Bugün 24 Ocak. Bugün Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'nun 22'nci ölüm yıldönümü.

SAKINCALI PİYADE
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirmişti. O çok şey bilen bir sakıncalı piyadeydi. Çok şey bildiği, karanlığı aydınlığa kavuşturacağı için onu katlettiler. Aradan 22 yıl geçmesine rağmen, onu katledenler ve o emri verenler hala bulunamadı.

ÖZLEMLE ANACAĞIZ
Türk Halkı Mumcu'nun kıymetini bildi. Adını unutmadı, unutturmadı. Bugün tüm Türkiye genelinde yapılacak etkinlikler ve törenlerle büyük gazeteci Uğur Mumcu'yu özlemle anacağız. Bedri Rahmi Eyüpoğlu, aslında Nazım Hikmet için yazdığı ve ölümünden sonra hep Uğur Mumcu için söylenen 'Yiğidim Aslanım' Türküsü'ndeki 'Ne bir haram yedin ne cana kıydın/Ekmek gibi temiz su gibi aydın/Hiç kimse duymadan hükümler giydin/Döşek diken diken yastık batıyor/ Yiğidim aslanım aman burda yatıyor' dizelerindeki gibi 'Ekmek gibi temiz su gibi aydındı'

'ÖYLEYSE
VURUN BENİ'
Uğur Mumcu, 'Ben, Atatürkçüyüm. Ben, Cumhuriyetçiyim. Ben, laikim. Ben, anti-emperyalistim. Ben, tam bağımsız Türkiye'den yanayım. Ben, özgürlükçüyüm. Ben, insan hakları savunucusuyum. Ben, terörün karşısındayım. Ben; yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin, araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın! Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar doğacaktır!'' demişti. Uğur Mumcu'nun bu çivi gibi sözleri, hep aklımızda kalmalı ve kulaklarımızda çınlamalıdır…

*

GAYE USLUER TEMSİL ETTİĞİ
MAKAMIN HAKKINI VERMELİ

Eskişehir'in yetiştirdiği önemli bir bilim insanı olan Prof. Dr. Gaye Usluer son iki seçimde de CHP Parti Meclisi'ne seçilerek, büyük bir başarıya imza atmıştı.

TESADÜF DEĞİL
DİYE YAZMIŞTIM
Usluer'in ikinci defa Parti Meclisi'ne girdiğinde, '18 Temmuz 2012'de yapılan Kurultay'da Parti Meclisi'ne giren Usluer, Ağustos Böceği olmadı. Hiç boş durmadı, karınca gibi çalıştı. Partisi için il il gezdi. Gittiği yerlerde CHP'lilere eğitimler vardı. Bu çalışmanın karşılığını Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'nda en fazla oy alarak (876) gördü. Bu başarı tesadüf değildir. Bu başarıda alın teri, iyi niyet ve çok çalışma vardır' diye yazmıştım.

ETKİSİZ ELEMAN
Ancak Usluer Eskişehir Örgütü ile ilgili yapılan kritik toplantılarda ve son alınan kararlarda hiç yer almayarak, beni bu konuda büyük hayal kırıklığına uğrattı. CHP'nin en önemli organında görevli olan Usluer, 'Birilerini kızdırmayayım', 'Kimseyle aramı bozmayayım' diye düşünerek, yeni İl Başkanının belirlenmesi ve partide yaşanan kaosun sona erdirilmesi sürecine hiçbir katkıda bulunmadı. Bu konuyla ilgili hiçbir zaman görüş belirtmedi. Bu vurdumduymaz tavrıyla kendisini parti içerisinde 'etkisiz eleman' konumuna soktu.

BİR KÖPRÜ OLMALI
Eskişehir Milletvekili adayı olmayı düşünen Usluer artık bu tavrından vazgeçmelidir. Temsil ettiği makamın hakkını vererek, parti örgütünde yaşanan sıkıntılara müdahale etmelidir. Genel Merkez ile örgüt arasında bir köprü olmalıdır. Sadece Pazar Toplantılarında konuşmakla güçlü bir milletvekili aday adayı profili çizilmez…

*

16 YIL ÖNCE ADD'DE PLAKET TÖRENİ

NOSTALJİ

Yıl 1999. 16 yıl önce Atatürkçü Düşünce Derneği Üyesi Sosyal Çalışma Komisyonu Üyeleri bir dernek etkinliğinde bir aradalar. Nursel Vardar, Neriman Tamay, Nurşen Tokat, Birsen Saban, Berrin Oktaş, Fatma Seçer Kurtyılmaz, Hülya Çiftçi, Şerife Çeliker, Fatma Ader, Emel Esen, merhum Sema Satıroğlu, Mübeccel Bekmirza ve Suzan Yıldız fotoğrafta yer alan isimler. O yıllarda ADD Eskişehir Şube Başkanlığı yapan Prof. Dr. Hikmet Karakoç düzenlenen yemek sonrasında öğrencilere burs parası topladıkları için komisyon üyelerine plaket verdi. Merhum Sema Satıroğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum.

foto şaka

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk: Gaye kızım CHP'nin şu anda Eskişehir İl Başkanı kim?
CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Gaye Usluer: Nihat Çuhadar. Yok yok Çuhadar istifa etmişti. Yücel Yenilmez'in veya Aydın Ünlüce'den birisinin olacağını duymuştum. Daha sonra Ersen Yeniceli diye bir gazetede okumuştum. Bir düşüneyim, acaba hangisi oldu? Dur bir telefon edip öğreneyim.
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk: Gaye Kızım, Eskişehir'de yeni İl Başkanı belirlenirken, Eskişehirli Parti Meclisi Üyesi bahçede misket mi oynuyordu da bu konudan bihaber?