Dün ETO, ESO ve Ticaret Borsası seçimlerinde mevcut başkanların rakipsiz olarak seçime gireceklerini yazmıştım.
Yazımı gazeteye gönderdikten sonra akşama doğru Twitter'e girerek paylaşımlara göz attım. Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) Yüksek İstişare Konseyi üyesi Murat Köktan'ın paylaşımı gördüm.
ETO Başkanı Metin Güler, 'rakipsiz' derken meğer rakibi varmış. İki gün öncesine kadar herhangi bir açıklama yapmayan Köktenler İnşaat ve Yapı Malzemeleri Ltd. Şti. şirketinde Firma Sahibi Murat Köktan, sosyal medyadaki paylaşımı ile seçime 10 gün kala her ne kadar kendi adını vermese de adaylık sinyalini verdi.
* * *
Murat Kökten Eskişehir'in tanınmış iş insanlarından. Emirdağ kökenli. Geçtiğimiz aylarda yapılan Emirdağlılar Vakfı seçimlerinde önce yönetime girdi ardından Genel Sekreterlik görevine getirildi.
Emirdağlıların mı desteği ile mi yola çıktı? Bilmiyorum.
Öyle paldır güldür de yola çıkılmaz.
Demek ki epeydir alt yapı çalışmaları yapıyor ve nabız yokluyordu.
Sadece kendi yarışacağı 'inşaat komitesinin' desteği yetmez.
Demek ki diğer meslek komitelerinde seçime girecek ETO üyeleriyle de görüşmeler yapmış.
Henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Sosyal Medya paylaşımda 'başkan adayıyım' demiyor.
Murat Kökten'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:
'Eskişehir Ticaret Odamızın organ üyesi seçimleri, 1 Ekim 2022 Cumartesi günü, ETO TÜYAP Fuar Merkezi'mizde yapılacaktır. 1. Meslek Komitesi İnşaat Grubunda kırmızı liste ile yer almaktayız. Destekleriniz bizler için çok kıymetlidir.'
Her ne kadar açık seçik 'başkan adayıyım' demese de paylaşımı ETO camiası içerisinde ses getirdi. Bugün yarın resmi açıklama yapabilir.
* * *
Eskişehir Ticaret Odası'nın Olağan Genel Kurulu 1 Ekim 2022 Cumartesi günü ETO TÜYAP Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek.
Sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağını tahmin etmek elbette ki mümkün değil.
Meclis çoğunluğunu kim ele geçirirse yönetim de ona göre belirlenecek.
Hayırlı olsun.
Milli İrade ne derse o olacak.
1 Ekim'de yapılacak demokrasi bayramında sandığa girecek tüm adaylara başarılar diliyorum.
ETO'ya yakışır bir seçim olsun.
* * *

ALAN EL VEREN ELİ GÖRMEYECEK
Emirdağlılar Vakfı uzun yıllardır öğrencilere burs veriyor. Ancak üç yıldır ise burs yardımı yapılamıyordu.
Dağıtılan bursun bedeli maddi durumu iyi olan Emirdağlılardan toplanıyordu. Geçmiş yıllarda bir düğün salonunda yapılan 'Emirdağlılar Gecesine'her ne kadar Emirdağlı olmasam da bende davetli olarak gitmiştim.
O geceye katılanlar arasından para toplandı. Bu para maddi durumu iyi olmayan Yüksek Öğrenim gören öğrencilere 'burs' olarak verilecekti.
Geçtiğimiz aylarda yapılan üç adaylı 'Emirdağlılar Vakfı' seçimlerindeİl Ambulans Servisi Başhekimi Veli Görkem Pala 293 oy alarak başkanlığa seçildi.
Kısa süre içerisinde vakıf içerisinde yaşanan kırgınlıkları gidererek birlik beraberliği sağladı.
Geçtiğimiz günlerde Veli Görkem Pala'nın yaptığı açıklamasını okudum.
3 yıldan beri pandemi nedeniyle burs gerçekleştirilemeyen burs ödemelerine yeniden başlayacaklar.
Pala'nın açıklaması şöyle:
'Vakfımız 3 yıl aradan sonra yeniden burs faaliyetlerine başlıyor.Bu yıl online olarak başvuruları ve başvuru sahiplerinin durumunu bildirir belgeleri kabul edecek olan Emirdağlılar Vakfı oluşturdukları kabul kriterlerine göre de her öğrencinin başvurusunu tamamladığında aldığı puanı görebileceği şeffaf bir süreç oluşturdu. Bağışçıların ve bursiyerlerin bursun doğru adrese teslim edildiğinden şüphesinin olmaması bizim için çok önemli. Bizim vakfımız bir eğitim vakfı. Eğitim faaliyetlerimiz maalesef pandemi sebebi ile çeşitli kesintilere uğradı. Şimdi yeni bir yol yeni bir dönem başlıyor. Bu yıl ilk kez Türkiye'de henüz birçok köklü vakıfın kuramadığı bir burs dağıtım sistemi alt yapısı kurduk. Bu yıl 15 Eylül-27 Eylül tarihleri arasında www.emirdagburs.org adresi üzerinden bursiyerlerimiz tüm başvuru ve evrak işlemlerini gerçekleştirebilecek; hangi kriterlere göre değerlendirme yapılacağına hakim olabilecek, aynı zamanda da beyan ettiği bilgi ve belgelerle bu kriterlere göre kaç puan aldığını başvurusunu tamamladığında görmüş olacak.2 ayrı komisyon evraklar ile beyan edilen bilgilerin doğruluğunu teyit edecek sonra da öğrencimizin burs almaya hak kazanıp kazanmadığı ortaya çıkmış olacak. Bu sisteme muhtemelen 1 Ekimden itibaren burs verenlerimizin de rahatlıkla bağışta bulunabilmesi sağlanmış olacak. Güvenli bir sistem yoluyla burs verenimiz aylık kredi kartından talimat vererek otomatik olarak bursiyerlerimize katkı sağlamış olacak üstelik bunu hiç zorlanmadan ve dilediği miktarda yapabilmiş olacak. Bu şu anda pek çok güçlü vakfın bile kuramadığı bir alt yapı. Buradan bağışçılarımıza sesleniyorum emanetleriniz emin ellerde ve yerine teslim olacak. Adil ve yalnızca ihtiyaç sahibi başarılı öğrencilerimize ulaşacak. Lütfen öğrencilerimizi yalnız bırakmayın. Sağlayabildiğimiz kadar fazla sayıda öğrencimize burs sağlamak istiyoruz'.
* * *
Vakıf ve Derneklerin bağışçılardan toplayıp öğrencilere dağıttıkları bursun gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıp dağıtılmadığı konusunda soru işaretleri oluşuyor.
İşte kafalardaki bu soru işaretini Emirdağlılar Vakfı'nın yeni yönetimi hayata geçirecekleri sistemle ortadan kaldırmış olacak.
Burs verenler kredi kartından talimat vererek otomatik olarak burs almaya kazanan öğrencinin hesabına geçecek.
Yani alan ile veren el bir birlerini görmeyecek.
Öğrenci de 'acaba bu ay bursun yatacak mı?' diye düşünmeyecek.
* * *

Gelecek ve DEVA Partisi'nden sürpriz hamle!
DEVA ve Gelecek Partisi'ndensürpriz bir adım geldi. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun İYİ Parti lideri Meral Akşener'den görüşme talep ettikleri ve görüşmenin ilerleyen günlerde gerçekleştirileceği belirtildi.Görüşmenin içeriğine ilişkin ise herhangi bir bilgi verilmedi.
Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte muhalefetin kimi aday göstereceği de merak konusu oldu. Bir yandan saha ve miting çalışmalarını sürdüren partiler, diğer yandan da kendi aralarındaki temaslarına devam ediyor. Ankara'dan son gelen haber ise sürpriz olarak nitelendirildi.
ARTIK ADAYLIK KONUSU ELE ALINACAK
6'lı masada gözler 2 Ekim'de yapılacak olan 2. Tur görüşmelerine çevrildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğinde yapılacak kritik toplantıda son günlerdeki tartışmalar ve adaylık konusunun masada olması bekleniyor. 2 Ekim'deki toplantı öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 26 Eylül itibarıyla liderler turuna çıkacağı öğrenilirken; sürpriz bir gelişme gündem oldu.
AKŞENER'DEN GÖRÜŞME TALEP ETTİLER
Kritik toplantı öncesi İYİ Parti lideri Meral Akşener'in DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile bir araya geleceği öğrenildi. Görüşme talebinin ise Gelecek ve DEVA Partisi'nden geldiği belirtildi.
* * *

DERS VEREN HİKÂYE:

Kelebek İle Uçurtma
Memleketin birinde bir uçurtma varmış, göklerde salma salma uçar, bulutlarla yarışırmış.
Günlerden bir gün yine böyle göklerde uçarken aşağıya bakmış; yerde çalıdan çalıya uçan bir kelebek görmüş. Göklerden bağırmış;
'Hey, kelebek! Bana bak bana, bak nasıl göklerde kuşlar gibi uçuyorum. Tıpkı kuşlar gibi, değil mi? Bulutlar bile benim kadar yükseklere çıkamıyor. Seni buradan öyle küçük görüyorum ki, anlatamam. Mini minnacıksın. Ah, bana bakıp kim bilir beni ne kadar kıskanıyorsundur değil mi?'.
Kelebek kanat açmış, gördüğü soylu bir papatyaya doğru uçarken; 'Seni kıskanmak mı, ben mi?' diye sormuş. 'Hiç işim gücüm yoktu da seni kıskanacaktım, öyle mi? Senin kıskanılacak bir yanın yok ki. Ben olsam senin yerinde, övüneceğime dövünürüm.'
'Allah Allah!' demiş uçurtma. 'Bu da nereden çıktı şimdi? Niçin dövünmeliymişim?'
'Haline bak bir' demiş kelebek. 'İple bağlısın. İp seni nereye çekerse, sen oraya gidiyorsun. İp seni nereye uçurursa, sen oraya uçuyorsun. Bu mu övünmelere değer yani? Gerçi senin kadar yükseklere çıkamıyorum, doğru ama hiç değilse gönlümün dilediği yerden, dilediğim yere uçuyorum ya, ona bak sen. Çünkü ben özgürüm, özgür doğdum, özgür öleceğim. Senin gibi bir ipin bağımlılığında değil. Var sen o bağımlılığınla istediğin kadar sevin, istediğin kadar övün!'.
* * *

FIKRA:

BAŞKA ÇİMSE YOK Mİ?
Temel tarlasından eve dönmektedir. Karadeniz bölgesinin sarp arazisindeki patikada ilerlerken birden ayağı kayar ve yüzlerce metre derinlikteki uçuruma yuvarlanır. Can havliyle, uçurumdaki bir ağacın dalına tutunur. Aşağıya bakar, metrelerce derinlikte ve dibinde de sivri kayalar. Belki duyan olur da kurtarmaya gelir diye avazı çıktığı kadar bağırır:
- 'Çimse yok miiii?'
Bir kaç kere daha bağırır. Sonunda, ta yukarılardan, gökten bir ses duyar:
- Ey kulum Temel! Düşüp ölsen ne var ki? Seni cennetime koyarım. Eğer emirlerimi yaptıysan, yasaklarımdan kaçındıysan, kul hakkı yemediysen hiç korkma'.
Temel şöyle bi düşünür, emirlerden hemen hiçbirini yapmamış, yasakların neredeyse tamamını yapmış, kul hakkı desen sadece Fadime'nin hakkını ödeyemez. Başını kaldırıp, tekrar bağırır:
-'Başka çimse yok miiii!'
* * *