Odunpazarı Belediyesi ile TOKİ arasında yaşanan 'İmar Planı ile Erenköy-Huzur Mahallelerindeki 54 hektarlık alan' tartışmasına Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl'de dahil oldu!
Bingöl, TOKİ tarafından planların mahkemeye intikal ettirilmesininErenköy ve Huzur Mahallelerinde yaşayan insanların aleyhine uzadığını söylemiş.
'Belediyenin hazırladığı plana TOKİ itirazda bulunmamalı'
Odunpazarı'nda yıllardır hayata geçirilemeyen Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap projesiyle ilgili Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında TOKİ'yi eleştirerek şunları söylemişti:
'Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap Projesi ile ilgili belediye meclisi kararına TOKİ'nin itiraz etmemesi gerekir. Plan değişikliği Odunpazarı Belediye Meclisi'nde CHP, AKP ve MHP'liler tarafından oybirliğiyle kabul edildi. TOKİ bizi rahat bıraksın. Biz kendi planlarımızı kendimiz yapalım. Eskişehir'de yaşayanlar oy birliğiyle geçirmiş. Belediyenin hazırladığı plana TOKİ itirazda bulunmamalı. TOKİ rant peşindedir. TOKİ'nin vatandaşa ev yapmak gibi bir derdi yoktur. 2014'den bu yana çözülemeyen sorunların yine aynı noktada olduğunu görüyoruz. İmar sorunu çözülürse Erenköy'ün bütün soruları çözülür. Burada mahallenin büyük bir bölümü Karapınar 2. Etap adı altında TOKİ tarafından gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilmiş. TOKİ, bu bölgelerde mülkiyeti ve imarı ben düzenleyeceğim siz karışmayın demiş, kanunen bu mümkün. TOKİ' de o 775 sayılı gecekondu önlemenin kanunen yetkisini kullanarak Karapınar'ın 1. Etabı bitti biliyorsunuz tamamlandı. Onun devamında Huzur, Erenköy' ün bir kısmı ve Karapınar'ın da bir kısmı olmak üzere 50 hektara yaklaşık yani bizim 500 dönüm civarında bir alanı gecekondu önleme bölgesi olarak ilan etmiş. Şu anda hala yetki TOKİ'de. TOKİ burada bizim gönderdiğimiz planları onaylayıp evet başlıyoruz, biz bu inşaatı yapıyoruz, ya da ben yapmıyorum kardeşim vazgeçtim ne haliniz varsa görün diyecek. Yetkiyi de belediyelere devredecek. Belediyelere diyorum çünkü burada hem Büyükşehir' in hem Odunpazarı'nın yetkileri olacak. Şu anda bu aşamadayız ve bu aşamada TOKİ bu yetkiyi vermeme ya da orayı yapmamada ısrar ediyor, daha doğrusu yapıp yapmama konusunda bir karar vermiş değil'.
'BELEDİYE PLANLARI YAPARKEN BİZDEN GÖRÜŞ ALMADI'
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yaptığı basın toplantısından sonra TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıklama yaparak şunları söylemişti:
'Odunpazarı İlçesi Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesinde imar planı yapımı ve onaylama yetkisi, İdaremiz ile Odunpazarı Belediyesi arasında imzalanan protokol ile Odunpazarı Belediyesine, İdaremiz uygun görüşünün alınması koşuluyla verilmiştir.
Odunpazarı Belediyesine verilen yetki kapsamında Belediye tarafından hazırlanarak 07.12.2018 tarihinde onaylanan imar planlarına yönelik olarak, yoğunluk artırıcı yapılaşma kararları getirildiği ve sosyal donatı ayrılmadığı gerekçesi ile İdaremizce itiraz edilmiş. İtirazlarımızın reddedilmesi akabinde açılan dava sonucunda Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından, planların, üst ölçekli plan kararlarına uymadığı, konut alanlarına getirilen yapılaşma haklarının çevre yapılaşma haklarından fazla olduğu, donatı ayrılmadığı gibi gerekçelerle planlar iptal edilmiştir.Odunpazarı Belediye Başkanlığı tarafından, plan yapımı aşamasında İdaremizden görüş alınmadığı gibi, yapılan planlar hem 3194 Sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine, hem de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan üst ölçekli planlara aykırılık teşkil etmektedir. Planlama alanında yaşaması öngörülen nüfus ve yoğunluk neredeyse iki katına çıkarılırken, sosyal yaşamın gereklilikleri ve yaşam kalitesinin arttırılması için ayrılması gereken yeşil alan, eğitim alanları, sosyal kültürel alanlar vb. ayrılmamıştır.'


'Muhalif belediye algısıyla çalışmalar engellenmekte'
Odunpazarı Belediyesi TOKİ'yi, TOKİ ise belediyeyi eleştirirken Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl'de partisinin il divan toplantısında yaptığı konuşmasında Odunpazarı Belediyesine sahip çıkmış.
Bingöl'ün TOKİ'yi eleştirisi şöyle:
'Odunpazarı-Karapınar Gecekondu önleme bölgesi 2.etap 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve ayrıca Huzur ve Erenköy mahallerini içine alan toplam 54 Hektarlık alandaki bu çalışmalar TOKİ tarafından mahkemeye intikal ettirilmiş, süreç bu mahallerde yaşayan insanların aleyhine uzamaktadır. Oysa merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin şehrin yararına olan tüm konularda bilim ve şehir gerçekliği hususunda mutabakata varmaları bir gereklilik iken, maalesef muhalif belediye algısıyla bu çalışmalar engellenmektedir. Bizler SP olarak bu gelişmelerden rahatsızız olması gereken teknik açıklamaları önümüzdeki hafta Eskişehir kamuoyuyla paylaşıp bu anlamda Eskişehir'e bir katkı sağlayacağız.'
* * *
Fesih Bingöl inşaat mühendisi…
Yıllardır Eskişehir'de Yapı Denetim Şirketi sahibi olarak hizmet veriyor.
İnşaat ve imar konusu uzmanlık alanı…
Bu hafta içerisinde basın toplantısı yapacak.
'Teknik çalışmaları kamuoyuyla paylaşacağım' demişti.
O çalışmayı hem Eskişehirliler hem de şahsen ben çok merak ediyorum.
* * *

ETO'nun mükemmel hizmet kalitesi yeniden tescillendi!
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) hizmet kalitesindeki başarılarına bir yenisini daha eklemiş. ETO'nun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ülkemizdeki sayılı odaya verilen 'Mükemmel' kategorisindeki A sınıfı Akreditasyon belgesi yenilenmiş. TOBB yaptığı denetimlerde Eskişehir Ticaret Odası, akreditasyon puanını artırma başarısı da göstermiş.
ETO'nun yeniden 'A sınıfı Akredite Oda' unvanına hak kazanması dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ETO Başkanı Metin Güler'e tebrik mesajı göndermiş.
Hisarcıklıoğlu mesajında, 'Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen Belge Yenileme Denetiminiz sonrasında Denetim Raporunuz, Birliğimiz Akreditasyon Kurulunca değerlendirilmiş olup Odanız'ın akreditasyonunun 31.12.2024 tarihine kadar uzatılması kararı alınmıştır. Akreditasyon Sistemi'ni içtenlikle sahiplendiğiniz için başta size, Yönetiminize ve Meclisinize, sistemin gerekliliklerini özenle uygulayarak üyelerinize en üst seviyede hizmet sunan Genel Sekreterinize, Akreditasyon Sorumlunuza ve tüm çalışanlarınıza teşekkür ederim. Başarınızdan dolayı sizi kutluyor, çalışmalarınızın devamını diliyorum'demiş.
'Üyelerimize ve Eskişehir'e öncülük etmeye devam edeceğiz'
Ticaret Odası'nın 'Mükemmel' kategorisindeki hizmet kalitesi belgesine yeniden layık görülmesini değerlendiren ETO Başkanı Metin Güler, oda olarak hizmet kalitesini artırarak hem üyelerin işlerini kolaylaştırmaktan hem de Türkiye'deki sayılı odalardan biri olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını, bu başarının uzun yıllardır sürdürülen stratejik planın ve kapsamlı çalışmanın neticesi olduğunu belirtmiş. Güler, ETO'nun 2024 yılının sonuna kadar mükemmel sınıfında akredite oda olmasında emeği geçen tüm meclis üyelerine, meslek komitelerine, organ üyelerine ve oda çalışanlarına da teşekkür etmiş.
* * *
Gerek Metin Güler gerekse yönetim kurulu çok fazla reklam yapmadan sesiz sedasız önemli işlere imza atıyorlar.
Bazen akşamları saat: 19.00-21.00 gibi eve giderken Ticaret Odası'nın önünden geçiyorum.
Metin Güler'in arabasını odanın önünde görüyorum.
Ne zaman ETO'ya gitsem Metin Güler'i makamında gördüm.
Kendisini ETO'ya hizmete adamış.
Sadece Metin Güler değil yönetim kurulu üyeleri de öyle.
Başarı da birlik-beraberlik içerisinde olmalarından geliyor.
* *

Türkiye dördüncüsü oldu!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK)tarafından hazırlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021 açıklandı. Türkiye'deki üniversitelerin pek çok alandaki performanslarının sıralandığı raporda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) 'Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk' kategorisinde dezavantajlı gruplara yönelik sosyal entegrasyon ve kapsayıcılığa ilişkin yapılan faaliyet sayısı sıralamasında Türkiye genelinde 4'üncü sıraya yerleşmiş.
'Dezavantajlı gruplar'toplumsal hayata katılabilme, bir iş bulup o işi elinde tutabilme imkanlarından toplumun diğer bireylerine göre kısmen ya da tamamen yoksun bulunan kişi ya da grupları kapsıyor. Sıralama, 2018-2020 yılında dezavantajlı gruplara yönelik sosyal entegrasyon ve sosyal kapsayıcılığa ilişkin düzenlenen proje, panel, konferans, kongre, sanatsal faaliyet, ödül töreni vb. faaliyet sayısını içeriyor.
* * *
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden son aylarda güzel haberler gelmeye devam ediyor. Anadolu Üniversitesi'nden de benzer haberler alıyoruz. Üniversitelerimizin başarıları Eskişehirliler olarak göğsümüzü kabartıyor.
* * *

GENEL SEKRETERLİKTEN BAŞKANLIĞA
41 yıldır odanın Genel Sekreterliği görevini yürüten Cemalettin Ürgüp, geçtiğimiz günlerde yapılan olağan genel kurulda Eskişehir Demir Sanayicileri Esnaf Odası'nın başkanlığa seçilmiş.
Eskişehir Demir Sanayicileri Esnaf Odası'nın 30. Genel Kurulu öncesi oda başkanlığına aday çıkmayınca Genel Sekreter Cemalettin Ürgüp 'aday yoksa ben varım' diyerek adaylığını açıklamıştı. Tek adayın yarıştığı kongrede Cemalettin Ürgüp başkanlığa seçilmiş.
46 yıllık gazeteciyim. Hafızamı yokladım geçmişte benzer bir seçim yaşandığını hatırlamıyorum.
41 yıldır bir odanın genel sekreterliğini yapan isimde.
Çok Sayıda Davetli Katıldı
Yapılan Kongreye CHP Eskişehir Milletvekili Nur Jale Süllü, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, Eskişehir Sanayi Ticaret İl Müdürü Cemil Kürkçü, DSP Eskişehir İl Başkanı Salih Güven, İYİ Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İsmail Türk, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, Terziler odası Başkanı Süleyman Döner, Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, Eskişehir Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Yunus Emre Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Pehlivan, Mihalıççıklılar Derneği Yönetim Kurulu üyeleri başta olmak üzere çok sayıda üye ve davetli katılmış.
Demir Sanayiciler Odası'nın genel kuruluna katılan bu kadar çok sayıda oda başkanı ve siyasi partilerin temsilcilerini bugüne kadar genel kurullarını yapan diğer odalarda görmedim.
Genel Sekreterlikten oda başkanlığına aday olan Cemalettin Ürgüp 41 yıldır yaptığı görev süresi içerisinde demek ki herkesin sempatisini kazanmış demek ki.
* * *

Kırlangıcın Hikayesi
Kırlangıcın biri bir gün bi adama aşık olmuş. Her gün pencerenin önüne gelir onu izlermiş.
Bir gün bütün cesaretini toplamış ve adama hey adam ben seni seviyorum uzun zamandır, seni izliyorum, demiş. Adam, 'Saçmalama sen bir kuşsun ben ise bir insan durduk yere sende nereden çıktın?' diye bunu içeri almamış, pencerenin önünden kovalamış. Kırlangıç yine gelmiş, 'Tamam seni hiç rahatsız etmicem. Sadece çok iyi dost olalım' demiş. Adam yine kabul etmemiş ve kovalamış. Kırlangıç tekrar gelmiş, 'hava çok soğuk seninle çok iyi arkadaş olalım, beni içeri al soğukta donacağım. Sıcak ülkelere göç etmek zorunda kalacağım, lütfen beni içeri al' demiş. Adam yine almamış.
Kırlangıç çok üzgün bir şekilde başını önüne eğmiş ve gitmiş. Aradan çok zaman geçmiş, adam pişman olmuş. Yaz gelmiş, diğer kırlangıçlara sormaya başlamış; ama gören olmamış. Sonunda danışma ve bilgi almak için bilge bir kişiye gitmiş, olanları anlatmış.
Bilge kişi demiş ki: 'Kırlangıçların bütün ömrü altı aydır. Hayatta bazı fırsatlar vardır sadece bir kez elinize geçer; değerlendiremezseniz uçup gider. Hayatta bazı insanlar vardır, sadece bir kez karşınıza çıkar; değerini bilmezseniz kaçıp gider ve asla geri gelmez. Dikkatli olun, farkında olun. Bir düşün bakalım acaba sen farkında olmadan bugüne kadar kaç kırlangıç kovaladın.'
* * *