AK Parti Eskişehir Milletvekili eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'bayramlaşma' programında 'Eskişehir'de konut kiraları çok yüksek. Konut sıkıntısı var. Bunun nedeni de belediyelerinarsa üretmemesi' diyerek belediyeleri eleştirmişti.
Ben de dün Fatih Dönmez'in sözlerinden alıntı yaparak yaşanan konut sıkıntısının ve artan kira fiyatların düşmesine neden olacak çözümün Eskişehir'de belediyelerin yeni imar alanları açmaları olması gerektiğine dikkat çekmiştim.
Fatih Dönmez'in 'belediyeler yeni imar alanlarının oluşması için arsa üretmiyorlar' eleştirilerine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'tan cevap geldi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ ENGEL OLUYOR
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, önceki gün yapılan temmuz ayı olağan meclis toplantısında yaptığı açıklamada, Eskişehir'de 10 bölgede arsaların dönüştürülmesi çalışmasına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından engel olunduğuna dikkat çekti.
Kurt'un meclis toplantısında şöyle konuştu:'Şehir merkezinde 12 bin hektar dönüştürülecek alanın planlaması yapıldığı halde uygulamaya geçmemesinin sebebi bu sayın bürokrattır. Bürokratlar gelir geçer ama sorunu Eskişehirlinin ortasına atar bu sorun Eskişehirliyi yakar. Eskişehir'de çok sayıda bölgeyi ilgilendiren çalışma Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından engellendi. Odunpazarı Belediyesi'nde revizyon imar planlarını yapmaaşamasındayken, 12 bin hektar civarında bir alan düşünün büyüklüğünü, revizyon imar planları ile ilgili jeolojik etütlerin yapılması zorunluluğu getirildi. Yaptırdığımız jeolojik zemin etütleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürü tarafından, çok net söylüyorum, çok özel bir kasıt nedeniyle imzalanmıyor. İmzalanmadığı için de bu geçiş sağlanamadı. Kırmızıtoprak, Arifiye, Deliklitaş, Kurtuluş, Gökmeydan, Emek Mahallesi'nin bir bölümü Yıldıztepe'nin, Göztepe'nin bir bölümü Akarbaşı'nın bir bölümü, Muttalıp Caddesi'nin sağında ve solunda kalan bölgelerdeki arsaların dönüştürülme imkanı elimizden alındı'.
'Bunun da hesabı gün olur bir gün sorulur'
Kazım Kurt şöyle devam etti:'Bu keyfi uygulamalar tamamen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü'nün revizyon imar planları bölgesindeki jeolojik etütlerin raporlarının onaylanmaması sebebiyledir. Bu arkadaşımız sanırım belediye başkan adayı olacak içinizden, ama bu onu kurtarmaz. Biz net bir biçimde bu imzaların bir an önce atılmasının ve 12 bin hektarlık alanın dönüşümünün sağlanması için harekete geçilmesinin sağlanmasını vurgulamak istiyoruz. Şehir merkezinde 12 bin hektar dönüştürülecek alanın planlaması yapıldığı halde uygulamaya geçmemesinin sebebi bu sayın bürokrattır. Bürokratlar gelir geçer ama sorunu Eskişehirlinin ortasına atar bu sorun Eskişehirliyi yakar. Bunun da hesabı gün olur bir gün sorulur'.
'Bitmeyen işlerin sorumlusu sizsiniz'
Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez'in, Eskişehir'deki konut sorunu ve kira fiyatlarının artışının nedeni belediyelerin yeni imar alanları açmamasından kaynaklandığı sözlerine de yanıt veren Kurt, 'Eskişehir'de kiraların yüksek olmasını belediyelerin arsa üretememesine bağlamak kadar piyasayı bilmemek, gerçekleri bilmemek gerçekten söz konusu olmaz. Türkiye'de sanki Konya'da, Kütahya'da kiralar çok düşük de sadece Eskişehir'de yüksek gibi bir algı yaratmaya çalışmak doğru değil. Gerçekçi bakmamız lazım. Evet Eskişehir'de belediyelerimiz son 10 yılda arsa üretememiştir. Neden üretememiştir buna bakmak lazım, ürettirmediniz. Üretmek istediğimiz arsalarla ilgili açmış olduğunuz davalar pek çok avukata köşeyi döndürdü. Eskişehir halkının ucuz arsa temin ederek konut üretme şansını da ortadan kaldırdınız. Karapınar 2. Etap projesi, 2010 başlangıç tarihi. 2010'dan buyana çözülmemesinin sebebi sizsiniz. Çözdürmeme gerekçesi de 'CHP iş yapıyor' pozisyonuna gelmesin. Gündoğdu Projesi'nin başlangıç tarihi 2012. Afet riskli alan. Gündoğdu'da hemşerilerimiz çivi çakamıyor. Bunun sebebi de sizsiniz. Her bakan değiştiğinde gittik, ne yazık ki gerçekleştiremedik. Sanayi Çarşısı dönüşüm başlama tarihi de 2010. Burası da sürüncemeye girdi' şeklinde konuştu.
* * *
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt haklı.
Yüksek kira artışları sadece Eskişehir'de değil tüm Türkiye'de yaşanıyor.
Bunun önüne geçmek için 'yüzde 25' şartı getirildi.
Hatta geçtiğimiz pazartesi günü yapılan kabine toplantısı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada kira sözleşmeleriyle ilgili 'Konut kira sözleşmelerinde artırım oranını yüzde 25 ile sınırlandırmıştık. Temmuz ayında yenilenecek sözleşmeler için de aynı sınır uygulanmaya devam edilecek' dedi.
Yukarıda da yazdım kira artışı sorunu sadece Eskişehir'de yaşanmıyor.
İkincisi Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un dikkat çektiği 12 bin hektarlık alanın dönüşümünün sağlanması için AK Parti Milletvekili Fatih Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşerek sorunun çözümü konusunda yardımcı olmalı.
Odunpazarında Gündoğdu, Karapınar 2. Etap ve Sanayi Çarşısı, Tepebaşında Baksan Sanayi Sitesi ve'Afet riskli alan' kapsamına alınan 8 mahalle sakinleri yıllardırsorunun çözümünü bekliyor.
Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde nerede ise şehrin göbeğinde kalan özellikle Küçük Sanayi Çarşısı ve Baksan Sanayi Sitesi'nin dönüştürülememesi hem o bölgelerdeki çevre ve göz kirliliği oluşturuyor. Hem de her iki ilçenin en güzel alanları atıl olarak kullanılıyor.
Eskişehir'de yaşanan konut açığının giderilmesi ve kira artışlarının önüne geçilmesi için 'Kentsel dönüşüm ve afet riskli' alanlarla ilgili acilen çalışmalar yapılmalı ve bu konuyla ilgili hemen, yarın hangi planların uygulanabileceği kurumlar arası diyalogla sağlanmalıdır.
Bu konuda Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, belediyelerin önünün açılması için gerekirse arabuluculuk yapmalı.
Belediyeler plan yapıyor, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü beğenmiyor!
Yoksa, Kazım Kurt'un iddia ettiği gibi Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmak, kazanırsa sorunları 'yıllardır bekleyen Kentsel Dönüşüm ve Afet Riskli alanlardaki sorunu ben çözdüm' demeyi mi bekliyor?
AK Parti-CHP zıtlaşmasının zararını Eskişehir halkı görüyor.
Bu zıtlaşmadan inanın CHP değil yine AK Parti zararlı çıkar.
Bu zıtlaşmanın faturasını Eskişehir halkı 31 Mart 2024'de yapılacak 'yerel seçimlerde' AK Parti'ye keser.
Bunu bilesiniz.
* * *

DERS VEREN HİKÂYE:


MUZ
Yaşanmış gerçek bir hikaye. Hayır sever bir arkadaşım anlattı.
Baba ile kızı pazara alışverişe gitmişler. Tam muz tezgahının önünden geçerken kızı babasına, 'Baba bana muz alır mısın?'' dedi. Adam sessizce, 'Söz kızım para kalırsa bu hafta alacağım'' deyip ilerledi.
Arkalarındaydım. Adam beni fark etmedi. Pazarcıya dedim ki 'Bu adam ile çocuğuna iyi bak. Şimdi 1 kilo muz tart. Birazdan senin tezgahın önünden geçerse ve muz almazsa 'abi' diye seslen. Sonra ona,'Hani geçen hafta bozuk yok diye para üstü verememiştim ya. İstersen muz vereyim helalleşelim' diyeceksin. O baba çocuğun yanında rencide olmasın. Canı muz çekmiş, aklında kalmasın. Eğer böyle yaparsan hem sevaba girersin hem de bereketlenirsin. Söz parasını fazla fazla vereceğim. 2 kilo da ben alıp eve götüreceğim. Şimdi ben arka taraftan sizi seyredeceğim' der.
Baba kızını muz tezgahını görmesin diyediğer tarafa almış.
Pazarcı denileni yaptı. Kızın babasına 1 kilo muz tartı verdi. Küçük kız o poşeti babasına bırakmadı, kendisi taşıdı.
Aslında babası anlamıştı.'Pazarcı bir hayır yapmak için bu oyunu tasarlamıştır' diye sanmıştı. Başı önde yürüdü gitti. Son bir defa dönüp sessizce gözleri ile teşekkür etti. Pazarcıya muzun parasını uzattım almadı. Gözyaşlarını saklamak için arkasına bakmaktaydı.
* * *
Birini mutlu etmek bu kadar kolaydı. Ama bütün mesele aynı zamanda da babayı utandırmamaktı. Çok şükür bu da kısmet oldu. İçimiz huzur ile doldu. Aslında 15 TL idi kilosu. Ama işte olmayınca olmuyordu. Ama en çok beni etkileyen bir tane yemek isteyen kızına 'Evde ye kızım, belki alamayan vardır olurmu'diyen baba oldu…
* * *

FIKRA:

Eşek Hırsızları
İki hırsız, eşeğiyle gitmekte olan bir köylünün eşeğini çalmayı planlarlar. Biri hemen adamın arkasına geçip eşeğin boynundaki yularıkendi boynuna geçirir, öbürü de eşeği alıp gider. Bir müddet sonraadam arkasına bakınca bir de ne görsün, yuların içinde bir adam.
- 'Sen kim sin?'.
- 'Ben senin eşeğinim. Vaktiyle anam babam beddua etmişti de eşek olmuştum. Demek ki şimdi de hayır duası ettiler ki adam oldum.'
Eşeğin sahibi çaresiz yoluna devam edip gitmiş. Birkaç gün sonrayolu pazara düşmüş. Baksa ki eşeği satış için ortalarda gezdiriliyor.
Hemen eşeğinin kulağına eğilip demiş ki:
- 'Yine ananın babanın canını sıktın da eşek mi oldun.'
* * *