Diğer tarımsal girdi fiyatlarında olduğu gibi gübre fiyatlarında da büyük artışlar olmuştur. Topraklarımızın oldukça önemli bir kısmının verim gücü düşük olduğundan, buralardan alınacak ürün miktarı büyük ölçüde gübre uygulamalarına bağlıdır ve bunun ağırlığı kimyasal (ticari) gübrelerdir. Yüksek verim almak için yetiştirmek istediği ürünün ihtiyacı olan miktarda gübreye vereceği paranın fazlalığı karşısında ne yapacağını adeta şaşırmış olan üreticilere, bazı gübrelerden önerecekleri miktarda kullandıklarında verim azalmadan maliyetin düşeceği iddiasıyla, satış yapmaya çalışanlar olmaktadır.
Köylere tanıtıma giden gübre pazarlamacılardan bazıları, içeriğindeki saf madde miktarlarının ve varsa organik maddenin parçalanmasıyla olabilecek mineral katkısının miktarını ve bunların bitkilere yararlı olmaya başlayabileceği süreyi dikkate almadan kendi gübrelerinin, esasen dekara verilmesi gerekenin altında verilse de yeterli olacağını söyledikleri bilgileri gelmektedir. Bunların dediklerini yapanlar şu gibi sonuçlarla karşılaşabilirler: Yağışlar, ekinlere çok yarar sağlayabilecekleri zamanlarda ve yeterli miktarlarda gelebilir, böylece iyi bir verim sağlanabilir. Böyle bir sonuca bu gübrelerin büyük oranda etki yaptıklarını düşünen üreticiler ve 'ben demedim mi' diyen satıcılar olacaktır. Ancak yağışlar mevsim normalleri gibi gelirse, bu gübrelerden tavsiye edilen miktarda kullanıldığında iddia edildiği miktarda verime ulaşılamayabilecektir.
Hele bir de yağışlar normalin altında veya zamansız gelirse ya da çok daha kötüsü bir kuraklık yaşanırsa, doğru uygulama yapmayanlar daha üzücü sonuçlarla karşılaşabilecektir. Ekinlerde taban gübreleri bitkilerin toprak yüzüne çıkışları ve kışa güçlü girecek seviyeye gelebilmeleri için çok faydalı oldukları gibi, kış çıkışı büyümeye yaptıkları katkılar, çiçeklenmede ki faydaları gibi daha bir çok olumlu etkileri nedeniyle önem verilmesi ve dikkatle seçilmesi gereken gübrelerdir. Taban gübresi olarak 'organomineral' gübre kullanımını destekleyenlerden biriyim, ancak bileşiminde bulunan organik kısım (hayvan gübresi veya kompost) ve mineral kısım hangi oranlardadır?, Makro elementler hangileridir ve bunlara ek olarak konulmuşsa mikro elementler ve bunların oranları, nelerdir? Ne ölçüde yarar sağlayabilecektir? Bütün bunlar değerlendirilmeden önerilen her hangi bir gübrenin ucuz veya az miktarda da verilse yararlı olacaktır zannıyla kullanılmasını hiç tavsiye etmem. Dikkat çekilmesi gereken bir konu da, pahalı gübreleri satabilmek için gerçekte yetmeyecek miktarların kafi geleceğinin söylenmesinin getirebileceği sakıncalardır.
İstediği veya umduğu sonucu alamayan üretici çok faydalı olabilecek bazı gübrelerin, özellikle organomineral gübrelerin yararsız olduğu kanısına varabilir ve kendi bir daha kullanmak istememesinin yanı sıra çevresine de bunu yansıtabilir. Bir diğer konu, katı veya sıvı toprak düzenleyicilerin gübre yerine kullanılabileceği gibi bir yanılgının da yaygınlaşma ihtimalidir. Zorda kalmanın, çaresiz hissetmenin yanlış bir adım attırmaması için bu gibi konularda üreticilerin mutlaka bir uzman görüşü almaları şarttır. Üretenlerin fedakarca, bir çok sıkıntıya rağmen yapmaya çalıştıkları üretimlerin iyi sonuç vermesi, üretimden tüketime bir çok kişinin ve genelde ülkemizin menfaati için elzemdir.