ETO meclisi 1 Ekim'de yapılacak olan seçim öncesi son kez toplandı. Yeni dönemde meclis üyelerinin bazıları ya kendi istekleriyle ya da belki de sandıktan çıkamayarak mecliste olmayacaklar.
Son toplantıda ETO Başkanı Metin Güler ve Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara,2018-2022 döneminde yaptıkları hizmetlerden dolayı meclis ve disiplin kurulu üyelerine teşekkür plaketi takdim ederek yaptıkları hizmetten dolayı teşekkür ettiler. Plaket töreninde duygusal anlarda yaşandı.
Ayrıca vefanın en nadide örneklerinden biri de yaşandı. Geçtiğimiz ay talihsiz bir kaza sonucu eşiyle birlikte vefat eden ETO Meclis Divan Katibi Mustafa Çekiç'in adını yaşatmak için odanın meclis salonuna isminin verilmesi.
ETO Meclisi, meclis toplantı salonun adına Mustafa Çekiç'in ismini vererek vefa örneği gösterdi. Meclis salonun kapısına 'Mustafa Çekiç' tabelası konuldu. Anısı ETO var olduğu sürece yaşanacak.
ETO meclisi olarak zor zamanlar yaşadıklarını da kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, geçtiğimiz ay talihsiz bir kaza sonucu eşiyle birlikte vefat eden Meclis Divan Katibi Mustafa Çekiç'in adını yaşatmak için odanın meclis salonunun ismini 'Mustafa Çekiç Meclis Salonu' olarak değiştirdiklerini kaydetti. Meclis Divan Katibi Merhum Mustafa Çekiç'in babası Hasan Çekiç ise yaptığı konuşmada gösterilen vefa ve nezaket dolayısıyla ETO Başkanı ve oda yönetimine teşekkür etti
* * *
Bunun adı vefa. Vefa, sevgide devamlılık demektir. Vefa, yaşanmışlıklara saygı duymak ve birçok şey paylaştığın insanları hatırlamak demektir.
Vefa unutmamak, dostluğun asaletine ihanet katmamaktır. Gerçek vefa; tam, mükemmel, içten, sağlam ve sarsılmaz kalp bağlılığı, sadakat ve üstün ahlak özelliğidir.
Ahd iki tarafın sözleşmesi demektir. Bir taraf söz verirse bu vaat olur. Vefa ise, 'sevgiyi sürdürme, sevgi ve dostluk bağlılığı' anlamındadır.Sevgi, şefkat, merhamet, iyilik, hoşgörü, değer vermek, unutmamak, duygular vefanın meyveleridir.
* * *
Bu düşüncelerinden dolayı gerek ETO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler'e ve yönetim kurulu üyelerine, Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara ile meclis üyelerine naçizane teşekkür ederim.
Bu bir başlangıç olsun. Bir daha öyle talihsiz olaylar inşallah yaşanmaz. Ama yaşanırsa da emeği geçenlerde gelecek yönetimler tarafından unutulmamalı.
Bu vesile ile 1 Ekim cumartesi günü yapılacak ETO organ seçimlerinin esnaf ve tüccara yakışır şekilde geçmesini ve yeni seçilecek komite, meclis üyelerine şimdiden hayırlı olsun diyorum.
* * *
GEÇEN YILKİ TABAN FİYAT EKİMİ ETKİLEDİ
Dünkü yazımda Eskişehir'de hem pancar hem de pancar şekeri üretimin geçtiğimiz yıllara göre ciddi oranda düştüğünü yazmıştım.
Çünkü pancara verilen taban fiyat üreticilerin beklentisi altında gerçekleşiyor. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, bu yılki pancar alım fiyatınıyüzde 245 artışla ton başına 1400+50 TL olarak açıkladı. Ancak, bin 450 liralık taban fiyat, çiftçinin beklentisini yine karşılamadı. Çünkü pancara verilen taban fiyat üreticilerin beklentisi altında kalıyor.
Eskişehir de pancar üretimin geçtiğimiz yıllara oranla giderek gösteren düşüşün nedenini, taban fiyattan memnun olup olmadıklarını ve elektrik faturalarının hasat sonunda ödenmesi konusunda bilgi almak için Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli'ye telefon ettim.
Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, taban fiyatın çiftçinin pancar maliyetini ancak karşıladığını, fiyattan çokta memnun olmadıklarını ifade etti.
Tarım Bakanı Sayın Vahit Kirişçi tarafından Türk Şeker'e ait şeker fabrikalarında 16 Polar Şeker Pancarının taban fiyatını bin 400 TL, 50 TLde'Kota Tamamlama Primi'ile birlikte bin 450 TL olarak açıkladığını, bu fiyatın Şeker Pancarı maliyetini ancak karşılayacağını,çiftçinin yine para kazanamayacağını söyledi.
Erdemli'nin açıklaması şöyle:
YETMEZ AMA BUNA DA ŞÜKÜR
Açıklanan fiyattan doğrusu çok memnun değiliz. Yetmez ama buna da şükür diyoruz. Özelleşen Şeker Fabrikaları geçen yıl çok güzel para kazandılar. Bizim beklentimiz bin 700 TL civarında idi. Birde pancar paraları 2023 yılının Şubat veya Mart aylarında ödenecek. Ekim ayında pancarını fabrikaya teslim eden üreticiler paralarını almak için 4-5 bekleyecekler. Bu süreç içerisinde mazota, elektriğe, gübreye zam gelirse ödenecek pancar bedeli kuşa dönecek. Hiç olmazsa peşin ödeme yapılsa bizde gübremizi alır, mazot bağlantılarımızı kurardık. Eğer girdilerimiz yılbaşından sonra zamlanırsa Şeker Pancarı ekimi hesap edemeyecekleri kadar düşer.
GEÇEN YIL ŞEKERİN KİLOSU 5 LİRA 70 KURUŞTU
Geçen yıl mazot desteği bir dekara 18 liraydı, 20 lira yaptılar, 22 lira yaptılar. Oysa bir litre mazot geçen yıl 8 lira 80 kuruştu. Bu yıl 22 lira.Geçtiğimiz yıl şekerin kilosu 5 lira 70 kuruştu, bugün özel fabrikalar şekerinin kilosu 28-30 lira. Özel fabrikalarda şekerdeki artış, ne yazık ki üreticinin şeker pancarındaki fiyat artışı şekline dönüşmedi. Öyle olunca çiftçi mutlu değil.Bir yıl önce Türkiye de 93 bin olan şeker pancarındaki çiftçi sayısı, bu yıl 78 bine düştü. Sürekli olarak çiftçi sayısı azalıyor. Önümüzdeki süreçte, şeker fiyatlarının artması yanında çiftçinin ekim yapmama riski de bu şekilde büyüyor.
HASATTA ÖDEMESİ DOĞRU KARAR
Elektrik faturalarının harman sonunda ödenmesi kararı doğru, biz bunu geçtiğimiz yıllarda çok dillendirdik. O zamanlar dikkate almadılar. Çiftçinin ödeme tarihi hasat zamanıdır. Üretimimizin birçoğu ithal. Mazot, gübre, tarımsal ilaç, sulamada kullanılan elektrik döviz kurundan dolayı maliyetler sürekli değişiyor. Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor aksine zarar ediyor. Mazotta yüzde 53 oranında özel tüketim vergisi ve katma değer vergisivar. Bunlar kaldırılmış olsa vatandaş daha ucuz gıda temin eder. Çiftçi üretim girdilerini karşılayamadığı için bankaya gidiyor kredi çekiyor. Elektrik faturalarımızı çektiğimiz kredilerle ödüyorduk. Ödeyemeyenlerde icralık oluyorlardı'.
ESKİŞEHİR'DE DE ÜRETİM DÜŞTÜ
Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikasında yeni kampanya döneminde ortalama 8 bin 200 ton pancar işlenecek. Kampanya yaklaşık 100 gün devam edecektir. Oysaki geçmiş yıllarda 120 hatta 140 gün sürüyordu. Bu yıl pancar üretimi düşük olduğundan kampanya süresi de düşük.
2019-2020 üretim döneminde Eskişehir Şeker Fabrikasında bir rekor gerçekleşmişti. Fabrika, 2019-2020 üretim döneminde 1 milyon 124 bin ton pancarı işleyerek 152 bin ton şeker üretti. Böylece tüm zamanların en iyi verilerine 2019-2020 üretim döneminde ulaştı.
2020-2021üretim dönemine 10 Eylül'de 'Merhaba' diyen Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası, 1 milyon 50 bin ton pancarı işleyerek, 140 bin ton şeker, 45 bin ton melas ve 310 bin ton küspe elde etmişti.
2022-2023 kampanya dönemi 100 gün devam edecek ve yaklaşık 105 bin ton kristal şeker üretilecek. Geçen yıldan 35 bin ton daha az şeker üretimi gerçekleşecek.
* * *
Tüm Türkiye'de pancar üretimi azalıyor, buna paralel olarak da şeker üretimi de düşüyor. İktidar bu düşüşe çözüm bulmazsa gelecekte Türkiye'de çok ciddi şeker sıkıntısı yaşanması kaçınılmaz olur.
Bugünkü üretimle kendi kendimize yetiyoruz. Yine de sıkıntı söz konusu olmasın diye şeker ithal ediliyor. Gelecek yıllarda pancar üretimi daha da düşerse ihtiyacımızın nerede ise yüzde 50'sini ithal etmek zorunda kalabiliriz.
* * *
Millet ve Cumhur ittifakı arasında fark açılıyor
ORC Araştırma tarafından yapılan son anketin sonuçları açıklandı. Ankette Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve MHP'nin toplam oyu yüzde 36,6 olarak kaydedilirken, CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı yüzde 44,2 aldı. İki ittifak arasındaki oy farkı 7,6 oldu.
2023 Haziran ayında gerçekleşmesi beklenen seçimlerle ilgili anket şirketleri kamuoyu araştırma sonuçlarını yayınlamayı sürdürüyor. ORC Araştırma şirketi de son anketinin sonuçlarını vatandaşlarla paylaştı.
MİLLET VE CUMHUR ARASINDAKİ FARK 7,6
Ankette ittifaklar çerçevesinde değerlendirme yapıldığında Millet İttifakı yüzde 44,2, Cumhur İttifakı ise yüzde 36,6 oy oranına sahip olduğu görüldü. Üçüncü ittifak olarak kurulan 'Emek ve Özgürlük İttifakının' oy oranı ankette yüzde 7,4 olarak ölçüldü.
PARTİLER BAZINDA SONUÇLAR
Bu pazar seçim olsa' sorusuna cevap veren katılımcıların tercihlerine göre partilerin oy oranları da şu şekilde gerçekleşti:
AK Parti : 30.6
CHP : 24.8
İYİ Parti : 19.4
HDP : 7.1
MHP : 6.0
Gelecek Partisi : 2.6
DEVA Partisi : 2.6
T.Değişim Partisi: 1.8
B.Türkiye Partisi: 1.7
Diğer : 2.2
* * *
KISSADAN HİSSE:
Soğan Hırsızı
Bir haftada eve alınan üçüncü soğan poşetinin kaybolduğunu gören karı koca, yenisini alıp mutfağa koyup ve biryere saklanıp beklemeye başlarlar. Dakikalar sonra şaşkın bakışları arasında küçük kızları Seher gelir mutfağa. Soğan poşetini kaptığı gibi koşup evden çıkar ve en yakın çöp tenekesine atar…
Baba ise çocuğu kulağından tuttuğu gibi her zamanki alışılagelmiş sinirli haliyle eve getirir ve neden sürekli soğanları mutfaktan alıp çöpe attığını sorar. Çocuk korkup annesine sarılır. Ne dese, ne kadar kızsada çocuktan bir cevap alamaz baba. En sonunda ertesi gün akşama kadar, sorduğu sorunun cevabını vermezse bir yıl boyunca sokakta arkadaşlarıyla oynamasına izin vermeyeceğini ve ceza alacağını söyler…
Çocuk ertesi gün sokağa çıkacakken bir not yazar ve babasının göreceği bir yere bırakır. Babası kağıdı görür kısa zaman sonra. Tüylerini diken diken eden ve küçük bir çocuktan beklenmeyen o cümlelerde şöyle yazmaktadır.
'Annemi kavga ettiğiniz zamanlarda bir sen ağlatıyordun. Birde yemek yaparken eline aldığı o soğanlar ağlatıyordu. Sen benim babamsın seni çöpe atamazdım. Annemi çok seviyorum. Ağlamasına da dayanamıyorum. O daha az ağlasın diye elimden geleni yapmak istedim hepsi bu babacığım…'
* * *
FIKRA:
KARGANIN İHTİYACI
Nasrettin hocanın hanımı dere kenarında çamaşır yıkıyormuş. Bir karga sabunu kapıp kaçmış. Kadın telaşlanmış ve Hocaya bağırmış.
- 'Hoca, Karga sabunu kaptı'.
Nasrettin Hoca, karganın arkasından bakan hanımına şöyle demiş:
- 'Üzülme hanım; baksana kargaya, üstü başı simsiyah. Demek ki onun bizden daha çok ihtiyacı var sabuna'.
* * * *