İklim verilerini kıyaslayabilmek için genel olarak en az 30 yıllık bir zaman dilimi içinde elde edilen miktarlar esas alınmaktave bu veriler yardımıyla birer 'normal' değer belirlenmektedir. Eskişehir için 1981-2010 arasındaki 30 yıllık zaman diliminde kaydedilenyıllık yağış miktarları değerlerine dayanılarak,'normal'yıllık yağış 347,6 mm olarak belirlenmiştir. 2020 yılı toplam yağışı 301,6 mm ile son beş yılın en düşük seviyesindegerçekleşmiş, 2017 yılı 328,6 mm yağış toplamı ile normalin altında kalan bir yıl olmuştur.
Normal olarak belirlenen yağış değerlerinin çoğunluğu,temel gıda maddemiz ekmeğin hammaddesi olan buğday ve hayvan beslemenin en önemli yem ham maddelerinden biri olan arpa gibi en önemli iki serin iklim tahılının iyi bir şekilde yetiştirilmesi için ihtiyaç duyulan seviyenin altında, bazıları ise çok altında kalmaktadır.Yarıkurak bir iklim kuşağında yer almanın yanı sıra,düşen yağışların çok büyük kısmının toprağa sızmasını ve toprağa girmiş suyun bitkilere en yüksek derecede fayda sağlayacak şekilde muhafaza edilmesini sağlamaktan uzak, doğru teknikler yerine kolaycılığı önceleyen tarımsal faaliyetlerin de yapılması nedeniyle, başta kuru tarım alanlarında olmak üzere, sahip olunan üretim potansiyelden giderek uzaklaşmaktayız.
İlimizde,2019 sonbaharında başlayan kurak koşullar, 2020 ilkbaharında da devam etmiştir. Bu süreçte topraklar özellikle 2020 ilkbaharının kuraklığından fazlasıyla etkilenerek derinliğine nem kaybetmiş, üst toprak katmanları adeta kurumuştur. 2020'nin Eylül ayından Aralık ayı sonuna kadar alınan yağış toplamı ise 57,3 mm'dir(yani metre kareye 57, 3 kg). Dört ay boyunca alınan bu düşük yağıştan doğal olarak toprakta bitkilere yarayacak kadar rutubet kalmamıştır.2021 yılının Mart ve Nisan aylarında alınan yağışlar, bitkilerin hızla büyüyüp, iyi bir gelişme sağlayabilmesi için gereken büyüklükte bir katkıyı sağlayacak miktarlardan uzak olmasına karşın, normallerine (1981-2010 arasında alınan yağışların ortalaması olan değerler) göre yüksek, Mayıs ayı yağışı çok düşük, ancak Haziran ayı yağışı çok yüksektir.
Bir bakıma, 2021 yılı hasadında elde edilen verimde en büyük pay, Haziran ayında alınan yağışlarındır denilebilir. 2017-2021 yıllarını da içine alan beş yıllık zaman diliminde, her yılın Haziran yağışı normalinden oldukça yüksek, bazı yılların ki ise çok yüksek gerçekleşmiştir. Bu veriler ilkbaharda gelmesi gereken yağışların eski yıllara göre daha geç geldiğinive yaza doğru kaydığını göstermektedir. Bu durum, yöresel iklimde olan değişikliğinde bir göstergesidir. Son yıllarda yağışların sonbaharda da geç gelmesi nedeniyle ekimler eski yıllara göre daha geç yapılmaktadır. Bu nedenler gecikmeksizin dikkate alınmalı, tarımsal işlemler, üretilecek çeşitler, verilecek gübreler, varsa su verme zamanları ve miktarları gibi konularda koşullara uyum sağlayacak önlemler alınmaya başlanmalıdır.2021 Eylül-Aralık süresi içinde alınan ve toplamı 173,8 mm olan yağışın Kasımda düşen kısmı 70 mm gibi normalin iki katına çok yakın birmiktarda olup, bitki çıkışlarının gayet iyi olmasına çok olumlu etki yapmıştır.2021 yılında düşen toplam 460,3 mm'lik yağış hemnormalin çok üstünde hem de son beş yılın en yüksek miktarıdır.Toprağın derinliğine kuru haline son veren 2021 Eylül-Aralıktoplam yağışının üzerine, 2022 Ocak ve Şubatında alınan toplam 60,1 mm yağışında katkısıyla iyi bir gelişme göstermeye başlayan bitkiler, Mart, Nisan, Mayıs aylarında alınan toplam 58,9 mm gibi çok yetersiz olan yağış miktarıyla sıkıntıya girmeye başlamışlardır.Bu üç ayın her birinde alınan yağışlar normallerinin çok altındadır.
Bitki büyüme ve gelişmesinde en kritik zaman olan bu üç ay verimi en çok etkileyen zaman dilimidir.Bu durumda kısa bir süre içinde her biri bir seferde 15-20 mm'den az olmayacak şekilde toplamda en az 70-80 mm yağış olmazsa hali hazırda yapılan gözlemlere dayalı tahmini verimlerin altında bir seviyede ürün alma olasılığı vardır. Sadece azot içeren, verim ve ürün kalitesini belirleyen gübrelerin yetersiz kullanıldığı kuru ekimlerde, tane sayısının ve dolgun tane oranının daha az olma riski ile de karşılaşılabilir. Yağış alınmazsa sulanır alanlarda zamanı gelince tane suyu verilmesi çok yararlı olacaktır.