Mücver; sebzeler, yumurta, bazı yeşillikler(dereotu, maydanoz gibi), baharatlar, yağsız peynir(çökelek veya lor)gibi gıda maddelerinin, un ile karıştırılması ile elde edilen geleneksel bir yemeğimizdir. Her tür beslenme tarzına uygundur. Köfte şekli verilerek, sebze sevmeyen çocuklara da rahatlıkla yedirilebilmektedir. Sebze yemeği olmasına rağmen yemek kitaplarında köfteler kısmında yer almaktadır. Genellikle kabaktan yapılan çeşidi sevilse de kış mevsiminde patates, ıspanak, karnabahar, pırasa, havuç, balkabağı veya bunların karışımları ile kızartılarak veya fırında yapılabilmektedir. Kış aylarında bağışıklık azalması ile nezle, grip vb. hastalıklar artmakta, güneşin az olması yorgunluk hissi artmaktadır. Kış sebzeleriyle yapılan yemekleri tüketmek buproblemleri azaltmada etkili olmaktadır. Kış sebzelerininenerji içeriği düşüktür, vitamin, mineral lif içerikleri yüksektir, kısaca pek çok rahatsızlığı engellemeye yardımcı olan gıdalardır ve bunlar mücver yapımının da ana hammaddeleridir. Kış aylarında daha dirençli olabilmek için; bağışıklık sistemini güçlendiren A, C ve E vitaminleri; selenyum, çinko, magnezyum mineralleri;Omega 3 ve Omega 9 içeren gıdalar düzenli ve gereği kadar tüketilmelidir. Kış mücverlerindeki patates, havuç, pırasa, ıspanak vb. gıda maddeleri bize A, B vitaminlerinden (B12 hariç) bazılarını ve C vitaminini karşılamaktadırlar. A vitamini ve beta karotenvirüs, bakteri enfeksiyonlarının sebep olduğu hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmaktadır.
Karotenin A vitaminine dönüşmesi; vücuttaki protein durumu, tiroid hormonları, alkol ve sigara kullanımı, az yağlı uygulanan diyetler, çinko minerali, C ve E vitamini içeriğinden etkilenmektedir. A vitamini; solunum, idrar ve bağırsak yollarının yüzey astarlarını koruyan ve beyaz kan hücrelerinin enfeksiyona (bakteri, mantar, virüs) karşı savaşmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini düzenleyen, karaciğer ve safradaki yağları, akciğer iltihaplanmasını azaltan, cildi koruyan ve temizleyen, kanserlere (kolon, akciğer, rahim, deri, prostat, mide) koruyucu etkisi olan ve Alzheimer ve erken yaşlanmaya karşı fayda sağlayan bir antioksidandır. Kış mücverinin ana maddesi olan sebzeler bir antioksidan madde olan karoten bakımından zengindirler. Kış mücverlerinde bol içerdiği antioksidanlardan olan ve retinada bulunan lutein ve zeaksantin ; bilgisayar, telefon ve televizyon ışıklarını filtrelemekte, katarakt ve makular dejenerasyonun önlenmesine ve görme yetisinin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Lutein, atar damar duvarlarında kalınlaşmayı engelleyici ve kalp krizini önleyici etkiye de sahiptir.
Ayrıca kanser hücrelerinin çoğalma yeteneğini de baskılayabilmektedir. Mücverlerin yapıldığı sebzelerin tümü B vitaminlerince zengindir. B1 (tiamin) beyin gelişimi, sinir sisteminin iyi çalışması, B2 (riboflavin) karaciğer enzimi oluşması, B3(niasin) protein, karbonhidrat ve yağın vücut içinde yapımı, kullanımı, DNA oluşumu, derinin, sinir ve sindirim sisteminin sağlıklı kalması, B5 (pantotenik asit) vücuda alınan besinlerden enerji sağlanması, stresin azaltılması, B6 (piridoksin) nükleik asit sentezi, amino asit dönüşümü ve bağırsaktan kana ulaşması işlevlerinde etkili olmaktadır. Gebelik döneminde bebeğin sinir sisteminin gelişiminde rol oynayan folik asit (B9) kış mücverlerinde kullanılan tüm sebzelerde oldukça fazladır. B9 bağırsak kanserini engellemede ve kalp sağlığı ile bellek sağlığında önemli olup, sebzelerde olan ancak alınması zor olan demirin emilimini sebzelerin içerdiği C vitamini ile kolaylaştırırlar. K vitamini açısından zengin olan sebzelerde bu vitamin kalsiyum ve magnezyum ile birlikte sağlıklı ve güçlü kemikler için önemlidir. Kış mücveri yapımında kullanılan sebzeler ve içine konulan maydanoz, dereotu, kırmızı biber iyi birer C vitamini deposudur. Bu vitamin vücudun bağışıklığını güçlendirir, oksidasyonu engeller, bağ dokuyu kuvvetlendirir ve çeşitli hastalıkların iyileşmesine ciddi bir destek sağlar. İyi bir antioksidan olan C vitamini zararlı serbest radikallere karşı vücuda yardımcı olmakta, enfeksiyonu ve kanseri engellemektedir. K vitamini, sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarının işlevine yardımcı olmakta ve ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonunun sağlıklı sürdürülmesini sağlamaktadır.Kış mücverlerinin potasyum içeriği yüksek olup, bunun yanında sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi minerallere de önemli miktarda sahiptirler.
Potasyum ve magnezyum kan basıncını (tansiyonu), şekeri, kortizon ve adrenalinin dengelenmesini, stresin azaltılmasını, kalp-damar sağlığının korunmasını sağlamaktadır. Mücverde kullanılan bazı sebzelerde karbonhidrat oranı yüksek olmamakla beraber,patates, havuç ve kerevizdeki karbonhidratlar kompleks yapıda olup, nişasta, sükroz ve glikozdan oluşur ve vücuda enerji verirler. Mücverin içine konulan un ile hem mücvere köfte şekli verilmesi sağlanmakta, hem de karbonhidrat içeriği yükseltilmektedir. Mücverde protein içeriği düşük olup, içine konulan yumurta, lor ve çökelek ile yani yağsız peynir ile protein, vitamin ve mineral içeriğine katkıda bulunulmakta, daha besleyici olmaktadır. Sindirim dostu kış sebzeleri bol diyet lifi içermektedir. Çözünür lifler bağırsaktaki dost bakterileri beslemekte, şekeri dengeleyebilmekte, çözünmeyenler ise sindirim sisteminin sağlığını korumaktadır.
Bol lif içeren kış mücverleri gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emmekte, kandaki zararlı yağ oranı kolestrolün ve tansiyonun düşmesine yardımcı olmakta ve kalp sağlığını korumakta, su çekip bağırsak hareketini artırmakta, hazmı hızlandırmaktadır. Lif içeriği uzun süre tokluk hissi uyandırmakta, sindirimi yavaşlatıp, az acıkmayı sağlamaktadır. Kış mücverlerinde kullanılan sebzelerde bulunan kendilerine özgü renk, koku ve tad, her sebzede farklı olan bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bunlarla kalp sağlığı, romatizma,diyabet ve kanser ile yaşlanmaya bağlı rahatsızlıklar engellenmektedir. Mücverde kullanılan çoğu sebzeler kükürtlü bileşiklerce zengindir. Bu bileşikler kanser engelleyici, mikrop öldürücü, iltihap engelleyici ve vücutta farklı nedenlerle oluşan kötü faktörleri engelleyici özelliğe sahiptirler. Kış mücverinde kullanılan sebzeler aynı zamanda karaciğer sağlığını koruyan etkiye sahiptirler.
Mücverin içine konulan yeşilliklerden maydanoz, dereotu, ilave olarak kullanılan baharatlar aroma ve tad vermesinin yanısıra ödem atıcı, gaz sancısı ve kansızlık giderici, sakinleştiricidir. Bir bakıma mücverde kullanılan diğer malzemelerinin sağlığa katkılarında eksik kalan kısımları tamamlayıcı etkiye sahiptirler. Üstüne dökülen veya batırılarak yenilen yoğurt ve domates sosunun içine konulan sarımsak, kolestrol ve tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur, bağışıklığa katkı yapar, cildin yaşlanmasını geciktirir, virüs, mantar enfeksiyonlarını engeller, sülfür bileşikleri ile iltihaplı hastalıklara karşı koruma sağlar.İnsan vücudunda diş ve kemiklerin normal büyümesi, asit- baz dengesinin korunması, vücut sıvılarının dengelenmesi, kas ve organların düzenli çalışması, enzimlerin etkinliği ve bazı maddelerin sentezinde önemli olan kış sebzeleri ile yapılan kış mücverlerinin, kızartma yapılırsa kalorisi artmaktadır.
Mücver yapılan sebzelerin suyu iyice sıkılıp, konulan un ayarının kek kıvamında olmasına dikkat edilerek, kızartılır veya fırınlanırsa güzel, lezzetli ve sağlığa çok faydalı bir yiyecek elde etmek mümkün olacaktır.