Petrol fiyatları küresel bazda şok bir fiyat yükselişi ile karşı karşıya kaldı. Akaryakıt fiyatlarının ardı arkasına zamlanması sürücüleri, taksi, minibüs, dolmuş ve şehirlerarası yolcu taşıyan otobüsçüleri kara kara düşündürüyor.
Dövizdeki artış akaryakıt fiyatlarındaki önlenemez yükselişi sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta mazota yapılan peş peşe iki zamdan sonra litre fiyatı 30 TL'ye dayandı. Mazota gelen her zaman özellikle şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs firmaları, yolcu biletlerini yeniden ayarlamak zorunda kalıyorlar.
BİR YILDA İKİYE KATLANDI
Şehirlerarası otobüs bilet fiyatları bir yılda ikiye katlandı. Fiyatlar artık haftalık ya da günlük olarak değişiyor. Otobüs bilet fiyatları katlanırken yolcu sayısında da ciddi düşüş yaşanıyor. Geçen yıllara göre yolcu sayısında azalma var.
Yolcuların yüzde 80'i haftalık gideceği yere ayda bir gidiyor. Ankara geçen sene 40 lira idi şimdi 100 lira. Bursa bilet ücreti geçen yıl 50 lirayken bugün 100 lira. İstanbul'a 120 liraya giden yolcular mazot fiyatlarının yüzde 300'ü aşmasıyla 250 lira gidiyorlar.
UMDUĞUMUZ TALEP YOK
Okullar tatile girdi. Okulların tatile girmesiyle birlikte yaz tatili sezonu da başladı. Öğrenciler tatil döneminde ilçe ve köylerde yaşayan yakınlarını bilet fiyatlarının geçen yıla göre 3-4 kat yüksek olması nedeniyle ziyarete gidemiyor.
Mecbur olmadıkça kimse seyahat etmiyor. Akaryakıt fiyatları bu hızla artmaya devam ederse şehirlerarası seyahatte durur.
OTOBÜS BİLETLERİNDE TAKSİT DÖNEMİ BAŞLADI
Akaryakıt fiyatlarına zam en çok otobüs firmalarını vurdu. Akaryakıt fiyatlarının artması otobüs biletlerine zam olarak yansıdı. Önümüz kurban bayramı. Dini bayramlarda insanlar ilçeler, köyler ve diğer şehirlerde anne, baba ve yakın akrabalarını ziyarete giderlerdi.
Otobüs biletlerinin 2 katı fiyatına yükselmesiyle birlikte biletleri almakta zorlanan vatandaşlar Kurban Bayramında bu ziyaretleri yapamayacaklar. Örneğin 4 kişilik bir ailenin İstanbul'a gidiş dönüş için sadece otobüs biletine ödeyeceği para 2 bin lira. Ortalama 6 bin lira maaş alan bir devlet memurunun maaşının 3'te biri. Ufak tefek harcamalarla bu rakam 3 bin lirayı bulur. Maaşının yarısını yola harcarsa elektrik, su, doğalgaz ve mutfak giderlerini de koyduğunuzda eline kalan 3 bin lira geçinmesi mümkün değil.
Otobüs firmaları şehirlerarası seyahat eden yolcu sayısını arttırmak için kredi kartına taksit uygulaması başlattılar. İnternetten bilet alanların kredi kartlarına taksit yapılıyor. Bu uygulama satışları azda olsun artırmış.
PETROL DÜŞÜYOR, İNDİRİM İHTİMALİ OLUŞTU
Brent petrol, yüzde 6 düşüşle 113 dolara kadar geriledi. ABD ekonomisinin başını çekeceği bir durgunluğu fiyatlayan Brent petrol, talebin azalacağını endişesiyle son dört haftanın en düşük seviyesine geriledi. Son dönemde sık sık zamlanan akaryakıt fiyatları için indirim ihtimali oluştu. Nisan fiyatlarına dokunduktan sonra son 4 haftanın en düşük seviyesinde haftayı kapattı. Petroldeki düşüşün devam etmesi halinde hafta içerisinde indirim söz konusu olabilecek.
KALABAK SUYU ZAMLANDI BERBERLER SIRADA
Mazotun litresi 30 TL'ye dayanınca şehir içerisinde su dağıtımı yapan sakaların da akaryakıt giderleri arttı. ESKİ Genel Müdürlüğünün de maliyeti de yükseldi. Bu nedenle damacana başına 1 lira zam yapıldı. 7,5 TL olan 12 litrelik bir damaca su bedeli 8,5 lira oldu.
Öte yandan, elektrik, doğalgaz, kira ve girdilerine gelen zamlar nedeniyle berber ve kuaför esnafının geçen yılki tarifeleri uygulamasıyla çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar. Kuaför ve berber hizmetleri için yeni tarife kurban bayramı öncesinde uygulanacak.

SENİNLE GURUR DUYUYORUZ
Kendi ifadesine göre, 'gittiği bir akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek', 2008 yılında yüzmeye başladı.
2016 Yaz Paralimpik Oyunları'nda yarışan Sümeyye Boyacı, 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda 50 m sırtüstü S5 kategorisinde gümüş, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'ndaki aynı kategoride ise altın madalya kazanmıştı.
Haziran 2016'da, Berlin'de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Alman Şampiyonası'nda mücadele etti. 50 m sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalyanın sahibi olan Boyacı 100 m kurbağalama S6, 50 m serbest S5 ve 50 m kelebek S5 kategorilerinde ise serilerde elendi.
Rio de Janeiro'da düzenlenen 2016 Yaz Paralimpik Oyunları'ndaki 50 m sırtüstü S5 kategorisinde 8. sırada yer aldı. Ertesi yıl, Ligurya'nın ev sahipliği yaptığı Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları'ndaki 50 m sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya kazanırken, 50 m serbest S1-5 kategorisini 4'üncü oldu. Aynı yılın Aralık ayında, Meksiko'da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda dört farklı kategoride yarıştı. Boyacı 50 m sırtüstü S5 kategorisini 4'üncü. 50 m kelebek S5 kategorisini 6'ıncı. 50 m serbest S5 ile 200 m serbest S1-5 kategorilerini ise 7'inci sırada tamamladı.
Ağustos 2018'de, Dublin'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Paralimpik Yüzme
Şampiyonası'nda, 50 m sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandı. Ertesi yılın Eylül ayında Londra'da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'ndaki 50 metre
sırtüstü S5 kategorisindeki Sümeyye Boyacı 44.74 lük derecesiyle (1. olan Teresa Perales ile sadece 3 salise farkla) 2. olarak gümüş madalyanın sahibi olmuştu.
Saniye farkı ile dünya şampiyonluğunu kaçıran Sümeyye Boyacı, 'Ben cumhuriyet tarihimizin yüzmedeki ilk kadın dünya ikincisi oldum. Bu da benim için çok büyük bir gurur' demişti.
41.58'LİK DERECESİYLE DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU
2018 yılında saniye farkı ile dünya şampiyonluğu kaçıran Türkiye'nin ve Eskişehir'in gururu milli yüzücü Boyacı, Madeira Adası'nda yapılan 'Dünya Şampiyonluğu' yarışmasında 50 metre sırtüstü kategorisinde 41.58 saniyelik derecesi ile altın madalya kazandı. 4 yıl önceki yarışmada elde ettiği 44,71'lik dereceyi 3 saniye 13 salise daha geliştirdi.
YILMAZ BÜYÜKERŞEN ÇİÇEKLERLE KARŞILADI
Paralimpik Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'nin olimpik yüzme branşında ilk Dünya Şampiyonluğu'na ulaşan Eskişehir Büyükşehir Gençlik ve Spor Kulübü'nün Milli Yüzücüsü Sümeyye Boyacı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi önünde büyük bir coşkuyla karşılanmıştı. Boyacı'yı çiçeklerle karşılayan Başkan Yılmaz Büyükerşen, 'Seninle gurur duyuyoruz güzel kızım' diyerek alnından öpmüştü.
Portekiz'den Türkiye'ye dönen Paralimpik Dünya Şampiyonası'nda Dünya Şampiyonluğuna ulaşan Eskişehir Büyükşehir Milli Yüzücüsü Sümeyye Boyacı, bu büyük başarısını Eskişehirlilerle birlikte kutladı.
Sümeyye Boyacı, sabah saatlerinde Büyükşehir Belediyesinde yapılan karşılama sonrası akşam saatlerinde de Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlendiği organizasyonla Eskişehirliler ile buluştu.
Porsuk Çayı'nda düzenlenen bot gezisinde Eskişehirlileri selamlayan Sümeyye'ye sevgi gösterilerinde bulunan ve ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşlar, 'Türkiye seninle gurur duyuyor', 'Eskişehir seninle gurur duyuyor' tezahüratlarıyla Sümeyye'yi alkış yağmuruna tuttu.
* * *
Sümeyye'nin yeni hedefi Olimpiyat Şampiyonu olmak… Buna kendisi inanıyor. Şahsen de bende inanıyorum. 2018 yılında saniye farkı ile kaçırdığı dünya şampiyonluğunu daha çok çalışıp nasıl kazandı ise Olimpiyatlara kadar aynı tempo ile çalışarak hedefine ulaşacaktır.
İSTANBUL'DA TEPEBAŞI RÜZGÂRI
Bu yıl ilk kez Eskişehir Dernekler Federasyonu, Eskişehir Valiliği ve Eskişehir İl Kültür Müdürlüğü katkılarıyla 'Eskişehir Tanıtım Günleri' İstanbul'da düzenlendi. İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenlendi. Üç gün süren etkinliğe başta İstanbul'da yaşayan Eskişehirliler olmak üzere geçmişte Eskişehir'de görev yapmış bürokratlar da büyük ilgi göstermişler.
'ESKİŞEHİR, BİR CUMHURİYET KENTİ'
Tepebaşı Belediyesi de bu yıl ilk kez düzenlenen etkinliğe katılarak, kentte hayata geçirdiği proje ve çalışmaları İstanbullulara tanıtmış.
Tepebaşı Belediyesi temizlik emekçilerinden kurulu Eko Şov Ritim Grubu da etkinlikte bir mini konser vermiş.
Etkinliğin açılış töreninde konuşan Başkan Ahmet Ataç şunları söylemiş: 'Mustafa Kemal'in hayalindeki şehir, zannediyorum Eskişehir'dir. Bugün, burada kentimizin tanıtılmasını çok önemli buluyorum. Bu ilk kez yapılan bir etkinlik ve memnuniyet verici. İstanbul'da yıllardır yaşayan çok sayıda hemşerilerimiz var. Eskişehir'in bugünkü konumu ise adeta parlayan bir yıldız gibi. Buraya da Eskişehirli hemşerilerimizin de yoğun bir ziyareti var ve kentimizin tanıtımı adına önemli bir girişim. Eskişehir, bir cumhuriyet kentidir. Mustafa Kemal Atatürk de Eskişehir'i tam 26 kez ziyaret etmiştir ve Eskişehirlilere büyük önem vermiştir. Mustafa Kemal'in hayalindeki şehir, zannediyorum Eskişehir'dir. Bugün, burada kentimizin tanıtılmasını çok önemli buluyorum. Biz de Tepebaşı Belediyemizin dünyaya örnek olan projelerini tanıtacağız. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum'.
* * *
İstanbul Eskişehirli İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Barda, Başkan Ataç'a teşekkür plaketi takdim etmiş.
'Eskişehir Tanıtım Günleri' etkinliğine katılan Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın ayaküstü de olsa kısa sohbet etmişler. Avcı ile Ataç'ın samimi şekilde sohbet ederlerken çekilmiş fotoğrafı görünce, 'Keşke iktidar partisi milletvekilleri CHP'li belediye başkanlarıyla zaman zaman bir araya gelerek şehrin sorunlarını da konuşsalar' diye içimden geçirdim.
Tepebaşı Belediyesi 'İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası' ve temizlik emekçilerinden kurulu 'Eko Şov Ritim Grubu' fark yaratıyorlar. Tepebaşı Belediyesi'nin yüz akları.
* * *
Keşke imkan olsa da Türkiye'nin özellikle tüm büyükşehirlerinde bu tür tanıtım günleri düzenlenebilse. Son yıllarda ciddi turist çeken Eskişehir'in yerli ve yabancı ziyaretçilerinin sayısı daha artar. Bu da yaşanan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayan Eskişehir'in esnafına büyük bir kazanç kapısı demektir.