ESOGÜ Rektörlüğü ve Tıp Fakültesi Hastanesi Yönetimine 'Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yanlış yapıldığı iddia edilen işler ile ilgili' yanıtlamaları için defalarca sorular yöneltmiştim. Uzunca bir süre bu iddia ve sorular karşısında sessizliğini koruyan ESOGÜ Rektörlüğü nihayet açıklama gönderdi.
VIP ODALARI KİM
YAPTIRDI?
Ben yanıtlanması için şu soruları yöneltmiştim;
'-Malzeme alımı karşılığında Ankaralı firmaya Hastanenin 2 ve 10'uncu katlarındaki özel servis inşaatı (Tek kişilik VIP odalar) yaptırıldı mı?
-Bu firma bu alımdan çok kar ettiği için mi bu VIP servisleri yaptırdı?
-Bu firmadan geçen yıl ihale ile 2 milyon liranın üzerinde malzeme alımı yapıldı mı?
-Aynı firmadan bu yıl da pazarlık usulüyle KDV hariç 1 milyon 666 bin lira bedelle, 4650 adet 250 ML'lık, 5150 adet 500 ML'lık, 4500 adet 1000 ML.'lık ve 6150 adet çoklu Antineoplastik İlaç Hazırlama Setleri alındı mı?
-Aynı firmadan yine pazarlık usulüyle 157 bin 500 Liralık alım yapıldı mı?
-Aynı firmadan doğrudan temin yoluyla 43 bin 600, 46 bin 850 liralık alımlar yapıldı mı?
-Bu firmaya ödemeler konusunda öncelik yapıldı mı? Tek teslimatlı alım yapıldı mı?
-Ağustos 2014'de yapılması planlanan 7 milyon 497 bin liralık büyük malzeme alımı ihalesini yine bu firma mı kazanacak?
-Bu firma 2013 yılında Hollanda'da yapılan kongreye bir hastane personelini gönderdi mi?
-Aynı firma, bazı doktor ve sağlık personellerini de Antalya'daki Kongre ve Eğitim programlarına götürdü mü?
- Hastaneye 2013 yılında 3 milyon 389 bin 176 lira para ödenerek Mr cihazı alındı. Bu cihaz alındıktan dört ay sonra niye çalıştırılmadı? Dört ay sonra çalıştırıldıktan 15 gün sonra bu cihaz bozuldu mu? Cihazın en önemli mekanizmasında sorun olduğu için bu Mr, kusurlu ve ayıplı mal kapsamında değerlendirilip firmaya geri gönderilmesi gerekmiyor muydu? Bu yapılmayarak, neden cihazın tamiri istendi?
-Hastanedeki çiçekçi kurumda bir çalışanın ailesi tarafından mı işletiliyor? Bu aile ile 15 yıllık sözleşme mi yapıldı? Yoksa sözleşmeye bir tek o aile mi çağrılıyor?
-Hastadan para istediği için hakkında soruşturma açılıp, bir ilçeye gönderilen personel tekrar üniversiteye döndü mü? Bu geri dönüşte sendikanın bir etkisi oldu mu?
- Üniversitenin güvenlik biriminde şef olarak çalışan birisi 'vekilin asilin şartlarını taşıması gerektiği' maddesine aykırı şekilde vekaleten şube müdürlüğü kadrosuna atandı mı?
-Hemşirelik alanında yüksek lisansı bulunan Hemşire Sağlık İşleri Müdürü görevden alınırken, yerine Sağlık Meslek Lisesi mezunu (Aynı zamanda AÖF mezunu) eski Halkla İlişkiler Sorumlusu getirildi mi?
-Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dördü görevlendirme, biri kadrolu olmak üzere beş başhemşire mi çalışıyor? Hastanede bu kadar başhemşireye ihtiyaç var mı? Türkiye'nin hangi hastanesinde beş başhemşire görev yapıyor?
-Hastaneye alınan cihazlara verilen paranın 2-3 katı para yedek parçalarına ödeniyor mu?'
UNVAN KAYBI OLMADI
Tıp Fakültesi'ndeki iddialar ile ilgili ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Konuk tarafından gönderilen basın açıklamasında şu görüşler dile getirildi;
'ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standartlarına göre hizmet veren, kalite anlayışının, gelişimini, maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin arttırılması, çalışanların tatminini, hasta memnuniyetinin artmasını, tüm faaliyetlerin izlenmesi ve kontrolünü, bununla birlikte etkin bir yönetim anlayışını hedefleyen ve uygulayan akredite bir kurumdur. Bu nedenle kurumun işletilmesi ve geleceğinin planlaması ile ilgili kararlar yukarıda belirtilen hedefler ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yönetim sürecine dahil olan sorumlular ve yönetim tarafından ortaklaşa verilmektedir. Yönetimin yeniden yapılandırılması, Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin kurumsal organizasyonu refarans alarak kamu sağlık sektöründe günün ihtiyaçlarına göre ve Devletin genel teşkilatlanmasına uygun olarak düzenlenmiştir. Söz konusu yapılanma ve görev dağılımlarında hiçbir çalışanın kadro, unvan ve mali hak kaybı olmamıştır. Her çalışan kendisini daha liyakatli ve başarılı görebilir. Ancak idare bu erki kullanırken, verilen göreve ilişkin bilgisi, birikimi ve özellikleri olduğu düşünülen, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık, etik değerlere bağlı, yetki kullanırken adil ve kamu yararını gözeten kişiler arasında paylaştırmaktadır. Siyasi tercihi, sendikası, inancı, etnik kökeni ve Başmüdürün adamı! olduğu için hangi personel yukarıda sayılan ilkelere uymayan bir uygulama yapılmıştır? Tercihler; yüksek beklentisi olan kişilerin isteğine ve yöneticilerin tercihine göre değil, kurumun ihtiyaçlarına göre yapılmaktadır.
HASTA SAYISI ARTTI
Hastanemiz son üç yılda gelen ve tedavi gören hasta sayısının ve kurum gelirlerinin %55 oranında artması uygulanan doğru yönetim politikalarının göstergesidir. 2011-2014 yılları arasında hizmet kapasitesini ve gelirlerinin bu büyüklükte arttıran sayılı sağlık kurumlardan birisi olduğumuz bilinmektedir. Üniversite hastanelerinin ekonomik yapıları incelendiğinde yönetimimizin idari, fiziki, teknolojik ve mali kaynakları ne kadar akılcı ve doğru yönettiği görülecektir. Düzenli yapılan çalışan anketlerinden, iddia edilenin aksine iş barışının sağlandığını, kuruma olan güvenin, motivasyon ve aidiyet duygusunun arttığı anlaşılmaktadır. Kamu ve özel hastanelerin birkaç istisna hariç tamamı hastane bilgi yönetimi sistemi ve yazılımlarını ihale yoluyla profesyonel firmalardan temin ederler. İhale üzerinde kalan yazılım firmasının kesintisiz olarak hizmeti sağlama yükümlülüğü bulunmamaktadır. İşlem kapasitesi yüksek ve riskli alanlarda yerel ve anında çözüm üretme zorunlulukları nedeniyle kendi firmalarının bünyesinde ve hizmet verdikleri kurumlarda personel görevlendirebilmektedirler. İhaleyi alan firmanın hastanemizde mali hizmetler ve ayniyat işlemleri ile faturalama (SGK) hizmetleri için görevlendirdiği iki personel bulunmaktadır. Çalıştıracakları personel sayısı, niteliği ve alacağı ücret tamamen firmalara aittir.
ŞEFFAF YÜRÜTÜYORUZ
Özel Oda uygulaması 2. ve 10. Katlarda değil, hastanenin tüm servislerinden hizmet vermektedir. Yasal olarak kamu kurumları ayni ve nakdi bağışlar yoluyla fiziki mekan yenilemeleri, genel hastane ihtiyaçları ve tıbbi cihaz bağışları alabilmektedirler. Sivil toplum örgütlerinden, kişilerden, kurum ve kuruluşlardan bugüne kadar 160'a yakın bağış yapan hayırsever bulunmaktadır. Söz konusu bağışların ihale ya da benzeri bir hadiseyle ilişkilendirmeye çalışılması samimi duygularla bağış yapan hayırseverler adına inciticidir. 22.01.2002 tarih ve 24648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerinde uygulanacak usul ve esaslara göre ihalelerini yürüten kurumumuz 6085 sayılı yasa gereği Sayıştay denetimine tabidir. Hizmet ve ilaç alımları da dahil olmak üzere tüm ihaleler Kamu İhale Kurumu'nun elektronik kamu alımları platformunda ihale duyuruları ve şartnameleri yayınlanmaktadır. İhale süreçleri rekabete açık, şeffaf ve mevzuata uygun yürütülmektedir. Yine aynı platformda Kamu İhale Kurumu tarafından onaylanan ihalelerde oluşan fiyatlar da yayınlanmaktadır.' Yanıt bekleyen sorularımız ile ilgili ESOGÜ Rektörlüğü böyle bir açıklama yapmış. Yorumu siz okurlarıma bırakıyorum. Ancak bir noktayı açıklığa kavuşturmam lazım. Ben hastanenin özel odalarını tefrişatı için yapılan bağışları sormadım. 2 ve 10'ncu katlardaki Özel Servis inşaatlarını kim yaptırdı? Madem işinizi doğru yapıyorsunuz, neden buna yanıt vermiyorsunuz veya veremiyorsunuz?
*
Cumartesi
Hikayeleri
SEVGİYLE BAKMAK
Kadın 32 yaşında güzel bir bayandı ve eşi oldukça yakışıklı bir deniz subayı idi. Bundan bir kaç ay önce yanlış bir teşhis sonucu gerçekleştirilen ameliyatla gözlerini kaybetmişti genç kadın ve asla göremeyecekti.
ÇOK KIRILGANDI
Kocası ameliyattan sonra acı gerçeği öğrenince yıkılmış ve kendi kendine bir söz vermişti.Günler geçiyordu. Kadın her geçen gün kendini daha kötü hissediyor, çok sevdiği kocasına yük olduğunu düşünüyordu. Eşinin bu içine kapanık, karamsar hali kocayı çok üzüyordu. Birden aklına eşinin eski işi geldi. Geri dönmesini isteyecekti. Ama bunu ona nasıl söyleyecekti, çünkü artık çok kırılgan ve neşesizdi. Bütün cesaretini toplayarak akşam karısına konuyu açtı. Karısı dehşetle gözlerini açtı:- Ben bunu nasıl yaparım ben körüm, diye bağırdı.
Kocası ona destek olacağını, her sabah kendisinin işe bırakacağını ve akşamları da iş çıkışında alacağını ve ona çok güvendiğini söyledi. Çünkü eşini tanıyordu ve bunu başarabileceğini biliyordu. Kadın büyük bir umutsuzlukla kabul etti çünkü eşini çok seviyordu ve onu kırmak istemiyordu. Her sabah eşini işine bırakıyor ve akşamları da alıyordu fedakar koca. Günler böyle ilerledi, karısı eskisinden biraz daha iyiydi.
ARKANIZDAN
ÖPÜCÜK YOLLUYOR
Fakat kocası daha fazlasını istiyordu, kendisine söz vermişti sonuna kadar gidecekti. Akşam karısına: - Artık işe kendin gidip gelmelisin, dedi.
Kadın şaşırmıştı. Bunu asla yapamayacağını söyledi. Kocası ısrar edince onu yine kıramadı ve bütün cesaretini topladı. Bunu kendisi de istiyordu ama o kadar güveni yoktu. Sabahları kadın artık otobüs durağına kendisi gidiyor, otobüsüne biniyor ve otobüsten inerek işine gidebiliyordu. Günler günleri kovaladı, hiç bir problem yoktu. Yine bir gün otobüse binerken, şoför: - Sizi kıskanıyorum, hanımefendi dedi. Kadın kendisine söylenip söylenmediğini anlayamadan, neden diye sordu? Şoför: 'Çünkü her sabah sizin arkanızdan bir deniz subayı genç adam otobüse biniyor ve bütün yol boyunca sevgi ile size bakıyor, otobüsten indikten sonra yeşil ışıkta yolun karşısına geçmenizi bekliyor siz binaya girdikten sonra arkanızdan öpücük yollayıp size her gün sevgiyle el sallıyor' dedi.
*
FOTO ŞAKA
ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen: Akın şu VIP oda olayından sonra, dekanlık hayalinin üzerine bir bardak soğuk su iç. Ben senin yerinde olsam şimdiden Pensilvanya'da başhekimlik yapabilecek bir üniversite hastanesi ararım.
Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Akın Turgut: Rektörüm senin yeğenin Başmüdür ile ne güzel uyumlu şekilde çalışıyorduk Pensilvanya'yı nereden çıkarıyorsun. Ben orada yaşayamam. Hastanemi, VIP odalarımı, başmüdürümü çok özlerim.