İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkarak beklenmedik şekilde 6'lı Masa'yı terk etmesi gündeme bomba
gibi düştü.
14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere kısa bir süre kala Altılı Masa dağıldı. Ortak aday konusunda anlaşma sağlayamayan 6'lı masa yıkıldı. Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'nun
adaylığını kabul etmedi.
Başından beri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmayan ve Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş isimlerini sürekli gündeme getiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, masadan ayrılarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a bir kez daha adaylık çağrısı yaptı. Ancak iki belediye başkanından da beklediği desteği alamadı ve veto yedi. Gerek İmamoğlu gerekse Yavaş sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Kemal Kılıçdaroğlu'nun sonuna kadar arkasında olduklarını açıkça vurguladılar.
Bu gelişmelerin üzerine iyice ısınan siyasi arenada İYİ Parti'nin Genel Başkanı Meral Akşener'in cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı veya aday mı çıkaracağı gündemin başına
oturdu...
'İYİ PARTİ OLMASA DA
KILIÇDAROĞLU KAZANIR'
Dün bu konuda uzun yıllar siyasetle uğraşmış, il başkanlığı, belediye meclis üyeliği yapmış 10 kişiyle ayrı ayrı görüştüm.
Görüştüklerim arasında İYİ Parti'de siyaset yapmış isimler ve Anadolu ve Osmangazi Üniversitelerinde uzun yıllar öğretim üyeliği yapan değerli emekli akademisyenler de var.
Eskişehir'de herkesin çok yakın tanıdığı hocalar, siyasete uzaktan veya yakından bulaşmamış emekli profesörler isimlerinin yazılmamasını rica ettiler.
Görüştüğüm isimler Meral Akşener'in 6'lı masadan ayrılmasını eleştirerek, 'oyun bozan' olarak değerlendirdiler.
Seçmenlerin büyük çoğunluğunun 6'lı masanın kurulduğu günden beri büyük umutlar beslediklerini, muhtemel mayıs ayında yapılması muhtemel cumhurbaşkanlığı seçimlerinde
büyük bir çoğunlukla seçimi kazanacak bir güç oluştuğuna inandıklarını da ifade eden partililer ve hocalar, 'Meral Hanım, masa kurulurken Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olmasına parti olarak sıcak bakmadıklarını söylemeliydi. Veya kendilerinin de kafalarından geçen isim veya isimleri 5 partinin genel başkanıyla paylaşmalıydı. Bir yılı aşkın süredir masada oturan Meral Akşener, 'Oyundan vaz geçtim oyuncaklarımı geri verin' gibi bir tavır takınmasını doğru bulmuyoruz' dediler.
'İMAMOĞLU VE YAVAŞ'A
'ADAY OLUN' ÇAĞRISI
YAPMASI DOĞRU OLMADI'
6'lı masadan ayrılarak CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mahsur Yavaş'a 'Aday olun' çağrısını yapmasını da doğru bulmadıklarını söyleyen siyasetçiler ve öğretim üyeleri şöyle bir değerlendirme yaptılar:
'Meral Hanım masadan kalktıktan sonra CHP'li iki belediye başkanına aday olmaları konusunda çağrı da bulunması doğru olmadı. Bir partinin iç işlerine karışmasını kendisine
yakıştıramadık. Meral Hanım zannetmesin ki İYİ Parti'nin içerisinde olmadığı 'Millet İttifakı' seçimde başarısız olur. İYİ Parti destek vermese de seçmenlerin desteği sürüyor. Ne olur? Belki ilk turda seçimi kazanamazlar ama ikinci turda başarırlar. Kaldı ki Meral Hanım şimdiye kadar parlamenter siteme geçmek adına 6'lı masadayken attığı birçok imzayı yok mu sayacak? AK Parti'ye destek vermeyeceklerine göre ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermek zorunda kalacaklar'
'Erdoğan endişelenmiştir'
İYİ Parti lideri Meral Akşener'in
6'lı Masa'dan kalkmasını yorumlayan ünlü anketçi Murat Gezici, çok çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Gezici, Akşener'in bu hamlesinin cumhurbaşkanı adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu'nu güçlendirdiğini ifade ederek 'Bu gelişme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı endişelendirmiştir'
'AKŞENER,
KILIÇDAROĞLU'NUN
KAZANMASINI
SAĞLAYAN KİŞİ OLACAK'
Gezici: 'Bu krizi iyi yönetirlerse devleti de iyi yöneteceklerdir anlamına gelecektir. Bu önemli bir sınav. Bu bir türbülans. Akşener bu masaya tekrar oturursa hem daha fazla kazanan olacaktır hem de Türkiye'nin kalbinde çok büyük yer edinecektir. Kılıçdaroğlu'nun kazanmasını sağlayan kişi olarak da tarihe geçecektir' ifadelerini kullandı.
'KİMSENİN UMUTSUZLUĞA
KAPILMASINA GEREK YOK'
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'da 6'lı Masa'daki son gelişmelerin değerlendirildiği olağanüstü Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından bazı açıklamalarda bulundu. Sancar, 'Gün umudu ve ortak mücadeleyi daha da büyütme günüdür. HDP, bu konuda üzerine düşen bütün sorumlulukların farkındadır ve bu sorumlulukları yerine getirecek birikime, iradeye ve kararlılığa sahiptir. Kimsenin herhangi bir şekilde umutsuzluğa, güvensizliğe kapılmasına hiçbir şekilde gerek yok' dedi.
'HİÇ DOĞRU BULMAM'
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, 'Mansur Yavaş'ı sahaya davet etme zamanı geldi' paylaşımının ardından, birlikte ittifak kuracağı söylenen Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Katıldığı televizyon programında, 'Mansur Yavaş'a görev çağrısı yapacak mısınız?' sorusunu İnce, 'Yavaş bir başka partinin üyesidir. Ben bir siyasi partinin genel başkanıyım. Hiç doğru bulmam öyle bir yere gitmeyi. O partinin içini karıştırmak gibi' diye yanıtladı.
'Kimsenin kalbini kırmadan yolumuza devam edeceğiz'
İYİ Parti Genel Başkanı Meral
Akşener'in 6'lı Masa'dan ayrılmasının ardından, cumartesi bir araya gelen, yoluna 5'li masa olarak devam eden 'Millet İttifakı'nı oluşturan genel başkanlar yaklaşık 4 buçuk saat süren toplantıdan sonra yapılan ortak açıklamada, 'Kimsenin kalbini kırmadan yolumuza devam edeceğiz. Hedefimiz kaybedeni olmayan bir zaferdir'.
'GÜVENİ BOŞA
ÇIKARMADAN
YOLUMUZA DEVAM
EDECEĞİZ'
5'lı masanın toplantısından sonra yapılan açıklama da şu görüşlere de yer verildi:
'Düne ve bugüne sıkışmadan, 'Yarının Türkiye'sini inşa ve ihya etmekte kararlıyız! Bizler, 85 milyon insanımızın hiçbir ferdini dışarıda bırakmadan, hiç kimsenin kalbini kırmadan, güvenini boşa çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz.
Millet İttifakı olarak ülkemizin tüm toplum kesimlerinin en geniş yelpazede temsil edildiği ve bizatihi milletimizin kurduğu masamız ilk gün hangi ilke ve hedefler doğrultusunda kurulduysa, bugün de yine aynı istikamette çalışmalarına devam etme kararlılığındadır...'
'YÜZDE 60'LA ZAFER
KAZANACAĞIZ'
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı olduklarını belirterek 6'lı Masa ile köprüleri atan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in sözlerinin yankıları sürerken masanın ortaklarından biri olan Saadet
Partisi'nden dikkat çeken bir açıklama geldi. İl başkanları ile bir araya gelen Genel Başkan Temel Karamollaoğlu, 'Yüzde 60'la zafer kazanacağız inşallah' dedi.
'OTURDULAR,
KONUŞTULAR,
DAĞILDILAR'
Bu gelişmelere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in masadan çekilmesiyle ilgili kritik yorumda bulundu.
Konuyla ilgili ikinci bir gelişmeye kadar hiç konuşmama kararı aldıklarını ifade eden Erdoğan, 'Bundan aylar önce zaten söylemiştik. Hatırlayın. İranlıların o meşhur sözü 'oturdular, konuştular ve dağıldılar' demiştik. Öyle oldu mu şu anda? Oldu. AK Parti olarak, Cumhur İttifakı olarak onlar ne der ne yapar, nasıl adım atar, böyle bir durumumuz yok. Biz zaten Cumhur İttifakı olarak hedefimizi belirledik. Yolumuzu belirledik ve şu anda bütün çalışmalarımızı da bunun üzerine yapıyoruz' dedi.
İYİ PARTİ ERSEN ŞEN'İ
ADAY GÖSTERECEK Mİ?
Cumartesi günü akşamı Haber- Türk TV'de 'Olaylar ve Görüşler' programına konuk olan Prof. Dr. Ersen Şen, 'Ben elimi taşın altına koymaya hazırım. Cumhurbaşkanı adayıyım' demesi üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, reklam arasında telefon ederek, 'Görüşelim' demiş.
canlı yayında bunu duyuran Prof. Dr. Şen, 'Şartlar oluşursa İYİ Parti'den cumhurbaşkanı adayı olabilirim' ifadelerini kullandı.
İYİ Partililer Akşener'e 'aday ol' derken Meral hanımın Prof. Dr. Ersen Şen'e 'görüşelim' demesiyle bugün veya yarın baş başa görüşme yapmaları gündeme gelmiş.
* * *
Sonuç olarak konuştuğum içlerinde İYİ Partililerin de olduğu siyasetçiler ve eski öğretim üyelerinin dedikleri gibi ben de Meral Akşener'in 6'lı masadan ayrılmış ve cumhurbaşkanlığı adaylığında desteğini çekmiş olmasına rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha da güçlendiğini düşünüyorum.
Unutmayalım, bizim halkımız bugüne kadar hep mağdurdan yana oldu.
Nasıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okuduğu şiirden dolayı hapse girdi. Tahliye oldu. Ondan sonra başbakan ve cumhurbaşkanı seçildi.
Meral Akşener, 6'lı masadan çekilmesiyle Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hedefine ulaşmasında belkide istemeyerek de olsa katkı vermiş oldu.
BÜYÜKERŞEN, KURT VE ATAÇ'TAN KILIÇDAROĞLU'NA TAM DESTEK
6'lı Masa cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşamadı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ittifak masasından kalktı. Akşener 6'lı masanın 12'nci toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı cumhurbaşkanı adayı olarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimlerini önerdiğini açıkladı.
Partisinin bir dayatmaya mecbur bırakıldığını söyleyen İYİ Parti lideri, ''Buna boyun eğmeyiz' dedi. İmamoğlu ve Yavaş'a da 'Millet sizi göreve çağırıyor' diye seslendi.
KILIÇDAROĞLU'NA
DESTEK MESAJLARI
Bütün bu gelişmeler üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere CHP'li belediye başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'na Cumhurbaşkanlığı adaylığı yolunda destek mesajları
yayınladılar.
BÜYÜKERŞEN DE
DESTEK VERDİ
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de Kılıçdaroğlu'na destek mesajı yayınladı. Prof. Dr. Büyükerşen mesajında, 'Atatürk'ün 'Kendimiz için değil, bağlı olduğunuz ulus için el birliği ile çalışınız, çalışmaların en yükseği budur' sözünden hareketle Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile ülkemizi aydınlığa kavuşturmak için var gücümüzle çalışacağız. Büyük emeklerle kurulan, ülkemizde bozulan tüm değerlerimizi yeniden inşa etmek için önemli adımlar atan ve en önemlisi halkımızda büyük heyecan uyandıran Millet İttifakı'nın aynı azim ve kararlılıkla ülkemize umut olmaya devam etmesi tek temennimdir' dedi.
ATAÇ, KILIÇDAROĞLU'NUN
'SOFRALI' VİDEOSUNU
PAYLAŞTI
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun yayınladığı 'Soframızı büyütmeye devam edeceğiz. Sabırla…' diye seslendiği video mesajı paylaşarak 'Her koşulda, dün olduğu gibi bugün de dimdik yanınızdayız. Birlikte başaracağız' ifadelerini kullandı.
Kurt, Akşener'in sözünü hatırlattı Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in, 'Ben sülaleme Kılıçdaroğlu'nu vasiyet ettim. Kendisine herhalde ölünceye kadar şükran duyacağım' sözlerini kullandığı videoyu paylaştı. Kurt, ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Soframızı büyütmeye devam edeceğiz. Sabırla…' videomesajını da 'retweet'ledi.
* * *
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ta genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanında olduklarının mesajını verdiler.