Hiç gereği yokken, maalesef mevcut iktidarın ısrarla ve inatla tartışmaya açtığı bir isim var.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk!
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu lideri.
★
Lafı hiç eğip bükmeye gerek yok, biliyoruz ki Atatürk’ten hazzetmiyorlar.
Niçin?
Bir şair vardı hani, adı şimdi aklıma gelmedi, ruhuna bir rahmet okuyalım.
★
Eskişehir Atatürk Stadı yıkıldı.
Anadolu Üniversitesi’nin öğrenciler için harcaması gereken para kullanılarak yıkılan stadın yerine Sazova Mahallesinde yeni bir stat yapıldı.
Yıkılan stadın yeri kamuoyu baskısıyla beraber yeşil alana dönüştürüldü. Eğer duyarlı Eskişehirliler itiraz etmeseydi, o büyük alan, betonun hakim olduğu konut ve iş merkezi halini alacaktı.
★
Peki, yeni stat yapıldı yapılmasına da, Atatürk ismi neden hala tescillenmedi?
★
Bakın, dönemin AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı 2021 yılında Millet Bahçesi’nin adının ‘Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’, Yeni Stadın adının ise ‘Yeni Atatürk Stadı’ olarak tescilleneceğini ilan etmişti.
Stadın yapımının üzerinden 9 yıl, Nabi Avcı'nın açıklamasının üzerinden 4 yıl geçti, ama hala gereken adım atılmadı.
★
Stada Atatürk ismini verme işi, yalnızca Atatürk’ün manevi mirasına duyulan saygının bir ifadesi değil, aynı zamanda kent kimliği ile alakalı önemli bir konu. Yıkılan Atatürk Stadı, Eskişehir’in önemli kültürel değerlerinden. Dolayısıyla ‘yerine’ yeni bir stat yapılsa dahi ‘olabildiğince’ mazisinin korunması elzem.
★
Bu noktada bir parantez açmak, ardından asıl konuya geri dönmek istiyorum.
Eskişehir’deki iktidar partisinin bir temsilcisi güya büyük bir müjde vererek Millet Bahçesi içerisine Eskişehirspor Müzesi açacaklarını duyurdu.
Evet, güzel bir düşünce ancak inandırıcı değil.
Neden?
Atatürk Stadı yıkıldıktan sonra yerine yapılacak Millet Bahçesi’nde ne olacaktı? Stadı temsil eden santra çizgisi olacaktı. Nerede? Yok.
Başka ne olacaktı?
Tribünlerden minik bir bölüm yıkılmayacak, iyileştirilecek ve o bölüme Eskişehirspor Müzesi açılacaktı, aynı zamanda bu bölüm mazinin gelecek nesillere miras olarak bırakılmasını sağlayacaktı. Nerede? Yok.
Bir şey daha olacaktı.
Stat yıkıldığı sırada bütün süreç kayıt altına alındı. Dendi ki: Görülmemiş bir Atatürk Stadı ve Eskişehirspor belgeseli yapılacak. Nerede? Yok.
Eskişehir’in kent kimliğinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması anlamında verilen hiçbir söz tutulmamışken, bugünün iktidar partisi temsilcisi insanın aklıyla oynarcasına “Millet Bahçesine Eskişehirspor Müzesi yapacağız” diyor.
Ortada yapılmamış sözler varken, yeni bir söze kamuoyunun inanmasını beklemeleri hakikaten akıl tutulması.
★
Parantezi kapatıyor ve asıl konuya, stadın isminin Atatürk olarak tescillenmemesi meselesine devam ediyorum.
★
İktidar partisinin bir ismi çıktı ve dedi ki: Stadın ismini Recep Tayyip Erdoğan belirleyecek.
Ardından biri daha çıktı ve “Stadın ismi Atatürk olmasın, sponsor bulup satalım” dedi.
Bununla beraber tartışma tekrar alevlendi.
İktidar temsilcilerinin bu çıkışları, şunu net olarak gösterdi: Stadın ismine karar verecek irade Eskişehirlilerin iradesi değil, siyasilerin iradesi olacak!
Yani, halka rağmen adım atılacak.
★
Eskişehir kamuoyu, bu yaklaşıma elbette itiraz ediyor.
İktidar partisi temsilcileri bu itiraza karşılık ne diyorlar?
Şunu: Eskişehirspor’un paraya ihtiyacı var, stadın ismi satılsın Eskişehirspor’a kaynak yaratılsın.
Bakın, burada çok ciddi bir manipülasyon söz konusu.
Bir kere stat, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait, Eskişehirspor’a değil.
Stadın ismi satılsa dahi, ne şekilde satılacağına, kime satılacağına, kaç paraya satılacağına, kaç yıllığına satılacağına ve gelirden Eskişehirspor’a para aktarılıp aktarılmayacağına tamamen bakanlık karar verecek.
Yani, burada Eskişehirspor’un söz hakkı kesinlikle olmayacak.
★
Öte yandan, Atatürk adıyla parayı mukayese edenlerin elinde devletin bütçesi var, devletin!
Eskişehir’de devasa nitelikte kamu işletmeleri var, bankalar var, her yıl milyarlarca lira ayırdıkları reklam bütçeleri var. O bütçelerin yüzde 1’ini verseler, Eskişehirspor ihya olur. İktidar partisinin temsilcileri parmaklarını şıklatsalar bahse konu kurumlar hazır kıta para bayılmak için sıraya girerler. İktidarın kudretli Eskişehir temsilcileri, Eskişehirspor için neden parmaklarını şıklatmak istemiyorlar da “Atatürk kalksın, stat ismi satılsın” diyorlar? Hem de stat ismi satıldıktan sonra bakanlığa gidecek paranın Eskişehirspor’a nasip olup olmayacağı muamması orta yerde dururken.
O halde niyet kötü olabilir mi?
Kalp kötü olabilir mi?
Vicdan kötü olabilir mi?
★
Yani, Atatürk ismi kaldırıldıktan sonra kimler memnun olacaklar?
Bakın net ifadelerle söylüyorum: FETÖ’cüler göbek atacalar, tarikatlar şıkıdım oynayacaklar, PKK’lılar halay çekecekler!
Kim bunlar?
Devletin köküne inmeye çalışan kan emiciler!
★
Tam da bu noktada iktidar partisinin ortağı olan MHP’nin Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir’in örnek açıklamasını aktarmak istiyorum:
Diyor ki Candemir:
‘KİMSE ATATÜRK’Ü TARTIŞAMAZ’
“Eskişehirspor dünya görüşümüz ne olursa olsun hepimizin ortak değeri. Atatürk bu milletin ortak değeri. Atatürk üzerinden kimse tartışma yapmamalı. Atatürk ismi her yere verilsin. Hiçbir sıkıntı yok. Bundan gurur duyarız. Çünkü Atatürk’e minnet borcumuzu ne yaparsak yapalım ödeyemeyiz. Atatürk’ü kullanarak farklı şeyler yapmayın. Ortada bir problem varsa bu oturulur tartışılır konuşulur. Her yere Atatürk’ün ismini verelim. Biz bundan rahatsız olmayız, bilakis memnun oluruz. Bu memlekette kimse Atatürk’ü tartışamaz. Buna en başta biz müsaade etmeyiz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Eskişehirspor’u ayrı tutalım, Atatürk’ü ayrı tutalım.”
★
Son söz: Millete karşı olan hiç kimse, hiçbir kurum ayakta duramaz. Eskişehirlilerin iradesini yok sayan her kim olursa olsun, hesabını muhakkak sandıkta verir. Eskişehirliler, milli değerlerine sahip çıkan; Bayrağı, İstiklal Marşı’nı ve Atatürk’ü her şeyin önünde tutan vatan sevdalısı yurttaşlardır. Tavsiyem, siyasetçilerin Eskişehirliler vasıtasıyla aldıkları yetkiyi, Eskişehirlilerin istek, beklenti ve duyarlılıkları için kullanmalarıdır.
NOT: Eskişehirspor, onu bunu satıp kasaya girecek denetimsiz olan gelip geçici parayla hiçbir yere varamaz. O nedenle iktidar partisi temsilcilerinin, kulübün şirketleşmesi noktasında çaba harcaması çok daha faydalı olacaktır. İlaveten, Eskişehirspor yöneticileri canhıraş çabalarla kazandıkları başarıyı taçlandırmalılardır. Bunu da kulübe maddi anlamda ve bağlandı/iş çözme anlamında kimin ne kadar katkı sunduğunu açıklayarak yapabilirler. O zaman kamuoyu kimin ne kadar samimi olduğunu daha net görebilir.