AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi (URAYSİM) Projesine karşı açtığı davayı hatırlatmış ve Başkan Yılmaz Büyükerşen'i eleştirmişti.
Çalışkan, daha önce yaptığı açıklamada URAYSİM Projesi'nin, Eskişehir ve sanayiciler açısından önemini anlattığını kaydetmişti. Açıklamasında Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e yönelik eleştiride bulunan Çalışkan, şunları söylemişti:
'Büyükşehir belediye başkanı da her zamanki gibi kendi yaptıklarının dışındaki hizmetleri, küçük görme ve önemsizleştirme çabasına giriyor. Bizim arzumuz, teknolojik ve yenilik içeren böyle bir yatırımı şehrimiz kazansın istiyoruz. Ayrıca şehrimizin sanayicisi meselenin değerini biliyor ve marka değeri taşıyan projeye sahip çıkıyor. Birilerinin her zaman yaptığı gibi, engellemeye devam etse de yaptığımız açıklamalardan rahatsızlık duysa da biz, şehrimize yatırımın gelmesi için çalışacak, ekonomiye katkısı noktasında doğruları her daim anlatmaya devam edeceğiz.'
'CUMHURBAŞKANININ GÖZÜNE GİRMEK İSTEDİ'

Başkan Büyükerşen bu eleştiri üzerine projeye ilişkin detaylı bir metin yayınlamış, Zihni Çalışkan'ı şöyle eleştirmişti:
'URAYSİM, eski rektörlerden bir hemşehrimizin Sayın Cumhurbaşkanının gözüne girerek, ikinci kez rektörlüğe atanabileceğini umarak, ilk kez duyulan kısa ismi ile ülkeye büyük gelirler getirecek yeni bir sanayi vizyonu yaratacağını sandığı bir projedir. Aynı zamanda, Projenin finansmanı, Anadolu Üniversitenin Açıköğretimden kazanılan gelirlerinin, kendi yatırımları ve öğrencileri için harcamaları gerekirken, harcanamamış gelirlerinden karşılanacağı için, hükümetçe matluba-muvafık bir iş olacaktı. URAYSİM gibi travers üstüne döşenen demir raylı özel deneme yolları bu araçları yapan ülkeler de vardır. Raylı araç üreticileri bu tür denemelerini mevcut demiryolları şebekesi üzerinde de yapabilmektedirler. Alpu Ovası gibi en verimli arazilerimizin yok edilmesinin vebalini kim üstlenecek? Diye sormam gerekmiyor mu? Bu soruyu sormak her vatandaşın ve özellikle Eskişehirlinin görevidir. Böyle de biline…'
Çalışkan'dan Büyükerşen'e URAYSİM cevabı!
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in 'URAYSİM eleştirisine' karşılık verdi.
Çalışkan, söz konusu eleştiriye sosyal medya hesabı üzerinden cevap verdi.
Başkan Çalışkan şu ifadeleri paylaştı:
'Biz açıklamamızda Uraysim Projesinin, şehrimiz açısından ve Eskişehirli Sanayiciler açısından önemini anlattık. Büyükşehir Belediye Başkanı da her zamanki gibi, kendi yaptıklarının dışındaki hizmetleri, küçük görme ve önemsizleştirme çabasına giriyor. Bizim arzumuz; Teknolojik ve yenilik içeren böyle bir yatırımı şehrimiz kazansın istiyoruz! Ayrıca şehrimizin sanayicisi meselenin değerini biliyor ve marka değeri taşıyan projeye sahip çıkıyor. Birilerinin her zaman yaptığı gibi, engellemeye devam etse de, yaptığımız açıklamalardan rahatsızlık duysa da biz, şehrimize yatırımın gelmesi için çalışacak, ekonomiye katkısı noktasında doğruları her daim anlatmaya devam edeceğiz...'
* * *
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan arasındaki bu karşılıklı açıklamaların sonu nereye varacak?
URAYSİM'in yapılmasına destek verenler başta AK Parti İl Başkanı olmak üzere Yılmaz Hoca'yı ziyaret ederek 'getirisi-götürüsü ne olacak?' konusunda görüşürlerse bir sonuç çıkabilir diye düşünüyorum.
KABUKCUOĞLU'NDAN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının son günlerinde asgari ücret 2022 yılı için net 4 bin 253 TL olarak açıklamıştı. Asgari ücret artışı yüzde 50.54 seviyesinde artmıştı.
Erdoğan, 'Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasında belirtildiği şekilde demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun ifadesi olan bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum' demişti.
Bu artışa asgari ücretle çalışan yaklaşık 10 milyon kişi çok sevinmişti.
Ancak bu sevinçleri çok uzun sürmedi.
2022 yılının başından itibaren artan enflasyona paralel olarak gıda, elektrik, doğalgaz, akaryakıt fiyatları asgari ücretteki yüzde 50 artışı çoktan aldı.
Gıda ürünlerindeki yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi bile yaralarına merhem olmadı.
Şimdi ise işçi sendikaları ile asgari ücretle çalışanlar asgari ücretin yeniden gözden geçirilmesini talep ediyorlar.
'Tarım ülkesiydik açlık ülkesi olduk'
İYİ Partili Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, TBMM Genel Kurulunda söz alarak, asgari ücretin üçer aylık periyodlar halinde güncellenmesini talep etmiş.
'1 Ocakta ilan edilen asgari ücret 405 dolar iken, 2022 yılında davulla zurnayla ilan edilen asgari ücret sadece 295 dolardı. Açlık sınırı 2021 Şubat ayında 2.736 lira iken 2022 Şubat ayında asgari ücretin 300 lira üzerine çıkarak 4.453 lirayı bulmuştur. 2021 Şubat ayında 8.912 lira olan yoksulluk sınırı ise yüzde 69,8 artarak 15.139 liraya çıktı' demiş.
Ülkemizde 2013 yılından bu tarafa millî gelirin daima düştüğüne değinen Kabukcuoğlu, konuşmasının devamında şunları da söylemiş:
'Bunun Türkçesi, hepimiz bir önceki yıla göre fakirleşiyoruz. Dünya fakirleşiyor mu? Hayır. Bu durum bize has. Etrafımızdaki ülkeler varlıklarını artırıyor, bölgenin fakirleşen ülkesi biziz. Hükûmet ekonomideki başarısızlığı neredeyse Jüpiter'e düşen gök taşına bağlayacak' diyen Tarım ülkesiydik açlık ülkesi olduk. Çiftçi evinin kapısından kafasını çıkartamıyor. Mazotun litresinin 25 Türk lirası olduğu yerde üretim haliyle durur. Ülkemiz tarihinde görülmemiş bir zam furyası içindeyiz. Milletimiz haklı olarak 'Bu zamlar ne zaman bitecek?' diye soruyor. 1 Ocaktan itibaren mazota, benzine 25 kez zam geldi. Ne yazık ki insanlar 1 litre mazot için benzinliğin kapısında yatacaklar. Savaşan ülkelerin enflasyonları yüzde 8, yüzde 10; barış ülkesi olan biz de ise enflasyon yüzde 54'tür. Onlar savaşıyor biz savaşmaktan da kötü durumdayız'.
ASGARİ ÜCRET 3 AYLIK PERİYOTLAR HALİNDE GÜNCELLENMELİ
'Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener, iktidarın kendi eliyle yol açtığı yüksek enflasyon yüzünden asgari ücretteki artışın dört ayda eriyeceğini, o yüzden üç aylık periyotlar halinde asgari ücretin tespit edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Hükûmet, asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın emeğini enflasyona karşı korumak istiyorsa bunları yapmalı, en geç üç ayda bir asgari ücreti belirlemelidir'.
* * *
Haklı mı? Evet haklı.
Ancak asgari ücrete yapılan zam eridi de memura ve emekliye verilen zamlar erimedi mi?
Asgari ücretin 3 ayda bir güncellenmesini talep ederken keşke iki bin 500 TL emekli maaşı alanları da gündeme getirseydiniz.
Asgari ücret en geç üç ayda bir güncellenecek olursa asgari ücretin altında maaş alan emekliler de 'bizim maaşlarımızı da güncelleyin' demeyecek mi?
'Asgari ücret artan hayat pahalığının altında kaldı. Asgari ücretteki artış çoktan eridi'.
Doğru.
Sadece asgari ücret değil, kamuda çalışan memurlara ve emeklilere verilen zamlarda eridi.
O zaman sadece asgari ücret değil tüm memur ve emeklilerinde maaşlarına da üç ayda bir zam yapılması gerekmez mi?
Bence Arslan Kabukçuoğlu, asgari ücretle çalışanlarının gönüllerini almak isterken emekli ve dul, yetim maaşı alanları kırdığının farkında değil.
Önümüzdeki günlerde TBMM'de genel kurulunda yine meclis kürsüsünden asgari ücretin altında maaş alan, hatta 2022 yılında bin 500 liradan iki bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli maaşlarının da güncellenmesini gündeme getirirseniz onlarında gönüllerini almış olursunuz.
DEDELEK GELECEK PARTİSİ'NE Mİ GÖZ KIRPIYOR? KISSADAN HİSSE
19. 20. ve 21. dönem Eskişehir Milletvekilliği, 53. hükümet Devlet Bakanlığı yapmış olan İbrahim Yaşar Dedelek, Gelecek Partisi il Başkanı Mahir Sayın ve partililere ziyarette bulunmuş.
Dedelek, Doğru Yol Partisi milletvekili iken istifa ederek Anavatan Partisine geçmişti.
Milletvekilliği görevi sona erdikten sonra bir süre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin siyasi danışmanlığını yapmıştı.
İYİ Parti kurulduktan sonra milletvekilliği için nabız yoklasa da olmayınca siyasete uzaktan bakmakla yetinmişti.
Güncel konular ve Türkiye'nin gündeminin ağırlıklı olarak konuşulduğu ziyarette Gelecek Partisi'nin gün geçtikçe güçlendiği ve büyüdüğü ifade edilmiş.
Ziyarette konuşan İl Başkanı Sayın, 'Eskişehir'in ağabeyi, saygıdeğer büyüğüm beraber siyaset yapma şansına sahip olduğum eski devlet bakanımız Sayın İbrahim Yaşar Dedelek'in partimize yapmış olduğu nezaket ziyareti, bilgilendirme ve desteği için partim ve şahsım adına teşekkür ederim. Doğum günüm dolayısı ile bana sürpriz yapan çok değerli yol arkadaşlarıma da çok teşekkür ederim' demiş.
* * *
İbrahim Dedelek'in bu ziyaretinin kamuoyuna yansımasıyla, 'acaba Gelecek Partisi'ne göz mü kıpıyor?' diye soranlar oldu.
İbrahim Dedelek'i 40 yıldır tanırım. Doğru Yol Partisinde birlikte siyaset yaptık. Siyasetin profesörü desem yalan olmaz.
İbrahim Dedelek'in aktif siyasete dönüp dönmeyeceğini veya gönlünden bir partiden milletvekilliği adaylığının geçip geçmediğini bilemem.
Yaş ve sağlık problemleri nedeniyle adaylık falan düşündüğünü sanmıyorum.
50 yıllık siyasi yaşamındaki tecrübelerini paylaştığını düşünüyorum.
Ben 'dost ziyareti' olarak yorumladım.
HERKES KENDİ ATEŞİNİ GETİRİR
Abbasi'lerin ünlü halifesi Harun Reşid zamanında yaşamış olan Behlül Dana (VIII. yüzyıl) dönemin evliyasındandı. Zaman zaman aklından zoru olan kimselere has tavırlar takınır, herkes de bundan dolayı kendisini deli sanırdı. Ama bunu maksatlı yapardı. Behlül Dana hazretleri
daima Harun Rediş'in yakınında bulunur, çeşitli sebepler hasıl ederek onu uyarırdı. Bir gün Behlül Dana hazretleri, üstü başı toz toprak içinde uzun bir yolculuktan gelmiş olmanın belirtileri ile Harun Reşid'in huzuruna çıktı.
Harun Reşid sordu:
- Bu ne hal Behlül, nereden geliyorsun?
- Cehennemden geliyorum ey hükümdar.
- Ne işin vardı cehennemde?
- Ateş lazım oldu da ateş almaya gittim.
- Peki, getirdin mi bari?
- Hayır, efendim getiremedim. Cehennemin bekçileriyle görüştüm, onlar
'Sanıldığı gibi burada ateş bulunmaz, ateşi herkes dünyadan kendisi getirir' dediler.