Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi Odunpazarı'nın kanayan yarası. TOKİ Odunpazarı Belediyesi'ne 'Hazırladığımız kriterlere uygun imar planı neden uygulamıyorsun?' diyor, Başkan Kazım Kurt ise, Karapınar'da halkın mağdur edildiğini, TOKİ'nin sorumluluklarını yerine getirmediği gibi belediyenin de çalışma yapmasına engel olduğunu söylüyor. Odunpazarı Belediyesi ile TOKİ arasındaki anlaşmazlık konut sahibi olmak için bekleyen vatandaşların mağduriyetine neden oluyor. 2009 yılından bu yana sorunların bitmediği Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap Projesi'nde son olarak Odunpazarı Belediyesi'nce hazırlanıp belediye meclisinde oy birliği ile geçen plana TOKİ tarafından itiraz edildi.
TOKİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap Projesi için geçtiğimiz ay belediyenin hazırlayıp meclis tarafından oy birliği ile kabul edilen plana TOKİ'nin itiraz ettiğini ifade ederek, belediye olarak TOKİ hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Kurt, Karapınar'da halkın mağdur edildiğini, TOKİ'nin sorumluluklarını yerine getirmediği gibi belediyenin de çalışma yapmasına engel olduğunu 2009 yılından bu yana sorunların yaşandığı ve çözüm getirilemediği gibi belediyenin de çalışma yapmasına engel olduğunu ifade etti.
'TOKİ'NİN İDDİASI DOĞRU DEĞİL'
Mahkemece son olarak imar planı yapma yetkisinin belediyeye verilmesinden dolayı imar planlarını gerçekleştirdiklerini ve tüm meclis üyelerinin oy birliği ile planın geçtiğini hatırlatan Kurt, 'O zaman da söyledim, dedim ki oy birliği ile geçiriyoruz, 'yanlışımız varsa itiraz edin' dedim, itiraz eden olmadı. Sonrasında TOKİ'nin itirazı nedeniyle sürecin yine sekteye uğradı' dedi. Başkan Kurt, TOKİ'nin itiraz gerekçesinde kendilerinden görüş alınmadığı iddiasının doğru olmadığını, TOKİ'nin görüşlerinin mahkeme tutanaklarında yer aldığını belirtti ve düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: 'AK Parti, MHP ve CHP'li tüm meclis üyelerinin görüşü de planların doğru olduğu yönündedir. Ancak bu plana Ankara'dan itiraz eden TOKİ'nin itirazının hiç bir hukuki dayanağı yoktur, şehircilik ilkelerine aykırıdır. Sırf itiraz ederek bu işi geciktirmeye çalışmak, kötü siyasettir ve yetkiyi kötü kullanmaktır. 13 yıldan bu yana Karapınar 2. Etap Projesiiçinde mülkü olan hemşerilerimizin mağdur edilmesi kabul edilemez. Benim halktan özel ricam bu ikircikli davranan AKP'li meclis üyelerine çevre şehircilik bakanlığı yetkililerine dertlerini anlatsınlar, mahalle sakinleri de yeteri kadar tepkilerini dile getirmelidirler'. 'Vadişehir'de, Ihlamurkent'te, Söğütönü'nde yanlış yaptı' Yaşananların ardından şimdi sürecin yeniden sıfırlandığını belirten Başkan Kurt, sözlerini öyle sürdürdü: 'Önümüzdeki ay bu itirazı yeniden meclise getirip tartışacağız. TOKİ meclis kararına karşı itiraz etmemelidir, bu planı kabul etmelidir, çünkü biz bu planı yetkili kurumlarla ve mahalle halkı ile tartışarak bu noktaya getirdik ve doğru bir plan olduğunu biliyoruz. TOKİ aynı şekilde davranmayı dürdürürse hemşerilerimize yazık olur. TOKİ Vadişehir'de, Ihlamurkent'te, Söğütönü'nde nasıl
yanlış yaptıysa burada da aynı yanlışı yapmış olacaktır. TOKİ bizi rahat bıraksın, biz bu planı uygulayalım.'
AK PARTİLİ MURAT ÖZCAN YANIT VERDİ
'Büyükşehir ve Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un açıklamalarına şöyle yanıt verdi. 'Karapınar'a imar planı yapmak isterseniz biz neden karşı çıkalım. Buyurun yapın diyoruz. 2018'de de oy birliği ile meclisten geçirmiştik ama mahkeme iptal etmişti. Mahkemenin gerekçelerine bu sefer uydunuz mu diye sorduk, 'uyduk' dediler. Madem uydunuz da TOKİ neden itiraz ediyor? Demek ki uymamışsınız. Yoğunlaşma fazla yapılmış, bu sefer düşürdük diyorlar. Ancak düşürdükleri oran yine yeterli değil. Yarısı kadar bile düşürmemişler.' 'TOKİ'nin hazırladığı İMAR planI neden uygulanmıyot?' TOKİ'nin hazırladığı kriterlere uygun imar planı neden uygulamaya konulmadığını da soran Özcan'ın açıklaması şöyle: 'Madem böyle bir imar planlaması Huzur Mahallesi ve Erenköy'de
mantıklı bir durum, o zaman neden gecekondu önleme bölgesinin dışında kalan dünya kadar alan var. Buralarda neden uygulamıyorsunuz diyoruz, gecekondu bölgesini yapmadan yapmayız diyorlar. Yapamazlar çünkü o da yargıdan döner. İmar çalışmalarında imarcılık prensiplerine göre hareket etmeniz gerekir. Kızılyeri imara açtık. Neden 4 kat verdik de 6 kat vermedik. Neden yoğunlaşmayı fazlalaştıramadın, çünkü imarcılık prensiplerine uymak zorundasın. Mahkemenin itiraz edeceğini bilindiği halde neden imarcılık prensiplerine uyulmuyor. Çünkü AK Parti bizi engelledi diyebilmek için. Bu basın toplantısını yapmak için bu imar çalışmasını yaptı. Kaç aydan beribunları anlatmaya çalışıyoruz. Belli bir metrekare imar verilmesi gereken bir yere fazla fazla metre kare imar verilmiş. Mahkeme buna itiraz etmiş. Düşürdüm diyor. Düşürdüm dediği istenilenin oldukça metrekare fazlası. Yine uygun değil.'
* * *
AK Parti Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Başkan Vekili Murat Özcan'ın bu iddialarına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt bakalım ne gibi yanıt verecek?
'İLAÇ BEKLEYEN ÇOCUKLARIMIZLA İLGİSİ YOK'
Üç gün önce 'Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ' Resmi Gazetede yayımlandı. SMA ilaçlarına ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ, 'SMA ilaçlarının bedelini SGK karşılayacak' başlıklı haberleri ile duyuruldu. Ancak işin aslı öyle olmadığı öğrenildi. SMA hastası çocukların aileleri, mücadelelerine büyük zarar veren bu haberlere ve oluşturulan algıya tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise SMA Tip-1 hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların, 'Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu' tarafından verileceği, ilaca devam için test sonuçlarının uygun olması zorunluluğunun kaldırıldığı belirtildi. Yaşanan gelişmelerin ardından, karar kamuoyunda gen tedavisi Zolgensma ile ilgili bir gelişme olarak algılandı. Ancak Zolgensma ile ilgili herhangi bir gelişme söz konusu değil. Karar ile 1'inci, 2. ve 3. Tip SMA hastalarının Nusinersen almaya devam edebilmeleriyle ilgili kriterler kaldırılmış oldu. Ayrıca, kararda 'mekanik solunum desteği ihtiyacı olmayan' hastalarda tedaviye
başlanacağı belirtildi. Bu durum solunum desteği alan çocukların tedaviye başlamaları açısından engel olarak görülüyor. 'Bu bir algı operasyonu' İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Eren Ekmen de, 'SMA hastalarının ilaç giderlerini SGK karşılayacak' açıklamalarının algı operasyonu
olduğunu söyledi. Ekmen, 'Spinraza alma kriterlerinde yapılan değişikliği SMA hastalarının ilaç giderlerini SGK karşılayacak diye haberleştirmek algı operasyonudur' dedi. Ekmen, konu ile ilgili çıkan haberleri değerlendirdiği açıklaması şöyle: 'SMA hastalığı sinir hücrelerini etkileyen kalıtsal ve hızla ilerleyen bir kas hastalığıdır. Dünyada her 10.000 doğumda bir Türkiye'de ise 6.000 doğumda bir görülmektedir. Haberlerde bahsi geçen ilaç ülkemizde zaten 2019 yılından itibaren SGK kapsamında olan Spinraza ilacıdır. Şu anda kampanyası devam eden ailelerin ve gönüllülerin savaşı ise Zolgensma adlı gen terapisine ulaşmak içindir. Zolgensma SMA'lı bebeklerin hayatı boyunca bir kez damar yolu ile alacağı vücutlarında eksik olan geni vücuda enjekte eden gen tedavisidir. Spinraza ise hastalığın seyrini yavaşlatan ve kriterleri karşılayan çocuklara hayatı boyunca dört ayda bir belinden sıvı enjekte edilerek uygulanan ilaçtır. Spinraza alma kriterlerinde yapılan değişikliği SMAhastalarının ilaç giderlerini SGK karşılayacak diye haberleştirmek algı operasyonudur'. 'Hüsrana uğradık' Ekmen, 'SMA hastalarının ilacını SGK karşılayacak' haberlerinin doğru olmadığını öğrenen gösterdikleri tepkileri de şöyle paylaşmış:
-'Neredeyse her yerde karşımıza SMA hastalarının ilacını SGK karşılayacak başlıklı haberler çıktı detayını öğrenince hüsrana uğradık'.
-'Resmi gazetede yayınlanan ve haberlerde çıkan SMA hastalarına müjde şeklindeki durumun ilaç bekleyen çocuklarımızla ilgisi yoktur'.
-'SMA hastalarının ilaçları konulu haber maalesef yine Zolgensma ilacı ile alakalı değildir'.
-'Mevcut haberler
Spinraza ilacının verilme kriterlerinin düzenlenmesi ile alakalıdır.'
'KARŞILANAN İLAÇ ZOLGENSMA GİBİ ALGI YARATILDI'
SMA ilaçlarına ilişkin tebliğin Zolgensma gen tedavisi ile hiç bir ilgisi olmadığını vurgulayan eczacılar ise, 'Resmi Gazete 'de yer alan tebliğin Zolgensma gen tedavisi ile hiç bir ilgisi yok. Yaratılan algı o şekilde. Twitter'da herkes o şekilde paylaştı. Karşılanan Zolgensma gibi algı yaratıldı. Halbuki karşılanan daha önce de belli kriterler ile karşılanan Nusinersen içeren Spinraza adlı ilacın karşılanmasına ilişkin değişiklik söz konusu. Bir de solunum desteği almamak kaydıyla diye yeni bir engel konulmuş. Yani daha önce zaten ödenen bir ilacın ödenme şartlarında bir değişiklikten bahsediyoruz. Bunların tamamı da pozitif değişiklikler değil zaten' dediler.
* * *
Yani SMA hastası çocukların aileleri televizyonlarda, gazetelerde ve internette yayınlanan haberlere önce sevindiler, ancak aslını öğrendiklerinde büyük bir hayal kırıklığına uğradılar.
NİHAYET 'ONURLANDIRILDILAR'
Eskişehirspor'da 1965-1971 tarihleri arasında forma giyen ve kulübün kongre üyelikleri bulunan efsane futbolcular; yönetim kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda onursal üyelikleri onaylandı. Onursal üyeliğe kabul edilen efsaneler, İsmail Arca, Ender Konca, İlhan Çolak, Vahap Özbayar, Taşkın Yılmaz, Burhan İpek, Halil Güngördü, Fethi Heper, Mümin Özkasap, Hakkı Aygün, Yenal Kaçıral, Süreyya Özkefe, Nihat Atacan, Kamuran Yavuz, Ayhan Aşut ve Orhan Atmacan olarak belirlendi.
* * *
Yıllardır dillendirilen ancak bugünkü Eskişehirspor Başkanı ve yönetime kadar gelmiş gitmiş yönetimlerinin hiçbiri dikkate almadı. Kimsenin sahip çıkmadığı son genel kurulda 'Sırf kulübü yaşatmak' adına enkazın altına ellerini değil gövdelerini sokan Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Mehmet Şimşek ile yönetim kurulu bu kulübe yıllarca futbolcu olarak emek vermiş, sırtlarında taşıdıkları formanın aşkına çok büyük paralar almadan onurla-şerefle taşıyan futbolculara haklarını teslim ettiler.
EFSANELERE LOCA VERİN
Bu kararlarından dolayı Eskişehirspor Kulübünün yönetimi kutluyorum. Bir hatırlatma da yapmak istiyorum. Madem efsane futbolcuları onurlandırdınız. O zaman onlara bir loca da verin torunları yaşındaki futbolcuların maçlarını izlesinler.