AK Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, 9 Ocak 2024'teki Taksim Meydanı yayınında CHP'nin Eskişehir Adayı Ayşe Ünlüce’ye  "tv100'de canlı yayında tartışalım, bütün hemşerilerimiz görsün" sözleriyle çağrıda bulundu.

5 Şubatta Taksim Meydanı programına bağlanan Cumhuriyet Halk Partisi  Eskişehir Belediye Başkan adayı Ayşe Ünlüce, Hatipoğlu'nun davetini kabul etti. Yayına tekrar bağlanan Hatipoğlu “Yayın davetini zaten ben yapmıştım. Tabii ki böyle zarif bir hanımefendinin yayın davetinin kabul ediyorum” dedi. Ünlüce ve Hatipoğlu programı 12 Şubat’ta Gürkan Hacır moderatörlüğünde yapılacak. TV 100’de Eskişehir düellosu yaşanacak. Böylece Eskişehir’de 21,5 yıl sonra bir ilk yaşanmış olacak. AK Parti Genel Merkezi izin vermediği için 2002 seçimleri sonrasında ne belediye başkan adayı ne de milletvekili adayı rakipleriyle aynı programda karşı karşıya gelemiyordu. Nebi Hatipoğlu bu programa çıkarak 21,5 yıl sonra bir ilki başarmış olacak. Demek ki kısa süre içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güvenini kazanmış. Bir AK Parti adayı en son diğer adaylarla tartışma programına 21,5 yıl önce katılmıştı. 3 Şubat’ta Görünüm’de Nostalji bölümünde 21,5 yıl öncesine ait bu tartışma programının fotoğrafını ‘Deve Dişi Gibi Vekil Adayları’ başlığıyla paylaşmıştım. Bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştım.

YILDIZLAR TOPLULUĞU

21,5 yıl önce, 2002 Ekim ayı. Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, 3 Kasım 2002 seçimlerinde siyasi partilerin 1.sıra milletvekili adaylarını ‘projelerini kamuoyuna açıklamaları ve tartışmaları’ için buluşturdu. Toplantıya yedi siyasi partinin birinci sıra milletvekili adayları katıldı. Fotoğrafta görüldüğü gibi ‘o tarihteki kentimizin milletvekili adayları yıldızlar topluluğu’ gibiydi. Bu Eskişehir’de milletvekili adaylarının buluşup, tartıştığı son programlardan biriydi. Çünkü 3 Kasım 2002’de iktidar olan ‘AK Parti 21,5 yıllık süreçte adaylarının diğer adaylarla tartışma programlarına katılmalarına’ izin vermedi. Bir yıl önce (2001) kurulmuş AK Parti’nin ‘Genel Başkan Yardımcısı’ Murat Mercan 1. Sıra Eskişehir Milletvekili adayı idi. Yıllarca ‘Petrol-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve CHP Genel Başkan Yardımcılığı’ yapan Cevdet Selvi CHP’nin birinci sırasındaydı. 1991’den itibaren üç dönem üst üste milletvekili seçilen ‘eski Devlet Bakanı İbrahim Yaşar Dedelek’ Anavatan Partisi 1. sıra adayı idi. Dedelek aday olduğunda Anavatan Partisi’nin TBMM’de Grup Başkanvekiliği görevini yürütüyordu.

BÖYLE GÜÇLÜ İSİMLER BİR DAHA YARIŞMADI

Türk Dünyasının sevdiği ve takdir ettiği isim olan ‘eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek’te MHP’nin Eskişehir’deki birinci sıra adayı oldu. Eski ‘Tarım Bakanı Mahmut Erdir’, o tarihlerde İsmail Cem’in Genel Başkanlığını yaptığı Yeni Türkiye Partisi’nin (YTP) 1. sıra adayı idi. Yıllarca ‘Kültür ve Turizm Bakanlığında Müsteşar olarak görev yapan’ Emin Nedim Öztürk’te DYP’nin ilk sırasındaydı. Tarihi fotoğrafta Saadet Partisi 1.sıra adayı İbrahim Atıcı’da yer alıyor. Atıcı da o tarihlerde ‘partinin Genel İdare Kurulu’ üyesiydi. Toplantıya Cem Uzan’ın Genel Başkanlığını yaptığı Genç Parti 1. sıra adayı Nihat Eldem ile DSP 1. Sıra milletvekili adayı Necati Albay katılmadı. Tarihi fotoğrafta ‘üç eski bakan, iki genel başkan yardımcısı, bir genel idare kurulu üyesi, bir müsteşar’ yer alıyor. Geçen 21,5 yıllık süreçte böyle deve dişi gibi isimlerin yarıştığı bir başka seçim olmadı.
***

GÜRHAN ALBAYRAK GÖMLEĞİNİN İLK DÜĞMESİNİ DOĞRU İLİKLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ocak’taki Eskişehir’deki programlarına devam ederken, İl Başkanı Süleyman Reyhan görevinden alındı. Yerine Gürhan Albayrak AK Parti Eskişehir İl Başkanı oldu. Albayrak, görev başladıktan sonra AK Parti’nin Kurucu İl Başkanı Osman Yüksel ve ondan sonra İl Başkanlığı yapan Fikret Dönmez ile 2002-2007 yılları arasında Eskişehir Milletvekilliği yapan Fahri Keskin’i ziyaret etti. Albayrak bu ziyaretlerine sosyal medya hesabından paylaştı. 
Albayrak, Osman Yüksel ziyaretini şu sözlerle paylaştı; “Kurucu İl Başkanımız Osman Yüksel ve kıymetli eşinin hanelerine misafir olduk. Hem üyeliklerini tazeledik hem de geçmiş dönemde yapmış olduğu hizmetler için başkanımıza teşekkür ettik. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız!”


Albayrak Fikret Dönmez ziyaretinde de şu ifadeleri kullandı; “Vefa sadece bir semt adından ibaret değil... Geçmiş dönem İl Başkanımız Fikret Dönmez'i hanesinde ziyaret ettik. Misafirperverliği için başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Albayrak Fahri Keskin ziyaretinde de şu yorumu yaptı; “22. Dönem AK Parti Eskişehir Milletvekilimiz Fahri Keskin ve Namlı Group Ceo’su - Şehir Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat Keskin’e ziyarette bulunduk. Yerel siyaset üzerine biraz eskilerden, biraz da bugünden konuştuk. Misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum.”
Gürhan Albayrak’ın dediği gibi ‘Vefa sadece bir semt adından ibaret değil.’ İl Başkanı olur olmaz partiye emek verenleri unutmayarak, onların fikirlerini alması çok güzel. 'Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse diğerleri de yanlış gider.' Albayrak, bu ziyaretleri gerçekleştirerek, gömleğinin ilk düğmesini doğru ilikledi. Diğer düğmelerde doğru gider.
***
 

NOSTALJİ

ERDAL İNÖNÜ SOYADINI ALDIĞI İLÇEDE

35 yıl önce, tarih 1 Nisan 1989. Yer Eskişehir’in İnönü ilçesi. SHP Genel Başkanı merhum Erdal İnönü 2. İnönü Zaferi’nin Kutlama törenine katılıyor. İnönü’de ilçe halkı büyük ilgi gösteriyor. Fotoğrafta SHP Merkez İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer ile yıllarca partide bir nefer olarak çalışan Mustafa Taşlak’da yer alıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk zafer sonrası İsmet Paşa`ya “Siz orada sadece düşmanı değil, Türk ulusunun makus talihini de yendiniz” diyor. Büyük Önder soyadı kanunu çıkınca İsmet Paşa’ya İnönü adını bizzat kendisi veriyor. Erdal İnönü’de soyadını aldıkları ilçedeki törene katılarak, Zafer Coşkusu’na ortak olmuştu. Erdal İnönü 31 Ekim 2007 günü kan kanseri tedavisi gördüğü ABD’de 81 yaşında yaşamını yitirdi. Türk Siyasetinde sevilen saygı duyulan bir isimdi. Bilim adamlığı, renkli siyasi kimliğiyle hatırlanacak olan Erdal İnönü, ince espri anlayışıyla da öne çıkıyordu.

BEN KEDİ MİYİM?

Evde “Erdal yetiş fare var!” diye çığlığı basan eşine gayet sakin biçimde şu cevabı vermiştir: Bana ne Sevinç, ben kedi miyim?

BİR OY BİR OYDUR

Seçmenlerden biri seçim otobüsünün önüne atılır ve Erdal İnönü’ye hitaben “Ölürüm yoluna” diye haykırır. Erdal İnönü cevap verir: Dur, ölme. Bir oy bir oydur.

CİZRELİLERE TEŞEKKÜR ET

Bir seçim dönemi... SHP Genel Başkanı İnönü, Diyarbakır ve Cizre’deki mitinglerde konuştuktan sonra Siirt’te halka hitap edecektir. Ancak Cizre’de bir grup protesto gösterisi yapıp parti otobüsünü taşlayınca buradaki miting iptal edilir, hiç beklenmeden Siirt’e gelinir. Seçim gezilerinde program sarkmasına alışık Siirt İl Başkanı, parti otobüsünün tam zamanında geldiğini görünce biraz şaşkın, İnönü’ye teşekkür eder. Aldığı yanıt: Sen bana değil, asıl Cizrelilere teşekkür et...

NORVEÇ’TE BAŞBAKAN OLURSUNUZ

Gazeteci der ki; “Sizin için Norveç’te başbakan olabilir” diyorlar. İnönü’nün cevabı: Çok teşekkür ederim. Bu herhalde, Türkiye’de bu işleri beceremiyorsun, demenin kibarcası.
Büyük devlet adamı Erdal İnönü’ye Allah’tan rahmet diliyorum. Türk insanı bu büyük insanı asla unutmayacak…
***

DÜNYA TARİHİ

ONLARIN Kİ 20. YÜZYILIN ROMANTİK MASALIYDI

Tarih 19 Nisan 1956.  68 yıl önce Monaco Prensi Rainier,  Ünlü akrist Grace Kelly ile evlendi. Monaco Katedrali’nde yapılan törende Grace Kelly,  Rönasans tarzı 290 metrelik kuyruğu Valencia dantelinden bir gelinlik giydi. Töreni Tv’lerden tam 30 milyon kişi izledi.  Kelly 14 Eylül 1982’de küçük kızı Stephanie ile Fransa’nın güney sahillerindeki virajlı yollarda geçirdiği trafik kazasında öldüğünde henüz 52 yaşındaydı.

***

REPLİK

“Dünya, ‘Daha fazla veremeyeceğim ve verecek bir şeyim kalmadı’ diyene kadar insan durmadan almayı sürdürecek.” Apocalypto / Apokalipto