ancak şunu bir gerçek ki onların birçoğundan daha fazlı gıda kolisi dağıtıyor. Elektrik paralarını, ev kiralarını ödüyor.
Bunları gören ve duyanlarda Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı'nın ihtiyaç sahiplerine dağıtmak üzere talep ettiklerini geri çevirmiyorlar.
Haklarını yemeyeyim. Bazı mahalle muhtarları da gıda kolileri dağıtmaya, giyim yardımı yapmaya başladılar.
Yardımlaşmanın güzel bir örneği…
Keşke tüm mahalle muhtarları da imkan yaratıp mahallerindeki ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının hiç olmazsa bir gıda paketi de olsa dağıtabilseler de başka kurum ve kuruluşlardan talep etmeye mecbur kalmasalar.