Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıldönümü, Eskişehir'de her yıl olduğu gibi bu yıl da katılımlı ve kaliteli etkinliklerle kutlandı.

76. Yıl etkinliklerinin önemli bir bölümü EĞİT-DER Eskişehir Şubesi'nin koordinatörlüğünde; Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi'nin katkılarıyla ve TEÖ-DER, EĞİTİM SEN, EĞİTİM İŞ ve YKKED şubelerinin destekleriyle düzenlendi.

Bu arada, YKKED tarafından ayrıca Odunpazarı, Tepebaşı, Mahmudiye, Han Belediyelerinin katkılarıyla ve EĞİTİM İŞ'in desteğiyle bazı etkinlikler düzenlendi.

Eskişehir'de çeyrek yüz yıldan beri artık gelenekleşen 17 Nisan etkinliklerinde geçmişten bugüne aktif sorumluluklar yüklenmiş bir kişi olarak, bu yıl katılabildiğim etkinliklerden süzdüğüm bazı kesitleri olabildiğince nesnel bir biçimde sizlerle paylaşmak istiyorum.

'KÖY ENSTİTÜLERİNİN IŞIĞINDA EĞİTİME BAKIŞ' PANELLERİ

16 - 17 Nisan 2016 günleri, EBB Taşbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve her ikisinde de oturum başkanlığı yapmak durumunda kaldığım panellerde; 'Köy Enstitülerinin laik, demokratik, bilimsel ve kamusal eğitim ilkeleri' ışığında, günümüzün eğitim sorunları irdelendi.

Bu iki panelin genel değerlendirmesini, panele katılan konuşmacıların sunumları doğrultusunda şöyle özetlemek istiyorum:

· Eskişehir Milletvekili ve CHP PM Üyesi Prof. Dr. Gaye USLUER: 'AKP'nin Yarattığı Eğitim Sorunları' başlığı altında bir sunum yapan Sayın Milletvekilimiz, bir hekim titizliğiyle yaptığı teşhis ve tespitlerle eğitim alanımızın sorunlarını irdeledi. Son dönemlerde TBMM ve CHP bünyesindeki eğitim komisyonlarında aktif görevler yapan Gaye Hanımın, güçlü düşünsel yapısıyla ve güzel diliyle yaptığı sunum ilgiyle izlendi.

· Ank. Üni. Eğ. Bil. Fak. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ahmet YILDIZ: Bu genç bilim insanımızın 'Eğitimde Laiklik Sorunsalı' başlığı altında ve bilimsel bilginin yaşam pratiğine aktarılması doğrultusunda yaptığı kaliteli sunum, tüm izleyenlerin umutlarını ve güven duygularını güçlendirdi.

· EĞİT-DER Genel Başkanı Mustafa DEMİR: 'Başka Bir Eğitim Sistemi Mümkün mü?' başlığı altında sunum yapan Genel Başkanımızın, 'Çözüm önerilerini Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki kaynaklarda aramalıyız…' doğrultusunda geliştirdiği öneriler ve örgütsel görevler çok anlamlıydı.

· Ank. Üni. Eğ. Bil. Fak. Öğr. Üyesi Prof Dr. Meral UYSAL: Demokratik öğretmen hareketinin önemli örgütleri olan TÖS, TÖB-DER ve EĞİT-DER süreçlerinin saygın örgütçüsü olan rahmetli Musa UYSAL(Musa Emmi)'ın kızı olan Meral Hanım, 'Güncel Eğitim Sorunları ve Öğretmenin Toplumsal Sorumluluğu' başlığı altında bilimsel ve akıcı bir sunum yaptı. Meral Hocanın bu örnek duruşu, günümüz Türkiye'sinde bilinçli ve yürekli bilim insanlarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha açıkça ortaya koydu.

· Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV) Genel Başkanı Erdal ATICI: Halen çalışan bir Tarih Öğretmeni olan Erdal ATICI, 'Köy Enstitülerinin Toplumsal İşlevi' başlıklı sunum, kendisinin ve KEÇEV'in Köy Enstitüleri konusunda çok sağlıklı bilgi birikimine sahip olduğunu ve nitelikli yorumlar yaptığını açıkça ortaya koydu.

· Öğretmen Cemal ÜNLÜ: EĞİT-DER'in kuruluş süreçlerinde örgütsel yaşama katılan ve 1995-2000 yıllarında EĞİTİM SEN MYK üyeliği yapan Cemal ÜNLÜ, 'Mahalle Okulu Eğitim Modeli' başlığı altında özgün bir sunum yaptı. Bu modelin akademik çevrelerde ve eğitim kamuoyunda tartışılması, geliştirilmesi ve uygulanabilir duruma getirilmesi dileğimizdir.

İki gün süren bu paneller bence katılımcıların anılarının, bilinçlerinin ve umutlarının tazelenmesine önemli katkılar sağladı.

RUHİ DOSTLAR KOROSU KONSERİ

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Köy Enstitülerinin 76. Kuruluş Yıldönümünde Ruhi Su'ya Sevgilerle' çağrısıyla düzenlenen ve 'Odunpazarı Belediyesi, EĞİT-DER ve Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği' katkılarıyla' 17 Nisan 2016 akşamı Opera Salonunda gerçekleşen konser; kalite, katılım ve duygu yüklüydü.

Ruhi Su Dostlar Korosu, Şef Mutlu Ödemiş ve Solist Emin İGÜS; ulusal müziğimizin çağdaş değerlerle yorumlanmasının nefis örneklerini sundular.

Başta bu konserin gerçekleşmesinde önemli sorumluluklar yüklenen EBB Genel Sekreter Yrd. Oğuzhan ÖZEN ile Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Seyfi ARTAR olmak üzere, katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara teşekkür borçluyuz.

KÖY ENSTİTÜLERİ ŞÖLENİ

Tepebaşı Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak 'Türkülerle, Şarkılarla, Halaylarla, Anılarla ve Umutlarla Birlikte Olalım' çağrısıyla düzenlenen ve üç kuşaktan eğitimciyi buluşturan 'Köy Enstitüleri Şöleni', 18 Nisan 2016 Pazartesi akşamı Altın Saray Düğün Salonunda düzenlendi.

(Bu yazı 18 Nisan günü öğle saatlerinde yazıldığı için, Şölen'in ayrıntılarını sizlerle paylaşamıyorum.)

KARIŞAN ETKİNLİK TRAFİĞİ…

Bu yılki 17 Nisan etkinlikleri için konuyla ilgili eğitim örgütleri olan EĞİT-DER, YKKED, EĞİTİM SEN ve EĞİTİM İŞ tarafından ne yazık ki 'eşgüdüm içinde yapılmış ORTAK bir program' hazırlanamadı…

Bu yüzden 'farklı saatlerde çelenk konulması' ve 'aynı saatlerde panel yapılması'; hem 'Köy Enstitülerine gönül veren katılımcıları', hem de 'etkinliklere katkı sağlayan diğer kuruluşları' ciddi anlamda tedirgin etti… Ve etkinliklerin katılımını ve kalitesini olumsuz olarak etkiledi…

Unutmayalım ki bireysel ve grupsal anlamda ileri sürülen öznel gerekçeler, ilgili örgütlerin güvenilirliğini ve birlikteliğini de olumsuz olarak etkilemektedir…

Dileğim, tüm ilgili örgütlerin bu olumsuz durumdan geleceğe yönelik ders çıkarmasıdır.

Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla…