Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından düzenlenen Eskişehir Sanayi Kongresi 2022'ye sanayiciler büyük ilgi gösterdiler.
Öğleden önce Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Başkanı Orhan Turan'ın katılımı ile başlayan kongre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)
Başkanı Mustafa Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile devam etti.
ESO Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen kongredeki organizasyon mükemmeldi. Belki de beklenenden fazla kişi katıldı. Ciddi bir katılım gerçekleşmesi dikkat çekti. Buna rağmen herhangi bir sorun yaşanmadı. Her yönüyle düşünülmüş.
Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen arasında URAYSİM konusunda görüş farklılıkları vardı. Bu yüzden aralarına 'kara kedi girdi' yorumları bile yapıldı.
Ancak Yılmaz Büyükerşen, cenazesi olmasına rağmen öğle saatlerinde kongreye gelmesi, Kesikbaş tarafından odanın bahçe kapısında karşılanması bu söylentilerin doğru olmadığının göstergesi idi.
Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, kongrenin başından sonuna kadar Sanayi Odası'nda idi. Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan'da kendi kurumlarında TOB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun da katılımı ile gerçekleşecek programlara rağmen kongreye geldiler.
* * *
Sanayi Odası'nın en uzun süreli Başkanlığını yapan Savaş Özaydemir'in de kongreye katılması ve Rıfat Hisarcıklıoğlu ile zaman zaman sohbet etmesi de dikkatimi çekti. Özaydemir de geçmişte TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve farklı görevlerde bulunmuştu.
Hisarcıklıoğlu ile aralarında dostluk bağı kopmadan sürdüğünün göstergesi idi.
HİSARCIKLIOĞLU'NA BÜYÜK İLGİ
Kongrenin sabahki bölümünde Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Başkanı Orhan Turan'da katıldı ve konuşmasını yapıp plaket töreninden sonra başka bir programa katılmak üzere Sanayi Odası'ndan ayrıldı.
TOB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, kongrenin öğlenki programına katıldı. Ankara'dan Eskişehir'e Yüksek Hızlı Tren ile geldi. Sanayicilerin Hisarcıklıoğlu'na, TÜSİAD Başkanı Turan'dan daha çok ilgi göstermesi dikkatimi çekti.
'Eskişehir'de başlayan ama yarım
kalan hikayeyi tamamlıyoruz'
Rıfat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında Eskişehir için önemli bir konuya vurgu yaptı. Şimdiki adı Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) olan Eskişehir Demiryolu Fabrikalarında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla 1961'de 129 günde Türk mühendis ve işçileri tarafından zor şartlarda üretilen ilk yerli otomobil olma özelliğini taşıyan 'Devrim' otomobiline dikkat çekti. Eskişehir'de başlayan ama yarım kalan hikayeyi,Türkiye'nin yüzde yüz elektrikli yerli otomobili, tasarımı ve özellikleriyle büyük beğeni toplayan ve Bursa Gemlik'teki üretim tesisinden 29 Ekim'deçıkacak ilk araç TOGG otomobili projesinde Türkiye'nin bir fırsat yakaladığını söyledi ve şöyle devam etti:
'Bu proje, sadece bir araba üretmenin ötesinde bir iştir. Son yıllarda Türkiye'de uygulanan en iyi sanayi politikası hamlesidir. Biliyorsunuz Otomotiv, Türkiye'nin en önemli sanayi sektörlerindendir. Hem araba ve hem de parçalarını üretiyoruz. Bu alanda Avrupa'nın da en büyük tedarikçisiyiz. Diğer yandan, tedarik zincirinin pasif bir unsuru olmak da riskli. Araba dediğimiz cihaz dönüşürken, Türkiye için hem pazara giriş fırsatı, hem de otomotiv yan sanayimizin, bu dönüşümün dışında kalmaması için, tedbir alma mecburiyeti doğdu. Bu fırsat penceresini değerlendirmek üzere de TOGG girişimini başlattık. İlk defa bu alanda beyin göçünü tersine çeviriyoruz. Nitelikli çalışanların ve mühendisleri biz istihdam ederek yurt dışına gitmesinin de önüne geçiyoruz. Özetle, TOGG ile 60 sene önce Eskişehir'de başlayan ama yarım kalan hikayeyi tamamlıyoruz.'
'Her yıl ülkemizde 18 milyon
ton gıdayı israf ediyoruz'
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Başkanı Orhan Turan, kongrenin açılış konuşmasında yeşil dönüşüme dikkat çekti.
Bugün en büyük mücadele alanlarından birinin, iş gücü becerilerini yeni istihdam dinamiklerine göre dönüştürmek olduğunu belirten Turan, 'Yeşil ve dijital ekonomiye geçiş için insanın yetkinliklerinin gelişimini de önceliklendirmemiz gerekiyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda fiyatlarının artışında etkili birçok önemli faktör var. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın yanı sıra pandemi süreci ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşının yaşattığı tedarik zinciri kesintileri bu faktörlerin başında geliyor. Her yıl dünyada 1,3 milyar ton, ülkemizde ise 18 milyon ton gıdayı israf ediyoruz. Küresel olarak yaptığımız gıda israfı tarımsal üretimin üçte biri' dedi.
Hisarcıklıoğlu'dan ETO'ya övgü dolu sözler
Eskişehir Ticaret Odası'nda incelemelerde bulunan ve genişletilmiş meclis toplantısına katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ETO'nun faaliyetleri ve projeleriyle şehre değer kattığını ifade etti.
ETO Başkanı Metin Güler'i ziyareti öncesinde, TOBB'un proje okulu olan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öğrencilerinin yaptığı elektrikli aracı ve üniversal robotu inceledi.
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Eskişehir'in üniversite, turizm, sanayi ve yüksek teknoloji şehri olduğunu belirterek, Türkiye'de üretilen 54 üründe Eskişehir'in lider olduğunu söyledi.
Eskişehir Ticaret Odası'nın hizmete sunduğu ETO TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi hakkında da değerlendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, Eskişehir'in sahip olduğu fuar alanının alanıyla Türkiye'nin birçok ilinde olmadığını bu yönüyle Eskişehir'in avantajlı olduğunu kaydetti. ETO'nun kalıcı eserlerinin şehrin ekonomisine güç kattığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, hayata geçmesinde öncülük eden ETO Başkanı Metin Güler ve oda yönetimine teşekkür etti.
***
TOB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Eskişehir ziyaretinin son durağı Ticaret Borsası oldu. Onu da yarınki yazımda ayrıca değerlendireceğim.
* * *

yeni rektör kim olacak?
4 yıldır Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörlüğü görevini yürütmekte olan Prof. Dr. Kemal Şenocak, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplantısında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyeliği görevine seçildi.
* * *
Rektör adaylığı için yapılacak süre geçtiğimiz günlerde doldu. Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge'de son gün adaylık için müracaatını yaptı.
Prof. Dr. Bilge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcılığı, Aile Hekimliği Tıbbi Formakoloji Toksikoloji Hekimliği, Osmangazi Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkan Yardımcılığı, Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcılığı yapmıştı.
Prof. Dr. Uğur Bilge 13 Kasım 2017 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü'ne atanarak görevine başlamıştı.
Yaklaşık 5 yıldır İl Sağlık Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Bilge'nin Prof. Dr. Şenocak'tan boşalan ESOGÜ Rektörlüğüne atanmasının kesinleştiği kulaktan kulağa fısıldanıyor.
Uğur Hoca ile önceki gün yapılan Eskişehir Sanayi Kongresi 2022'de karşılaştık. Ayaküstü kısa sohbet ettik.
Kendisine, 'Uğur Hocam ESOGÜ Rektörlüğü'ne atanmanızın kesinleştiği kulaktan kulağa fısıldanıyor. Bu bilgi doğru mu?' diye sordum.
'Biliyorsunuz Rektör atamaları Sayın Cumhurbaşkanımız yetkisi dahilinde. Ben müracaatımı yaptım. Takdir elbette ki Sayın Cumhurbaşkanımızın. Bana gelen bir bilgi yok' dedi.
* * *
Haklı olarak resmi bir bilgilendirme gelmediği ve cumhurbaşkanı tarafından atama kararnamesi yayınlanmadan 'evet doğru' diyemez.
Şehirde Prof. Dr. Uğur Bilge'nin ismi dillerde dolaşıyorsa 'ateş olmayan yerden duman çıkmaz' sözünü hatırlattı bana.
* * *

'ALACAKLI OLANLAR FERAGET EDEREK İLK KIVILCIMI YAKSINLAR'
Geçen hafta yapılması gereken Eskişehirspor'un Genel Kurulu 12 Haziran Pazar gününe ertelenmişti.
Kongrede aday çıkmadı. Pazar günü yapılacak kongrede de liste çıkma ihtimali yok gibi. Liste çıkmazsa Başkan Mehmet Şimşek, 'Kulübü sahipsiz bırakmayız. Kulübü yaşatmak adına ateşten gömleği yine giyeriz' demişti.
Öyle de olacak çok büyük ihtimalle.
Eskişehirspor Divan Kurulu, pazar günü gerçekleştirilecek seçimli genel kurul öncesi bir açıklama yaparak,'Eskişehirspor yönetiminde görev alan ve bu büyük camiaya hizmet eden kıymetli eski yöneticilerimizden ve şehir esnaflarımızdan imkanı müsait olanların Eskişehirspor'dan olan alacaklarından feragat ederek ilk kıvılcımı yakmalarını temenni ediyoruz' çağrısında bulundu.
'Şimdi kenetlenme zamanı'
Eskişehirspor Divan Kurulu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
'Camiamızın içinde bulunduğu durum, Eskişehir'e yakışmamaktadır. Eskişehirspor, mazisi ve Türk futbolundaki misyonu ile süper ligde zirveyi hedeflemesi gereken bir camiadır. Eskişehir'in bağrından çıkan efsane kadrosuyla, yönetimi ve büyük taraftarıyla Eskişehirspor, Türk futbolunda birçok ilke imza atmış ve Anadolu yıldızı payesi almıştır. Eskişehir'in tartışmasız en birleştirici unsuru olan camiamızın etrafında şehrimizin tüm dinamiklerinin kenetlenme zamanının geldiği düşüncesindeyiz. Biliyoruz ki, 1995 yılında 2.ligten, 2008 yılında süper lige çıkışımıza kadar geçen süreçte büyük mücadeleler verildi ve çok özverilerde bulunuldu. Geride bıraktığımız yıllarda da yönetimlerimiz, insanüstü bir gayretle camiamızı ayağa kaldırmak için mücadele ettiler. Bu vesile ile Eskişehirspor'un başarısı için emek harcamış tüm başkan ve yöneticilerimize teşekkür ederiz.
'İlk kıvılcımı yakmalarını temenni ediyoruz'
Malumunuz olduğu üzere, Eskişehirspor'umuzun transfer yasağının kaldırılması için önünde duran en büyük engel, Trabzonspor dosyasıdır. 57 yıllık tarihinde elde ettiği başarılar ve kazandığı kupalarla hepimizi gururlandıran Eskişehirspor, yeniden bir kulüp kurarak borçsuz bir şekilde yoluna devam etmek yerine, borçlarını ödeyerek başı dik bir şekilde hak ettiği lige dönme gayretindedir. Büyük Eskişehirspor camiası, tüm şehrin katkı sağlaması ile başta Trabzonspor dosyası olmak üzere tüm dosyalarını kapatacak ve ait olduğu süper lige döndüğünde yarım kalan işini tamamına erdirecektir. Bu hedefe yönelik olarak geçmiş dönemlerde Eskişehirspor yönetiminde görev alan ve bu büyük camiaya hizmet eden kıymetli eski yöneticilerimizden ve şehir esnaflarımızdan imkanı müsait olanların Eskişehirspor'dan olan alacaklarından feragat ederek ilk kıvılcımı yakmalarını temenni ediyoruz.
'Artık ayağa kalkma zamanı gelmiştir'
Kongre üyesi olan tüm sivil toplum başkan ve yöneticilerini 12.06.2022 tarihinde saat 14'te Genel Kurul salonunda görmeyi ümit ediyoruz. Sizlerin kongre salonundaki varlığınız, göreve gelecek yeni yönetime de moral ve azim verecektir. Eskişehirspor camiasının artık ayağa kalkma zamanı gelmiştir. Vakit artık, bu şehrin formasıyla hayaller kuran evlatlarımıza sahip çıkma vaktidir. Türkiye'de tüm unsurlarıyla futbolun kitabını baştan yazan Eskişehirspor'un, tarihte olduğu gibi yeniden tüm şehrin kenetlenmesiyle ayağa kalkacağından hiçbir kuşkumuz yoktur.'
* * *
Anlamlı bir mesaj, bakalım Eskişehirliler ve Eskişehirsporlular bu mesaja pazar günü nasıl karşılık verecekler.
Bugüne kadar alacaklarından feragat eden eski yöneticilerden bir tek Fatih Baturaygil açıklama yaptı.
Diğer alacaklılardan henüz ses seda çıkmadı.
Eskişehirspor Kulübünün kasası tam takır kuru bakır.
Gelir yok gider çok.
Alacaklarından feragat etmeyenler gelir olmadığı için zaten alamayacaklar.
Hiç olmazsa bir jest yaparak Siyah-Kırmızılı camianın yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmalılar.
* * *