ES TV'ye ve gazeteye gidip gelirken her zaman kullandığım kavşaktı.
O kavşağa geldiğimde her zaman trafiğin ne kadar sıkıştığını görürdüm.
O kavşaktan çıkmak için genelde iki kırmızı ışık beklemek zorunda kalıyordum.
Bir de araya kaçamak yaparak girenler oldu mu üç kırmızı ışıkta beklediğim günlerde oldu.
O zamanlar Anadolu Gazetesi'nde yazıyordum.
Bu konuyu yanlış hatırlamıyorsam iki kez köşeme de taşımıştım.
Geçtiğimiz cuma günü Özdilek AVM'nin yanında düzenlenen bir toplantıya giderken aynı yolu kullandım.
Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü ekipleri hummalı bir şekilde çalışıyordu.
Kavşak genişlemiş tıkanmaların önüne geçilmiş.
Buraya kadar bahsettiğim yerin neresi olmadığını yazmadım.
Sanıyorum benim gibi sıklıkla o kavşağı kullananlar anlamışlardır.
* * *
Bahsettiğim kavşak Atatürk Bulvarı'ndan gelip Osmangazi Üniversitesi önünden Çamlıca'ya giderken yeni stadyuma varmadan dönülen Kütahya yolu Fuar Kavşağı.
Bu kavşaktan geçmek sürücüler için ciddi vakit kaybına neden oluyordu.
Bir de alt yapı olmadığı için su birikintisi oluyordu.
Bunu önlemek için genişletme çalışmaları yapılırken Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) ekipleri 190 metrelik yağmur suyu hattı döşemiş.
Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipler de peyzaj düzenlemesini yapmış.
Cuma günü kavşaktan geçerken ekiplerin çalışması sürüyordu.
Pazar günü Mavi Ada Düğün salonunda yapılan bir arkadaşımın oğlunun düğününe giderken aynı kavşağı kullandım.
Çalışmalar tamamlanmış.
Kavşak ciddi anlamında rahatlamış.
Geçmişte kavşaktan geçerek gerek Kütahya yönüne gerekse Tepebaşı ve Ertuğrulgazi yönüne gidecek araçlar çok rahat hem de lambalarda hak ihlali ve araya kaynak yapmadan rahatlıkta geçmeye başladılar.
Bu kavşakta çok ciddi anlamda yaşanan trafik sıkışıklığı Büyükşehir Belediyesi'nin ekiplerinin gece gündüz yaptıkları kavşak düzenlemesi çalışması ile giderilmiş.
Sıkışan trafikte ciddi anlamda rahatlamış.
Herhalde Kütahya Yolu ile Fuar Kavşağını geçmişte her gün kullanan araç sürücüleri Büyükşehir Belediyesine teşekkür etmişlerdir.
* * *
CHP'Lİ BAŞKANLARDAN ERDOĞAN'A GÖRÜŞME TALEBİ
CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanından 10'u, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ev sahipliğinde, Antalya'da toplandılar.
Aralarında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in de bulunduğu CHP'li 10 belediye başkanı ortak yaptıkları basın açıklamasında, vatandaşları pandemi döneminde yaşanan can kayıplarının bir daha yaşanmaması için aşılama haklarını kullanmaya davet etmişler.
Bazı kesimlerin aşıya karşı olduklarını ifade ederek aşı olmamak için ısrarla 'aşı karşıtı propaganda' yaptıkları bu günlerde cumhurbaşkanı ve sağlık bakanından sonra CHP'li büyükşehir belediye başkanlarının 'aşı hakkınızı kullanın' açıklamaları oldukça önem taşıyor.
CHP'li belediye başkanlarının 'aşı olun' açıklamaları belki 'aşı karşıtı' olan birilerini bu ısrarlarından vaz geçmelerine neden olabilir.
Bilim adamları ve Sağlık Bakanı sık sık halkı aşı olmaya davet ediyor. Salgına karşı toplum bağışıklığının kazanılması için aşı olmanın önemine dikkat çekiyorlar.
CHP'li 10 büyükşehir belediye başkanı da toplumu aşı olmaya davet etmeleri belki toplumdaki aşı karşıtlığını birazda olsa kırabilir.
Gerçi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, her fırsatta salgınla ilgili konulan kurallara uyulması ve halkı aşı olmaya davet ediyor hatta belediye binasındaki hoparlörden sık sık anons da yaptırıyordu.
* * *
CHP'li büyükşehir belediye başkanları toplantı da bir konuya da dikkat çekmişler.
O da cumhurbaşkanın 'tasarruf genelgesi'.
Bu genelgeyle çok acil olmayan yatırımların ötelenmesi…
Yaz mevsimindeyiz.
Belediyelerin hizmet yapma dönemi.
Mart ayında yatırım programı yaptılar.
Yatırım programında yer alan hizmetlere başladılar.
Tasarruf genelgesiyle bu yatırımlar duracak mı?
Veya yatırım programına alınmış hizmetlere başlanmayacak mı?
* * *
10 büyükşehir belediye başkanı adına konuşan 30 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesini yakından takip ettiklerini belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 'Bu genelgenin istisnasız tüm kamu kurumlarını kapsaması gerektiği inancındayız. Söz konusu genelgenin belediyelerimizin görevlerini yapması yönünde bazı engeller oluşturabileceği kanaatindeyiz. Bu hususta ilgili kurumlar ile irtibat kurarak, belli maddelerin açıklığa kavuşturulmasını talep edeceğiz. Bu belirsizliklerin giderilmesi ve belediyelerimizin birikmiş tüm diğer sorunların değerlendirilmesi adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan 11 Eylül 2019 tarihinde yaptığımız görüşmenin bir benzerinin en kısa sürede yapılması gerekliliğine inanıyoruz' demiş.
Bakalım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu açıklamadan sonra tekrar CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının tekrar görüşme talebine nasıl cevap verecek?
Görüşme taleplerini kabul edecek mi?
Yoksa duymazdan mı gelecek?
* * *
MUHTARLAR FEDERASYONUNDA ÜÇ ESKİŞEHİRLİ
Türkiye Muhtarlar Derneği 17. Genel Kurulu 26 Haziran Cumartesi günü Ankara Çankaya Belediyesi Sosyal Tesislerinde yapıldı.
Türkiye'nin en eski muhtarlar derneklerinden biri olan ve Eskişehirli Muhittin Büyükaslan tarafından kurulan ve uzun yıllar genel başkanlığını yaptığı Türkiye Muhtarlar Derneği'nin 17. Olağan Genel Kurulunda Eskişehirli 3 muhtar, Genel Başkanlığa yeniden seçilen Ramazan Özünal'ın yönetimine girmeyi başardı.
Akçağlan Mahalle Muhtarı İrfan İbiş, Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı ve Ankara Aydınlıkevler Mahallesi Muhtarlığı yapan Eskişehir Sivrihisar doğumlu Şenol Öz yönetime giren isimler oldu.
Eskişehir'den kongreye Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı, Yörük Kırka Mahalle Muhtarı Yakup Akın, Akçağlan Mahallesi Muhtarı İrfan İbiş ve Erenköy Mahalle Muhtarı Osman Çalış delege olarak katılmışlardı.
5 delegeyle kongreye katılan Eskişehirli muhtarların elde etmiş olduğu önemli başarı.
Genel Merkezde üç Eskişehirli muhtar…
Her ne kadar Şenol Öz Eskişehir'de muhtarlık yapmasa da Sivrihisar doğumlu ve Eskişehirliler tarafından yakından tanınan bir isim.
TBMM'DE 10 ESKİŞEHİRLİ MİLLETVEKİLİ VAR
Eskişehirli muhtarların bu başarısı bana şunu hatırlattı.
Eskişehirliler olarak hangi siyasi görüşten olursak olalım.
Ankara'da birçok kamu kurumunda Eskişehirli bürokrat bulunuyor.
Bunların çoğu pasif görevlerde…
TBMM'de Eskişehirli 10 milletvekili var.
AK Parti'den Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay, Cumhuriyet Halk Partisinden Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Milliyetçi Hareket Partisi'nden Metin Nurallah Sazak ile ailesi Eskişehir'de ikamet eden aslen Emirdağlı olan Genel Başkan Yardımcısı 25. Ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçilen İzzet Ülvi Yönter, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Günyüzü İlçesi doğumlu ailesi Eskişehir'de yaşayan Ankara Milletvekili Mustafa Destici.
Bu Eskişehirli 10 milletvekilinden üçü Ankara'da ağırlığı olan isimler.
Nabi Avcı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen yıllardır ekibinde yer alıyor.
İzzet Ülvi Yönter ise cumhur ittifakına büyük destek veren Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli'nin manevi oğlu diye biliniyor.
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de yine cumhur ittifakının içerisinde ve cumhurbaşkanın icraatlarına büyük destek veren isim.
10 milletvekili siyasi görüş ve partilerini bir kenara koyarak Ankara'da bir araya gelebilseler güçlü Eskişehir lobisi oluşturabilirler.
Bu lobi sayesinde Ankara da çeşitli bakanlıklarda görev yapan Eskişehirli bürokratların devletin en tepesinde görev yapan isimler arasına yerleştirebilirler.
Eskişehirlilerin böyle bir gücü var.
Muhtarlar Federasyonu seçimlerinde Eskişehirli beş delegeden ikisi genel merkez yönetime girebilmeyi başardıklarına göre Eskişehirli 10 milletvekili bir araya gelirlerse hem şehrin sorunlarının çözümü konusunda hem de bu şehrin insanları olan bürokratları önemli koltuklara oturmalarını çok rahat başarabilirler.
* * *
AK PARTİ ESKİŞEHİR'DE SAHAYA İNDİ!
Uzun bir süredir sahada göremediğimiz AK Parti Eskişehir il ve Odunpazarı, Tepebaşı ilçe teşkilatları herhalde kış uykusundan (!) uyanmış olacaklar ki sahaya indiler.
İl Başkanı Zihni Çalışkan bir taraftan ilçeleri dolaşıyor diğer taraftan ise şehir merkezinde ziyaretler yapıyor.
Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar ve Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu da kendi bölgelerindeki mahallelerde geziler yapıyorlar ve esnafların sorunlarını dinliyorlar.
Doğrusunu söylemek gerekirse il başkanları arasında en çok gezen, halkın içine giren ve esnafların, sivil toplum örgütlerinin sorunlarını dinleyen İYİ Parti İl Başkanlığından istifa eden Mehmet Ektaş idi.
İYİ Parti çalışkan ve partiyi en iyi temsil etmeye çalışan il başkanından oldu.
Yerine yönetim içerisinden seçilen genç isim daha önce de gençlik kolları başkanlığı yapan Eren Ekmen il başkanlığını üstlendi.
Mehmet Ektaş'ın yerini doldurabilecek mi?
Onu zaman gösterecek.
Yakın bir zamana kadar AK Parti Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe teşkilatlarını sadece Cuma namazlarını kılmak için gittikleri cami önlerinde cemaatle sohbet ederken görüyorduk.
Bugün ise mahalle mahalle gezerek halkın içine giriyorlar.
İl Başkanları toplantısında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'gezmedik mahalle, sokak ve ilçe bırakmayacaksınız. Vatandaşın ayağına giderek AK Parti'nin bu ülkeye yaptığı hizmetleri tek tek anlatacaksınız' diye seslenmişti.
İl Başkanı Zihni Çalışkan da Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlarına Erdoğan'ın bu talebini iletmiş olacak ki sahaya indiler.
Seçmen tarafından nasıl karşılandıkları konusunda bilgi sahibi değilim.
Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanları bu mahalle ziyaretlerinden beni de bilgilendirirlerse birkaç mahalleye gidip halkın kendilerini nasıl karşıladıklarına tanık olmak isterim.
* * *
AK Parti İl ve merkez ilçe başkanları sahaya indiklerine göre her ne kadar Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin 2023 yılında yapılacağını ısrarla söylese de ben 2022 de erken seçim olma olasılığını daha yüksek görüyorum.
* * *
REFİK PEHLİVAN VE HAKKI ÖRDEK
10 Temmuz Cumartesi günü Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi düğün salonunda yapılacak olan Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi genel kurulunda iki isim başkanlık için çekişecek.
Mevcut Başkan Refik Pehlivan ile Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Hakkı Ördek adaylıklarını açıkladılar.
Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin kurucuları arasındaki isim de olan Refik Pehlivan ve yönetim kurulundaki arkadaşları, kooperatifi Türkiye genelindeki sayılı kooperatifler arasına soktuklarını iddia ediyorlardı.
Bu iddianın ne kadar doğru olup olmadığını öğrenmek için uzun yıllardır samimi olduğum 6 oda başkanına sordum.
6'sından üçü kooperatif üyesi olmadıklarını ancak odalarına bağlı üyelerin bazılarının kooperatif üyesi olduklarını, onlarla zaman zaman sohbet ettiklerinde mevcut yönetimi başarılı bulduklarını ve 10 Temmuz da yapılacak seçimlerde de destek vereceklerini söylediler.
Diğer üç oda başkanı Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin üyesi…
Geçmiş seçimlerde de Refik Pehlivan'a destek vermişler.
Bu seçimlerde de yanında olduklarını söylediler.
Bu oda başkanlarının kim olduklarını özellikle yazmıyorum.
Çünkü başkan adayı Hakkı Ördek ile ona destek verenlere hedef olmasını istemiyorum.
* * *
Seçimin galibi kim olur bilemem.
İki ve daha fazla adaylı seçimler oldukça çekişmeli geçer.
Ancak tecrübe de önemli.
Refik Pehlivan Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifin hem kurucularından birisi hem de kıdemli başkanı.
Bu yüzden Hakkı Ördek'e göre bir adım önde görünüyor.
* * *