Sevgili okurlar,

Ramazan ayında yarıyı geçtik, yani bayrama doğru yaklaşıyoruz. Ramazan ayında verilen hayırlar, sadakalar diğer aylara göre daha faziletlidir,bu nedenle Ramazan ayının en güzel yardımlaşma örneklerinden,fakirin hakkı olan ve üzerimize vacip olan fitrelerimizi bayram sabahına kadar vermeye gayret edelim.

Bilindiği gibiher yıl fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığınca her türlü yiyecek ve kazançtan hesaplanarak ve en alt sınır olarak belirlenir ve ilan edilir. Bu yılda fitrenin enaz miktarı 70 TL olarak belirlenmiş olup, üst limit için sınır yoktur. Kişi başı bu miktarı vermek her Müslümanın üzerine vaciptir.

Peki fitre kimlere verilir kimlere verilmez? Önce kimlere verilmeyeceğini yazalım bunun dışında diğer kimselere verilir. Verilmeyecek olanlar; ana babaya,dedeye, büyükanneye, evlada,toruna, hanımave gayrimüslime (kafire)verilmez fakat fakir olmak şartıyla, kardeşe,geline,damada, kayınvalideye,kayınpedere,kayınbiradere,üvey çocuğa,üvey babaya,üvey anneye fitre verilir. Hala,amca,dayı,teyze,kardeş,kardeş çocuğugibi yakın akrabayafitre vermek daha çok sevap olur,iki imama göre ise fakir ve borçlu olan kocaya hanımı fitre verebilir.

Hane halkının fitrelerini vermek hane reisine düştüğü için bu çok sevap ve güzel olan vacibi bayram namazından evvel vermeye her Müslümanın gayretli olması gerekir. Umulurki yüce Allah bu sayede gelecektüm kaza ve belaları defeder.

İnancımız ve imanımız bu yönde olmalıdır. Mesela maaşını alan ve çalışmakta olan bir kişi maaşını aldığı zaman bu vacibi yerine getirirse çok daha faziletli ve isabetli olur.İnşallahey yüce Rabbim bu oruçlar ve sadakalar hürmetine Türk milletine sen hiç acı gösterme Yarabbi.