2019 seçimlerinde CHP’den Bolu Belediye Başkanı seçilen Tanju Özcan, kentteki Suriyeli sayısını düşürmeyi hedeflemişti. Bu Özcan’ın seçim vaadiydi.

SUYU 10 KAT PAHALI SATTI

Özcan ilk iş olarak;  Geçici Koruma altındaki Suriyeli mültecilere belediye tarafından yapılan her türlü sosyal yardımı kestiğini ve iş yeri açma ruhsatı vermeyeceğini duyurdu. Kentte yaşayan sığınmacı Suriyelilere suyu 10 kat pahalı satma kararı aldı. Özcan’ın bu uygulamaları ‘ırkçı ve hukuk dışı olduğu’ gerekçesiyle tepki topladı. Ama Özcan bu konuda geri adım atmadı. Böylece Bolu, Türkiye’de en az kayıtlı Suriyeli yaşayan şehirler arasında yer aldı. Bolu’da 4 bin 48 Suriyeli bulunuyor. Tanju Özcan’ın bu tavrını insani bulmuyorum. Savaştan kaçıp, ülkemize sığınan bu insanların hayatlarını daha da zorlaştırmanın doğru olmadığını düşünüyorum.  Ancak Boluluların büyük bölümü Özcan’ın bu tutumunu destekliyor. Muhtemelen 31 Mart seçimlerini rahat kazanması bekleniliyor.

“SURİYELİ SIĞINMACILARA ZORLUK ÇIKARTACAĞIM”

İYİ Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Emine Edizgil’inde Tanju Özcan gibi mültecilerle ilgili seçim vaadi var. Mesleğinde başarılı bir Diş Hekimi olan Edizgil bu konuyla ilgili seçmenlerine şu sözü veriyor; “Suriyeli sığınmacılara zorluk çıkartılacak. ‘Bu Kadar Misafirlik Yeter Kampanyası’ başlatılacak. Onların belediye ile ilgili işlerinde kolaylık sağlanmayacak.” Edizgil seçilmesi durumunda; ‘Bu Kadar Misafirlik Yeter’ diyerek, sığınmacıların Odunpazarı bölgesinde işyeri açmalarını zorlaştıracak. Edizgil bu söylemleriyle Odunpazarı’nın Tanju Özcan’ı olmaya aday. Edizgil’in bu söylemleri de belli çevrelerden tepki toplayacak. Ancak, ülkedeki sığınmacı sayısının her geçen gün arttığı bir dönemde, Edizgil’i destekleyenlerde olacak.

***

“HAYAT VARSA UMUT DA VARDIR”

Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın başrolünü oynadıkları ölümsüz bir yapıt olan Esaretin Bedeli'nde bir sahne vardır. Andy (Tim Robbins): 'Dünyada taştan olmayan ve kimsenin senden alamayacağı bazı şeyler vardır. İçinden alamayacakları … ve dokunamayacakları …bazı şeyler … asla dokunamazlar' der. Red(Freeman) : 'ne hakkında?' Andy 'umut !' Red, 'Umut (...) sana bir şey söyleyeyim. Umut tehlikelidir. Umut bir insanı deli edebilir. İçerde bu fikir iyi değildir. Buna alışsan iyi olur. '
 

NİYE KAYBEDECEKSİN Kİ?

Ülkemizde mevcut iktidar ile aynı görüşte olmayan, yurdumuzun iyi idare edilmediğini savunan, muhalif düşünen, vatanın geleceği konusunda büyük kaygı taşıyanlar oldukça mutsuz ve biraz da umutsuz. Milyonlarca mültecinin doldurulduğu ülkemizde özellikle gençlerimiz gelecekleri konusunda umutsuz. Çünkü liyakatın çöpe atıldığı, adam kayırmacılığın, torpilin, kul hakkı yemenin baş tacı yapıldığı ülkede iyi eğitim alıp, çalışarak, bir yerlere geleceklerine inanmıyorlar. Stephen Hawking'in ünlü sözünde olduğu gibi; 'Hayat varsa, umut da vardır.' Bence bu zor günlerde başta gençlerimiz olmak üzere kimse umudunu kaybetmemeli. Babanı, anneni, eşini, çocuğunu, torununu, Cumhuriyeti'ni, bayrağını, Büyük Önder'ini, vatanını, şehrini, köyünü, sokağını, evini seviyorsan umudunu niye kaybedeceksin ki?

DAHA SIKI SARILMALIYIZ

Ülkenin şu sıkıntılı ve zor günlerinde sevdiğimiz değerlere bugün, her günden daha sıkı sarılmalıyız. Büyük Şair Nazım Hikmet dizelerinde; 'Umut, binbir ayaklı/ Umut, güneşte saklı /Umut, edenler haklı, /Umut, insanın hakkı.!' diyor.
Bizlere yılgınlık haram…
İnadına Umut!
İnadına Umut!

***

NOSTALJİ

37 YIL ÖNCE PENALTILARLA GELEN KUPA

1986-1987 Sezonu’nda Türkiye Kupası finalinde Gençlerbirliği’ne kaybeden Eskişehirspor ile lig ikincisi Beşiktaş 10 Haziran 1987’de Başbakanlık Kupası için karşılaştı.
 
AHMET KILIÇ ATTI
Zalad, Nejat, Erdoğan, Vedat, Gani, Erdal (Orhan), Fatih, İbrahim, Nasır, Ahmet, Nedim kadrosuyla sahaya çıkan ES ES normal süresi ve uzatma dakikaları 2-2 biten maçı penaltılarla 4-2 kazanarak, bu kupayı üçüncü defa alma başarısını gösterdi. Coşkun Kutay’ın yönettiği maçta ES ES 12. Dakikada Ahmet Kılıç, 33. Dakikada Nedim Demirbilek’in golleriyle ilk yarısı 2-0 önde kapattı.
 
RIZA PENALTI KAÇIRDI
Beşiktaş 55. Dakikada Rıza Çalımbay, 77. Dakikada Ziya Doğan’ın attığı gollerle skoru 2-2’ye getirdi. Maç bu skorla bitti. Penaltılara geçildi. Eskişehirspor  dört penaltıyı da gole çevirdi. (Nasır Beadini, Erdoğan Koç, Vedat Uysal, Ahmet Kılıç)  Beşiktaş’ta Rıza ve Faruk Şahin penaltıları kaçırdılar. Sinan ve Kadir Akbulut gole çevirdiler. ES ES maçı penaltılarla 4-2 kazandı. Başbakanlık Kupası’nı Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın elinden aldı. O tarihte Eskişehirspor Kulüp Başkanı Aydın Begiter’di.

***

ÇİVİ

"Muhtaç bırakıp, yardım etmek, planlanmış cinayettir." Che Guevara

***

***

FIKRA

ANNENİN GURURU

2 anne birbirlerine çocuklarını methediyorlarmış. “Benim oğlum bir melek” demiş birincisi, “Çok çalışkandır, sigara içmez, 2 yıldır bir kadına elini bile sürmedi.” Diğeri “Ay ay ay benim oğlum daha melek” demiş, “Bırak dokunmayı tam 4 senedir gözleri bir kadın görmedi. Bir damla alkol koymadı ağzına.” İlk anne, “Oooo, oğlunuzla gurur duyuyor olmalısınız” demiş. “Tabii ki” demiş diğeri gözleri ışıldayarak, “Önümüzdeki ay koğuştaki arkadaşlarıyla bir parti düzenleyeceğiz. 4 yıllık hücre hapsi bitiyor bir tanemin.”

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Çocukluk, insanın boğazına oturan yumru gibidir. Kolay kolay yutulmaz.” Incendies / İçimdeki Yangın