Hafta sonu bir grup kadın Dede Korkut Parkı'nda yoga yapmak isterken, Cimer'e şikayet edildiklerini öğrendi. Kadınların yanına gelen park görevlisi ve güvenlik görevlisi, parkta yoga yapmanın yasak olduğunu, izin almaları gerektiğini ifade etmişti.
Park görevlisinin, 'Parkta YOGA yapmak yasak' söylemine Eskişehir'de hemen hemen her kesimden eleştiri gelmişti.
Meğerse işin aslı öyle değilmiş.
AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı, Dede Korkut Parkı'nda yaptığı açıklama sadece YOGA yapmak isteyenleri değil parkta farklı etkinlik yapmak isteyen herkesi rahatlattı.
Bu nedenle Nabi Hoca'yı kutluyor ve alkışlıyorum.
Eskişehir çağdaş, kültür sanat, turizm ve inançlara saygılı bir il.
Yasaklarla anılan bir il olmamalı.
'HERKES YOGA YAPABİLİR'
'YOGA yapmak yasak' ifadesinin doğru olmadığını, park görevlisinin 'Cimer'e şikayet var' söyleminden kaynaklandığını ifade eden AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı, Dede Korkut Parkı'nda açıklama yaptı.
'Siyasi kimliğimle değil Türk Dünyası Vakfı mütevelli heyeti başkanı olarak konuşuyorum. Dede Korkut Parkı'nın diğer parklardan farkı, duvarsız açık bir park. Burası gerçekten Eskişehir'in en özgür parkı. Ulaşım, mekan ve etkinlikler bakımından sınırlama yok. Herkes istediği zaman spor yapabilir, dinlenebilir, rahatsız etmeyecek şekilde müzik dinleyebilir, yoga yapabilir, doğumgünü partisi yapabilir. Herhangi bir yasak olmadı olmayacak. Dolayısıyla sosyal medyada sistematik bir dezenformasyona karşı size açıklama yapıyorum. Burada bireysel olarak değil kurumsal olarak da faaliyetler gerçekleştirilebilir. İster kamu, ister STK, ister ticari kurumlar organize çalışma yapmak istediklerinde bazı kurallara uyması gerekiyor. Bize bilgi vermek ya da izin almak durumundalar' dedi.
'KURUMSAL ETKİNLİKLERDE İZİN GEREKLİ'
Avcı, hergün sabah ve akşam müzik eşliğinde antrenör ve Spor İl Müdürlüğünün nezaretindeplates ve aerobik, paten yapıldığını da ifade ederek, 'YOGA yapabilir. Koşmak, bisiklete binmek. Ayrıca sokak oyunları ve çocuk şenlikleri de düzenleniyor burada. Ancak kurumsal olarak bir organizasyon yapmak istiyorsanız, örneğin 300 kişilik, örneğin 50 kişi piknik yapmak istiyorsanız bir izin gerekli, biz bunu valiliğe bildirmek durumundayız' diyerek YOGA yapmanın yasak olmadığını üzerine basa basa belirtti.
'BU YASAKLAR DEDE KORKUT YA DA
MİLLET BAHÇESİ'NİN YASAĞI DEĞİL'
Avcı, şöyle konuştu:'Eskişehir'de vatandaşlar neden burada yoga yapmak istiyorlar? Çünkü Büyükşehir'in parklarında YOGA yapmak yasak. Başka şeyler de yasak. Piknik, kabuklu yemiş yemek, bisikletle girmek yasak, evcil hayvan gezdirmek yasak, kamp sandalyesi kullanmak yasak, çim üzerine örtü sermek yasak. Çim üzerine örtü sermek yasak ne demek? Bu yogacıları ilgilendiriyor. Mat kullanılır yogada yere serilir. Yani Büyükşehir'in parklarında yoga yapmak yasak. Herhalde oralarda da artık izin verilecek. Yani bu yasaklar Dede Korkut ve Millet Bahçesi'nin değil, oraların yasağıydı. Bu vesileyle diğer parklarda da yasağın kaldırılmasını ümit ediyorum.'
'PLANLI BİR HAZIRLIKLA ÇEKİM YAPILMIŞ'
Nabi Avcı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:'Tamamen yanlış anlaşılma. Anladığım kadarıyla bir planlı hazırlıkla çekim yapılmış orada. Dezenformasyon dediğim bu. Bu bir hayra da vesile oldu. İnşallah Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne ait parklarda da insanlar yoga yapabilecekler, kamp sandalyelerini kullanabilecekler, piknik yapabilecekler. Eğer olmazsa yine Dede Korkut Parkı ile Millet Bahçesi'nde açık bu etkinliklere. Eğer Büyükşehir yasak kararlarını kaldırırsa bize de rahatlık olur, bu parklar da rahatlar, çünkü bu parklara ilgi çok fazla.'
* * *
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, YOGA yapmak isteyenleri kendi parklarına davet etmişlerdi.
* * *

ORGANİZE SANAYİ YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYOR
Geçmişte, 'Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi, ancak içerisinde çok ciddi üretim yapan fabrikalar yok' diyorlardı.
Doğrudur veya yanlıştır. Herhalde o iddiada bulunanlar yaptıkları bir araştırmaya dayandırmışlardır.
Geçmişte o söylemleri söyleyenler birde bugün gelip Organize Sanayi Bölgesi'ni gezsinler. Türkiye'nin en önemli üretimlerin, imalatların yapıldığı OSB'yi herhalde bir hafta da ancak gezebilirler.
Bir taraftan OSB Başkanı Nadir Küpeli diğer taraftan Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'ın sanayicilere 'Eskişehir'e yatırım yapın' çağrıları meyvelerini vermeye başladı.
VALİ YARDIMCISI ALTUNDA KATILDI
Yarım asrı aşan OSB tecrübesiyle Türkiye'nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri olan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, yeni yatırımlarla ve örnek tesisleriyle büyümeye devam ediyor.
31,1 milyon metrekare büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük 2. OSB'si olan, son yıllarda yatırımcıların gözdesi konumundaki Eskişehir OSB gelen talepleri karşılamak adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bölgeye yeni yatırım alanları kazandırılması adına sürdürülen çalışmalar kapsamında Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir OSB Bölge Müdürü Erhan Tatar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ve kamu kurum temsilcilerinin katılımıyla OSB Yer Seçim Toplantısı gerçekleştirildi.
'Şehrimizin potansiyelini yeni sanayi
alanlarıyla ileri noktalara taşıyacağız'
Toplantıda söz alan Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, 'Çok önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu şehrimiz ve OSB'miz hem üretim hem de istihdam açısından Türkiye'nin en başta gelen illeri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin ilk ağır sanayi işletmesine ev sahipliği yapan Eskişehir hiç kuşkusuz dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahiptir. Havacılık, raylı sistemler ve beyaz eşya gibi sektörlerde sahip olduğumuz potansiyeli, yeni yatırımlarla çok ileri noktalara taşıyacağız. Valimiz Sayın Erol Ayyıldız'ın öncülüğünde valilik olarak ülkemizin gelişmesi ve kalkınması büyük gayret gösteren sanayicilerimize her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz' demiş.
'bölgemize yeni alanlar kazandırıyoruz'
Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli ise, 'Eskişehir OSB yeni yatırımlarla ve örnek tesisleriyle büyümeye devam ediyor. Eskişehir OSB'miz 31,1 milyon metrekarelik toplam alanıyla, ülkemizin ikinci büyük OSB'si durumunda. Bu alanın halen 21 milyon metrekaresi yatırımcılara tahsis edilmiş durumda olup, Eskişehir sanayisinin yüzde 80'i şu anda Eskişehir OSB'de üretim yapmaktadır. Yakın zamanda tamamlanacak çalışmalar, Valiliğimiz ve değerli kurumlarımızın destek ve katkılarıyla OSB alanımızı önce 34 milyon metrekareye, ardından 45 milyon metrekareye ilerleyen dönemde ise 50 milyon metrekareye çıkarılması için planlamalar yapmaktayız' şeklinde konuşmuş.
Eskişehir son 2 yılda yatırım rekorları kırdı. 2022 yılının ilk 4 ayında 26 yeni yatırımcıya 195 bin metrekare yer tahsis edilmiş.
Küpeli, Eskişehir OSB'ye yurt içi ve dışından yoğun bir taleplerin olduğunu, Rezerv alanların kamulaştırma ve altyapılarını hızla tamamlayarak yatırımcılarımıza yeni arsalar ürettiklerinin de altını çizmiş.
* * *
OSB'deki bu büyüme ve yeni yatırımların gelmesi Eskişehir'de var olan işsizlik sayısını da ciddi oranda düşüreceğine inanıyorum.
* * *

'2022 YILIN EN İYİ ŞUBESİ' ÖDÜLÜNÜ ALDI
Türk Toraks Derneği Eskişehir Şubesi, 2022 yılın 'En iyi şubesi' olarak ödüllendirildi.
Türk Toraks Derneği'nin 25. Yıllık Kongresi'nde 'Dijital Çağda Akciğer Sağlığı' ele alındı. Antalya'nın Serik ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen kongreye yurt içinden ve dışından 411 konuşmacı katıldı.
Kongre de 2022 Yılı Ödülleri arasında Türk Toraks Derneği Eskişehir Şubesi de yaptığı başarılı çalışmaları nedeniyle ödüllendirildi.
Türk Toraks Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı ESOGÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Erginel, gerçekleştirdikleri eğitim toplantıları ve halk sağlığı çalışmaları, akciğer sağlığına dernek adına yapılan katkılardan dolayı verilen ödülü alırken yaptığı konuşma da Türk Toraks Derneğine dolayı teşekkür etti.
29 yıl önce kurulan Batı Anadolu Şubesi'nin kuruluşunda da yer aldığını, ancak bu değerli ödülü hem şubeyi kuran hem de kendisini yetiştiren Prof. Dr. Necla Özdemir adına aldığını söyledi. Prof. Dr. Erginel, ödülü de Prof. Dr. Necla Özdemir'e ithaf etti.
* * *

Sivrihisar Kilimi ile Sivrihisar Arabaşı tescillendi
Sivrihisar Belediyesi değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Daha önceden 5 değerine Türk Patent Kurumu Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Sivrihisar Belediyesi, 2 değerini daha tescillendirdi. Eskişehir'de toplamda 8 tescilli değerin 5'ine sahip olan Sivrihisar Belediyesi bu sayıyı 7'ye çıkarttı.
Sivrihisar Belediyesi tarafından ilçenin değerlerini korumak, tanıtmak, sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmak adına başlatılan Coğrafi İşaret çalışmaları ile Sivrihisar'a özgü Muska Baklavası, Dövme Sucuk, Höşmerim tatlısı tescillendirilmişti. Ayrıca ETO tarafından ilçenin değerleri olan 'Sivrihisar İncili Küpe ve Sivrihisar Cebesi'ne' Coğrafi İşaret Tescili alınmıştı.
Sivrihisar Belediyesi değerlerine sahip çıkmak adına alınan Coğrafi İşaret Tescillerine yenilerini ekledi. Geçmişten geleceğe aktarılmak ve değerlerine sahip çıkmak adına Sivrihisar Belediyesi 'Sivrihisar Kilimi ve Sivrihisar Arabaşı'na' Türk Patent Kurumu Coğrafi İşaret Tescili aldı.
* * *
Millet ve devletleri ayakta tutan bağlar vardır. Her milletin ve medeniyetin kendine has farklı özellikleri vardır. Milletler, özünü teşkil eden hususlara sarıldıkça ayakta kalır. Örf, adet ve gelenekler toplumlara moral gücü verir, manevî değerler toplumların sosyal yaşantılarını belirler.
Bir millet varlığını devam ettirebilmesi için bu millî ve manevî değerlerine sahip çıkmalıdır.
Millî yemekler, bir toplumun yaşadığı coğrafya ve doğal bitki örtüsü ve geçim kaynakları ile ilgilidir. Bir yere gittiğinizde, farklı bir yemekle karşılaştığınızda, ister istemez o yiyeceğin kendi yemekleriniz ile benzerliğini araştırma ihtiyacı duyarsınız. Çünkü alışık olduğunuz bir yemek kültürünüz vardır. Bu ise sizin farklı bir coğrafyadan geldiğinizi ve orada yabancı bir kimliğe sahip olduğunuzu ortaya çıkarır, onun size ait bir değer olduğunu hatırlatır, millî yemek kültürü geçmişin tecrübesiyle nesilden nesile aktarılarak sürer gider.
Milli ve manevi değerlerine sahip çıkan Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, bu değerlerin nesil nesile aktarılması, Sivrihar'a has bir değer olduğunun unutulmaması adına yaptırdığı tescillerle önemli bir adım atmış.
* * *