Eskişehir Terziler Odası Başkanı Süleyman Döner, 'Terzilikle alakası olmayanların destekleriyle makam mevki peşine düştüler' diyerek rakiplerini eleştirmiş.
Döner'in açıklamasını okuyunca güldüm.
Neden mi güldüm?
7 Şubat'ta yapılacak olan odanın genel kurulu öncesinde karşısına aday çıkanları 'terzilikle alakası yok'diye suçlamış.
Aday olanların içerisinde yönetim kurulu üyeliği yapan kişilerde var.
Demek ki geçen dönem meslekle alakası olmayan kişileri yönetimine almışsın!
* * *
Süleyman Döner 12 yıldır oda başkanı değil misin?
Madem karşına rakip çıkanların terzilik mesleği ile alakası yok neden gerekeni yapmadın?
Madem meslekle alakaları yok odaya kayıtlarını kim yaptı?
Diyelim senden önceki dönemlerde usulsüz kayıt yapıldı.
Sen göreve gelince neden gereğini yapmadın?
Meslekle alakalarının olmadığını karşına rakip çıkınca mı öğrendin?
Yoksa girdiğin üç seçimde seni desteklediler diye sessiz mi kaldın?
Aylar önce yönetim kurulu üyelerinin altısı neden istifa etti?
İstifa ettiklerini neden kamuoyuna duyurmadın?
7 Şubat'ta yapılacak genel kurulda seninle birlikte Ebru Sevim, Şükret Özdemir, Duran Görgök ve Turan Bardakçı başkanlık için yarışacak.
Bunlardan hangisinin meslekle alakası yok açıkla o zaman?
12 yıldır başkanlık koltuğunda oturuyorsun. O zaman neden gereğini yapmadın?
'Geçen 4 yıldır tüm engellemelere rağmen hizmet etmeye çalıştım' diyorsun.
Madem engellendin bunu söylemek seçim arifesinde mi aklına geldi?
'Hiçbir proje teklifi olmayanlar şimdi şunu yapacağız diyerek aday oldular. Bu güne kadar neden yardımcı olmadılar niye proje getirmediler diye sormak isterim' demişsin.
Geçen 12 yıllık başkanlık döneminde senhangi projeler üretip de hayata geçirdin?
Göreve tekrar gelirsenprojelerin ne?
Diğer adayları 'projeleri yok' diye eleştireceğine var ise kendi projeni açıklasaydın.
KAÇAK ÇALIŞANLARI YENİ Mİ GÖRDÜN?
'Esnafımıza uygun vadeli ve faizsiz kredi kullanılması için kamu bankalarıyla görüşmeye devam edeceğiz' demişsin.
Üç dönemdir başkanlık koltuğunda oturuyorsun bunu araştırmak bu imkandan üyelerini faydalandırmak bugün mü aklına geldi?
* * *
Rakiplerini eleştirirken aslında kendini eleştirdiğinin farkında değilsin.
7 Şubat'ta sandık üyelerin önüne konulacak.
Yaptığın hizmetlerden memnunlarsa tercihlerini senden yana kullanacak. Değillerse o zaman diğer 4 adaydan birisini tercih edecek.
* * *
Tekrar göreve gelirsen özellikle 'kaçak çalışan esnafımızın kayıt altına alınması için yönetim kurulu arkadaşlarımızdan oluşan bir istihbarat komisyonu kuracağız' sözünün takipçisi olacağımı bilmeni isterim.
* * *
Ha şunu da belirteyim.
Adayların hiçbirisiyle uzaktan da olsa herhangi bir yakınlığım yok.
Ebru Sevim dışında hiçbirini tanımam.
Ebru Sevim'le de aday açıklaması için yaptığı basın toplantısın da tanışmıştık.
Bir daha da görüşmüşlüğümüz yok.
* * *

Tüccar'ın ortak sorunu 2'ye katlanan faturalar
Ocak ayında Eskişehir Ticaret Odası üyeleriyle yapılan 800 işyeri ziyareti ve telefon görüşmesi neticesinde tüccarın en çok sorun yaşadığı ve çözüm beklediği konular artan maliyetler, ikiye katlanan doğalgaz ve elektrik faturaları olmuş.
Eskişehir Ticaret Odası üye ilişkileri birimi, Ocak ayında iş yeri ziyareti ve telefon görüşmesi ile 800 üyeyle irtibata geçti. Görüşmelerde üyelere en çok sorun yaşadıkları konular sorulmuş. Bu görüşmelerde ETO üyeleri maliyetlerinin çok arttığını, iş yerlerinde kullandıkları elektrik ve doğalgazın faturalarının neredeyse iki katına ulaştığını ifade etmiş.
ETO üyelerinin sorun olarak dile getirdiği bir diğer konu da masrafların çok artmasına karşın kazançlarının düşmesi olmuş. Özellikle hizmet sektöründeki üyeler cirolarının çok düştüğünü ancak masraflarının arttığını belirtmişler. ETO üyelerinin diğer şikayet ettiği konulardan biri de ticari kredilerinin faiz oranının yüksekliği olmuş. Firma sahipleri yüksek faiz nedeniyle işyerlerinin finansmanında kredi kullanamadıklarından sıkça bahsetmişler.
30 mahalle 5 sanayi sitesinde 3525 üye ile görüşme
Eskişehir'deki tüccarın ocak ayında en çok talep ettiği konular ve çözülmesini beklediği sorunlar hakkında değerlendirmede bulunan ETO Başkanı Metin Güler, geçtiğimiz yıl pandemi sebebiyle kapanma tedbirleri olmasına rağmen üye ilişkileri biriminin 3525 üyeyle doğrudan iletişime geçtiğini dile getirmiş.
30'u mahalle 5'i sanayi sitesi olmak üzere, yüz yüze yapılan ziyaretler ve telefonla gerçekleştirilen görüşmelerle üyelerin taleplerini ve sorunlarını tespit ettiklerini, bu yılın ilk ayında ise 800 üyeyle irtibata geçtiklerini, üyelerin en çok talep ettikleri konuları ve çözülmesi beklenen sorunları rapor halinde TOBB ve ilgili kurumlara aktardıklarını da kaydetmiş.
* * *
Ticaret Odası'nın üyeleriyle yüz yüze ve telefonla görüşerek yaptığı anketten çıkan sonuç çok çarpıcı.
Esnaf, tüccar artan maliyetler, elektrik ve doğalgaz zamları ve yüksek faiz oranlarından yakınmış.
TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ
Ticaret Odası'nın üyeleriyle gerek yüz yüze gerekse telefonla yapmış olduğu görüşmelerde artan elektrik ve doğalgaz zamlarından yakınması birkaç gün önce internette dolaşırken euronews'ininternet sitesinde yayınlanan haberi hatırladım.
Elektrik ve doğalgaz tüketim ücretleri AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında her ikisinde de Türkiye birinci sırada.
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı veriler Türkiye'de enerji fiyatlarında son yıllarda büyük artış yaşandığını gösteriyor. Fiyatlar konutlarda kullanılan elektrik fiyatlarını kapsıyor.
2019 yılının ilk yarısı ile 2021 yılının ilk yarısı arasındaki 2 yıllık değişime bakıldığında ortaya şu manzara çıkıyor. 39 ülkenin 24'ünde fiyatlar yükselirken 15'inde ise düştü. En çok artış yüzde 47,4 ile açık ara Türkiye'de. Ardından yüzde 21,9 ile Polonya ve yüzde 20,8 ile Ukrayna geliyor. Artışların çoğu yüzde 10'nun altında. 10 ülkede artış oranı yüzde 5'ten düşük.
Tüm vergiler dahil yerel para birimine göre yapılan hesaplamaya göre 15 ülkede ise fiyatlar düştü. Bunların başında yüzde 38 ile Hollanda geliyor. İsveç'te ise fiyatlar yüzde 16,2 gerilerken Letonya'da yüzde 13,9 düşüş yaşandı.
Satın alma gücüne göre Türkiye'de
yüzde 31, AB'de yüzde 1 artış
Satın alma gücüne göre elektrik fiyatlarındaki değişime bakıldığında da zirvede Türkiye var. Satın alma gücüne göre son 2 yılda elektrik fiyatları Türkiye'de yüzde 30,6 arttı. Aynı dönemde AB ortalaması ise yüzde 1,4'te kaldı. Polonya yüzde 20,1 ile ikinci sırada yer alırken yüzde 14,9 ile İngiltere üçüncü oldu.
Hollanda'da fiyatlar yüzde 37,4 düştü. İsveç'te düşüş yüzde 15,5 olurken Kıbrıs'ta ise fiyatlar yüzde 12,8 geriledi.
Doğal gaz
Son 2 senenin doğal gaz şampiyonu da açık farkla Türkiye oldu. 2019-2021 yıllarının ilk yarısında konutlarda kullanılan doğal gazın fiyatı yüzde 42,3 yükseldi. İkinci sırada yüzde 12,7 ile Ukrayna var. Hollanda'daki artış ise yüzde 4,3 ile sınırlı kaldı.
32 Avrupa ülkesinden 11'inde fiyatlar artarken 21'inde doğal gaz fiyatları düştü. En büyük düşüş yüzde 38 ile Litvanya ve yüzde 33,4 ile Letonya'da yaşandı.
* * *
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verileri incelediğimizde Türkiye'de elektrik ve doğalgaz Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olmadığını öğreniyoruz.
Bu verileri herhalde birileri görmezden geliyor?
Türkiye'de elektrik ve doğalgazın daha ucuz olduğunu söylüyorlar.
* * *

Son seçim anketinde rakamlar birbirine çok yakın!
AREA Araştırma 26 ilde 2 bin 102 kişiyle yaptığı Türkiye Siyasi Gündem Araştırması'nın sonuçlarını paylaştı. Katılımcılara 'Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusunun yöneltildiği ankette AK Parti yüzde 32, CHP yüzde 27,1, İYİ Parti 15,4 ve MHP yüzde 8,2 çıktı.
Öte yandan hiçbir ittifakta yer almayan HDP'nin oy oranı ise 10,2 olarak hesaplandı.
Araştırmada, siyasi partilerin seçmen desteği, hükümet ve diğer siyasi partilerle ilgili kanaatler ve ocak ayı gündem konularıyla ilgili kanaatleri yer aldı.
26 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLEN ARAŞTIRMA
Araştırma; İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kayseri, Kırıkkale, Samsun, Zonguldak, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin'den oluşan 26 ilde gerçekleştirildi.
OYLARIN PARTİLERE DAĞILIMI
24 - 29 Ocak 2022 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 2 bin 102 kişiyle yapılan ankette seçmenlere, 'Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?' diye soruldu. Ankete katılanların verdiği yanıtlara göre geçerli oyların partilere dağılımı şöyle oldu:
AK Parti : Yüzde 32
CHP : Yüzde 27,1
HDP : Yüzde 10,2
İyi Parti : Yüzde 15,4
MHP : Yüzde 8,2
DEVA : Yüzde 3,3
DİĞER : Yüzde 3,8
İTTİFAKLARIN OY ORANLARI
İttifakların oy oranlarına da yer verilen ankete göre Millet İttifakı Cumhur İttifakı'nı 2,3 puanla geçiyor. Buna göre Millet İttifakı'nın oy oranı yüzde 42,5; Cumhur İttifakı'nın da 40,2 olarak hesaplandı.
HDP'NİN OYU YÜZDE 10,2 ÇIKTI
Hiçbir ittifakta yer almayan HDP'nin oy oranı ise 10,2 olarak hesaplandı.
* * *
'CHP OYLARINI YÜZDE 15-18 ORANINDA ARTIRDI'
'Genel seçim yapılsa hangi partiye oy verileceğine ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 31.3'ü AK Parti-Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermek istediğini, yüzde 27.2'si CHP-Kemal Kılıçdaroğlu'na ve yüzde 12.1'i İYİ Parti Meral Akşener'e oy vermek istediğini ifade etmektedir. CHP'nin oylarını; Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu'da yüzde 15-18 oranında artırdığı gözlenmektedir. Bu artışta muhafazakar ve utangaç seçmenden gelen oy geçişlerinin etkisi bulunuyor.
'KILIÇDAROĞLU'NUN 2. TURDA
YÜZDE 43.7 ALDIĞI GÖZLENMEKTE'
Cumhurbaşkanı ilk turda belirlenemeyip ikinci tura Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kalması durumunda kime oy vereceğine ilişkin dağılım incelendiğinde, yüzde 41.2'si Recep Tayyip Erdoğan'a, yüzde 43.7'si Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermek istediğini ifade etmektedir.
'SEÇMENİN GELECEK KAYGISI ÇOK ÖN PLANDA'
Geçmişte seçmen konforu için oy veriyordu. Şimdi bu bakış değişti; gelecek kaygısı çok ön planda. Adaletin yara aldığını, adil düzenin sarsıldığını, eşitlik bilincinin zayıfladığını ve özgürlük, demokrasi, liyakat gibi bir takım değerlerin siyaset sahnesinden çekildiğini düşünüyorlar.
'GÜVENİLİR BİR CUMHURBAŞKANI SORUNLARI ÇÖZER'
Kamuoyu araştırmasında, katılımcılara 'Nasıl bir cumhurbaşkanı ülkenin sorunlarını çözer' sorusu yöneltildi. Bu soruya 8 farklı cevap verildi:
*Güvenilir: Yüzde 61.1
*Dürüst : Yüzde 53.5
*Devlet işleyişini iyi bilen : Yüzde 45.2
*İttifakları bir arada tutabilen : Yüzde 41.1
*Adil olabilen : Yüzde 34.0
*Parlamenter sistemi savunan: Yüzde 32.9
*Yolsuzlukla mücadele edebilen: Yüzde 32.5
*Ekonomiden anlayan : Yüzde 29.9
'YÜZDE 60.6 KILIÇDAROĞLU DİYOR'
Millet İttifakı'na oy verenlere 'Hangi isim seçilirse başkanlık sistemindeki gücü bırakarak eski parlamenter sisteme geçmeyi sağlar' sorusu yöneltildi. Yanıt verenlerin yüzde 60.6'sının 'Kılıçdaroğlu' dediği görülüyor. AK Parti seçmenin yüzde 22'si, MHP'ye oy verenlerin yüzde 32'si de 'Kılıçdaroğlu' diyor.
* * *