“Hayatta kırılma anım Babamın vefatıydı. Daima örnek aldığım, çok değer verdiğim, sonsuz saygı duyduğum babamın vefatı beni derinden etkiledi. Hep onun gibi önce iyi bir insan, iyi bir evlat, eş ve baba olmaya çalıştım. Sonrasın da memleketime, şehrime, ülkeme ve milletimize fayda sağlayacak bir insan olmaya çalıştım.”

“Hayatta kırılma anım Babamın vefatıydı. Daima örnek aldığım, çok değer verdiğim, sonsuz saygı duyduğum babamın vefatı beni derinden etkiledi. Hep onun gibi önce iyi bir insan, iyi bir evlat, eş ve baba olmaya çalıştım. Sonrasın da memleketime, şehrime, ülkeme ve milletimize fayda sağlayacak bir insan olmaya çalıştım.”

Yukarıdaki sözler Sivrihisar’ı İlklerin ve Enlerin İlçesi Yapan Hamid Yüzügüllü’ye ait. 13 ay önce kendisiyle yaptığı röportajda bu sözleri söyledi.

AÇIK HAVA HEYKEL MÜZESİ

Yüzügüllü Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek; ilçede 'Açık Hava Heykel Müzesi' kurdu. Açık Hava Müzesinde, Atatürk'ün elinde Nutuk kitabıyla heykeli, Nasreddin Hoca Heykeli, Şerife Bacı heykeli, Atı ile dereden geçen kız heykeli, Halk Bilimcisi Muzaffer Sarısözen, Aşık Paşa Anıtı gibi heykeller yer alıyor. Belediyeye yeni bir hizmet binası kazandıran Yüzügüllü, sokakları sağlıklı hale getirecek çalışmaları başlattı. Ermeni Kilisesini restore ettirip, çevre düzenlemesini yaptırdı. Hamamkarahisar'da bulunan hamamların restorasyon çalışmaları için proje hazırladı. Eski Askeri Hastane ve Yunus Emre Kültürevi'ni restore ettiriyor. Yüzügüllü sayesinde Sivrihisar'ın çehresi değişti.

SİVRİHİSAR’I FİLMLERE TAŞIDI

Uluslararası Nasreddin Hoca Festivalleri düzenledi. Sivrihisar ilçe Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapılarak bölgeye özgü 'Muska' baklavasının coğrafi işaretlemesi gerçekleştirildi. Böylece Muska baklavası Sivrihisar'ın ilk, Eskişehir'in ise 4. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Sivrihisar’ı dizi ve filmlere taşıdı. Sivrihisar artık Ulusal ve Uluslararası düzeyde adından söz ettiren, ilklerin ve enlerin ilçesi olarak anılan, çokça ziyaretçi alan bir kent haline geldi. Hamid Yüzügüllü tıpkı Özkan Alp gibi merkezdeki büyük bir ilçenin belediye başkan adayı oldu. Ancak Yüzügüllü’nün işi hiç kolay değil. Karşısında Tepebaşı’nda 20 yıl çok başarılı bir belediyecilik yapan Ahmet Ataç var.  Ataç Tepebaşı’ndaki seçimin büyük favorisi. Yüzügüllü bu seçimi kaybetse bile; önümüzdeki süreçte Eskişehir siyasetinde önemli yerlere gelecektir. Sivrihisar’da yaptıklarıyla bu konuda potansiyelini gösterdi.

***

NOSTALJİ

DEVE DİŞİ GİBİ VEKİL ADAYLARI

21,5 yıl önce, 2002 Ekim ayı. Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, 3 Kasım 2002 seçimlerinde siyasi partilerin 1.sıra milletvekili adaylarını ‘projelerini kamuoyuna açıklamaları ve tartışmaları’ için buluşturdu.
 

YILDIZLAR TOPLULUĞU
Toplantıya yedi siyasi partinin birinci sıra milletvekili adayları katıldı. Fotoğrafta görüldüğü gibi ‘o tarihteki kentimizin milletvekili adayları yıldızlar topluluğu’ gibiydi. Bu Eskişehir’de milletvekili adaylarının buluşup, tartıştığı son programlardan biriydi. Çünkü 3 Kasım 2002’de iktidar olan ‘AK Parti 21 yıllık süreçte adaylarının diğer adaylarla tartışma programlarına katılmalarına’ izin vermedi. Bir yıl önce (2001) kurulmuş AK Parti’nin ‘Genel Başkan Yardımcısı’ Murat Mercan 1. Sıra Eskişehir Milletvekili adayı idi. Yıllarca ‘Petrol-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve CHP Genel Başkan Yardımcılığı’ yapan Cevdet Selvi CHP’nin birinci sırasındaydı. 1991’den itibaren üç dönem üst üste milletvekili seçilen ‘eski Devlet Bakanı İbrahim Yaşar Dedelek’ Anavatan Partisi 1. sıra adayı idi. Dedelek aday olduğunda Anavatan Partisi’nin TBMM’de Grup Başkanvekiliği görevini yürütüyordu.
 

BÖYLE GÜÇLÜ İSİMLER BİR DAHA YARIŞMADI
Türk Dünyasının sevdiği ve takdir ettiği isim olan ‘eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek’te MHP’nin Eskişehir’deki birinci sıra adayı oldu. Eski ‘Tarım Bakanı Mahmut Erdir’, o tarihlerde İsmail Cem’in Genel Başkanlığını yaptığı Yeni Türkiye Partisi’nin (YTP) 1. sıra adayı idi. Yıllarca ‘Kültür ve Turizm Bakanlığında Müsteşar olarak görev yapan’ Emin Nedim Öztürk’te DYP’nin ilk sırasındaydı. Tarihi fotoğrafta Saadet Partisi 1.sıra adayı İbrahim Atıcı’da yer alıyor. Atıcı da o tarihlerde ‘partinin Genel İdare Kurulu’ üyesiydi. Toplantıya Cem Uzan’ın Genel Başkanlığını yaptığı Genç Parti 1. sıra adayı Nihat Eldem ile DSP 1. Sıra milletvekili adayı Necati Albay katılmadı. Tarihi fotoğrafta ‘üç eski bakan, iki genel başkan yardımcısı, bir genel idare kurulu üyesi, bir müsteşar’ yer alıyor. Geçen 21 yıllık süreçte böyle deve dişi gibi isimlerin yarıştığı bir başka seçim olmadı.
 

MERCAN VE SELVİ KAZANDI
AK Parti 2002 genel seçimlerinde Eskişehir’de 119 bin 410 (%29) oy aldı. CHP ise 91 bin 113 oy (%22) aldı. DYP 56 bin 673 (%14), Cem Uzan’ın Genç Partisi 46 bin 122 oy (%11) topladı. Eskişehir’de seçim barajını geçen DYP ve Genç Parti Türkiye genelinde baraj altı kaldı. DYP 1. sıra adayı Emin Nedim Öztürk ve Genç Parti 1. sıra adayı Nihat Eldem milletvekili seçilecek oyu almalarına rağmen ülke barajına takılarak, milletvekili olamadılar. MHP bu seçimlerde hem ülke hem Eskişehir barajını aşamadı. 6 milletvekilliğini AK Parti ve CHP üçer üçer paylaştı. Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin AK Parti’den milletvekilleri olurken, CHP’nin vekilleri Cevdet Selvi, Vedat Yücesan ve Mehmet Ali Arıkan’dan oluştu. AK Parti Türkiye geneline göre Eskişehir’de %5 puan az oy aldı. CHP ise Eskişehir’de ülke geneline göre yaklaşık %3 daha fazla oy alma başarısı gösterdi.

***

CUMARTESİ HİKAYESİ

MÜVEKKİLİNİZ KAPIYA BAKMIYORDU


Ünlü bir futbolcu karısını öldürmekle suçlanıyordu. Futbolcu yakalanmıştı. Ama karısının cesedi ortada yoktu. Duruşma Amerikan filmlerindeki gibiydi. Futbolcu sanık sandalyesinde oturuyordu. Kucak dolusu parayla tuttuğu avukatı jüriyi ikna etmeye uğraşıyordu:

KARISI KAPIDAN GİRECEK

 'Sayın jüri, müvekkilimin suçsuz olduğuna yürekten inanıyorum.. Buna az sonra sizler de inanacaksınız. Neden mi? Bakın, simdi 1'den 10'a kadar sayacağım ve müvekkilimin öldürdüğü iddia edilen karısı bu kapıdan içeri girecek. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10...'

ÖLDÜRÜCÜ HAMLE
Bütün jüri kapıya dondu. Kimse girmedi içeri. Avukat bir savunma dehasıydı; öldürücü hamlesini yaptı.
'Bakın, siz de kadının öldüğüne inanmıyorsunuz. Çünkü hepiniz içeri girecek diye kapıya baktınız. İşte kararı verirken buna güvenmenizi talep ediyorum.'
Jüri, ünlü futbolcuyu suçlu bulduğunu bildirdi ve dava bu şekilde sonuçlandı.

BEN DE KAPIYA BAKTIM
Mahkeme çıkısında avukat, kadın Jüri Başkanına yaklaştı:
“10'a kadar saydığımda siz de diğer üyeler gibi kapıya bakmıştınız. Neden böyle bir karara imza attınız?”
'Doğru' dedi Jüri Başkanı; 'Ben de kapıya baktım, ama müvekkiliniz kapıya bakmıyordu!'

***

DÜNYA TARİHİ

İki Dünya Starı Birlikte

Yıl 1960. 64 yıl önce iki Hollywood starı Sophia Loren ve Jayne Mansfield birlikte görülüyor. 1961’de ‘Kızım ve Ben’ filmiya Oscar alan Loren Dünya sinemasının en büyük akristleri arasında yer alıyor.  1967 yılında 34 yaşında trafik kazasında yaşamını yitiren Jayne Mansfiel,  Marilyn Monroe’ya rakip olarak gösterilmişti.