Eskişehirspor Pazar günü kendi sahasındakikarşılaştığı Nevşehir Belediyespor karşılaşmasına mutlak galibiyet için çıktı.
Bu maçtan alınacak üç puan Siyah-Kırmızı kulüp için altın değerinde olacaktı. Ligin 16. Haftasına kadar beklenen puanları alamadı. Özellikle içeride kaybedilen maçlar ve puanlar nedeniyle ligin dibinden bir türlü kurtulamadı.
Sezona Teknik Direktör Cüneyt Biçer ile başlandı. 46 yaşındaki teknik adamla 2'si Ziraat Türkiye Kupası olmak üzere 7 maça çıkan Eskişehirspor, bu karşılaşmalardan 2 beraberlik, 5 mağlubiyetle ayrıldı.
Cüneyt Hoca ile beklenen başarı gelmeyince yollarını ayıran Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Mehmet Şimşek takımın başına Eskişehirli Teknik Direktör Emre Özbayer'i getirdi.
Özabayer'in takımın başına gelmesiyle futbol anlamında biraz kıpırdama olmaya başladı. 7 haftada ligde galibiyet alamayan Eskişehirspor, 8. Hafta da deplasmanda Kelkit Belediyespor'u 2-1 yendi. 9. Hafta da kendi sahasında Yonmraspor'u da aynı skorla yenerek iki hafta üst üste aldığı galbiyetle şehirde Eskişehirspor taraftarlarının yüzü gülmeye başlamıştı.
Bu galibiyetlerin ardından ligin dibinden kurtuluyoruz derken 10. Hafta da deplasmanda ligin alt sıralarındaki Amasyaspor karşısında alınan 4-0'lık farklı mağlubiyet 'yol kazası' olarak değerlendirildi.
11. Hafta da Ağrıspor'u konuk eden Eskişehirspor 0-0 berabere kaldı. 12. Hafta da deplasmanda Çatalcaspor ile 1-1 berabere kalarak deplasmandan bir puan getirdi. Üst üste iki galibiyet, ardından gelen iki beraberlik alt sıralardan kurtulmanın umudu olarak değerlendirildi.
Tam 'artık üst sıralara doğru tırmanıyoruz' derken evinde Orduspor'a, deplasmanda Mersin İdmanyurdu, 15. Hafta ise yine kendi sahasında Kütahyaspor karşısında alınan peş peşe üç mağlubiyetle tazelenen umutlar yerini tekrar umutsuzluğa bıraktı.
* * *
İlk yarının son maçı olan Nevşehir Belediyespor maçına 10 puanla çıkan Eskişehirspor'un üç puan alacağı inancındaydık. Daha doğrusu beklentimiz öyle idi.
Nevşehir Belediyespor karşısında alınacak üç puan hem ligin dibindeki diğer kulüplerle olan puan farkının açılmaması hem de ikinci yarıya umutla başlamak için morel olacaktı.
GOL KAÇIRMA YARIŞI YAPTILAR
Karşılaşmanın 68. Dk.sında Bartu Göçmen Eskişehirspor'u 1-0 öne geçirdi. Nevşehir bu gole 73. Dk. Da Ali Kılıç ile cevap verdi. Skor 1-1 oldu. Galibiyeti koruyamayan Siyah-Kırmızılılar, uzatma dakikalarında Baran Sarka'nın attığı golle karşılaşmayı 2-1 kaybetti.
Oysa uzatmalarla 98 dakika oynanan karşılaşmanın galibi Eskişehirspor olmalıydı. 4 net gol pozisyonu çömertte harcadılar. Adeta gol kaçırma yarışı yaptılar.
Hani 'atamayana atarlarlar' derler ya öyle oldu.
LİGİN 2. YARISI ZOR GEÇECEK
Eskişehirspor ligin ilk yarısını 10 puanla tamamladı. Allahtan ligin dibindeki takımlarla puan farkı açılmadı.
18'nci Eskişehirspor'un hemen üzerinde 11 puanla Yomraspor yer alıyor. 16'ncı sıradaki Şile Yıldızspor'un 11, 15'inci Edirnespor ile 14. Amasyaspor'un 16 puanları var. Eskişehirspor iki galibiyet alır, Edirne ve Amasyaspor iki maç kaybederse iki takımı da yakalayabilir.
Ancak şunu unutmayalım.Eskişehirspor gibi ligde kalma mücadelesi veren kulüplerin transfer tahtası açık. Onların transfer yaparak takımlarını güçlendirme şansları var. Siyah-Kırmızılı Kulübün transfer tahtası kapalı olduğundan böyle bir imkanı yok. Ligin 2. Yarısında da mevcut futbolcularla yoluna devam edecek. Bu da Eskişehirspor için dezavantaj.
Eskişehirspor forması giyen futbolcular eğer kendilerini geliştiremez hala amatör liglerde bile yapılmayan hataları yapmaya devam ederlerse sezon sonunda kendilerini Bal Ligi'nde görürler.
* * *

CHP, HDP'NİN DEĞİL MERKEZDEKİ
SEÇMENİN OYUNA TALİP OLMALI

2023 seçimlerine 6 ay kaldı. Eskişehir'den 6'mı 7'mi milletvekili çıkacağı bu yıl sonunda açıklanacak illerin nüfus sayısına göre belli olacak. Eğer Eskişehir mevcut nüfunun üzerine yaklaşık bin 500 kişi eklemezse milletvekili sayısı 6'da kalacak.
Gözler Eskişehir deki üç üniversite de eğitim gören öğrenciler üzerinde. Nüfus kayıtlarını Eskişehir'e aldırırlarsa bu şehre önemli bir katkı vermiş olacaklar.
* * *
AK Parti ve CHP'liler Eskişehir de 4 milletvekili çıkaracaklarına inanıyor. Daha doğrusu 4 milletvekili çıkaracakları açıklaması yapıyorlar. Eğer milletvekili sayısı 6'da kalacak olursa bu imkansız. Diyelimki 7'de kaldı. Yine de imkansız. Genel seçimlerde seçmen Eskişehir de CHP'ye 3, 4 milletvekili çıkaracak desteği vermiyor, ama yerele gelince AK Partili, İYİ Partili, MHP'li, Saadet Partili, DP'liler Yılmaz Büyükerşen, Kazım Kurt ve Ahmet Ataç'ı başkanlık koltuğuna oturtuyor.
'Yerel seçimlerde CHP'nin adaylarına destek veren seçmen genel seçimlerde bize neden oy vermiyor' diye CHP'liler kendini sorgulamalı.
HDP'LİLERİN DEĞİL MERKEZDEKİ
SEÇMENİN OYUNA TALİP OLMALI

CHP genel seçimde istediğini neden alamıyor?
Birincisi CHP teşkilatları halka inemiyor.
Diyecekler ki, 'Biz 12 ilçeyi, hatta köyleri dolaştık. Halka indik'.
Sadece seçimden seçime dolaşmak yetmiyor.
İkincisi sadece seçim zamanlarında sahaya inip boy göstermek yerine bunu seçim olmadığı yıllarda da yapmak gerekiyor.
Üçüncüsü de HDP'den uzaklaşamıyor.
Bazı seçmenler HDP'yi'Terör örgütü PKK'ya destek verdiği ve TBMM'deki temsilcisi' olarak görüyor.
Hatta bir yıl önce CHP'den istifa eden İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ve Yalova Milletvekili Özcan Özel'de yaptıkları basın toplantısında CHP'nin HDP'den kendisini uzaklaştıramadığını özellikle vurguladılar.
* * *
'CHP, HDP'lilerin oylarına talip. O tabana yakın durarak veya HDP'ye sahip çıkarak oylarını almak istiyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. HDP'den kaçanların oylarını alacağım diye mücadele edeceğine, merkezdeki veya merkez sağ seçmenin gönlüne girmeyi başarmanın çarelerini arasalar, CHP bugün aldığı yüzde 25 civarında oyun üzerine çıkabilir' diyenlerin sayısı artıyor.
Bu söylentileri kırmak için CHP merkezdeki seçmene hitap etmeli.
Bakın merkezdeki bazı partilerin sempatizmanlarının büyük bölümü kendi partilerinin barajı aşamayacağına inandıkları için CHP'yi destekliyor.
Ama bu demek değil ki, 'bizi desteklemeye mecburlar'.
Yüzergezer oylar bunlar.
Birde 2018 seçimlerine göre oyunu artıran İYİ Parti var.
İYİ Parti'ye giden seçmenin büyük bölümü CHP'liler. CHP'de umduğunu bulamayanlar Meral Akşener'in Muhafazakar olmasına rağmen destek veriyor.AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı koltuğundan edebilecek lider olarak görüyorlar.
ECEVİT VE ÖZAL POLİTİKASI UYGULANMALI
Geçmişte rahmetli Turgut Özal dört eğilimi bir araya getirerek ilk seçimde iktidar oldu.Yine rahmetli Bülent Ecevit, 'ortanın solu' dedi destek gördü.
CHP, HDP'lilerin oylarına talip olmak yerine sağ, özellikle de merkez sağdaki seçmenin oyuna talip olacak politika izleyebilse, AK Parti'ye giden merkez sağ oylarını da kendi sandığına çekebilir.
ADAYLAR ÖN SEÇİMLE BELİRLENMELİ
Söze gelince, 'Demokrasiyi en çok önemseyen partiyiz. Temel hak ve özgürlükleri en çok savunan partiyiz' diyor CHP.
Ancak belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi ile milletvekili adayları diğer partiler gibi merkezden atamayla belirleniyor.
Hani nerde kaldı, 'Demokrasiyi en çok önemseyen partiyiz. Temel hak ve özgürlükleri en çok savunan partiyiz' sözünüz.
* * *

İSTANBUL 1 ANKARA 2
ALF araştırma 2022'nin en başarılı belediye başkanları anketinin sonuçlarını paylaştı. İlk sırada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yer aldığı araştırmada ilk 5'e AK Partili belediye olarak sadece Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin girdi.
Yaptıkları icraatlar, açılışlar ve açıklamalar ile ülke gündeminde geniş yer bulan belediye başkanları, son ankette vatandaşlara soruldu. ALF araştırma şirketi, '2022 yılının en başarılı belediye başkanları' araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
İMAMOĞLU ZİRVEDE
30 büyükşehirde 14 bin kişiyle yapılan ankete göre ilk dört sırada CHP'li belediyeler yer aldı. Listenin en başında yüzde 62,2 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yer aldı. Onu yüzde 60,8 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş takip etti. Anket sonuçlarına göre üçüncü sırada yüzde 58,7 ile Mersin Büyükşehir Belediye Vahap Seçer, dördüncü sırada ise yüzde 58 ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar bulundu.
İLK 5'TE SADECE BİR AK PARTİLİ BELEDİYE YER ALDI
Listenin en dikkat çeken detayı ise ilk 5'te AK Partili belediyelerden sadece bir tanesinin yer alması oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalışmanın beşinci sırasında bulundu. Şahin'in oy oranı ise yüzde 57,2 olarak açıklandı.
* * *

FIKRA:

Sonradan Görme

Kasabanın sonradan görme zenginlerinden olan Hamdi Ağa, alışverişe gelen köylülere başlar zenginliğini anlatmaya:
- İki bin koyunum var, bin beş yüz dönüm arazim var, elli tane tosunum var, diye sıralarken, köylüsü Rıza'da yanlarından selam vermeden geçer.
Hamdi Ağa, Rıza'nın selam vermeden geçmesine bozularak:
- Rıza, neden selam vermeden geçiyorsun? Selam, Allah'ın selamıdır, der.
- Rıza'nın cevabı zaten hazırdır:
- 'Hamdi Ağa, yalanını bölmek istemedim de ondan selam vermedim'.
* * *