7 Haziran seçimleri Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası oldu…
8 Haziran sabahında esmeye başlayan umut rüzgarları, son 13 yıldır pompalanan kutuplaştırma politikaları yüzünden iyice yükselen toplumsal tansiyonumuzun normal değerlere dönüşmesini sağladı. Toplumumuzu sarmış olan korku, kuşku ve güvensizlik bulutları büyük ölçüde dağıldı.
Gerçi 7 Haziran sonuçları toplumsal gündemimizde 'hükümet kurma konusunda yeni kısır tartışmalar yarattı…' Ama yükselen umutların verimliliği o kısırlıkları da aşacaktır.
Bilindiği gibi 7 Haziran'da Eskişehir'de ortaya çıkan sonuçlar, Türkiye çapında dikkatleri üzerine çekti. Eskişehir'in yeni seçim haritalarındaki yeri 'Anadolu bozkırında açan bir çiçek gibi…' görünüyor artık.
Seçimlerin üzerinden bir haftayı aşkın bir sürenin geçtiği ve ilk günlerin duygusallıklarının yatıştığı şu günlerde, '7 Haziran'da Eskişehir'de ortaya çıkan güzelliği' birlikte irdelemeye çalışalım.
Eskişehir Sonuçları Nasıl Yorumlanmalı?
Sonuçları sağlıklı yorumlayabilmek için öncelikle kendimizi ' kazandı-kaybetti basitliğinden' ve 'abartma-küçümseme sapkınlıklarından' arındırarak gerçekçi olmamız gerekiyor.
Sonra da Eskişehir'de 7 Haziran sandığından çıkan sonuçların yüzdelik değerlerini yuvarlak biçimiyle şöyle bir anımsayalım:
'CHP = 39, AKP = 36, MHP = 17, HDP = 4, Diğerleri = 4'
Bu sonuçlarda dikkati çeken ilk nokta, 'Türkiye genelinden çok farklı olması…'
İkinci nokta ise 'sonuçlarda tüm siyasal eğilimlerin belli dengeler içinde yer almasıdır…'
Şimdi de bu sonuçları 'Eskişehirliler nasıl bir Türkiye istiyor?...' sorusuyla yorumlamaya çalışalım:
1. Çağdaş Türkiye: Eskişehirliler, insan hak ve özgürlüklerine dayalı çağdaş değerlerin toplumumuzda belirleyici olmasını istiyor.
2. Laik ve demokratik Türkiye: Başta 'laiklik' olmak üzere, toplumsal yaşamımızda demokrasinin tüm kural ve kurumlarının etkin olması isteniyor.
3. Çoğulcu Türkiye: Eskişehir sonuçlarında, 'ülkemizde siyasetin etnik ve dinsel yaklaşımlardan arınmış bir biçimde, bilim ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda yapılması ve hiç kimsenin ötekileştirilmemesi…' çok belirgin bir istem olarak karşımıza çıkıyor.
Düşünün, seçim barajının yüzde 3'e düşürüldüğü bir Türkiye'de, Eskişehir'deki gibi bir sonuç, tüm siyasal eğilimlerin parlamentoya yansımasını sağlayabilir.
4. Barışçı Türkiye: Eskişehirlilerin verdiği oylar, iç sorunlarımızın çözümünde 'çatışma değil, demokratik uzlaşma', dış sorunlarımızın çözümünde de 'savaş değil, barış' istiyor.
5. Daha katılımlı ve daha kaliteli siyaset: Eskişehirliler, ülkemizde son yıllarda katılım yolları iyice tıkanan ve kalitesi yerlerde sürünen siyasetimizin durumunun iyileştirilmesini bekliyor.
CHP'nin Eskişehir'de Başarı Nedenleri
Öncelikle 7 Haziran sonuçlarıyla ilgili iki somut gerçeği görmemiz gerekiyor:
Birincisi, 'CHP Eskişehir'de birinci partidir:'
İkincisi de 'CHP, Eskişehir'de Türkiye genelinden 14 puan fazla oy almıştır.'
Bu iki veri çok açık bir 'başarı' göstergesidir.
CHP'nin Eskişehir'deki başarısının nedenleri ise şu başlıklar altında irdelenebilir:
1. CHP Genel Merkezinin katkısı: CHP Genel Merkezi tarafından çok iyi bir biçimde hazırlanmış olan 'Seçim Bildirgesi', sosyal/kültürel düzeyi yüksek olan Eskişehir halkı tarafından iyi algılanmıştır.
Ayrıca, 'Eskişehir'de uzun yıllardan beri sürüp gelmekte olan parti içi sorunlar', 7 Haziran sürecinde Genel Merkez tarafından iyi yönetilmiştir.
2. Eskişehir'deki başarılı CHP'li belediyelerin katkısı: Eskişehir'deki belediyelerin Türkiye ve hatta dünya çapında ses getiren çok başarılı bir biçimde çalışmalarını sürdürmekte olmaları, 7 Haziran sandığını birinci derecede etkileyen faktör olmuştur.
Eskişehir'de yaşanan bu gerçeklik, bir siyasal partinin yerel yönetimlerde başarılı olmasının ne denli önemli olduğunun açık göstergesidir.
Bu bağlamda, CHP'li Belediye Başkanları Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Ahmet ATAÇ ve Kazım KURT'un güven veren kişilikleri de oyların CHP'ye yönelmesinde çok etkili olmuştur.
3. Belediye ve parti örgütlerinin uyumlu çalışmaları: Geçtiğimiz yıllarda CHP'de çok yaygın olan ve seçmenlerin güvenini sarsan 'belediye ve parti örgütleri arasındaki sürtüşmeler', genel seçimlerde oyların CHP'den kaçmasına neden olmaktaydı.
7 Haziran seçim sürecinde 'CHP'li belediye başkanlarıyla partinin il ve ilçe örgütlerinin uyum içinde çalışmaları' oyları artıran etken olmuştur.
Bu uyumlu çalışmaların geliştirilmesi, kuşkusuz gelecekte CHP'nin Eskişehir'deki başarısını daha da artıracaktır.
Dileğimiz, 7 Haziran'da Eskişehir'de ortaya çıkan güzelliğin tüm yurda yayılması ve 'Türkiye'nin Eskişehir olmasıdır…'
Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla.