Biz yıllardır 'Üniversite kentiyiz' diye övündük. Çünkü İstanbul, Ankara ve İzmir dışında iki üniversite olan tek ildik.

KONYA'DA BEŞ ÜNİVERSİTE

Yedi yıl öncesine kadar böyleydik. Eskişehir'in iki üniversitesi (Anadolu, Osmangazi) varken, Bursa'da sadece Uludağ Üniversitesi vardı. Konya'nın bir tek Selçuk Üniversitesi vardı. Kayseri'nin de Erciyes Üniversitesi bulunuyordu. Kayseri 2008 yılında Melikşah Üniversitesi'ni açarak, Eskişehir'i yakaladı. Konya 2009'da Mevlana Üniversitesi'ni kurarak, üniversite sayısını ikiledi. Kayseri aynı yıl Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'ni açarak Eskişehir'i geçti. Bursa 2010 yılında Bursa Teknik Üniversitesi'ni açarak, üniversite sayısını ikiledi. Konya 2010 yılında Necmettin Erbakan ve KTO Karatay Üniversitelerini açarak, üniversite sayısını dörde çıkardı. Aynı yıl Kayseri de dördüncü üniversite olarak, Abdullah Gül Üniversitesi'ni hizmete soktu. Konya 2013 yılında beşinci üniversite olarak Konya Gıda Tarım Üniversitesi'ni açtı.

SÖZLER HEP HAVADA KALDI

Bursa'da bu üniversite yarışına katılarak, 2011 yılında Bursa Orhangazi Üniversitesini açtı. Böylece Bursa'nın üniversite sayısı üçe çıktı. 2013 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi de bir yerleşkesini Bursa'ya açtı. Eskişehir'in iki üniversitesi varken, tek üniversiteleri olan Bursa ve Kayseri'nin bugün dört, Konya'nın beş üniversitesi var. Artık üniversite kenti değiliz. AKP iktidarıyla birlikte Türkiye'nin üniversite kentleri artık Konya ve Kayseri oldu. Eskişehir'e her seçimde üçüncü üniversite sözünü veren Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri hep havada kaldı.

BU AYIP KİME AİT?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Konya beşinci, Kayseri dördüncü üniversiteleri açarken, Eskişehir sizin iktidarınız döneminde niye yaya kaldı? Bu ayıp kime ait? Hani TOBB Eskişehir'e üniversite kuracaktı? Şaşalı şekilde kurulup, şimdi geriye sadece tabelası kalan Güçbirliği Holding'in ortakları Eskişehir'e üçüncü üniversite neden kurulamadı? ETO'nun eski ve yeni başkanları Cemalettin Sarar, Harun Karacan ve Metin Güler, ESO'nun demirbaş Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir'in üniversite konusunda Bursa, Konya ve Kayseri'nin gerisinde kalmasından mutlu musunuz? Eskişehir yıllardır lafta üçüncü üniversiteyi kurarken; Konya bugün beşinci üniversiteyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. Eskişehir bakıyor. Konya, Kayseri yapıyor. Artık Eskişehir'de hiçbir siyasetçi 'Üçüncü üniversiteyi kuracağız' demesin. Önce kursun. Sonra 'Üçüncü üniversiteyi kurduk' desin. Çünkü 'Lafla peynir gemisi yürümüyor.' Halk artık üniversite konusunda verilen sözlere inanmıyor. Artık laf yerine icraat yapmanın zamanı hala gelmedi mi?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

SORUŞTURMANIN ÜZERİ KAPATILIYOR MU?

Bazı okurlarım bana elektronik posta göndererek, Eskişehir'deki ilçelerinin birinde vekaleten Milli Eğitim Müdürlüğü yapan bir şahıs hakkında aylar önce açılan soruşturmanın akıbetinin ne olduğunu sordu.Gönderilen elektronik postada şu görüşler dile getirildi; 'Bu şahıs Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendirilmiş iken ek ders ücreti aldı mı? Aldıysa bu suç değil mi? Bu şahıs eşi çalıştığı halde eş yardımı parası da alarak, devleti zarara uğratmadı mı? Halk Eğitim Müdürüyken, kurumda açılan kurslarda ücret karşılığı görev alması mevzuata uygun muydu? Malum yandaş sendikaya üye olmaları için eğitimcilere baskı yaptığı için mi bu şahıs korunuyor? İşlenen suçlarla ilgili açık deliller varken neden bu kişi hala vekaleten İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapabiliyor? Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bu yaşananlardan haberi yok mu?' Sonhaber Gazetesi olarak bu iddiaların takipçisi olacağız.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

NOSTALJİ

ESKİŞEHİRSPOR'UN İLK FORMASI

Geniş bir Eskişehirspor arşivi bulunan Murat Doğramacı sosyal paylaşım sitesinde Eskişehirspor tarihinin ilk formasını, 'Keşke 50.Yılımızda bunu giyip; pazarlayabilseydik' yorumuyla paylaştı. Doğramacı bu görüşünde son derece haklı.

KALIN ÇUBUKLU

Eskişehirspor önümüzdeki yıl giyeceği üç formadan birisi böyle tasarım edilmeli. Taraftarlar ve futbolcular 50 yıl önceki kuruluş coşkusunu bu formayla yaşamalı. Eskişehirspor bu formayı ilk olarak 22 Ağustos 1965 tarihinde Şeker Stadyumu'nda Galatasaray ile oynanan hazırlık maçında giydi. (Bu bilgiyi Eskişehirspor Tarihi konusunda uzman bir kişi olan Osman Cemoğlu'ndan aldım.) 2. Ligde şampiyon olup birinci lige çıktığı 1965-1966 sezonunda bu kalın çubuklu formayla sahne aldı.

ŞAMPİYON OLDUK

Eskişehirspor'un kurulmasına öncülük eden aynı zamanda ilk yönetim kurulu üyelerinden ve forma renginin Siyah-Kırmızı olmasını öneren merhum işadamlarından Mustafa Doğramacı'nın oğlu olan Murat Doğramacı'nın arşivinden 31 Ekim 1965'de Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda ES ES'in Bursaspor ile oynadığı maçın kadro fotoğrafını da köşemde siz okurlarımla paylaşıyorum.

ES ES bu maçta Bursaspor ile 1-1 berabere kalmıştı. 3 Nisan 1966 tarihinde Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan maçta Bursaspor'u Fethi Heper, Kamuran Yavuz ve Nihat Atacan'ın attığı gollerle 3-1 mağlup ettik. Ve o yıl şampiyon olarak Birinci Lige (Bugünün Süper Ligi) çıktık.

-------------------------------------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Nabi Bey, Konya'da biz CHP'yi beşe katlıyoruz. Siz neden Eskişehir'de geçiliyorsunuz?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Başbakanım Konya'ya beş üniversite kurarsanız tabii ki CHP'yi beşe katlarsınız. Eskişehir iki üniversite kalırsa, bizde böyle iki vekilde kalırız.