Özellikle son beş yıldır Alpu'ya yapılması gündeme gelen Kömürlü Termik Santral şehir gündemini epeyce meşgul etti.
Yapılmasını da yapılmamasını da savunanlar oldu.
Eskişehir halkı bu konuda iyiye ayrıldı.
Kömürlü Termik Santralın yapılması halinde santraldan verilecek sıcak suyun evlerde ve seralarda ısıtmada kullanılacağı söylendi.
Enerji fakiri olan ülkemize kazandıracağı elektrik enerjisi sayesinde ithal edilen enerji miktarının azalacağı, az da dışa bağımlı olmaktan kurtulacağımız söylemleri dile getirildi.
Yapımına karşı çıkanlar ise santralın bacasından çıkacak dumanın ekim alanlarına büyük zarar vereceğini, ağaçların kuruyacağını, verimli arazilerin çöle döneceğini iddia etti.
Eskişehir'deki STK'lar ve şehir halkının göstermiş olduğu tepkiler çığ gibi büyüyünce yapımı durduruldu. Ancak gündem de düşmedi.
* * *
Hepimizin kafasında şu soru duruyordu.
'14 Mayıs seçimleri yapılsın. Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçilir TBMM'de de çoğunluğu sağlarlarsa Kömürlü Termik Santralın yapımı gerçekleşebilir.'
Pazartesi günü AK Parti Eskişehir Milletvekili adayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Eskişehir'de yenilenebilir enerjiyi hakim kılacağız. Yani şu an Alpu Kömürlü Termik Santral Projesi gündemimizde yok' dedi.
'Tamamen gündemimizden düştü. Yapımından vaz geçtik' demedi.
'Şu an gündemimizde yok' demesi doğrusu beni çok tatmin etmedi.
Şu an gündemde yok ama, 14 Mayıs seçimlerinden başarıyla çıkmaları halinde yeniden gündeme gelebilir diye endişem sürüyor.
'URAYSİM'İ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
Kömürlü Termik Santral 'den sonra yine Eskişehir'in gündeminden düşmeyen 'URAYSİM' projesi.
Çevreciler, bazı STK'lar ile şehir halkının yarısı verimli tarım arazilerinin yok olacağını endişesiyle URAYSİM'e de karşı çıktılar.
Karşı çıkanlar pancar ve hububat ambarı olan Alpu ilçesine 'URAYSİM' projesinin yapılması halinde çok sayıda çitçinin, üreticinin mağdur olacağını iddia ederek, projenin kıraç araziye inşa edilmesini önerdiler.
Kömürlü Termik Santralın belki yapımından gerçekten vazgeçilebilmiş gibi görünse de URAYSİM projesi hükümetin gündeminden düşmüş değil.
Bakan Dönmez, URAYSİM'i kısa süre içerisinde tamamlayacaklarını söyleyerek, 'Yine diğer öncelikli alanımız raylı sistemler. Eskişehir neredeyse yarım asrı aşkın bir süredir burada lokomotif üretiyor. URAYSİM'i çok kısa süre içerisinde tamamlayacağız' diyerek kararlılıklarını bir kez daha vurguladı.
* * *
Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde sandıktan kimin çıkacağını bilmek zor.
Eğer Cumhurbaşkanlığı koltuğu el değiştirirse, TBMM'de çoğunluğu muhalefet partileri ele geçirirse URAYSİM projesi durdurulur mu yoksa devam eder mi bilemem.
URAYSİM hem Türkiye hem de Eskişehir adına önemli bir proje.
Özellikle Eskişehir'e önemli kazanımlar getirecek.
* * *

İSTANBUL-BURSA ARASINDAKİ YHT HATTI
ESKİŞEHİR'E KADAR UZATILACAK MI?
Ankara-İstanbul arasında hizmet vermekte olan Yüksek Hızlı Tren sayesinde Ankara-İstanbul adeta komşu kapısı gibi oldu.
Ankara'ya 1,5, İstanbul'a ise 2,5 saatte ulaşabiliyoruz. Artık Ankara ve İstanbul'a gitmek için özel araçlarımızı kullanmaya gerek kalmadı.
Beklentimiz Bursa, İzmir, Antalya ve İzmir arası hizmet verecek YHT hatlarının yapımına bir an evvel başlanması.
* * *
İki gün önce bir haber sitesinde haberleri okurken gözüme çarptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa'daki konuşmasında Yüksek hızlı tren seferlerinin 2024 yılının sonunda Bursa'ya seferlere başlayacağının müjdesini vermiş.
Haberin detayını okumadan 'Artık Ankara ve İstanbul'dan sonra Bursa'ya da hızlı trenle gidebileceğiz' diye sevinmiştim.
Haberin detayını okuyunca sevincim kursağımda kaldı.
Bakan Varank, 'Yüksek hızlı tren projesinin Bilecik ayağında yaşanan sıkıntılardan dolayı inşa süresinde yaşanan sıkıntılardan dolayı istediğimiz hızla bu projeyi tamamlama fırsatını yakalayamadık. Bu hafta şantiyeyi bizzat ziyaret edeceğim. Müteahhidi davet ederek, işi sıkı takip ettiğimizi gösteriyoruz. Bunu da daha etkili bir şekilde. Eğer her hafta müteahhidi aramamız gerekiyorsa her hafta, her ay aramak gerekiyorsa her ay arayarak 2024 sonunda Bursa'ya hızlı treni getirmek, test seferlerini başlatmak üzere biz hedeflemelerimizi yapıyoruz' demiş.
İstanbul-Bursa arasında hizmet verecek Yüksek Hızlı Trenin Eskişehir'den Ankara'ya ulaşacağından söz etmemiş.
Bilecik ayağında yaşanan sıkıntıyı gündeme getirmiş.
Demek ki İstanbul-Bursa arasında hizmet verecek Yüksek Hızlı Tren hattının yapımına başlanmış.
Bu hattın Bursa üzerinden Eskişehir'e kadar uzatılacağından tek satır bile söz etmemiş.
Varank, Eskişehir-Bursa arasında hattının yapımından söz etmediğine göre Bursa-Eskişehir arasında hizmet verecek YHT hattının yapımı gündemde yok.
* * *
Sanıyorum iki veya üç yıl önce idi.
Ankara-Eskişehir-İzmir arasında hizmet verecek Yüksek Hızlı Tren Hattı da gündeme gelmişti.
Planlamasının yapıldığı, planlama bittikten sonra hat yapım ihalesine çıkılacağı söylenmişti.
Sanayi Bakanı Mustafa Varank, açıklamasında bu hattan bir tek satır bile söz etmemiş.
Her halde Ankara-Eskişehir-İzmir arasında hizmet verecek hat da yakın bir gelecekte gündem de yok.
Eskişehir'in turizmi, sanayisi ve ticareti de bu hatlar için önemli.
14 Mayıs seçimlerinde sandıktan kim cumhurbaşkanı ve Eskişehir'den kimler milletvekili çıkarsa onlara Ankara- Eskişehir, Bursa-İstanbul ve Eskişehir-İzmir YHT hattının hayata geçirilmesi için gereken görüşmeleri yapmalarını sık sık hatırlatacağız.
* * *

DEMOKRASİYE YAKIŞMADI
Eskişehir'de dershaneler sokağı olarak da bilinen Arifiye Mahallesi Bilir Sokak'ta yer alan reklam panolarına çirkin bir saldırı gerçekleştirildi.
Üzerlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resimleri olan, 'Kimsenin adamı değil, devletin adamı' yazısı bulunan stickerlar Millet İttifakı liderlerinin de resimlerinin bulunduğu afişin üzerine ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in bulunduğu afişe yapıştırıldı. Stickerların üzerlerinde yazan, 'Faiz değil, istihdam, yatırım, ihracat, üretim! #Kim Yaptı?', 'Müze değil, Cami! #Kim Yaptı?' yazılarıyla dikkat çekti.
Hamamyolu Caddesi'nde Millet İttifakı'nın billboardlarına 'Devlet adamı Recep Tayyip Erdoğan'stickerleri yapıştırılmasına tepki gösteren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Şeffaflık ve açıklık konusunda en rahat olan belediye biziz. Hiçbir gizlimiz saklımız yok. Hamamyolu'nda sizin yaptınız işin çok masum bir iş olmadığını göstereceğim şimdi. Sadece bildiri dağıtmak değil, bakın Hamamyolu'nda billboardların üzerini stickerladınız, elektrik panolarının üzerine bu stickerları yapıştırdınız. Çöp kutularına bunu yapıştırdınız. Devlet adamı. Elbette devlet adamı. Cumhuriyet savcılığına şikayetimiz var. Kim yaptı? Tayyip Erdoğan'ın resmiyle devlet adamı diye bunu Türkiye İşçi Partililer getirip yapıştırmadı herhalde. Olacak iş mi? Bir de ayıp etmişsiniz çöp kutusuna koymuşsunuz' ifadelerini kullandı.
* * *
Seçimler bir demokrasi yarışı.
Demokrasiyle yönetilen ülkelerde siyasal iktidarın meşruiyeti halk iradesiyle sağlanmaktadır. Halk iradesi en somut biçimde seçimlerle ortaya çıkmaktadır. Yönetenlerin yönetilenlerce özgür bir şekilde seçilebildiği siyasirejimleri, demokratik rejim olarak adlandırmak mümkündür. Farklı dünya görüşleri ve menfaatlere sahip bulunan türlü kişi ve toplulukların serbest şekilde örgütlenerek siyasal iktidar yarışına dahil olabilmelerini ifade eden çoğulcu siyaset, ancak çoğulculuğu koruyan bir özgürlükler düzeninde hayat bulabilir.
Seçilmek için rekabetin varlığı, özgür ve adil yarış koşulları, ifade, örgütlenme ve medya özgürlüğünün bulunması vardır.
Billboardlardaki 'Millet İttifakını' oluşturan liderlerin fotoğraflarının olduğu afişlerin üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resimleri olan, 'Kimsenin adamı değil, devletin adamı' yazısı bulunan stickerları yapıştırmakla seçmenin oy tercihini değiştirmeyi amaçlıyorsanız bu hesabınız tutmaz.
Bilakis seçmenin büyük tepkisini alır.
* * *
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez AK Parti'den Eskişehir milletvekili adayı.
Millet İttifakının genel başkanlarının afişlerinin bulunduğu Billboardlara o stickerları kim veya kimler yapıştırdığını bilmeyebilir. Ancak partisinin il başkanına, yapılan bu saldırının yanlış olduğunu, bir daha tekrarlanmaması için uyarmasını söylemelidir.
Seçime 4 gün kala şehirdeki var olan sükûnetin seçim gününe kadar sürmesi adına.
* * *


fıkra:

Heykel
Yıllarca, iki kahraman heykeli, biri erkek, biri dişi, birbirlerine bakar durumda parkta dururlarmış, ta ki bir gün bir melek cennetten gelene kadar.
'Sizler iyi ve örnek heykel oldunuz, bu yüzden ben de size özel bir hediye vereceğim. Yarim saat için sizi canlandıracağım, siz de bu sure içinde ne isterseniz yapabileceksiniz'demiş.
Ve melek ellerini çırpar çırpmaz heykeller canlanmış. Birbirlerine biraz utanarak yaklaşmışlar, ama sonra hızla parktaki çalılıkların arkasına koşmuşlar. Kısa bir sure sonra çalılıkların arkasından kıkırdamalar, kahkahalar duyulmuş, çalılar sallanmış.
On beş dakika sonra, çalılıklardan çıkmışlar, ikisinin de yüzünde geniş bir tebessüm varmış. 'On beş dakikanız daha var' demiş melek, gözlerini anlamlı anlamlı kırparak. Dişi heykelin yüzündeki tebessüm biraz daha yayılmış ve erkek heykele dönüp,'Harika! Ama bu sefer güvercini sen tut, ben de kafasına yapayım'demiş…
* * *