Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nce son açıklanan verilere göre Eskişehir’de 28 bin 860 işsiz bulunuyor.

LİSE DÜZEYİNDE EĞİTİM VEREN ÜNİVERSİTELER

Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, her yıl 2 bin yeni işçiye ihtiyaç duyan Eskişehir sanayisinin en büyük sıkıntısının ‘işçi bulamamak’ olduğunu söyledi. Küpeli, sanayicinin üretim yapmakta zorlandığının da altını çizdi. Nadir Küpeli, “28 bini aşkın insanımız işsizken fabrikaların hala çalıştıracak eleman bulamaması büyük bir tezatlık oluşturuyor. Sanayi kuruluşları, eleman yetersizliği nedeniyle eksik üretim kapasitesiyle çalışmak zorunda kalıyor. Biz işsizlik değil işçisizlik ortamında üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu göz ardı edilemeyecek çok büyük bir sorun haline geldi” dedi.  Küpeli, “İş var ama gençler iş beğenmiyor” demek istiyor. Mantar gibi bırakın illere, ilçelere bile yüksekokul ya da üniversite açarsan, bunları doldurmak için 250-300 puanla vasat öğrencileri alırsın. Memlekette herkes üniversite mezunu olur. 250 puanla üniversiteye giren, 450 puan girenle aynı maaşı almayı ister. Üniversite mezunuyuz diye herkes masa başı iş ve yönetici olmayı bekler. Ülkenin en çok ihtiyacı olan ara elaman bulunamaz. Bir ülke lise düzeyinde eğitim veren üniversitelerden mezun olan gençlerle kalkınmaz.

SORGULAMAYAN ARAŞTIRMAYAN BİR NESİL

'Ecdadının mezar taşını okuyacak nesil yetiştireceğim' diyenler çocuklarımızı bilim ve matematikten uzaklaştırdı. Türkiye eğitim sistemi yap-boz tahtasına dönüştürülerek, sorgulamayan, araştırmayan bir nesil yaratılmak isteniyor. Kalkınmayı hedefleyen bir ülke açtığı imam hatiplerle değil, Fen ve Mesleki Teknik okullarıyla övünür. Yeterli eğitim almadığı için niteliksiz olan işgücü de; çalışmak yerine partilerden, belediyelerden, sosyal dayanışma vakıflarından yardım dilenip, karınlarını aşevlerinde doyurursa, değil fabrikalar, hizmet sektörleri bile çalıştıracak eleman bulamaz. 

VİCTOR HUGO ÇOK GÜZEL SÖYLEMİŞ

1929 Ekonomik bunalımı, toplumsal ve siyasal sonuçları ile dünyanın karşılaştığı ilk büyük ekonomik krizdir. Kriz, 24 Ekim 1929 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde başlamış ve kısa süre içerisinde gelişmiş diğer ülkeleri de etkilemiştir. Kriz II. Dünya Savaşı’na kadar sürmüştür. Tarihe “Kara Perşembe” olarak geçen kriz ile binlerce şirket ve bankalar iflas etmiş, borsa dibe vurmuştu. O yıllarda yoksullaşan halk için Amerika’da aşevleri açılmaya başlandı. Yıllar önce siyah beyaz bir belgeselde izlemiştim. Bir senatör çıkıyor. Aşevlerinin Amerikan halkını mazlum (boynu bükük, ezik, sessiz ve uysal) yaptığını belirtiyor. Amerika’nın kalkınması bu yerlerin kapatılması gerektiğini söylüyor. Bu görüş kabul görüyor. Aşevleri birer birer kapatılıyor. Mazlum değil, kendisini ezdirmeyen, kimseye yalvarmayan, onurlu bir nesil yetişiyor. Amerika’nın kalkınması böyle sağlanıyor. 95 yıl sonra bugün bile bizler aşevlerinin görkemli törenlerle açıldığına şahit oluyoruz. Yanlış ekonomi politikalarınız yüzünden yoksullaşan halka bir tas çorba vermek lütuf değildir. Victor Hugo çok güzel söylemiş; “Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk."

***

NOSTALJİ

25 YIL ÖNCE CHP ADAYLARI BAYKAL’I KARŞILIYOR

Yıl 1999. 18 Nisan seçimlerinden önce CHP Genel Başkanı Deniz Baykal özel uçakla Eskişehir’e geliyor. CHP Eskişehir Örgütü, milletvekili ve belediye başkan adayları Genel Başkanlarını Sivil Havacılık (Hasan Polatkan) Havaalanı’nda karşılıyor. (18 Nisan 1999’da CHP adına yarışan milletvekili ve belediye başkan adayları önseçimle belirlenmişti.) Fotoğrafta 1.sıra Milletvekili Adayı Kazım Kurt, 2.sıra Milletvekili Adayı Zeki Ünal, 3.sıra Milletvekili Adayı Metin Tomsuk, 4.sıra Milletvekili Adayı Kevser Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdülkadir Adar, Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Muzaffer Solakoğlu, Eskişehir İl Başkanı Süleyman Karakaş, Merkez İlçe Başkanı İbrahim Arslan, Parti yöneticileri, Ali Rıza Menevşe, Erdal Şanlı, Daniş Soykal, Yaşar Özel (Tüpçü), Erdoğan Kara, İsmail Polat ve Yaşar Özel’in oğlu Hüseyin Özel yer alıyor. O seçimlerde CHP hem Türkiye’de hem de Eskişehir’de baraj altında kalıyor. Eskişehir’de sadece yüzde 6,7 oy aldı. 1999’da 1.sıradan milletvekili seçilemediği için büyük üzüntü yaşayan Kurt 12 yıl sonra 12 Haziran 2011 seçimlerinde 2’nci sıradan Eskişehir Milletvekili seçiliyor. Kurt 30 Mart 2014 seçimlerinde Odunpazarı Belediye Başkanı oldu. Beş yıl sonra yapılan seçimde ikinci defa bu göreve seçildi. Kurt 31 Mart 2024 seçimlerinde de Odunpazarı Belediye Başkanlığına yine aday. 20 yıl öncesinin genç Merkez İlçe Başkanı İbrahim Arslan üç dönem meclis üyeliğinden sonra 14 Mayıs 2023’de Eskişehir Milletvekili seçildi. 20 yıl öncenin genç parti yöneticisi Erdal Şanlı 30 Mart 2014’de Han Belediye Başkanı seçildi. 31 Mart 2019’da bu göreve tekrar seçildi. 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde üçüncü dönem için yine aday.