Sürekli ifade etmeye çalıştığım durumu sanırım tekrar etmekte fayda var; keşke bu kadar sıkıntı yaşadığımız adeta yangın yerine dönen bir dönemde ülke bir evet hayır yarışı ile gereksiz taraf olma noktasına sürüklenmesiydi.
Referandum günü yaşlandıkça korkarım ki keşkeyle başlayan cümleler artacak. Yapılan anketler, televizyon programları, radyo söyleşileri, yazılan makaleler, siyasilerin kullandığı ifadeler toparlayıcı olmaktan, halkı her şeye rağmen bir arada tutmaktan çok uzak. Sloganlaşmış sözler ile her kesim kendi tarafına mesaj verme, oy kanalize etme derdine düşmüş vaziyette. Bu da toplumda var olan gerilimi daha da arttırıyor azaltmıyor.
Hele ki bir de ne tarih, ne siyasi, ne politik bilgisi olmayanlar yok mu? Bunlardan bihaber kişilerin kendi bilmezliklerini görmezden gelerek ahkam kesmeye çalışmaları her şeyden daha berbat bir hal ortaya çıkarıyor. Bilgisizliklerini vıcık vıcık yağ kokan sözlere, insanları galyana getirecek ifadelere indirgeyince açıkçası kendilerinin siyasi gelecek kaygılarından başka bir şey düşünmedikleri geliyor akıllara. Ülke menfaati, toplum menfaati hak getire bunların gözünde tek bir menfaat var o da kendilerinin şahsi menfaatleri.
Üzülmemiz gereken olay ise artık istesek de bunların önüne geçmemizin bir hayli zor olması. Yapanların birçoğunun da akademik kariyer ya da eğitimli kişiler olduğunu düşünürsek bu üzüntünün katlanarak artması gerekiyor.
Bir panelde konuşmacı mısınız? Mutlaka taraf olmalısınız. Bir TV programında mısınız? Mutlaka taraf olmalısınız? Akademik bir çalışmanın parçası mısınız? Mutlaka taraf kokan ifadelere yer vermelisiniz. Bu nedenledir ki toplumun önüne geçmesi gereken koca koca profesörler doçentler sağda solda bilim adamlıklarını unutup tamamen siyasi mesajlar verme kaygısı içerisine girmiş bir haldeler. Çünkü öbür türlü başlarına gelecekleri biliyorlar.
İktidarın sürekli söylediği şekilde taraf olmadıkları an bertaraftırlar. İş bulamaz aş bulamazlar. Ama değer mi insan bunu sormadan edemiyor. Evet değer mi? Değerse nereye kadar kime kadar değer? Değmesi için mutlaka iktidarın dediklerini desteklemek yanlarında durmak mı şart? Bilim adamlarının taşıması gereken özelliklerini söylemeyeceğim haddimi aşmamak adına ama insan olma özelliğinin haysiyet onur şeref kavramlarından geçtiğini söylemeden duramayacağım. Bu şartlarda zor olanın Ataol Behramoğlu'nun dediği şekilde insan kalmak olduğunu da hatırlatmakta fayda var; 'Yaşamak görevdir yangın yerinde yaşamak insan kalarak.'