Eskişehir Valiliği 15 gün süreyle açık hava etkinliklerini yasaklamıştı. Anadolu Fest söz konusu yasaktan dolayı yapılamıyor.
Anadolu Fest yetkilileri, Valiliğin aldığı karara karşı yürütmeyi durdurma talep etti ancak talep reddedildi.
Bunun üzerine Anadolu Festorganizasyon komitesi de festivalin 9-12 Haziran tarihine ertelendiğini duyurdu. Bakalım yeni bir yasaklama gelecek mi? Onu da bekleyip öğreneceğiz.
* * *
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Valiliği'nin almış olduğu yasak kararına tepki gösterdiler.
'YASAKLAMANIN GEREKÇELERİ BİLDİRİLMEMİŞTİR'
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Kabukcuoğlu'nun değerlendirmesi şöyle:
'Eskişehir Valiliği 09.05.2022 tarih ve 316 sayılı kararı ile 10 Mayıs ile 24 Mayıs 2022 tarihleri arasında yani 15 gün süre ile açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü etkinliği yasaklamıştır. Bu karar ile şehrimizde 12-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında planlanan Anadolu Fest müzik etkinliğinin hedeflendiği konusunda toplumda yaygın bir kanı vardır. Valiliğin yasağa ilişkin duyurusunda mevzuata atıf yaparak sadece ilgili maddeleri belirtmiş ancak yasaklamanın gerekçeleri bildirmemiştir. Oysaki valiliğin yasaklama kararına dayanak gösterdiği maddeler, yasaklama kararının gerekçeli olarak verileceğini söylemektedir.
'VALİLİK KARARI GÖZDEN GEÇİRMELİDİR'
İnsanların moral ve motivasyona çok fazla ihtiyaçları olduğu bu günlerde, toplu eğlenceleri, kutlamaları insanları mutlu edecek diğer etkinlikleri, kamu otoritesi yasaklamak yerine bilakis teşvik etmelidir. Eğer bu etkinliklerle ilgi güvenlik, ahlaka ters düşecek davranış veya çevreyi rahatsız etmeler gibi kaygılar var ise, kamu otoritesine düşen bu tür olumsuz durumları ortadan kaldırarak etkinliklerin sağlıklı ve uygun şekilde yapılmasını sağlamak olmalıdır. İdarinin otoritenin alabileceği yanlış kararların yargıdan döndüğünü biliyoruz. Eskişehir Valiliği'ni aldığı kararı gözden geçirmeye davet ediyorum.'
GENÇLİĞİN BAŞKENTİ yasaklarla değil
özgürlüklerle anılmayı hak ediyor
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, Eskişehir Valiliği'nin aldığı yasak kararına tepki gösterdi ve Vali Erol Ayyıldız'a yaptığı çağrı şöyle:
'Öncelikle kültürün, sanatın kenti Eskişehir'imizin böylesine bir kararla böylesine bir yasakla anılıyor olmasından büyük üzüntü duyduğumu ifade etmeliyim. Kamuoyu, on binlerce öğrencinin yaşadığı bu kentte böylesine bir uygulamanın kişisel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğini söylüyorlar. Ayrıca bu yasak tarihlerinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kapsıyor olması bizleri ayrıca üzmektedir. Türkiye'nin dört bir yanındaki sanatçılar da bu yasağa açıklamalarıyla tepki gösterdiler. Gençler sürekli olarak bizlere ulaşarak kararın kaldırılması taleplerini iletiyorlar. Ben kentteki tüm gençler adına, sivil toplum kuruluşları adına, sanatçılar adına bu kararın tekrar gözden geçirilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulunmak istiyorum. Sayın Valimiz bu tepkilere sessiz kalmayacaktır. Çünkü gençliğin başkenti Eskişehir'imiz yasaklarla değil özgürlüklerle, bilimle, sanatla, kültürle anılmayı hak ediyor.'
* * *
Dünde yazdım. Bugün de tekrar ediyorum.
Festival alanında uyuşturucu kullanıldığını, kızların-erkeklerin aynı çadırlarda yattıklarını iddia edenler bu iddialarını ispatlamalıdırlar.
'Çamur at izi kalsın' diyorsanız o başka.
'Türk Dünyası'na' başkentlik yapmış, eğitiminde başkenti ilan edilmiş Eskişehir'e bu yasak hiç ama hiç yakışmadı.
Laik, demokrat, çağdaş, özgürlüklerin sonuna kadar yaşandığı, bilim, sanat ve kültür şehri diye övündüğümüz Eskişehir, alınan yasak kararlarıyla anılan bir il olmamalı.
* * *

muzaffer bebek için toplandı
zeynep bebek için kullanılacak
SMA hastası Muzaffer Bebek, yaşama tutunamadı ve vefat etti. Oysa Eskişehirliler onu yaşatmak, yurt dışında tedavi olması ve sağlığına kavuşması için gerekli paranın toplanabilmesi için seferber olmuşlardı.
Yaşamını yitiren SMA hastası Eskişehirli Muzaffer bebeğin babası örnek olacak bir davranış göstermiş.
Muzaffer bebeğin babası İsmail Kiraz, oğlu için toplanan bağışın Eskişehir'de başka bir SMA hastası olan Zeynep Eksan'ın yardım kampanyasına aktarılmasını talep etmiş.
Eskişehir Valiliği de, acılı babanın istediğini kabul ederek Muzaffer bebek için toplanan bağış miktarı Zeynep bebeğin yardım kampanyasına aktarılacak.
Eskişehir Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 'SMA Hastası Muzaffer Bebek için Toplanan Yardımlar Eskişehir'de Yaşayan SMA Hastası Zeynep Eksan'ın Yardım Kampanyasına Aktarılıyor. Tedavisi sırasında vefat eden Muzaffer bebeğimiz için başlatılan yardım kampanyasında toplanan yardım miktarları babası İsmail Kiraz'ın isteği üzerine ilimizde yaşayan SMA hastası Zeynep EKSAN'ın yardım toplama kampanyası için açılan banka hesabına aktarılacaktır. Bu husustaki gerekli iş ve işlemler 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda başlatılmıştır.'
TOPRAK BEBEK İÇİN GEREKEN PARA TOPLANMIŞTI
Tedavisi için resmi izinle 6 ayda 2 milyon 200 bin dolar bağış toplanan SMA hastası Toprak Yavaş'ın (4), ailesiyle birlikte Dubai'ye giderek tedavisine başlanmıştı.
Sırada Zeynep Bebek var.
Şehrin birçok noktasında yardım toplama kutuları konuldu.
Gönüllü olarak insanlar Zeynep Bebeğin tedavisi için gereken paranın toplanabilmesi için yardım kutularının başında bulunanlar,'bir bardak çay, bir fincan kahve parası dahi kutuya atarsanız Zeynep Bebeğin hayata tutunmasına destek vermiş olursunuz' diyerek çağrıda bulunuyorlar.
Nerede yardım kutusu görsem bir bardak çay parası atıyorum. Kutulara bakıyorum dörtte biri dahi dolmamış.
Haydi, Eskişehir biraz daha gayret…
'Toprak Bebek' için yaptığınız destekleri 'Zeynep Bebek' için de yapalım.
Zeynep Bebeği de bu hastalıktan kurtaralım, hayata döndürelim.
'Benim vereceğim 5-10 TL ile ne olacak?' demeyelim.
'Damlaya damlaya göl olur'.
Ufak ufak biriken paralar, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir.
* * *

kazım kurt sahaya indi!
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Odunpazarı İlçe Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Kırmızıtoprak Mahallesinde'Alan Çalışmasına' katılmış. Yani sahaya inmiş!
Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir teşkilatı 2023 yılı Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için 'alan çalışmasına' başladı.
Gerek Odunpazarı gerekse Tepebaşı ilçe teşkilatları, ekipler halinde bölgelerindeki esnafları geziyor ve mahallelerde ikamet eden insanlarla sohbet ediyorlar.
* * *
CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar'ın da bulunduğu alan çalışmasına, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'ta katılmış. Kurt ve Çınar, Kırmızıtoprak Mahallesini gezerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelmiş.
Esnafın ve mahalle sakinlerinin derdini ve çözüm önerilerini dinleyen Başkan Kurt ve Çınar, notlar almışlar.
Başkan Kurt ve Çınar kiminle konuşsa adeta bin ah işitmiş.Esnafta, mahalle sakinleri de ekonomik kriz, hayat pahalılığı, et fiyatlarının yüksekliği ve işsizlikten yakınmışlar.
TÜRKİYE 2 SORUNLA KARŞI KARŞIYA
Kırmızıtoprak Mahallesindeki esnaf ziyaretleri ve mahalle sakinleriyle yaptığı sohbeti değerlendiren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt,Türkiye'nin ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldığını belirtmiş.
Başkan Kurt, bunun nedeninin de siyasal iktidarın yürüttüğü yanlış ekonomi politikaları olduğunu vurgulamış.
Toplumun tüm kesimlerinin bu krizden etkilendiğinin altını çizen Başkan Kurt, 'Türkiye şuanda 2 büyük sorun ile karşı karşıya. Bunlardan ilki ekonomik sorunlar ikincisi ise işsizlik. Gezici Araştırma Şirketinin son anketine göre halkın yüzde 71'i Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomik sıkıntılar içerisinde yaşıyor. İşsizlik ikinci sırada yer alıyor. Halkın yüzde 30'u ise gelecekten endişe duyuyor. Temel gıda maddelerinin fiyatları ortada. Ete sürekli zam geliyor. Daha önce evine bayramdan bayrama et giren vatandaşlar, artık bunu bile göremeyecek. Bu sorunların da tek sorumlusu siyasal iktidar. Türkiye'nin yönetilememe sorunu var. Sorunun çözümü de yoksullukla, işsizlikle, gelecek kaygısı ile cebelleşen bizlerin elinde' demiş.
* * *
Aslında geç kalınmış bir çalışma.
AK Parti'nin Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe teşkilatlarının kadın kolları yılbaşından itibaren kapı kapı dolaşarak ev ziyaretleri yapıyor.
Diğer taraftan ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyeleri de farklı bir koldan çalışma yürütüyor.
O nedenle önemli bir mesafe kat ettiler.
CHP Odunpazarı ve Tepebaşı teşkilatları bu açığı kapatmak adına ara vermeden mahalle çalışmalarını sürdürmeli.
Hatta mahalle çalışmaları sırasında kadınlardan ayrı ekipler oluşturarak ev ziyaretleri de yapılmalı.
Bu ziyaretlerde yapılacak seçimlerde CHP'nin TBMM'de milletvekili sayısında çoğunluğu sağlayabilirse yaşanan ekonomik sorunların, hayat pahalığının nasıl durduracaklarını, işsizlik sorununa nasıl çözüm bulacaklarını da anlatılmalı.
Kuru kuruya 'mecliste çoğunluk CHP'de olursa bakın bu broşürde yazılanları yapacağız' diyerek geçiştirilmemeli.
* * *

BİRSEN Mİ KARAMANLI MI?
Sonucu çok merak edilen Eskişehir Esnaf Odaları Birliği seçimi 15 Mayıs pazar günü yapılacak.
Ekrem Birsen, üç dönemdir başkanlık koltuğunda oturuyor. Kök salmış. Elindeki gücü kullanarak mavi boncuk dağıtıyor.
Geçmişte araları limoni olan eski Şoförler Odası Başkanı, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er ile son yıllarda 'kanka' oldular.
Nerede ise yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor.
Birbirlerinden hiç ayrılmayan, bir birini çok seven içli dışlı can dost oldular!
Desteğini de Ekrem Birsen'den yana kullanacağını açıkladı.
Oysaki diğer başkan adayı Adnan Karamanlı hem hemşerisi hem de yakın akrabası.
Birkaç gün önce yaptığı basın toplantısında Karamanlı'yı bazı eleştirilerde bulunmuş.
İnsan hem hemşerisi ve akrabası olan adaya neden destek vermez?
* * *
Adnan Karamanlı Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı. Üç dönemdir başkanlık yapan Ekrem Birsen'e rakip oldu.
Yanında Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, Yunus Emre Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Pehlivan ile Seyyar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Safa Şen var.
Kulağımıza gelenler doğru ise ilçelerdeki odaların başkanlarının da desteğini almışlar.
* * *
Kafa kafaya çekişmeli bir seçim olacak.
Seçimi kim kazanır bilemem.
Ekrem Birsen yıprandı diye düşünüyorum.
Tarafsız ve her odaya eşit mesafede olması gerekirken bazı odaları adeta dışladı.
Ama kim kazanırsa kazansın aradaki fark burun farkı kadar olacak.
Adnan Karamanlı seçimi kazanırsa Esnaf Odaları Birliğin de büyük bir değişim söz konusu olacak.
Karamanlı, 'herkese eşit mesafede olacağını, hiçbir odayı ayrımcı gözle bakmayacağını' söylemişti.
Hatta oda başkanlarının bazılarının bir birlerini bile tanımadıklarını, genel sekreterlerin de katılacakları semineler düzenleyerek, birlik-beraberlik kaynaşmayı sağlayacağının sözünü de verdi.
* * *