Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav,4 Haziran 2023 Pazar günü yapıldı. Bu sınav ile fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçilecek.
Merkezi sınav hazırlıkları bu yıl tüm ortaokulların 8'inci sınıfında kayıtlı 1 milyon 246 bin 429 öğrenci dikkate alınarak yapıldı.Eskişehir'de 127 okulda 10 bin 384 öğrencinin sınava gireceği açıklandı.
HANİ SINAV KALKACAKTI?
Son 20 yılda ilköğretimden ortaöğretime geçişte uygulanan sistem defalarca değiştirildi. 2018'de 'bir gece ansızın' TEOG sistemi uygulamadan kaldırıldı.'Sınav kalkacak' diye sevinenler kısa süre yanıldıklarını anladılar.
Önce okullar 'nitelikli-niteliksiz' olarak ikiye ayrıldı ve nitelikli okullara merkezi sınavla toplam öğrencinin ancak %10'unun girebileceği anlaşıldı.
Geriye kalanların 'Mahalli Yerleştirme' ile evlerine en yakın istedikleri okula gidebilecekleri açıklandı. Ancak, öğrenciler bu kez de oluşturulan kayıt alanlarına göre; gitmek istedikleri ama kendi kayıt alanında yeterli sayıda olmayan Anadolu liseleri yerine zorunlu tercih sayısı dayatmaları ile istemedikleri okul türlerine yönlendirildiler.
Bu okullara gitmek istemeyen öğrencilere 'açık lise, mesleki eğitim merkezleri (çıraklık eğitimi) ya da özel okullara' gitmekten başka seçenek bırakılmadı.
FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİ!..
Yeni (!) LGS, okullarımızı nitelikli-niteliksiz liseler, proje okulları gibi sınıflara ayırmaktadır. Üstelik bu okulların belirlenmesindeherhangi bir bilimsel ilke veya değerlendirme çalışması yoktur.
Bu sınıflamalarla okullar ve öğrenciler hatta öğretmenler adeta hiyerarşik bir yapılanma, ayrışma kıskacına alınmıştır.
Sınavı kazanamadığı takdirde 'niteliksiz bir okula' gideceği algısı, istemediği okullara gönderileceği kaygısı ergen yaştaki çocuklarımızda büyük travmalara yol açmaktadır.
Sınavla öğrenci alan nitelikli okul sayıları ve kontenjanlarının düşük olması eğitimde fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirmektedir.
Bu sistem, okul ayrımcılığı ile örselenen, gidebileceği okulun kendisine iyi bir gelecek yaratamayacağı umutsuzluğuna kapılan 2 milyona yakın çocuğu örgün eğitimin dışına itmiştir. Daha da kötüsü, yüz binlerce çocuğumuz okumaktan umudunu keserek okullarını terk etmeye başlamıştır.
HEM DEPREM HEM SINAV VURDU!..
Sınav sorularının sadece birinci dönem dersleri temelinde hazırlanmış olmasıyaklaşık 300 bin depremzede öğrenci ile diğer bölgelerdeki gençler arasında eşitliği sağlamaz. Deprem travmasını yaşayan ve hala kalıcı bir yeri bile olmayan çok sayıdaki öğrencinin, alamadıkları eğitimin ötesinde çok fazla dezavantajı var. Bu durum deprem mağduru olan öğrenciler açısından daha büyük bir eşitsizlikve gelecek kaygısı yaratıyor.
NİTELİKLİ EĞİTİM HER ÇOCUĞUN HAKKIDIR…
LGS merkezi sınavının hedefleri, hazırlanma, uygulanma ve kapsama koşulları,kamusal alanda yer alan okullarınçok büyük bir bölümünde eğitim gören öğrencilerin sınavda başarılı olarak nitelikli bir okula girme şanslarını oldukça azaltmaktadır.
Çok acı ama; LGS artık, sayıları hızla artan özel okullar ile imam hatiplere öğrenci kazandırma amaçlı kurgulandığı düşünülen ve 'nitelikliseküler eğitimi' giderek yüksek gelirli kesimin ayrıcalığı haline getirmeye başlayan, dar ve orta gelirli ailelerin çocuklarını eğitimden soğutan,örgün eğitimden uzaklaştıran 'dünyanın en adaletsiz sistemine'dönüşmüştür…