Geçen hafta çarşamba, Perşembe, cumartesi günü de Yenikent Mahallesindeki pazaryerlerini dolaştım. Pazarlardaki sebze-meyve etiketleri hala çok yüksek. İki hafta önce kar yağdı, yollar ulaşıma kapandı, tarlalardaki mahsuller toplamadı gerekçesiyle sebze-meyve fiyatlarına yüzde 100'ü aşkın zam yapılmıştı. Kar eridi, yollar ulaşıma açıldı, tarlalardaki mahsuller toplandı. Hale kamyon kamyon ürün geldi. Halde ve pazarlarda ürün bollaştı. Ancak kar nedeniyle yükselen fiyatlar kalıcı oldu. Geçtiğimiz aylarda da dövizin aşırı yükselmesini gerekçe gösteren tedarikçiler de ürünlere aşırı zamyapmışlardı. Dolar 18,36 TL'den 13.64 TL'ye, EORU 20.80'den 15.45'ler seviyesine düştü. Döviz kuru ciddi anlamda düşmesine rağmen 'artan dövizi' bahane ederek ürünlere zam zaman tedarikçiler fiyatları geri çekmediler. Zaten ülkemizde bir ürüne çeşitli nedenler göstererek zam yapanlar zam yapılmasını gerektiren gerekçeler ortadan kalkmasına rağmen fiyatları düşürmüyorlar. Sebze meyve de aynı durum.
ISPANAK 15, KARNABAHAR 10 PIRASA 9 MAYDANOZ 3 TL
Kar yağmadan ve yollar kapanmadan önce pazar da ıspanağın kilosu 5-6, pırasanın 3-4, karnabahar 4-5, maydanozun demedi ise 1 TL idi. Bugün ise ıspanak 15, karnabahar 10, pırasa 9, maydanoz 3 TL'den satılıyor. Patatesin kilosu 7 TL. Soğanın ise 3 lira. Domates, salatalık ve patlıcanın zaten yanına yaklaşılmıyor.
PAZARLARDA ALIŞ VERİŞ , YAPANLAR YARI YARIYA DÜŞMÜŞ
Pazarlardaki etiketlerin yüzde yüz civarında yükselmesiyle artık vatandaşlarda pazar alışverişini haftada bir yerine 15 güne çıkarmış. Pazar ihtiyaçlarımı yukarıda yazdığım bu üç pazar yerinden yapıyordum. Pazar yerlerinde insanlar kalabalıktan yürüyemiyor, bir tezgahın başında sebze- meyve almak sırada bekliyorlardı. Cumartesi günü Yenikent pazaryerinde üç tanıdık pazarcıyla sohbet ettim. Üçü de son 2 aydan beri satışlarının yarı yarıya düştüğünü, eski paraları kazanamadıklarından yakındılar.
BİR PAZAR ÇANTASI 120 TL'YE DOLUYOR
Pazar alışverişini ben yapıyorum. O nedenle hafta bir gittiğim pazarda ne kadar harcadığımı biliyorum. Eylül ve ekim aylarında aldığım sebze-meyve ihtiyaçlarımızı iki pazar çantasına doldurup 100, bazı haftalar ise 120 TL'ye harcıyordum. Kasım ayından beri 120 TL'ye bir pazar çantasını ancak doldurabiliyorum. Bazı ihtiyaçları yarım kilo almama rağmen. Haftada 120 lira harcayan insanların aylık pazar masrafı ortalama 400 liraya çıktı.
YENİ YILDA ALDIKLARI ZAM ÇOKTAN ERİDİ
İşte maaşlarına ortalama 400-500 lira zam gelenler diyelim haftada bir yerine 15 günde bir pazara gitse. Harcayacağı en düşük 250 lira. Doğalgaz ve elektrik faturaları da zamlardan sonra katlanınca 2022'de maaşlara gelen zamlar çoktan eridi. Hatta çoğu insan yılbaşından önceki aldıkları maaşlarını bile arar oldu. Aldığı zam pazar masrafı ile doğalgazelektriğe gidiyor. Eline kalan sıfıra sıfır… Sabit gelirliler yüzde yüzü geçen market ve pazar alışverişlerini yaparken artık cep telefonlarının hesap makinelerini kullanıyorlar. Evdeki hesabı çarşıya uydurmaya çalışıyorlar.
DAHA GENİŞ MEKÂN VARKEN İNSANLARI NİYE SIKIŞTIRIYORSUNUZ?
Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın olağan genel kurulu 19 Mart'ta yapılacak. Odanın 2500'e yakın üyesi var. Eskişehir'in en çok üyeye sahip odası… Genel Kurul da üç aday başkanlık için yarışacak. Bu nedenle genel kurula katılımcı sayısı da fazla olacak. Ancak oda yönetimi her dönem olduğu gibi genel kurulu odanın düğün salonunda yapmayı planlıyor. İki düğün salonu var. Büyük salon yaklaşık 700 diğeri ise 500 kişilik. Katılımcı sayısının iki bin civarında olması bekleniyor. Her iki salon açılsa bile katılımcıları alması mümkün değil.
1200 KİŞİLİK İKİ SALONA 2500 KİŞİ NASIL SIĞACAK?
İki salonda açıldı. Bin 200 kişi salona girerse bin 800 kişi genel kurulu sokakta mı takip edecek? Bir de pandemi var. 700+500 kişilik salonlarda sosyal mesafe kullarına nasıl uyulabilir? Yaşanılan Omicron varyantı çabuk bulaşıcı. İnsanları kırıp geçiriyor. Günlük vaka sayısı 100 binlerin üzerinde. Böylesine sıkıntılı bir dönemde daracık salonlara insanları mahkûm edeceğinize Eskişehir de çok daha büyük salonlar var. Örneğin Ticaret Odası'nın Fuar Merkezi var. Burası beş bin kişi çok rahat alabiliyor. İnsanlar pandemi koşullarına uyarak birer sandalye atlayarak otursa bile salon yine dolmaz. Hem de sosyal mesafe kuralına uyulmuş olunur. Havalandırma söz konusu. Şoförler Odası'nın salonlarının bulunduğu yerde yaşanacak oto park sorunu da yaşanmaz. Şoförler Odası yönetimi neden burayı tercih etmiyor da 700+500 toplam bin 200 kişilik salona iki bin 500 kişiyi tıkmaya çalışıyor? İnsanların can sağlığı başkanlıktan daha mı önemsiz? Başkan adaylarından Süleyman Çöken, Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile görüştüğünü talep edilmesi halinde Fuar Alanı'nı ücretsiz olarak tahsis edebileceklerini söylemiş. Şoförler Odasının yönetimi henüz seçim kuruluna genel kurulun yapılacağı yeri bildirmemişken bu yanlıştan bir an evvel dönmeli. İnsanların sağlığını tehlikeye atmamalı.
TÜM ÜYELER ODANIN İMKÂNLARINDAN YARARLANACAK
Şoförler ve Otomobilciler Odası başkan adaylarından Süleyman Çöken, geçtiğimiz cuma günü düzenlediği basın toplantısında yönetime geldiklerinde odanın her ne imkanı varsa bu kaynaklardan en büyüğünden en küçüğüne kadar tüm üyelerin eşit ve adaletli bir şekilde yararlanmasını sağlayacaklarını söylemiş. Çöken, yönetime geldiklerinde yapacaklarını şöyle anlatmış: 'Adaylardan birisi başkan yardımcılığı görevini yapıyor. Seçim çalışmalarını odanın imkanlarını kullanarak yürütüyor. Aday olan kişi seçim çalışmalarını ben ve diğer aday gibi odanın dışında yürütürse daha adil bir yarış olur. Tüm üyelerimizin muhasebe defter kayıtlarının tutulması odamız bünyesinde ücretsiz olarak karşılanacak. Odamız üyelerine esnaf kart çıkartılarak yakıt alımlarında güncel fiyat üzerinden özel indirimler sunulacak. Odamız bünyesinde sigorta bölümü kurularak, üyelerimize uygun fiyatlarda sigorta yapılması sağlanacak. Şehir içi nakliyecilere özel statü kazandırılacak ve korsan taşımacılık önlenecek.' Çöken mevcut yönetime ilişkin de bazı iddialarda bulunarak, 'Zamanı geldiğinde kimseye iftira etmeden saygısızlık yapmadan mevcut yönetim döneminde yapılan usulsüzlükleri tek tek açıklayacağım' demiş.
* * *
Anlaşılan Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın seçimi çok çekişmeli geçecek. Bakalım ipi hangi aday göğüsleyecek?
BAŞKAN ATAÇ'A 'ÜSTÜN HİZMET' ÖDÜLÜ
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Gordion Rotary Kulübü tarafından gerçekleştirilen Meslek Üstün Hizmet Ödül Töreni'nde, 'Varlığınız Sağlığımız Anıtı' ile ödüle layık görülmüş. Tepebaşı Belediyesi, hayata geçirdiği proje ve çalışmalar ile ödül kazanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta bir ödül daha aldı. Türkiye'de bir ilk olarak pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının isimlerinin de yazıldığı 'Varlığınız Sağlığımız Anıtı' tüm yurtta ses getirmişti. Sağlık çalışanlarının isminin ölümsüzleştirilmediği 'Varlığınız Sağlığımız Anıtı' da ödüllendirildi. 'Türkiye'ye örnek çalışmaları hayata geçirdik' Ödül töreninde Başkan Ataç, ödüle layık görülen 'Varlığınız Sağlığımız Anıtı' hakkında bilgiler verirken, '1999 yılından bu yana bölgemizi, kentimizi Yılmaz Hocamız ile birlikte dönüştürdük. Tepebaşı'nda gerçekten farklı, ilk niteliğinde projeler geliştirdik. Eskişehir halkına hizmet ederken Türkiye'ye örnek olan çalışmaları hayata geçirdik. Ufku geniş çalışmalarımızdan Remourban projemiz bunun en iyi örneklerinden bir tanesi oldu. 5 milyon avro hibe ile Yaşam Köyü'müzü akıllı bir kent modeli oluşturduk. Bu projemiz ile uluslararası alanda prestije sahip ödüller kazandık. Varlığınız Sağlığımız Anıtı ise pandemi nedeniyle etkinliklerimizi gerçekleştiremediğimiz, çok sayıda sağlık çalışanımızı kaybettiğimiz bir dönemde ortaya çıktı. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu ruhu ile kaybettiğimiz yaklaşık 430 sağlık çalışanımızın ismi tuğlalara sırlandı. Baca formunda tasarlanan anıt, sağlıkçılarımızın isminin yanı sıra 57 sanatçının katkısı ile 450 eserin birleşiminden oluşuyor. Bu vesile ile tüm sağlıkçılarımızın yanı sıra pandemide kaybettiğimiz tüm canlarımızı saygıyla anıyorum' demiş.
* * *
Tepebaşı Belediyesi, Energy Globe Vakfı tarafından düzenlenen ve 180'den fazla ülkeden 2 bin 500'den fazla proje başvurusunun yapıldığı dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden olan Ulusal Enerji Küresi Ödülü'nün Türkiye de 2021 yılı kazananı olmuştu.
* * *
Tepebaşı Belediyesi, Ahmet Ataç'ın liderliğinde gerçekleştirdiği Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, Uluslararası Sanat Çalıştayı, Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması, 'Enerji Etkin Bina', 'Altın Ayaklar', 'Evde Sağlık Hizmetleri', 'Belde Evleri', 'Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi', 'Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi', 'Behiç Erkin' ve 'Efsane Es-Es 1965' spor kompleksleri, 'Atila Özer Karikatürlü Ev', down sendromlu çocukların rehabilitasyonuna katkı sağlayan 'Gökkuşağı Kafe', '23 Nisan Çocuk Sanat Merkezi' projeleriyle farklı ve başarılı çalışmalara imza atmaya devam etmektedir. Eski fabrikalar bölgesi olarak anılan alan için üretilen proje ise, yaşanabilir bir çevre, sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek politikalarıyla Eskişehir'in yeni yaşam merkezi oldu. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın almış olduğu diğer ödüller:
-2011 Yılı Kentin Işıkları Anketi 'Yılın Sanata Destek Vereni Ödülü'
-ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı - Sanata Katkı Onur Ödülü (2020), SAKÜDER - 2019 Onur Ödülü.
-Eskişehir Sanat Derneği - Sanata Hizmet Ödülleri (2018)
-Türkiye Yardım Sevenler Derneği - Gönül Ödüllü (2018)
-Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneği - Örnek Kıdemli Vatandaş Ödülü (2017)
-Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği - Sanata Katkı Kurumsal Ödülü (2017)
-Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği - Üstün Başarı Ödülü (2016) -Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği
- Belediye Başkanları Ödülleri 'Sağlık kategorisi ödülü' (2016)
-Kamu Görevlileri ve Çalışanları Derneği Genel Başkanlığı - 2015 Yılının En İyileri Anketi 'Yılın En Başarılı Belediye Başkanı Ödülü'
-Eğitimciler Derneği - Eğitim Emek Ödülü (2015) -Lions Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu - 'Melvin Jones İnsani Hizmet Ödülü & Melvin Jones Dostluk Rozeti'
* * *
Herhalde birileri Ahmet Ataç'ı almış olduğu bu ödüllerden dolayı kıskanıyor olacaklar ki eleştiri yağmuruna tutuyorlar. Bu ödüller Ahmet Ataç'ın 4 dönemdir Tepebaşı Belediye Başkanlığını nasıl kazandığının göstergesi.