CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 milletvekili ve 2024 de yapılacak belediye seçimlerinde bazı illerdeittifaklar olabileceğini söyledi.
Hangi illerde ittifaklar yapılacağının henüz kesinleşmediğine de vurguladı.
Sanıyorum ittifaklar 6'lı masanın gündeminde. İkinci tur görüşmelerin sonunda ittifaklar konusunun netleşmeyeceği görüşündeyim. Yılbaşından sonra yapılacak toplantılarda netleşir.
* * *
Her ne kadar birileri 'aralarında fikir uyuşmazlıkları var. Yakında dağılırlar' diye yorumlar yapsa da ikinci tur görüşmeleri 2 Ekim'de CHP Genel Merkezi'nde yapılacak.
Dün Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın söyleşisini okudum.
Babacan'a, 'Neden cumhurbaşkanı adayınızı açıklamıyorsunuz. Aranızda uyuşmazlık mı var?' diye sorulmuş.
Yanıtı şöyle: 'Karar ve açıklama, seçim ortamına yaklaşınca olacak. Temel politika alanlarında ortak müştereği sağlamadan ortak aday belirlenmesini doğru bulmuyoruz'.
* * *
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, 'seçimlerde ittifaklar olabilir' açıklamasından sonra dün İYİ Parti il yönetiminde bulunan dostluğumuz çok eski olan arkadaşıma telefon ettim.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını hatırlatarak, 'Eskişehir'de özellikle yerel seçimlerde CHP ile ittifak olabilir mi? İttifak gerçekleşirse siz hangi belediyeleri istersiniz?' diye sordum.
Henüz genel merkezden ittifak konusunda bir bilgi gelmediğini, daha önce yaptıkları görüşmelerde Eskişehir'de tek başına seçime girileceği bilgisinin paylaşıldığını söyledi.
Yerel seçimlerde ittifak gündeme gelirse de Odunpazarı ilçesinde daha güçlü olduklarını, Odunpazarı Belediye Başkan adaylığına daha sıcak baktıklarını da belirtti.
Biliyorsun, '2019 da yapılan yerel seçimlerde de Odunpazarı'na İYİ Parti aday çıkarmıştı. İlk seçimimiz olmasına rağmen küçümsenmeyecek sayıda oy aldık. O seçimde de dış ilçeler de ittifak oldu. Odunpazarında bir tabanımız oluştu' diye ekledi.
'İttifak olursa da olmazsa da Odunpazarı Belediye Başkan adayınız kim olabilir?' sorusuna ise, 'Yerel seçime daha uzun bir süre var. 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yapılsın. Ondan sonra oturup konuşulur' diyerek noktayı koydu.
* * *
2024 de yapılacak yerel seçimlerde Yılmaz Büyükerşen, 'bir dönem daha' derse CHP Eskişehir'de ittifaka razı olur mu?
Bur da son noktayı koyacak isim Yılmaz Büyükerşen.
Eğer Yılmaz Hoca, Kılıçdaroğlu'na 'Eskişehir de ittifaka gerek yok, CHP güçlü derse'merkez de ittifak söz konusu olmayabilir.
* * *
YENİKENTLİLERİN BEKLEDİKLERİ PROJE GERÇEKLEŞİYOR
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2018 seçimleri öncesi 25 vizyon proje arasındaYenikent Mahallesindeki pazaryerinin de olduğunu, mevcut pazar yerinin yerine üzerinde ise sosyal tesislerin bulunacağı kapalı pazar yeri sözü vermişti.
Ancak 2020 yılının Mart ayında baş gösteren pandemi, sonrasında yaşanan ekonomik kriz ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı iğneden ipliğe her ürünün fiyatını 2'ye 3'e katladı.
Yaşanan pandemi ve sonrasında ekonomik krizden belediyelerde ciddi olarak etkilendi.
Bu nedenle belediyeler çok acil olmayan yatırımlarını durdurmuştu.
Yenikent Mahallesi sakinleri de yapılacak kapalı pazaryeri ve Kültür Merkezi'nden ümitlerini kesmişti.
* * *
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2 Aralık 2021 de ES TV'de katıldığı canlı yayında, '2022 yılında Yenikent Kapalı Pazar yeri projemizin de bütün her şeyi hazır vaziyette bununda yapımını gerçekleştireceğiz. Başka büyük yatırıma girmeyeceğiz. Çünkü korkuyoruz. Ne olacağını kestiremiyoruz' demişti.
Kazım Kurt, 2022 yılında Yenikent Kapalı Pazar yeri projesinin gerçekleştirecekleri müjdesini vermesiyle mahalle sakinlerinin ümitlerini yeniden tazelemişti.
2022 yılının sonuna yaklaşılırken projenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışılırken beklenen o müjde nihayet geldi.
* * *
Başkan Kurt, Yenikent Kapalı Pazar Yeri ve Kültür Merkezinin ihalesinin yapıldığını açıkladı. Yenikent Kapalı Pazar Yeri ve Kültür Merkezi inşaatı için yapılan ihaleyi kazanan Ilgazlar İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ilgaz ile protokol imzalayan Başkan Kurt, 'Bu ihale Eskişehir'deki en büyük ihalelerden birisi. Allah mahcup etmesin' dedi.
118 MİLYON TL'LİK İHALE
Başkan Kurt, hemşerilerine verdiği sözleri tutmaya devam ettiğinin altını çizerek, vizyon projeler arasında yer alan Yenikent Kapalı Pazar Yeri ve Kültür Merkezi Projesinin ihale aşamasının tamamladığını, ihaleyi, Eskişehir'in bildiği bir firmanın almasından da ayrıca memnuniyet duyduğunu söyledi.
Yenikent Kapalı Pazar Yeri ve Kültür Merkezi inşaatı117 milyon 770 bin TL'ye ihale edildi.
1 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
İhaleyi alan Ilgazlar İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ilgaz, 'Açık ihale usulü ile yapılan ihale süreci şeffaf bir şekilde tamamlandı. Yasal prosedürler tamamlandı. Sözleşmemizi imzaladık. En kısa sürede çalışmalarımıza başlayacağız. Yaklaşık 1 yıllık bir takvim öngörülüyor. Çok büyük bir aksilik olmaz ise bu sürede çalışmamızı bitirmeyi planlıyoruz. Hem Eskişehir'e hem de Odunpazarı Belediyemize hayırlı uğurlu olsun' dedi.
KÜLTÜR MERKEZİ İLE DÜĞÜN SALONUDA OLACAK
Odunpazarı Belediyesi'ne ait arazi üzerine pazar yerini de içeren, belediye hizmet birimleri, sosyal ve kültürel tesisleri de barındıran bir kompleks yapacak. 6 kattan oluşacak olan Yenikent Kapalı Pazar Yeri ve Kültür Merkezi'nin -2. katında otopark, -1. katında kültür merkezinin girişi, zemin katında 144 stanttık pazaryeri, 1. katında 135 kişilik seminer salonu ve 705 m2'lik düğün salonu, 3. katında ise sosyal tesis alanı bulunacak.
* * *
Bu tesis sadece Yenikent Mahallesi sakinlerine değil çevresinde bulunan Yıldıztepe, Gültepe, Büyükdere, Akarbaşı, Çankaya, Alanönü ve Dede Mahallesi sakinlerine de hizmet verecek.
Yenikent'e ve çevresindeki mahallelere yakışan bir tesis olacak.
* * *
ŞİMDİ DE KENDİ YUVASINI KURDU
Sanıyorum Zerrin Çoşkunpınar'ı Eskişehir'de tanımayan yoktur. Kendisini 15 yıl önce tanıdım. Kullanılmayan bir evin girişinde doğum yapmış kedi ile 6 yavrusunu görmüş. Hemen yakınlardaki bir petshop'dan sepet almış anne kedi ve yavrularını sepete koyuyordu.
Kendisini uzaktan izlemeye başladım. Kedileri sepete koyduktan sonra yürümeye başladı. Yanına giderek, 'O kedileri nereye götürüyorsun?' diye sordum.
'Tepebaşı Belediyesi Hayvan Barınağına, eğer burada açıkta kalırlarsa diğer hayvanlar zarar verebilirler. Onların da insanlar gibi yaşam hakkı var. Hiç olmazsa emin ellerde olurlar' demişti.
Gerçekten barınağa götürüp götürmediğinden emin olmak için telefon numarasını ve adını vermesini istedim. Ertesi gün Tepebaşı Belediyesi Hayvan Barınağına telefon ederek, 'Dün yeni doğum yapmış anne kediyle 6 yavrusu Zerrin adındaki birisi tarafından size teslim edildi mi?' diye sordum.
Biraz bekledikten sonra, 'evet gelmiş' cevabını alınca Zerrin'e telefon ederek, çok büyük bir hayır işlediğinden dolayı hayvan dostu birisi olarak teşekkür ettim.
Bu vesile ile Zerrin Çoşkunpınar ile samimiyetimiz oluştu. Birçok sosyal etkinliklerde görmeye başladım.
Tanıştığımız günün üzerinden 3 veya 4 ay geçmişti. Telefon etti.
'Sadi abi bir gariban kadıncağız ile tanıştım. Eşi ölmüş. Bir geliri de yok. 2 çocuğu varmış. Annesiyle birlikte yıkık dökük evde oturuyorlar. Sadece hayvanlarla ilgilenmiyorum. Bu aileye de hem para topladım hem de yaklaşık 6 aylık gıdalarını hayırsever eşim dostum karşıladı' dedi.
* * *
15 yıllık süreç içerisinde buna benzer pek çok yardımlar yaptığına tanık oldum.
Hatta iki nişanlı genç ile tanışmış. İkisinin de işi olmadığı için evlenemiyorlar. Bu iki gence iş buldu. Sonra da nikahlarını kıydırdı. Nikahta iki çifte yardım severlerden topladığı paraları teslim etti.
Kısacası Eskişehir de birçok fakire fukaraya el uzatan garibanların, engellilerin, sokak hayvanlarının sesi, merhameti, hak ve hukuk, dürüstlüğü, dobra dobra'lığı ile bilinenMaden Mühendisi Zerrin Çoşkunpınar, geçtiğimiz cumartesi günü İsmail Gündoğan ile bu kez kendi yuvasını kurdu.
Düğününe davetiye göndererek davet etti. Ancak Eskişehirspor-Hacettepe maçında görevli olduğumdan dolayı katılamadım.
Düğüne birçok siyasetçi ile sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle çok sayıda davetliler katılmış.
Zerrin Çoşkunpınar Gökdoğan ile İsmail Gökdoğan kardeşlerimi kutluyor, ömür boyu mutluklar diliyorum.
* * *
DERS VEREN HİKÂYE:
Akbaba ile Çaylak
Bir akbaba, bir çaylağa:
-'Benden daha ziyade uzağı gören hiçbir insan, hiçbir kuş yoktur' dedi.
Çaylak ona:
-'Bu bir davadır, ispatı lazımdır. Haydi, bakalım, şu ovanın etrafında neler görüyorsan söyle' dedi.
Akbaba bulunduğu nokta ile toprak arası bir günlük olan yüce yerden aşağılara doğru baktı ve 'Eğer sözüme inanırsan, ovanın filanca noktasında bir tanecik buğday gördüm' dedi.
Akbabanın bu sözü çaylağın hayretini mucip oldu:
-'Pekala! Haydi, inelim, bakalım. Sözün doğru mudur?' dedi.
Birlikte aşağı indiler. Akbaba hemen taneye doğru koştu. Halbuki o buğday tanesi bir tuzağın üstüne konulmuş. Akbaba buğdayı alayım derken tuzağa tutuldu.
Zavallı akbaba feleğin ona tuzak kurduğunu, bir buğday için tuzağa esir olacağını bilemedi.
Her sedef inciye gebe olmaz. Her atıcı, nişangaha vuramaz.
Akbabanın tuzağa tutulduğunu gören çaylak ona hitaben;
–'Arkadaş! Tuzağı göremedikten sonra taneyi görmekten ne çıkar' dedi.
* * *
FIKRA:
ALDIĞIMIZ FİYATA
Günlerden bir gün hırsızlığa çıkan iki ortak bir at çalmışlar. Atı satmak için şehir merkezine inen ortaklardan biri kahveye gitmiş diğeri meydanda müşteri beklemiş. Tam bu sırada atın yanına gelen bir adam iyice inceledikten sonra;
- 'Ben bu atı çok beğendim fiyatı nedir?' demiş. Hırsız '3000 TL' deyince adam;
- 'Niye bu kadar ucuz, çok güzel bir at' deyince adam da 'Acil satmam gerektiği için bu fiyata veriyorum' demiş.
Adam; 'Tamam o zaman ben ata bir binip gezeyim hoşuma giderse 3000 TL verir alırım' deyip ata binip gitmiş. Meydanda bekleyen hırsız bakmış ne gelen var ne giden atın çalındığını anlayınca ortağının yanına kahveye gidip oturmuş.
Ortağı; 'Ne yaptın atı sattın mı?' deyince o da 'evet sattım' demiş.
-'Kaça sattın peki?'.
-'Aldığımız fiyata'.
* * * *