5 Nisan 1957'de dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes, Eskişehir'de Devlet Demiryolları Cer Atölyesini ziyaret ediyor. Halka, treni ve demiryolunu sevdirmek amacıyla o yıl Ankara Gençlik Parkında işletilecek olan 'Mehmetçik' ve ' Efe' adlı minyatür trenlerin, hazırlanmış bulunan lokomotiflerinden birine binerek geziyor. Bunları çok beğenen Menderes; 'Bu lokomotifin büyüğünü sizden istesem yapabilir misiniz?' diye soruyorum. 'Yaparız' yanıtını alıyor. 1958 yılında, Eskişehir Cer Atölyesi, Eskişehir Demiryolu Fabrikası adıyla yeni ve büyük hedefler için organize ediliyor. Bu hedef ilk yerli lokomotifi imal etmekti. ve 1961 yılında, Türk işçi ve mühendislerinin şeref anıtı fabrikada istim tutar. 'Bu, 1915 beygir gücünde, 97 ton ağırlığında, 70 km/h hız yapabilen ilk Türk buharlı lokomotifi Karakurt'tu.' Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Yüksek Hızlı Tren projesi için Eskişehir'den firma bilgisi istemesi 'kentte büyük heyecan' yarattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Eskişehir Sanayi Odası'na gönderilen 'YHT projesi ile ilgili kabiliyeti, ürünü veya bu konuda yatırım ve üretim yapmak isteyen firmaların bildirilmesi' istendi. Bu firmalar geçtiğimiz Çarşamba günü Bakanlığa bildirildi. Türkiye'nin ilk yerli lokomotifi Karakurt'u, ilk yerli otomobili Devrim'i yapan Eskişehir Yüksek Hızlı Trenleri de üretebilir. Çünkü Eskişehir Türk demiryolculuğunun en önemli merkezidir. Demiryolculuk 'kültürü en yüksek' olan kenttir. İngiltere Preimer liginde Liverpool 29 yıldır (1990'dan bugüne) şampiyon olamıyor. Aynı Liverpool bu 29 yılda 'tam dört defa Şampiyonlar Ligi finali' oynadı. İkisini kazandı. 29 yılda 'Preimer ligi domine eden Manchester United' sadece iki final oynadı. İkisini de kazandı. Son yıllarda 'ligi forse eden ve yüksek bütçeli transferler yapan' Manchester City Çeyrek finalden yukarı gidemiyor. City'den önce ligi domine eden Chelsea iki defa Şampiyonlar Ligi finali oynadı. Birini kazandı. Liverpool eski adı Şampiyon Kulüpler Kupası olan 'bir numaralı kupayı tam 6 kez' kazandı. 13 kez kazanan Real Madrid, 7 kez alan AC Milan'ın ardından üçüncü sırada. Ligde 29 yıldır United, Chelsea ve City'in gerisinde kalan Liverpool neden Şampiyonlar Liginde onlardan daha üstün. Çünkü Liverpool'da 'Avrupa Kupalarında kazanma kültürü' var. Eskişehir, Liverpool örneğinde olduğu gibi 'demiryolculukta ilkleri yapma kültürü' var. Karakurt ve Devrim'den sonra YHT'yi yapmak Eskişehir'e yakışır.

------------------------------------------
ESKİŞEHİR İÇİN KOL KOLA

Cumhuriyetin 96'ncı kuruluş yıl dönümü nedeniyle Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ve Eskişehir Sanayi Odası işbirliğiyle Anemon Otel'de 'Sanayiciler Cumhuriyet Kutlamasında Buluşuyor' etkinliği gerçekleştirildi. Son yapılan seçimlerde birbirlerine rakip olan EOSB Başkanı Nadir Küpeli ile ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş kutlama pastasını birlikte keserek, Eskişehir sanayicisi için kol kola çalışacaklarının mesajını verdiler. Görkemli gecede konuşan Küpeli ve Kesikbaş Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyetin sonsuza dek yaşayacağını belirttiler. Celalettin Kesikbaş katılımcılara andımızı okuttu. Eskişehir'in gururu olan Mithat Körler şarkılarıyla geceye renk katarken; Prof. Dr. Zafer Köylü, 'Cumhuriyeti Böyle Kurduk' konulu çok güzel ve anlamlı bir sunum yaptı. Etkinlik son derece başarılıydı. Bu görkemli ve anlamlı geceyi düzenleyenleri ve emekleri olan herkesi kutluyorum.
----------------------------------------------
'YANLIŞ MAKAMA İTİRAZ ETTİ'

Görünüm'de dün kaleme aldığım 'Kaydını Tepebaşı'na Taşımasına İzin Verilmedi' başlıklı yazımda CHP Tepebaşı İlçe Başkan adaylığı için çalışmalar yapan Yalçın Komşu'nun üyelik kaydının Beylikova'dan Tepebaşı'na alınması isteğinin kabul edilmediğini belirtmiştim. CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç bu yazım ile ilgili aradı. Dalgıç; 'Yalçın Komşu Beylikova ilçesi Yeni Mahalle'de CHP üyesi. Biz onu ikametgah belgesinde yazılı olan Uluönder Mahallesi listesine ekleseydik hem Beylikova hem de Tepebaşı üye listelerinde isminin yer olması nedeniyle mükerrer üyeliği söz konusu olacaktı. Komşu'ya halen üye kaydının bulunduğu Beylikova İlçe Başkanlığına itiraz ederek, adını askı listesinden çıkarılması, ikametgah adresindeki listeye eklenmesi için kararın ilgili Tepebaşı İlçe Başkanlığına gönderilmesini talep etmesini gerektiğini belirttik. Üyelik kaydının Beylikova İlçe Başkanlığına itiraz etmeksizin doğrudan Tepebaşı İlçe Başkanlığına itiraz etmesi sonucu, yanlış makama yapmış olduğunu değerlendirerek, talebinin reddine oy birliğiyle karar verildi' dedi.
-----------------------------------
CUMARTESİ HİKAYESİ
SAKALINI KESEN ŞEYH

Atatürk Amasya ziyaretinde Vali konağında yörenin ileri gelenleri ile sohbette. Bir ara tam karşısında oturan birine takılır gözleri. Yaşı ellinin üzerinde bu adam gögüslerine kadar inen sakalıyla Atatürk'ün dikkatini çeker. Ata, yanındaki valinin kulağına eğilip sorar:
-Kimdir bu? Vali yanıt verir: -Efendim kendisi Şıh'tır. Yörede çok hatırlısı vardır. Atatürk Şıh'ı yanına çağırır ve 'Bak baba, imanın ölçüsü sakalın boyunda değildir. Şunu rica etsem de en azından Peygamber Efendimizinki gibi kısaltsan' der ve eliyle de boyun altı hizasını gösterir. Şıh 'Emrin olur Paşam' diyerek yerine çekilir.
Aradan zaman geçer, bir akşam Atatürk Amasya'daki Şıh'ı hatırlar ve Valiyi telefonla arayıp durumu sorar. Vali nasıl söyleyeceğini bilememekle birlikte, Şıh'ın sakal boyunda en küçük bir kısalma bile olmadığını aksine kimselere el sürdürmediğini anlatır. Atatürk telefonu kapatır, kağıdı kalemi eline alı. Az sonra nazırını çağırıp, yazdığı yazıyı Amasya Valiliği'ne tebliğ etmesini ister. Ertesi gün Amasya'dan bir haber gelir ki Şıh Efendi Ata'yı görmek üzere Ankara'ya yola çıkmış… Şıh gelir Ata'nın karşısına çıkar. Sakal tamamen kesilmiş, sinekkaydı bir tıraş olunmuş, saçlar kısaltılmış, kılık kıyafet baştan sona değiştirilmiş, bambaşka bir görünüme bürünülmüştür. Atatürk'ün mesai arkadaşları bu değişimi anlayamaz ve Ata'ya 'Aman Paşam, o şıh ki sakalına el dahi sürdürmezdi, siz ne ettiniz de kökünden kesmesini sağladınız?' diye sorarlar. Ata gülümser, sonra da yanındakilere dönüp; 'Dün akşam Amasya Valiliği'ne bir yazı gönderdim ve Şıh'ı Afyon'a vali atadığımı bildirdim' der. Ardından da yeni bir yazı hazırlayıp nazırına bu yazıyı da Şıh'a vermesini söyler.Yazıda söyle yazmaktadır; 'İnancın ölçüsünün sakalda olmadığını anladığına sevindim. Valilik meselene gelince, bugün koltuk uğruna kırk yıllık sakalından vazgeçebilen yarın başka şeyler için milletinden bile vazgeçebilir. Seni böyle bir ikileme mahkum bırakmayalım. Kal sağlıcakla…'
------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Eskişehirsporlu Futbolcu Emre Güral:
Berkaycığım ben paramı aldım. Artık oynamasamda olur.
Eskişehirsporlu Futbolcu Berkay Dabanlı: Hayat sana güzel Emreciğim. Biz parasız aç karnına oynarken, sen tribünde keyif yapıyorsun.
----------------------------------
FIKRA
SEKS NEDİR?

İki sokak kadını konuşuyorlardı.. - Söylesene, sence seks nedir?
- Giyinir bir bara gidersin, bir erkekle flört edersin. Sana bir içki ısmarlar. Sonra onunla yatarsın. Giderken masana biraz para bırakır. İşte seks odur.
- Peki 'İyi seks' nedir?. - Giyinir bir bara gidersin, bir erkekle flört edersin. Sana bir içki ısmarlar. Sonra onunla yatarsın. Giderken masana çok iyi para bırakır. İşte iyi seks odur.
- Peki ya aşk?. - Aşk mı?. O bir Yahudi icadıdır. Masaya para bırakmamak için..