Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile gazete, internet siteleri ile TV'lerde çalışan gazeteciler iftar yemeğinde bir araya geldik.
Meslekte kidem bastığı ve yaşca da yol aldığımız için protokol masasına oturtular.
Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen ile karşılıklı iftar yaptık.
İftar öncesi biraz sohbet ettik.
Partilerin açıkladığı milletvekili adaylarını nasıl bulduğunu sordum.
'Diğer partiler için yorum yapmam doğru olmaz. CHP'nin milletvekili adaylarını beğendim' dedi.
'Hocam AK Parti Milletvekili Nabi Avcı Anadolu Üniversitesi'nden yakın tanıdığınız bir isimdi. Milli Eğitim ve Kültür Turizm Bakanlığı yaptı. Özellikle Kültür Bakanlığı döneminde Büyükşehir Belediyesi'nin kültürel etkinliklerinde kendisini göremedim. Etkinliklerinize bir kez de olsa katıldı mı?' diye sordum.
Yanıtı şöyle oldu:
'Kendisine Eskişehir Milletvekilliği, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yaptığı dönemlerde yaptığımız etkinliklere hep davet ettik. Maalesef katılmadı. Katılmış olsaydı kendisini alkışlatacaktım.Geçmişte Kültür Bakanlığı yapanlar seçildikleri illerde Kültür Merkezleri yaptırarak eser bıraktılar. Nabi Avcı'da Kültür Bakanlığı yaptı. Eskişehir'e bir eser bırakmış olsaydı ismi de verilirdi. Bu sayede ismi de ölümsüzleşmiş olurdu.'
TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ
DÖNEMİNDE KALICI ESERLER YAPILDI
Yılmaz Büyükerşen, yukarıdaki sözleri söylerken eleştiri anlamında söylemedi.
Şimdi birileri, 'Nabi Hoca üçüncü döneme takıldığı için aday sıralamasına giremedi. Eskişehir'den giderken de Yılmaz Hoca arkasından dedikodu yaptı' diyebilir.
Bir kere bunun altını çizmeliyim.
Yılmaz Hoca durup dururken de konuyu açmadı.
Sorumuz üzerine verdiği yanıt.
Hakkını da yemeyelim
2013 yılında Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti iken Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı bütçesinden Odunpazarındakitarihi Tiryakizade Hasan Paşa Camii (Diğer bilinen adıyla Odunpazarı Camii), Akoğlan Camii, AlaaddinCamiilerin restorasyonları yapıldı.
Bu süreç içerisinde 62 kalıcı eser gerçekleştirildi. Kalıcı eserlerin içinde Bilim Kültür ve Sanat Merkezi gibi büyük yapıların yanı sıra ilçelerdeki kültür merkezleri, onarılan camiler, türbeler, tarihi eserler, millet bahçesi de var.
Bunları yok sayamayız.
Doğru veya yanlış yapıldı.
Bu ayrı.
Bize göre yanlış olan Ajans yöneticilerince doğru, bize göre doğru olan onlara göre yanlış projeler olabilir.
* * *
DÜN ELEŞTİRİYORDU BUGÜN NEDEN DESTEK VERİYOR?
Eskişehir'de esnafın sabırsızlıkla beklediği Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimlerinin tarihi belli oldu.
Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu'nun 26 Şubat 2023 Pazar günü yapılması planlanmıştı. Ancak Eskişehir Valiliği, yaşanan deprem felaketi ve Genel Kurulun yapılacağı davet salonunun yetersiz olduğu gerekçesiyle Genel Kurulu iptal etmişti.
Yapılan son açıklamaya göre, Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu'nun 30 Nisan 2023 Pazar günü Porsuk Spor Salonu'nda gerçekleşeceği duyuruldu.
GENEL KURULUN İPTAL EDİLDİĞİ SALONDA
AK PARTİ'NİN ADAY TANITIMI TOPLANTISI YAPILDI
Eskişehir Valiliği, Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nın genel kurulunun yapılacağı Şehri Davet Salonun katılımcıların sayısının fazla ve otopark sorunu yaşanacağı gerekçesiyle iptal edildi.
Oysa aynı salonda Eskişehir Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin genel kurulu yapıldı. Ardından Ramazan ayı nedeniyle birçok iftar yemekleri verildi. Son olarak da AK Parti Eskişehir teşkilatının milltvekili aday tanıtımı ve iftar organizasyonu yapıldı.
AK Parti'nin organizasyonunda katılımcı ve araç sayısına baktığımda bir sorun yaşanmadı.
Solonun etrafında araç park edecek yerler var. Ayrıca otogarın içerisinde Büyükşehir Belediyesinin otoparkı var.
PORSUK SPOR SALONUNDA OTO PARK
SORUNU YAŞANMAYACAK MI?
Genel Kurul 30 Nisan Pazar günü Porsuk Spor Salonunda yapılacak. Peki Porsuk Spor Salonun otoparkı var mı? Küçük bir otopark var. Oraya da en fazla 50, bilemedin 100 araç park eder. Eğer bahane oto park sorunu ise aynı sorun Porsuk Spor salonunda da yaşanacak.
'BABAMIN EMANETİ' DİYE DESTEK VERMİŞTİ
30 Nisan'da yapılacak Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin genel kurulu öncesinde kooperatifin kurucularından olan, başkanlık görevindeyken vefat eden Refik Pehlivan'ın oğlu Murat Pehlivan, başkan adaylarından Şengül Al'a destek verdiğini açıklamıştı.
Babasının sağlığında genel kurulda aday olmayacağını, kooperatifin eski müdürü Şengül Al'a destek verdiğini, kendisinin de babasının emanetinin arkasında durduğunu söylemişti.
Murat Pehlivan, 16 Kasım 2022 tarihinde düzenlediği basın toplantısında şöyle konuşmuştu:
'Vicdanımın rahat olması için konuşmak istiyorum. En son şu anki mevcut yönetimin aday çıkardığı ismini vermek istemediğim malum şahıs, seçim çalışmalarında adaylığını açıklarken rahmetli babamın da adı ile, geçen seneden Şengül hanımın yaptırdığı pankartla mevcut başkanla bir seçim çalışması başlattılar. Babamın adını kullanmaları beni ve ailemi üzdü. Babamın bana vefat etmeden söylediği, 'Oğlum bir şeyler yaptım baskı sonucunda' dedi. Sonuçta bu esnaf kefaleti babam Şengül hanımla beraber yıllardır yönettiler. Kendisi müdürdü. Şuanki mevcut yönetim babam sağken bizim dükkanımızdan çıkmazlardı. Şimdi hakkımızda konuştuklarını duyuyorum. Böyle şeyler duymak hiç hoş değil.
'Babamın adını kullanmalarından rahatsızım'
'Şuan hala babamın adını kullanmaktalar. Ve ben bundan çok rahatsızım. Başkanlık kazanmak için babamın isminin kullanılmasından hoşnut değilim. Vicdanen haklı olanı dinledim ve hak verdim. Babamın isminin hiçbir şekilde kullanılmasını istemiyorum. Miras kalsa kurum bana kalırdı. Öyle bir miras yok. Hakkımda da konuşmaları hiç hoş değil. Benim bu işten hiçbir çıkarım yok. Ama babamın adı kullanılarak bir yerlere gelinecekse ben buna izin vermeyeceğim. Gereken hukuki süreçleri de başlatırım'.
'BABAMIN EMATİNE SAHİP ÇIKIYORUM'
DERKEN ŞİMDİ RAKİBİNE DESTEK VERİYOR
Önceki gün Yunus Emre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkan adaylarından Uğur Can fotoğraflı basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında daha düne kadar başkan adaylarından Şengül Al'a destek verdiğini, babasının adını kullananlardan rahatsızlık duyduğunu söyleyen Murat Pehlivan 180 derece dönüş yapmış.
Şimdi Murat Pehlivan'a soruyorum.
-Yaptığın basın toplantısında, 'Babamın adı kullanılarak bir yerlere gelinecekse ben buna izin vermeyeceğim. Babamın isminin hiçbir şekilde kullanılmasını istemiyorum. Miras kalsa kurum bana kalırdı. Öyle bir miras yok. Hakkımda da konuşmaları hiç hoş değil. Benim bu işten hiçbir çıkarım yok. Ama babamın adı kullanılarak bir yerlere gelinecekse ben buna izin vermeyeceğim. Gereken hukuki süreçleri de başlatırım. Şuanki mevcut yönetime talip olan Uğur Can ve ekibi babam sağken bizim dükkanımızdan çıkmazlardı. Şimdi hakkımızda konuştuklarını duyuyorum. Benimde gücümdeyim, böyle şeyler duymak hiç hoş değil'' dememiş miydin?
-Babanın ismini kullandığını bundan rahatsızlık duyduğunu söylerken bugün neden Uğur Can'a destek oldun?
-Hani Şengül Al babanın mirasıydı?
-Daha düne kadar Şengül Al'ın yanında iken genel kurula az bir süre kala neden vaz geçtin?
* * *
Murat Pehlivan, bu sorularıma cevap vermek isterse bu köşe o cevaplara açık.
* * *

İBRAHİM SAYIN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ Mİ?
Eskişehir'de İYİ Parti milletvekili adayları arasında dördüncü sırada bulunan iş insanı Ömer İbrahim Sayın adaylıktan çekildiği iddiaları dolaşıyor.
Kendisi tarafından adaylıktan çekildiğine dair yapılan bir açıklama yok.
Kulağıma gelen bilgiler doğru ise İbrahim Sayın, 4'üncü sıra da olmaktan rahatsız. Bu nedenle adaylıktan istifa edecek.
İYİ Parti Eskişehir milletvekili aday listesini değiştirecek gibi haberler de birkaç gündür gündemde.
4'üncü sıradaki aday İbrahim Sayın adaylıktan istifa ettiği takdirde yerine 5'inci sıradaki adayın kaydırılacağı konuşuluyor.
Bu seçim kanununa göre mümkün değil. Hangi sıradaki milletvekili adayı istifa ederse partisi boşalan sıra için yeni isim verir.
İYİ Parti'de 4. Sıradaki İbrahim Sayın'ınadaylıktan istifa etmesi yani çekilmesi halinde 5. sıradaki Hakan Kaymak'ın dördüncü sıraya, 6. sıradaki Yağmur Gürsöğüt'ün de beşinci sıraya alınacağı bilgileri doğru değil.
* * *

KISSADAN HİSSE:

Dumanı Gördük
Bir gemi denizde ilerlerken bir kaza geçirdi ve battı. Sadece bir kişi kurtulabildi. Zavallı adam yakınlardaki adaya zar zor ulaştı. İlk önce yardım çağırdı, kurtulabilmesi için Allah'a dua etti. Ancak ne gelen vardı, ne giden!
Sonra adam diğer canlılardan korunabilmek için bir kulübe inşaat etti. Burada uyuyor, yemek pişiriyor, korunuyor ve birilerinin gelip onu kurtarması için Allah'a dua ediyordu.
Yine o gün adam yiyecek bir şeyler bulabilmek için yürüyüşe çıktı. Ancak geldiğinde kulübenin yandığını gördü. Adam perişan oldu. 'Allah'ım, sen bana nasıl bunu yaparsın?' diye Allah'a sitem etti. O gece bir ağacın altında sinirli ve üzgün bir şekilde uyudu.
O gün onu uyandıran adadaki canlıların sesleri değil bir gemi düdüğü oldu. Adam hemen ayağa kalktı ve denize baktı. İşte onu kurtarmak için bir gemi geliyordu.
Sonunda adam kurtulabilmişti. Gemi ilerlerken kaptana sordu:
'Beni nasıl buldunuz?'
Ve aldığı cevap onu hem şaşırttı hem de utandı:
'Yaktığınız dumanı gördük!'
* * *

FIKRA:

Eskiye Özlem
80 yaşındaki dede eşine;
- Gençliğimizdeki flört günlerimizi hatırlıyor musun? demiş.
- Nenede evet çok özledim deyince;
- Dede, yarın ilk buluştuğumuz yerde buluşup sevgiliyken yaptığımız şeyleri yapalım demiş.
- Dede süslenmiş püslenmiş buluşma yerine gitmiş, saatlerce beklemiş. Ama bakmış ki nene yok. Eve gelince bi bakmış nene ağlıyor.
- Ne oldu? demiş dede.
- Nenede:
- Ne olacak aşkım annem yollamadı demiş.
* * *