14 Mayıs'ta yapılacak milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki hafta kaldı. Cumhurbaşkanı adayları bol bol vaatler vererek seçmeni etkilemeye çalışıyorlar.
Dün Adalar'da bir arkadaşımın çalıştırdığı kafeye uğradım. 4 arkadaşı ile seçim sohbeti yapıyorlardı.
İçlerinden birisi, 'Keşke her yıl seçim yapılsa. Bakın yıllardır yapılamayan hizmetlerin yapılması için bol bol vaatlerde bulunuyor. Bunların yarısı bile gerçekleşmiş olsa ihya oluruz' dedi.
Birisi ise, 'Marketlerde ve piyasa da fiyat artışları durdurulamıyor. Bir hafta önce aldığım ürünü bir hafta sonra aynı fiyattan alamıyorum. Önce kim yapacaksa bu artan fiyatları durdursun. Fiyatlar uçuyor biz yetişemiyoruz' diyerek yakındı.
Bir diğeri ise Eskişehir'in yıllardır bekleyen sorunlarını hatırlattı.
Eskişehir'in sorunları derken Ticaret Odası'nın Nisan ayı meclis toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler'de gündeme getirdi.
Eskişehir'in küçük hesaplarla
kaybedecek vakti yok
Güler, Eskişehir'in menfaatine olacak konularda tüm milletvekillerinin siyaset üstü hareket etmesinin önemine değinerek, Eskişehir'in son yıllarda kişisel meselelerden ve çekişmelerden,'Ben bilirim, benim dediğim olacak' düşüncesinden dolayı yalnız kaldığını kaydetti.
Eskişehir'in artık küçük hesaplar için kaybedecek vaktinin de enerjisinin de olmadığını belirten Güler, seçilen tüm milletvekillerinin Eskişehir'in sesinin daha gür çıkmasına, sorunların hızla çözülmesine öncülük etmesini umduğunu, milletvekillerinin birlik ve beraberlik içinde Eskişehir'in hem ulusal hem de uluslararası alanda başarıyla temsil edilmesi için çalışacaklarını ümit ettiğini söyledi
14 Mayıs seçimleri öncesinde ETO'yu ziyaret eden milletvekili adaylarına üyelerin taleplerini ve Eskişehir'in önceliklerini dosya olarak ilettiklerini kaydeden Güler, seçilecek olan milletvekillerinin hangi partiden olursa olsun şehir için aynı masa etrafında bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizdi.
Lobinin önemini Hasan Polatkan
Havalimanı konusunda gördük
Parti ayrımı olmaksızın tüm milletvekillerinin 14 Mayıs sonrasında Eskişehir için lobi yapması gerektiğine dikkat çeken Güler, lobi çalışmasının ve ortak hareket etmenin öneminin geçtiğimiz yıl yaşanan Hasan Polatkan Havalimanı'nın uçuşlara kapatılması sürecinde görüldüğünü dile getirdi. Hasan Polatkan Havalimanı'nın yeniden uçuşlar açılması için verdiği destekten dolayı Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı'ya, Emine Nur Günay'a, Utku Çakırözer'e, Jale Nur Süllü'ye, Arslan Kabukçuoğlu'na teşekkür eden Güler, o gün sergilenen duruşun Eskişehir'in geleceğini ilgilendiren her konuda önümüzdeki dönemde de sergilenmesi gerektiğini kaydetti.
Şehri ileriye taşıyacak sinerji
ve enerjiye ihtiyaç var
Günümüzün rekabet dönemi. Artık ülkeler yerine şehirler rekabet ediyor. Bu birlik ve beraberliği her alanda yakalayan şehirler bir adım öne geçti. Eskişehir'i ileriye taşıyacak, şehrim tüm paydaşlarını bir araya getirecek bir sinerji ve enerjiye ihtiyaç var. Bu sayede Eskişehir'in ticaretten sanayiye, turizmden tarıma birçok alanda hak ettiği konuma gelebilecek.
Seçimlerde kazanan Eskişehir olsun
Önümüzdeki dönemde milletvekillerinin Eskişehir'in meselelerinde, tüccar ve sanayicinin taleplerinde parti rozetini kenara koyarak hareket edeceğine inanıyorum.Bu anlayış ve beraberliğin başka şehirlerde yaşanıyor. Eskişehir'in de artık bu düşünceyle hareket etmesi gerekiyor. 14 Mayıs seçimlerinde asıl kazananın Eskişehir olması gerekir.'
* * *
ETO Başkanı Metin Güler'in bu söylemlerinin hepsine bende bir Eskişehirli olarak imzamı atarım.
Eskişehir'de maalesef birlik beraberlik yok.
Kaç kez yazdığımı hatırlamıyorum.
Bir kez daha yazayım.
Eskişehir'in Ankara'da lobisi yok.
Eskişehir'den çok daha küçük illerin Ankara'da güçlü lobisi var.
Şehirlerinin öncelikli sorunlarının çözümü konusunda AK Partilisi, CHP'lisi, İYİ Partilisi, MHP'lisi siyasi parti ayrımı yapmadan bir araya gelip bakanın, genel müdürün kapısını birlikte çalıyorlar.
Masaya yumruklarını birlikte vuruyorlar.
Sonunda da istediklerini koparıyorlar.
İşte şehir milliyetçiliği bu.
Eskişehir'de ise bu birlik beraberlik yok.
Bu nedenle şehir olarak merkezi hükümetlerden istediğimizi alamıyoruz.
** *
Bayramın ikici günü Afyon'a gittim.
Eskişehir il sınırının bitimiyle duble yol başlıyor. Afyon'un girişine kadar.
Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Afyon Milletvekili Veysel Eroğlu bu yolu yaparken AK Parti Eskişehir Milletvekilleri hiç mi görmedi?
'Sayın Bakan Eskişehir il sınırına kadar gelen duble yolu Seyitgazi'ye kadar uzatalım' niye demediler?
Keza nüfusu 1 Milyona yaklaşan Eskişehir'in çevre yolu yok.
Yıllardır konuşuluyor. Her seçim döneminde Kuzey-Güney Çevre Yolu'nun yapılması gündeme geliyor. Sözler veriliyor. Seçim bitince unutuluyor.
Sarıcakaya ve Mihalıççık yollarının yapımına başlandı.
Aradan nerede ise 4 yıl geçti. Tamamlanamadı.
Eskişehir'in Demiryolu ile Gemlik Limanı'na bağlanması da yıllardır gündemde.
Bu konuda da verilen sözler yerine gelmedi.
Nedeni ise Eskişehir'in Ankara'da lobisi olmaması.
Şehrin ileri gelenlerinin ve bu şehirden milletvekili seçilenlerin bir araya gelememesi.
** *
ETO Başkanı Metin Güler'in şu sözlerini tekrar hatırlatarak bu konudaki yazımı tamamlıyorum.
'Eskişehir'i ileriye taşıyacak, şehrim tüm paydaşlarını bir araya getirecek bir sinerji ve enerjiye ihtiyaç var. Bu sayede Eskişehir'in ticaretten sanayiye, turizmden tarıma birçok alanda hak ettiği konuma gelebilecek.'
* * *


FIKRA:

Gebe Değil Ebe
Sık sık olduğu gibi yine iş yerine geç gelmişti. Patron çağırıp sebebini sorunca:
- Sormayın efendim, karım dün gece güç bir doğum yaptı da ondan dolayı geciktim.
Bir hafta sonra yine işe geç gelmişti. Patron yine çağırdı. Adam bu kez de aynı mazereti söyledi:
- Efendim, karım dün gece çok güç bir doğum yaptığı için zamanında gelemedim.
Patron kaşlarını çattı. Adam pişkince yalan söylüyordu.
- Nasıl olur canım! Karınız haftada bir çocuk mu doğuruyor?
Adam sakinliğini yitirmeden, yanlış anlaşılmaya bir açıklık getirdi:
- Efendim, karım doğurmuyor doğurtuyor. Çünkü karım gebe değil ebe.
* * *