10 yıllığına ihale edilen mülkiyeti Odunpazarı Belediyesi'ne ait Ihlamurkent Mahallesindeki benzin istasyonunun kullanım süresi doldu.
Benzin istasyonu yeniden ihaleye çıkacak. 10 yıllık ihale bedelinin 7 Milyon TL olacağı konuşuluyor.
Geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan Odunpazarı Belediyesi Meclis toplantısında, AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, bu benzin istasyonun Eskişehirspor'a kiraya verilmesini önermişti.
Özcan, 10 yıl önce Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın benzin istasyonunu Eskişehirspor Kulübüne kiraladığını, kulübünde işletmesini üçüncü şahsa devrettiğini, buradan elde edilen kazançla transferler gerçekleştirildiğini söylemişti.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, salı günü ES TV'de Ali Baş ve Meltem Karakaş Kaya'nın birlikte yaptıkları 'AÇIKÇA' programına konuk oldu.
Programda mülkiyeti Odunpazarı Belediyesine ait ve ihale süresi dolan benzin istasyonun Eskişehirspor'a kiralanması da gündeme geldi.
'BİR HUKUKCU OLARAK HUKUK DIŞI İŞ YAPAMAM'
Hem AK Parti Odunpazarı Belediyesi Meclis Grup Başkan vekili hem de bazı Eskişehirsporlu taraftarlar, benzin istasyonun Eskişehirspor Kulübüne kiralanmasını istiyorlar.
Belediyeler kamu kurumu.
Belediye Başkanı Kazım Kurt, ihaleye çıkmadan belediyenin mülkündeki bir yeri birilerine veya Eskişehirspor'a 'alın siz kullanın' diyemez. Veya ihaleye gireceklere, 'Buranın işletmesini Eskişehirspor'a vereceğim. Siz katılmayın' derse başı ağrır.
Belediyeyi denetlemeye gelen müfettişler, 'siz belediyenin mülkünü ihaleye çıkmadan nasıl kiralarsınız?' diye soruşturma açar.
Sonra benzin istasyonun 10 yıllık kira bedeli 7 Milyon TL.
Belediye bu ciddi geliri 'Eskişehirspor'a hibe ediyorum' da diyemez.
Programda benzin istasyonuyla ilgili soruya Başkan Kurt'ta yukarıda yazdıklarıma benzer yanıt verdi.
'Ben bir hukukçu olarak benzin istasyonunu ihaleye çıkmadan Eskişehirspor'a veremem. Geçmişte birileri yanlış yapmışsa bende aynı yanlışı yapamam. Kanuna aykırı iş yapamam. İhaleyi alan her kim olursa kazancından Eskişehirspor'a yardım edebilir' dedi.
* * *
Şu olur.
Yapılacak ihalede benzin istasyonunun kullanım hakkını alan kişi, Eskişehirspor'a bağış yapabilir, Eskişehirspor'a kiralayabilir veya karından pay verebilir. O belediyeyi ilgilendirmez.
* * *
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, belediye olarak Eskişehirspor'a ciddi katkılar veriyor.
Tesislerin temizliğini, bakımını yaptırıyor.
Kimi zaman iaşesini karşılıyor.
A takımın haricindeki alt liglerde mücadele eden siyah-kırmızılı kulübün U-19, U-18, U-17 gibi takımlarını deplasmana götürüp getirecek araçlarını temin ediyor.
Bunlar büyük maliyet.
Eskişehirspor Kulübünü bu mali yükten kurtarıyor.
Kısacası Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehirspor için imkanlarve yasalar çerçevesinde yapılacakları yapıyor.
Bir hukukçu olan belediye başkanı kanunsuz bir işe nasıl 'evet' der.
Kimse kusura bakmasın.
Bu yüzden Kazım Kurt'a küsecekler var ise küssünler.
* * *

'bu kafayla giderlerse dolar 30 lira olur'
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, salı günü Eskişehir'e geldi. Önce sabah saatlerinde basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Burada gazetecilere açıklamalar yaptı, sorularını yanıtladı.
'TARİHİN EN BÜYÜK EKONOMİK KRİZİ YAŞANIYOR'
Tarihin en büyük ekonomik krizinin yaşandığını ifade eden İnce, 'bu kafayla giderlerse dolar 30 lira olur. Enflasyon sadece devletin çözebileceği bir iş değildir diyorlar. 2015 yılından bu yana ortalama gelir yüzde 340 artmış, araba fiyatları 10 kat, konut fiyatları 4.8 kat artmış. Tüm bunlar olurken meclise sosyal medya düzenlemesi getiriyorlar. Hiç iktidardan gitmeyecekmiş gibi davranıyorlar, bu yetkiler bir gün başkasının eline geçer diye düşünmüyorlar. Medyayı susturduk, sosyal medyayı da susturalım diyorlar. Bizi görmeyen Halk TV, KRT, Tele 1, biz onların da yanındayız. Biz bu düzeni değiştireceğiz, özgür bir medya oluşturacağız' dedi.
'ESKİŞEHİR TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI'
Basın toplantısında Eskişehir'in Türkiye'nin yüz akı olduğunu, yasaklarla anılmasını istemediğini da vurgulayan İnce, 'Eskişehir valisine sesleniyorum. Sen buraya gelmiş bir memursun. Eskişehir böyle hatırlanmaz, ancak sen ilkel bir memur olarak hatırlanırsın' diyerek Vali Erol Ayyıldız'a göndermede bulundu.
'VERGİYE ZAM YAPILDIĞINI İLK KEZ GÖRÜYORUZ'
İnce, iktidarın Türkiye'de bir ilki daha becerdiğini, ürüne zam yapıldığını bildiğini, ancak vergiye zammı ilk kez gördüğünü, 240 liralık rakının 85 lirasının, 20 liralık sigaranın ise 17 tanesinin vergi olduğunu da söyledi.
'Türkiye'de çocuklar derin bir yoksulluk yaşıyor'
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, önemli bir konuya da parmak bastı.
'Türkiye'de 22 milyon çocuk var, toplam nüfusa oranı yüzde 27. AB içinde en fazla çocuğa sahip ülkeyiz. Türkiye çocuk yoksulluğu konusunda endişe verici durumdadır. Türkiye'de çocuklar derin bir yoksulluk yaşıyor. Ailelerin yüzde 75'ü yeterli besine, yüzde 74'ü bebek bezi ve mamaya ulaşamıyor. Çocukların yüzde 44'ü öğün atlıyor. Biz Memleket Partisi olarak yoksul çocukları gündemde tutmak istiyoruz. Bırakın bütün söylediklerimi bu çocuk yoksulluğu sorunun birinci madde yapmalıyız…'
OSB'Yİ DE ZİYARET ETTİ
Ziyarette Memleket Partisi Genel Başkanı İnce, Hacı Bektaş Veli Vakfı, Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli'yi de ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ve sürdürülen yatırımlar hakkında İnce'ye bilgi verdi. Başkan Küpeli, Eskişehir'e ve ülke ekonomisine katma değer katmak için Eskişehirli sanayiciler ve Eskişehir OSB olarak yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Sanayicinin talep ve beklentilerinin konuşulduğu görüşmede Başkan Küpeli, sanayicinin önünü görmesi adına ekonomik öngörülebilirliğin ve istikrarın şart olduğunu aktardı.
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Eskişehir'in çok özel bir kent olduğunu söyledi. Ülke olarak zor bir süreçten geçildiğini, sanayicilerin karşılaştıkları sıkıntıları bildiklerini aktaran İnce, 'Asla umutsuz değiliz. Ülke olarak çok kısa sürede toparlanabiliriz. Sanayicinin sorunlarını biliyoruz. Sanayinin birinci problemi enerji maliyetleri, ikincisi vergi oranları. Sanayicilerimiz morallerini bozmasın, bunların üstesinden geleceğiz, iktidarımız zamanında en kısa sürede bu sorunları çözeceğiz' diye konuştu.
* * *
Muharrem İnce iyi hatip…
Ülkenin sorunlarına da hakim.
CHP içerisinde yıldızı parlayan bir isimdi.
Parti içerisinde kalıp mücadele etmek yerine istifa ederek parti kurmayı tercih etti.
Türkiye'de solun oyu belli.
Yüzde 25-30 bandında geziyor.
Daha yukarılara çıkması çok ama çok zor…
Bu bir gerçek solda en büyük parti CHP…
Anketlere baktığımda oy oranı yüzde 22 ile 25 bandı arasında.
Her ne kadar kendisi 'yüzde 7 barajını aşıyoruz' dese de 2022 yılının başından bugüne kadar çeşitli anket kuruluşlarının yaptıkları anketleri takip ediyorum.
En yüksek gösteren anket şirketinin araştırmasına göre Memleket Partisi'nin oy oranı yüzde 1,1.
* * *

ONLAR 500 BÜYÜK ARASINDA
İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün devler ligini belirleyen ve 1968 yılından bu yana aralıksız yapılan 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın 2021 yılı sonuçlarını açıkladı. Eskişehir'den dört firma 500 sanayi kuruluşunun içerisinde yer aldı.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Türkiye'nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021 sıralamasında yer alan Eskişehir'deki firmalara ve çalışanlarına şehrin ekonomisine kattıkları güç için teşekkür etti.
ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir merkezli firmalardan ETİ, TUSAŞ Motor Sanayi, Renta Elektrikli Ev Aletleri ve Alp Havacılık'ın adını Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına yazdırma başarısı gösterdiğini belirterek, firmaların bu başarısında pay sahibi olan yöneticilerden tüm çalışanlara kadar emeği geçen herkese teşekkür etti.
Merkezi Eskişehir'de olmayan
firmalar da sıralamada yer aldı
Eskişehir'de üretim tesisi olan ancak merkezi Eskişehir olmayan Arçelik, Ford Otosan, ETİ Maden İşletmeleri, Elvan Gıda, Şişecam, Yorglass, Pınar Süt Mamulleri, Çimsa, Modern Oluklu Mukkavva'nın da Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında yer aldı. belirten Güler, bu firmaları da başarısından dolayı kutladı.
Şehrin ticaretiyle sanayisiyle
turizmiyle bir bütündür
Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında Eskişehir'den daha çok firma olmasının önemine değinen ETO Başkanı Metin Güler, sıralamadaki Eskişehir firmalarının artmasının aynı zamanda şehrimizdeki istihdamın, refahın, yüksek gelirin de artması anlamına geldiğini kaydetti. Eskişehir ekonomisinin ticaretiyle, tarımıyla, turizmiyle, sanayisiyle bir bütün olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, şehir ekonomisindeki tüm bu unsurların aynı anda gelişmesinin şehri çok daha yükseğe taşıyacağının altını çizdi.
* * *
Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Eskişehirli sanayi kuruluşlarını kutluyorum. ETO Başkanı Güler'in de vurguladığı gibi temennimiz önümüzdeki yıllarda çok daha fazla sanayi kuruluşunun 500 büyük arasında yer alması.
* * *

DEMOKRAT PARTİ ÖNDE GİDİYOR
'Eskişehir Ekspres' internet haber sitesi bir süre önce Eskişehir bazında 'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' diye anket başlattı.
Dijital ortamda yapılan ankete 2022 kişi katılarak oy kullanmış. Anket devam ediyor.
Bir hafta başlatılan ankette 577 oy ile Demokrat Parti birinci sırada yer alırken, 419 oyla CHP ikinci, 331 oyla İYİ Parti ise üçüncü sırada.
Demokrat Partililer ankete ilgi gösterirken MHP, HDP, Saadet, Büyük Birlik Partililerine gönül verenler ilgisiz kalmışlar.
Kullanılan oy sayısı ve yüzdeleri şöyle sıralandı:
AK Parti : %14.5 (293 Oy)
CHP : %20.7 (419 Oy)
Demokrat Parti : %28.5 (577 Oy)
İYİ Parti : %16.4 (331 Oy)
MHP : %2.8 (57 Oy)
HDP : %0.1 (3 Oy)
DEVA : %2.2 (45 Oy)
GELECEK Partisi : %3 (60 Oy)
SAADET Partisi : %3.3 (67 Oy)
BBP : %0.1 (2 Oy)
ZAFER Partisi : %4.9 (100 Oy)
MEMLEKET PAR. : %2.8 (56 Oy)
TDP : %0
Y.REFAH PARTİSİ : %0.2 (4 Oy)
DİĞER : %0.4 (8 Oy)
* * *