Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM) projesi tartışmaları sürüyor.
Şehir gündeminden bir türlü düşmeyen olan URAYSİM Projesi AK Parti, CHP ile bazı STK'ların savaşına dönüştü.
URAYSİM projesini Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'den duyurmuş ve Türkiye'yi raylı sistemler alanında dünyanın sayılı merkezlerinden birisi haline getirecek olan, ülkemizin yerli ve milli üretim modeli anlayışının vizyon projelerinden birisi olacağını söylemişti.
* * *
Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere, projelerin verimli topraklar üzerinde inşa edilmesine karşı çıkanlara bir yandan AK Partinin bir yandan da STK'ların sistematik eleştirileri de devam ediyor.
URAYSİM Projesinin başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Alpu İlçesinin eski Belediye Başkanı Rafet Demirtaş en başta destekçileri.
MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi URAYSİM Test yollarının geçeceği arazide yapılan kamulaştırma kararının iptali ile karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi URAYSİM projesine karşı İdare Mahkemesine açtığı davayı kazandı.
İdare Mahkeme, Alpu Büyük Ovası'nda gerçekleştirilecek olan URAYSİM projesinin, kamu yararı ve kamulaştırma kararlarının iptali için Büyükşehir Belediyesi'nin açmış olduğu davada Belediyeyi haklı bularak yapılan tüm işlemleri iptal etti.
'URAYSİM bu şehre değer katacak bir proje'
Geçtiğimiz hafta Eskişehir'e gelen Sanayi Odası ile Organize Sanayi Bölgesindeki törenlere katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, URAYSİM Projesiyle ilgili şunları söylemişti:
'Yıllardır konuştuğumuz bir URAYSİM Projesi var. Bu şehir raylı sistemler güçlü kabiliyetleri olan bir şehir. Sanayicilerimiz bu projeyi 'bizim yapmamız gerekir' diyorlar. 'Gelin beraber URAYSİM'i yapalım' dediğimizde işte karşımıza birileri çıkıyor. Yok, o projeyi iptal ettiriyor. Bu projeyi iptal ettiriyor. 'Biz onu oraya yaptırmayız', 'bunun yeri burası değil' diyor sizde yol almakta güçlük çekiyorsunuz. URAYSİM Projesi bu şehre değer katacak bir proje. Sanayicimize değer katacak bir proje ve burayı 6550 (sayılı kanun) araştırma altyapısı kapsamına alarak biz buradaki kabiliyetleri dünyaya tanıtmak, buradaki kabiliyetlerle dünyaya üretim yapmak istiyoruz. Sanayicilerin bunu kamuoyuna anlatmaları lazım. 'Bütün kavgayı lütfen bize bırakmayın' diyorum. İnşallah biz bu URAYSİM Projesi'ni başardığımızda göreceksiniz Eskişehir sadece Türkiye'de değil, dünyada raylı sistemlerde bir marka olacak. Biz bunu yapabilir miyiz? Yaparız ama istikrar lazım, kararlılık lazım.'
'URAYSİM PROJESİ SEKTEYE UĞRAMADI'
URAYSİM projesini destekleyen ve Eskişehir için çok önemli olduğunu söyleyen isimlerden birisi de Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Celalettin Kesikbaş. Kesikbaş, Eskişehir'deki Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi (URAYSİM) Projesi'nin arkasında olduklarını tekrarlayarak şunları söyledi.
'Bugün gelinen noktada URAYSİM projesinin herhangi bir sıkıntıya uğramadı. Neticede bu üç fazdan oluşan bir proje. Birinci faz tam hızıyla devam ediyor. Bu konuyla ilgili ihaleler yakında yapılacak. Eskişehirliler bu anlamda tereddüt etmesinler. URAYSİM sonuna kadar iki ve üç fazıyla bitmiş olacak. Yakın zaman içerisinde ben çözüleceğini düşünüyorum. URAYSİM'im başka bir avantajı var. Eskişehir raylı sistemlerle ilgili Türkiye'nin merkezi olmaya aday bir kent. Nasıl Bursa, İzmit, Kocaeli bölgesi otomotiv sektörüyle anılıyorsa, Ankara havacılık sektörü, savunma sanayiyle anılıyorsa Eskişehir'in de mutlaka raylı sistemlerle ilgili anılması gerekiyor.'
URAYSİM KONYA'YA MI KAYDIRILIYOR?
Daha geçen hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, URAYSİM Projesinin yapımına devam edileceğini, ESO Başkanı Kesikbaş'ta mahkemenin durdurma kararının projeyi sekteye uğratmadığını söylemişlerdi.
Bakan Varank, ESO Başkanı Kesikbaş URAYSİM Projesinin Eskişehir'de yapımım süreceğini belirtirken Gelecek Partisi İl Başkanı Mahir Sayın, Eskişehir'i karıştıracak bir iddiada bulundu.
'URAYSİM muhtemelen Konya'ya gidiyor, çok ciddi bir çalışma var Konya'ya gitmesi ile ilgili'.
Hayda durup dururken bu iddia da nereden çıktı?
Ben doğru olduğuna inanmadım.
Mahir Sayın, bu iddianın haber kaynağını vermemiş.
Alpu'ya URAYSİM için yapılan onca yatırım ne olacak?
* * *
URAYSİM AK Parti'nin değil Eskişehir'in Projesi. Siyasete kurban etmeyelim. AK Parti bugün iktidarda. 2023 Haziran'ında iktidarda olmayabilir. İktidara kim gelirse gelsin projenin gerçekleşmesi için gereken desteği vermeli.
Rayların döşeneceği alan tartışma söz konusu. Bunun için vali, milletvekilleri, üç üniversitenin rektörleri ve bilim adamları, belediye başkanları, STK temsilcileri bir araya gelerek yer konusunu tartışmalı. Zaman kaybettikçe Eskişehir'de kaybediyor.
* * *

Odunparı Belediyesi'nden Arkın'a vefa
Odunpazarı Belediyesi'nin 17'nci halk merkezini Çankaya Mahallesi'nde açtı. Çankaya Mahallesi Huzurlu Sokak No: 4 adresinde bulunan halk merkezine, geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden usta sanatçı Cüneyt Arkın'ın adı verildi.
Halk merkezinin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP milletvekilleri, Cüneyt Arkın'ın eşi Betül Cüreklibatır, oğlu Kaan Polat Cüreklibatır, torunları Sarp ve Zeynep Cüreklibatır ile yine Eskişehirli olan sanatçı Nuri Alço'da katıldı.
* * *
Cüneyt Arkın Eskişehir'in yetiştirdiği çok büyük aktörlerden biri. Türk Sinemasını o sevdirdi. Onun yeri hiçbir zaman dolmaz.
85 yaşında hayata gözlerini yuman Odunpazarlı Nogay Tatarı Arkın, beyaz perdenin duayeni, sanatıyla, duruşuyla, karakteriyle hepimize örnek oldu. Gençliğimizin unutulmaz kahramanı, Türk sinemasının her dönemine damga vuran sanatçı. 'Battal Gazi, Kara Murat ve Malkoçoğlu' gibi değerleri yaşattığı gibi gelecek nesiller için yaşayacak bir sinema mirası bıraktı.
'Türkiye ve dünya çapında bir sanatçı'
Çankaya Mahallesindeki Halk Merkezi'ne Cüneyt Arkın'ın adını vererek sanata ve sanatçıya verdiği değeri bir kez daha gösteren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, açılışta şöyle konuştu:
'Türkiye ve dünya çapında bir sanatçının adını, Çankaya Mahallemizde sonsuza kadar yaşatmak üzere halk merkezimize veriyoruz. Burası gerçekten Cüneyt Arkın'ın 'Benim kahramanım halkımdır' dediği yer. Şu ana kadar halk merkezimize kurs için 400 kişi başvurmuş. 17 halk merkezimizin toplam kursiyer sayısı 6900, yani 6 tane 1000 öğrencilik okul gibi düşünün. Aslında bu, belediyelerin işi değil, ama devletin yapamadığını yapmak, milletin eksikliklerini tamamlamak belediyelerimizin işi. Halkçı belediyeciliğin işi, eksik olanı tamamlamak; ihtiyaç olanın yerine yenisini koymaktır. Bizim de hedefimiz budur'.
'CÜNEYT'İ ÖLÜMSÜZ YAPTINIZ'
Konuşmaların ardından Cüneyt Arkın'ın eşi Betül Cüreklibatır, oğlu Kaan Polat Cüreklibatır, torunları Sarp ve Zeynep Cüreklibatır sahneye davet edildi. Kurt, Cüreklibatır ailesine halk merkezlerinin hoca ve kursiyerleri tarafından yapılan Cüneyt Arkın ve Betül Cüreklibatır'ın olduğu kara kalem portreyi Betül Cüreklibatır'a hediye etti. Duygu dolu anlar yaşayan Betül Cüreklibatır, açılış törenine katılanlara ve Odunpazarı belediye Başkanı Kazım Kurt'ta teşekkür etti. 'Cüneyt'i ölümsüz yaptınız. Çok teşekkür ederim. Sağ olun' dedi.
* * *
Halk Merkezi'nin açılışından sonra Arkın'ın eşi Betül ve oğlu Kaan Polat Cüreklibatır, Odunpazarı Belediyesi tarafından Orhangazi Mahallesinde yapılan Cüneyt Arkın Parkı'na papatya dikti.
* * *
Belediyelerimiz Eskişehir'in değerlerine sahip çıkması Eskişehirlileri mutlu ediyor. Kazım Kurt'u da Odunpazarı çocuğu olan Cüneyt Arkın'ın adını ölümsüzleştirmesinden dolayı ayrıca kutluyorum.
* * *

ESKİ BAKAN Şeker İYİ PartiLİ OLDU
Bilecik'te 250 kişi rozet takarak İYİ Parti'ye geçerken, bunların arasında spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Bilecik eski Milletvekili Bahattin Şeker'de yer aldı.
Aslında siyasete noktayı koymuştu. Gönülden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e destek veriyordu.
19 ve 20 ve 24. Dönem Bilecik Milletvekili olarak TBMM'de görev yapan, 20. Dönemde kurulan 54. Hükümette Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alan Bahattin Şeker'de İYİ Parti rozetini taktı.
Şeker'e parti rozetini takan İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, 'Bilecik'in, Türk siyasetinin gururu olan politikacımız Bahattin Şeker Bey ile beraber olmanın da gururunu yaşıyoruz. İnşallah yolumuza güçlü arkadaşlarla devam ederiz' dedi.
'Meral hanıma siyasete girmeyeceğim dedim'
Çiçeği burnunda İYİ Partili olan Bahattin Şeker, 'Ben Meral hanıma siyasete girmeyeceğim dedim. Kendisi bana bu seçimin Türkiye için çok kritik bir seçim olacağını, bu seçimde Türkiye'de tek adamlığın biteceğini, parlamenter sisteme geçileceğini, Türkiye'yi çok zor günler beklediğini söyledi. Bu seçim Kurtuluş Savaşı gibi bir mücadele arkadaşlar. Eğer bu seçimde parlamenter sisteme dönemiyorsak benim şahsi kanaatim Türkiye'nin durumu çok kötü' diye konuştu.
* * *
Bahattin Şeker, TBMM'de 24. Dönem MHP Bilecik milletvekilliği ve Türkiye-Brezilya Parlamentolar arası Dostluk Grubu üyesi olarak da görev yaptı.
Bilecik ve Bozüyüklülerin sevdiği, saydığı iş adamı olan Şeker, koyu bir Eskişehirsporlu. Siyah-Kırmızılı Kulübün gerek Süper Ligde gerekse 1. Ligdeyken maçlarını kaçırmazdı. Gençlik ve Spordan sorumlu Devlet Bakanlığı döneminde yıkılan Atatürk Stadyumu'nu ışıklandırmasına imzasını attı.
* * *

FIKRA:

Akıl Sır Ermiyor
Nasreddin Hoca bir gün yolda yürürken iki yüz akçe parasını kaybetmiş. Kaybettiği parasını bulamayan ve çok üzülen Hoca, 'ne olur bulunsun' diye dua etmiş.
Aynı zamanda yaşadığı şehrin en zenginlerinden biri uzak diyarlarda bir yerde çıktığı gemi yolculuğunda kötü bir fırtınaya yakalanmış ve 'Eğer kurtulursam Nasreddin Hoca'ya iki yüz akçe para vereceğim' diye adak adamış hemen.
Kötü fırtınadan kurtulan adam hemen gelip bu parayı Hoca'ya vermiş. Hoca şaşırmış ve:
–'Ey Allah'ım sağ ol. Bu ne dolambaçlı yolmuş, ben parayı ben nerede yitirdim, nerden çıktı. Gerçekten de akıl sır ermiyor' demiş.
* * *