Yeni yılla birlikte elektrik ve doğalgaza zam geldi. Kademeli tarife sistemine geçilmesiyle elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası okkalı zam yapıldı.

. Doğal gazda ise konutlarda kullanılan yüzde 25, büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan yüzde 50, elektrik üretim amaçlı kullanılan ise yüzde 15 zamlandı.
Zamdan sonra EPDK'nın yaptığı açıklamada şöyle denilmişti:
'Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır.'
EPDK elektrik ve doğalgaza insaflıbir artış yapmış!
Tüketicilere asgari düzeyde yansıtmış.
Asgari düzeyde değil de yüzde 125 yerine yüzde 250 artış yapmış olsaydı demek ki yüzde 5-10 civarında etkilenmeyecek insanların dışında maazallah hepimiz elektrik yerine atalarımız gibi gaz lambasıyla aydınlanmayı tercih etmek zorunda kalacaktık!
EPDK'nın yöneticilerinden Allah bin kat razı olsun bizi gaz lambasıyla aydınlanmaya mecbur bırakmadıkları için!
Doğalgaz zammını da bu kış kıyamette insanlar gaz yerine başka bir ısınma yöntemi arayışına girmesinler diye de düşük tutmuşlardı.
* * *
İlk yapılan açıklamada aylık 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirlenmişti. Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılacaktı.
Ancak ocak ayında yarısı zamlı elektrik faturalarındaki rakamları görenler tabiri caizse elektriğe çarpıldılar!
'Yandım anam' türküsü söylemeye başladılar.
Tüketicilerin söyledikleri 'yandım anam' türküsü taa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kulağına kadar ulaştı.
Bunun üzerine Erdoğan, elektrik faturalarında yeni bir düzenleme yapıldığını açıkladı.
En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata, aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarılacağının müjdesini vermişti.
Ocak ayı sonunda şubat başında gelen elektrik faturalarındaki yüksek rakamları görenler feleğini şaşırdı.
Faturalardaki rakamlar iki, üç hatta dört misli artmıştı.
Ödenemeyecek rakamlardı.
Katlanmış elektrik faturaları nedeniyle hemen hemen tüm tüketiciler isyan etmeye başladılar.
Hemen hemen her gün Türkiye'nin dört bir köşesinde insanlar yüksek zamlı fatura yakmaya başladılar. Kimileri de sokaklara dökülerek zamları karşı protesto etmeye başladılar.
'Mum ışığında mı hizmet vermemizi istiyorlar'
Elektrik zamlarından en çok etkilenenlerin birisi de Turizm Şirketleri. Yani oteller, restoranlar, kafeler, barlar, lokantalar.
Eskişehir de Turizm Birliği'nin öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının da katılarak destek verdiği zamlara karşı protesto Ulus Anıtı önünde gerçekleştirilmiş.
Protesto eylemine katılanlar cep telefonu yakarak mum dikmişler. Eyleme CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da destek vermiş.
Protestoya katılanlar adına açıklama yapan Eskişehir Turizm Birliği Oteller Konseyi Başkanı Deniz Demir, 'Artık öfkeliyiz, yüzümüze bakın ve öfkemizi görün. Bacasız fabrikalar olan turizm sektörünün üretim ve hizmet maliyetlerini bu kadar yükselttiğinizde ülkeye istihdam ve döviz anlamında en büyük geliri sağlayan sektöre 1 metrelik bıçak sokmuş oluyorsunuz, sonra bu bıçağı 1 santim geri çekince sevinmemizi mi bekliyorsunuz?'diye sormuş.
Yapılan zamların makul seviyelere çekilmesini isteyen Demir, 'Bırakın üretim yapalım, hizmet edelim, bu ülkeye katma değer sağlayalım. Bizler batarsak bu sektörün beslediği 50 sektör daha bizimle birlikte batar ve ülkenin en büyük ekonomi çarkı durur' demiş.
* * *
Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ise, 'Ülkemizin göz bebeği Eskişehir hayata geçirilen şehircilik projeleri ile birlikte aslıda turizmde önemli bir yol kat etti. Ancak maalesef kendi içinde pek çok alt sektörü barındıran şehrin bacasız endüstrisi zamlar nedeniyle yok olmaya mahkûm edildi' diyerek turizm işletmecilerine destek vermiş.
Hesap makinesi ve cep telefonu yaktılar
Eyleme katılanların yazarkasa yakma taleplerine emniyet tarafından izin verilmemesi üzerine eylemciler hesap makinesi ve cep telefonu yakmışlar.
Turizm İşletmecileri yakmak istedikleri ancak izin verilmeyen yazarkasa yerine hesap makinesinin bütün esnafları simgelediğini, cep telefonunun gençleri, faturaların kendilerini temsil ettiği belirtmişler. .
Esnafa elektrikte yüzde 25 indirim geliyor
NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yüksek elektrik faturaları nedeniyle ticarethane grubunda yer alan esnaf için de konuttakine benzer bir indirimli tarife üzerinde çalışmaya başlandığını söyledi.Esnafa yüzde 25 gibi bir indirimin yapılacağını belirten Bakan Dönmez, 'Amacımız çalışmayı 1 Mart'a kadar bitirmek' dedi.
* * *
Bakalım elektrikte yapılacak yüzde 25'lik indirim esnafların, sanatkarların, turizm işletmecilerinin zam ateşini düşürecek mi?
* * *

YILMAZ HOCA DA YÜZÜGÜLLÜ DE TEPKİ GÖSTERDİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında arkeolojik kazı çalışmaları gündeme geldi. Yılmaz Büyükerşen Antalya'da devam eden kazı çalışmaları ile ilgili Anadolu Üniversitesine sitem etti. Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü de Büyükerşen'e destek verdi.
Yılmaz Büyükerşen konu ile ilgili olarak, 'Anadolu Üniversitesi bütçesinden para harcayarak Antalya'da kazı çalışmaları yapıyor. Eskişehir'de kazılacak çok fazla tarihi yer var ancak burada kazı yapmıyorlar. Eskişehir'deki bir üniversitenin imkanlarını başka bir il için kullanması beni üzüyor. Antalya zaten turizm konusunda almış başını gitmiş bir bölge. İnşallah Eskişehir'de de çalışmalar yaparlar' diyerek haklı olarak gönderme yapmış.
Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü de 'Anadolu Üniversitesine ben de sitemlerimi iletiyorum. Eskişehir'de birçok bölge kazılmayı beklerken Antalya'da çalışmalar yapıyorlar. Eskişehir'deki değerlerin de gün yüzüne çıkarılması lazım' sözleri ile Yılmaz Büyükerşen'e destek vermiş.
* * *
Geçmişte Anadolu Üniversitesi bu tür arkeolojik kazıları Eskişehir de yapıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam ya Yılmaz Büyükerşen ya da Engin Ataç'ın rektörlük yaptıkları dönemlerdi.
Eskişehir'de yüz üstüne çıkarılmayı bekleyen çok sayıda kazı yapılacak yerler var.
Bunları eğer AÜ'nün bugünkü rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal hocanın bilmemesi mümkün değil. Yıllarca aynı üniversite de öğretim üyesi olarak görev yaptı.
* * *
Gerek Yılmaz Büyükerşen'in gerekse Hamid Yüzügüllü'nün haklı sitemleri sonrasında Anadolu Üniversitesi Eskişehir de de kazı yapacak mı? Yoksa üniversitenin imkanları başka illerde kullanmaya devam mı edecek?
* * *

ESOGÜ dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında
İngiltere merkezli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan 'Dünya Genç Üniversiteler Sıralaması-2022' verilerine göre Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında yer almış.
Tüm dünyadan 539 üniversitenin bulunduğu değerlendirme sıralamasına Türkiye'den 52 üniversite girmiş. ESOGÜ ise 401+ bandında yer alarak aynı listede bulunan 52 Türk üniversitesi arasında 24'üncü sıraya girmiş. Dünya genelinde 50 yaşın altındaki yükseköğretim kurumlarının değerlendirmeye alındığı listede üniversiteler eğitim, araştırma, bilgi transferi ve uluslararası görünüm başlıkları altında belirlenen toplam 13 kritere göre değerlendirilme yapılmış.
en iyi üniversiteler arasına da girmişti
Geçtiğimiz yılın eylül ayında da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)
2021 verilerine göre de dünyanın en iyi genç üniversiteleri sıralamasında yer almış, Birleşmiş Milletler 'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (Sustainable Development Goals - SDG) ile uyumlu stratejileri ve uygulamaları değerlendirmesinde en yüksek puanla sıralamaya girmişti.
Öğretim, araştırma, atıf, endüstri geliri, uluslararası görünürlük alanlarında topladığı puanlarla 54 Türk üniversitesi arasında 20'nci sıraya yerleşmişti. 93 ülkeden bin 600'den fazla üniversitenin bulunduğu listenin araştırma kategorisinde de 1017'nci sırada yer almıştı.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, yaptığı açıklamada üniversitenin sıralamada yükseliş göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek önümüzdeki süreçte bu yükseliş grafiğinin daha güçlü bir biçimde sürdürüleceğini ifade etmişti.
* * *
Eskişehir'in üç üniversitesinin de yapılan araştırma ve değerlendirmelerde elde ettikleri başarılar Eskişehirlileri gururlandırıyor.
* * *

HİKAYE:

Gerçek Sevgi
Bir gün sormuşlar ermişlerden birine:
'Sevginin sadece sözünü edenlerle, onu yaşayanlar arasında ne fark vardır?'.
'Bakın göstereyim demiş' ermiş. Önce sevgiyi dilden gönüle indirememiş olanları çağırarak onlara bir sofra hazırlamış.
Hepsi oturmuşlar yerlerine. Derken tabaklar içinde sıcak çorbalar gelmiş ve arkasından da derviş kaşıkları denilen bir metre boyunda kaşıklar. 'Ermiş bu kaşıkların ucundan tutup öyle yiyeceksiniz' diye bir de şart koymuş. 'Peki demişler' ve içmeye teşebbüs etmişler. Fakat o da ne? Kaşıklar uzun geldiğinden bir türlü döküp saçmadan götüremiyorlar ağızlarına. En sonunda bakmışlar beceremiyorlar, öylece aç kalkmışlar sofradan.
Bunun üzerine şimdi demiş ermiş:'Sevgiyi gerçekten bilenleri çağıralım yemeğe'. Yüzleri aydınlık, gözleri sevgi ile gülümseyen ışıklı insanlar gelmiş oturmuş sofraya bu defa. 'Buyurun' deyince, her biri uzun boylu kaşığını çorbaya daldırıp, sonra karşısındaki kardeşine uzatarak içirmiş.
Böylece her biri diğerini doyurmuş ve şükrederek kalkmışlar sofradan. İşte demiş ermiş: 'Kim ki gerçek sofrasında yalnız kendini görür ve doymayı düşünürse, o aç kalacaktır. Ve kim kardeşini düşünür de doyurursa o da kardeşi tarafından doyurulacaktır şüphesiz ve şunu da unutmayın, gerçek pazarında alan değil, veren kazançtadır daima.'
* * *