MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir, çok fazla medyatik bir isim değil. Gerekli gereksiz çıkıp her şeye yorum yapmaz. Teşkilatları dinler. Kendisinin çözebileceği bir sorun varsa çözmeye çalışır. Genel Merkezin çözmesi gereken soruna da müdahil olmadan gereken yerlere iletir.
Cumhur İttifakı'nın destekçisi olmalarına rağmen tayin veya atama işlerine de pek fazla burnunu sokmaz. Bu demek değil ki mağduriyeti söz konusu olan MHP'ye gönül vermiş ülküdaşlarının sorunlarıyla ilgilenmez. Varsa bir mağduriyet önce araştırır, ardından bir haksızlık söz konusuyla müdahil olur.
Kendisiyle uzun yıllara dayanan bir tanışıklığımız söz konusu. Parti binası eski yerinde iken zaman zaman ziyaret edip sohbet ederdik. Yeni binaya taşındılar. Gerçi o da şehrin göbeğinde ama ayak üstü olmayınca ters geliyor.
Dün internet sitelerinin paylaşımlarına göz attım. İki sitede açıklaması gözüme çarptı. Belediyeleri eleştirmiş. Eskişehir'in irtifa kaybettiğini söylemiş. Eskişehir'in öncelikli yatırım bölgeler içerisine alınmasını önermiş.
Bu önerisini partisinin Milletvekili Metin Nurullah Sazak ile paylaşıp paylaşmadığını bilmiyorum. Bugün her ne kadar AK Parti ile iktidar ortağı olmasalar da her konuda destek veriyorlar. Milletvekili Sazak'la bu önerisini paylaşmış olsa o da ilgili bakanlarla görüşerek talebini iletir. Belki seçim öncesi istek uygun görülebilir.
SİYASİLER ŞEHRE DESTEK VERMELİ
Candemir, Eskişehir'de yerelde CHP, genelde de AK Parti'nin iktidar olmasından kaynaklanan sıkıntılardan bahsetmiş. 'Eskişehir gün geçtikçe irtifa kaybetmekte. Eskişehir'in hem yatırımda öncelikli bölgeler arasında alınması, yatırımların teşvik edilmesi, ESO Başkanımız Celalettin Kesikbaş'ın ortaya koyduğu çok ciddi projeler var. Tüm siyasilerin, şehrin sahiplenip destek vermesi gerekiyor' demiş.
Candemir'in, yukarıdaki yer alan sözleriyle Kesikbaş'ın zaman zaman şehir ve ülke sorunlarıyla yapmış olduğu öneri ile projelerine destek verdiği anlamını çıkardım.
Ve aklımdan hemen şu geçti.
Zaman zaman ESO Başkanı Cemalettin Kesikbaş'ın AK Parti'den milletvekili veya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağı gazetelerde yazıldı. Bazı özel sohbetlerde gündeme geldi.
Acaba MHP İl Başkanı İsmail Candemir, AK Parti'ye 'Celalettin Kesikbaş'ı Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterirseniz MHP olarak biz de destek veririz' diye gönderme mi yaptı?
Niye olmasın?
Eskişehir'in yetiştirdiği bilgisi, becerisi, yeteneği olan önemli isimlerden birisi…
Kazanırsa da şehre büyük katkıları olabilir.
YEREL YÖNETİMİ SORGULAMAMIZ GEREKİYOR
İsmail Candemir bakın ne demiş?
'Eskişehir'de son yıllarda merkezi hükümet 'Millet Bahçesi', 'Millet Kütüphanesi', 'Şehir Hastanesi', 'stadyum', 'Dede Korkut Parkı'gibi birçok yatırımlar yaptı. Daha fazlası yapılması gerekiyor. Yerel yönetimler şehre pek bir şey katmıyor. Her şeyi merkez hükümetten bekleyeceğimize yerel yönetimleri de sorgulamamız gerekiyor. Bunlar görev yaptıkları süre içinde Eskişehir'e hangi eserleri, hangi değerleri kazandırmışlar. Onlara bakmak gerekiyor. Baktığımızda da pek bir şey göremiyoruz'.
Candemir'in bu söylemlerine katılmıyorum.
Bizler yıllardır Eskişehir'de yaşadığımız için şehirdeki gelişim ve değişimi göz alışkanlığı nedeniyle çok fazla fark edemiyoruz. Ancak bu şehirden yıllar önce göç etmiş eşimiz dostumuz Eskişehir'e geldiğinde; 'Bu şehir ne kadar değişmiş. Büyük bir kasaba görünümünde idi. Şimdi modern bir şehir olmuş' diyorlar. Bizim göremediklerimizi onlar çok çabuk fark ediyorlar.
Sırası gelmişken yazayım.
Salı günü çok eskiye dayanan dostluğumuz olan AK Parti'nin önemli isimlerinden birisinin ofisine gittim. 4-5 aydır görüşmüyorduk. Zaman zaman sohbet ederiz.
Konu seçimlerden açıldı. 'Kimler milletvekili, belediye başkanı adayı olur?' gibi konuları tartıştık.
'Sadi abi ben AK Partiliyim. Partinin kurulduğu yıldan beri de en hızlı destekleyicilerindenim. Partilerimiz ters ama Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in bu şehre kazandırdıklarını görmezden gelirsek haksızlık yapmış oluruz. 5 dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyor. Kendisine oy vermedim. Şansızlığı CHP'li olması, AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkanı olsaydı Eskişehir merkezi hükümetten daha çok destek alırdı. Var olan trafik sorunu da çoktan çözülmüş olurdu. Bugün yaptığı hizmetleri ikiye hatta üçe katlanmış olurdu' dedi.
* * *
İsmail Candemir'i yıllardır tanırım. Bir yanlışını görmedim, duymadım. Bazıları il başkanlığını ilerisi için bir basamak görür. O koltuktan milletvekilliğine veya belediye başkanlığına 'nasıl atlama yaparım' hesabı var. Gelecek adına bir beklentisi de yok.
'Yerel yönetimler şehre pek bir şey katmıyor' sözlerine katılmıyorum.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen üst üste 5 dönem seçim kazanarak Eskişehir'de tarih yazdı. Bu seçimlerde MHP'den ciddi destek aldığını biliyorum. Keza Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, üç dönemi üst üste olmak üzere 4 kez seçim kazandı. Tepebaşı İlçesi genelde sağ seçmenin ağırlıklı olduğu seçim bölgesi. Buna rağmen seçim kazanıyor.
Nasıl kazanıyor?
Tepebaşı İlçesinde ikamet eden MHP'lerin desteği ile.
Eğer AK Parti Büyükşehirde ve Tepebaşı'nda seçimlerde başarısız oluyorsa, MHP'lilerin desteğini alamıyorsa bunu sorgulamalı.
* * *
Z KUŞAĞI 'CHP' DEDİ
ORC Araştırma tarafından Z kuşağı olarak tabir edilen gençlerle yapılan ankette yüzde 21.7 ile birinci parti CHP çıktı. İYİ Parti'nin yüzde 17.1'lik kesimin desteğini aldığı araştırmada AK Parti yüzde 13.9 ile üçüncü sırada yer aldı.
2023 yılının haziran ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kulislerde hareketli günler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhur İttifakı'nın adayı olduğunu açıklarken, Millet İttifakı'nın adayı ise henüz belirsizliğini koruyor. Başta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm muhalefet liderleri ise aday gösterecekleri ismi, seçim tarihinin belli olmasından sonra açıklayacaklarını belirtiyor. Anket şirketleri ise hem isimler hem de partiler üzerinden çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
CHP İLK SIRADA YER ALDI
Son olarak ORC Araştırma, Z kuşağı olarak bilinen 2000 yılı ve sonrasında doğanlar arasında bir anket gerçekleştirdi. 22-27 Aralık tarihleri arasında 1550 kişi ile yapılan çalışmada Z kuşağı temsilcilerine 'Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusu yöneltildi. Anketten yüzde 21.7 ile CHP birinci çıktı.
İYİ PARTİ, AK PARTİ'Yİ GEÇTİ
Çalışmanın ikinci sırasında yüzde 17.4 ile İYİ Parti, üçüncü sırasında ise yüzde 13.9 ile AK Parti yer aldı. Kararsızların oranı ise yüzde 15.1 olarak belirlendi. Dördüncü sırada bulunan MHP yüzde 7.4 oy alırken, HDP ise yüzde 5.5 olarak kayıtlara geçti.
* * *
kıssadan hisse:
Hayat Bir Rüya
Bir adam, yürürken arkasından bir aslanın koştuğunu görür.
Hızla kaçarken tam önünde bir kuyu görür ve hızla kuyuya iner.
İpe sarılıp kuyuya inerken;
Alt tarafta büyük bir yılan görür.
Yılan hızla buna doğru yükselirken 'ne yapacağım?' der.
Üstte aslan altta yılan…
O sırada iki tane fare biri beyaz diğeri siyah ipi kemirmeye başlar.
Her yerden başı belada iken bir anda bir yüzünde ıslak bir şey hisseder. Bir arı bir damla bal yüzüne bırakır ve balın tadı damağında iken uyanır.
'OH BE RÜYA İMİŞ' der.
Bir seyide, 'Rüyamın yorumu ne diye?' sorar.
'Anlamadın mı der' gülerek?
Peşinden koşan aslan ölüm meleğidir.
İçinde yılan bulunan kuyu senin mezarındır.
Sarıldığın ip senin hayatındır.
Beyaz ve siyah fare gece ile gündüzdür ömrünü kemirirler.
Peki ya o bal nedir dersen?
Dünyanın geçici lezzetidir. Ölümün arkasında bir hesap olduğunu sana unutturur…
* * * *
FIKRA:
13 Ay…
Öğretmen Hayat Bilgisi dersinde 'yeni yıl' ünitesini işlerken bir yılda kaç ay, kaç gün ve kaç hafta bulunduğunu da öğretmişti. Öğretmen, öğrenim seviyelerini belirlemek için sınıfta ki öğrencilere teker teker soruyordu.
Sıra Temel'e gelince ona da sordu:
–'Temel yavrucuğum söyle bakayım, bir yılda kaç ay vardır?'
Temel hiç düşünmeden yanıtlar:
–'13 öğretmenim…'
–Öğretmen: 'Ama oğlum, ben geçen derste 12 ay var demedim mi?'.
–Temel:'Demesine dedin öğretmenim ama evde babam da sordi. Ben 12 dedım'
–'Doğru demişsin'.
– 'Hayır öğretmenım, doğridemedım, bobam enseme şamariindirup, remezan'ıunutıysın deyip, yılın 13 ay olduğuni söyledi.'
* * *