Seçim maratonunun başında meclis üyesi adaylığıyla sürpriz yapan Ayşe Ünlüce, başkanlık yarışında daha büyük bir atılımla ipi göğüsledi.

“Biz Eskişehir olalım!..” şarkılarıyla Ayşe Ünlüce’yi Büyükşehir Belediye Başkanı seçti Eskişehirliler. Yılmaz Büyükerşen gibi Türkiye’ye mâl olmuş bir isimden sonra hem unvanı çok kıymetli hem de verdiği sözler…

Cesaretini kibarlığının arkasına saklamadan geldiği bugünde kendisini tebrik ediyorum. Artık Eskişehir’in bir ablası var, umuyorum ki CHP’nin de olacak. Çünkü Ünlüce köprüyü geçti bundan sonra siyaset bürokrasinin engeli olamaz…

Yüzde 13 oranında fark atarak da Eskişehirli vatandaşın güvenini kazandı. CHP’nin bile beklemediği bu sonuç Ünlüce’nin siyasi kariyerindeki yollarını muhakkak ki açacaktır.

*

Eskişehir sadece büyükşehirle coşkuyu sonlandırmadı. Tepebaşı ve Odunpazarı’nın rekor sonuçları da kenti bütünleştirdi. Tepebaşı’nda Ahmet Ataç, AK Partili rakibi Hamid Yüzügüllü’ye yüzde 22 oranında fark attı. Odunpazarı’nda ise Kazım Kurt yine AK Partili rakibi Özkan Alp’e yüzde 9 oranında bir fark atarak sandıktan çıktı.

Büyükşehir’de adaylık yarışındaki ismin netleşmesiyle barışan başkanlar rekoru da beraberinde getirdi. Demek ki CHP’de parti içi barış lazım! Bu konu sonra uzun uzun tartışılacaktır… Tartışma kavgaya dönmezse yeni kopuşlar başlamaz…

Seçimde sahada olacağım sözü vermelerine rağmen bir fotoğrafta bile yer almayan eski küskün CHP’liler ile “kazandık ama hesap da sorarız” diyen üyeler frenlenmeli! Sadece iktidara sarı kart göstermek yetmiyor bu başarının büyümesi için… Zafer sarhoşluğu parti içi yeni bir ihtiras doğurmasın.

Türkiye genelinde sıkıntılı bir bekleyişle başlayan seçim süreci CHP’nin hem Eskişehir’de başarısına başarı kattığı hem de ülke genelinde rüzgarı arkasına aldığı bir döneme evrildi. CHP’deki değişimin karşılık bulduğu ve liderin güçlendiği yeni bir süreç başlıyor. Sol söylemlerinin halkçı belediyecilik uygulamalarıyla pekişmesinin CHP’nin yürüdüğü yolu açacağını düşünüyorum.

*

AK Parti’de ise iç sıkıntılar giderek artacaktır. Doğru aday ve doğru konum bulamayan AK Parti ülke genelinde motivasyon dağılması yaşayabilir. Kazanmayı bilen güçlü liderin kaybetme sınavı iç muhakemeyi sertleştirebilir.

AK Parti’nin Eskişehir’de de işi zor. İç dengeleri bozan büyük transfer ‘daha çok çalışacağım’ sözü verse de teşkilatla uyumu yakalaması beklenmiyor.

Küskün vekillerle bir dönem geçiren AK Parti bir yılı devirdiği yeni dönemde de kontenjan vekilleriyle Eskişehir’de hala gönülleri alamadı! Genel seçimin hüsranı yerel seçimde de aynı sonucu getirdi. En başında kaybetmek için yola çıkan AK Parti öyle bir oyun kurdu ki, Odunpazarı için çalışan Hamid Yüzügüllü’yü Tepebaşı’na aday göstererek Sivrihisar’ı ve Tepebaşı’nı; profilini yanlış seçtiği Özkan Alp ile ise Beylikova ile Odunpazarı’nı kaybetti.

Bu seçim döneminde AK Parti inadına kaybetti!

Seçmenle inatlaştı, üyeleriyle inatlaştı ve en önemlisi kendi büyük umuduyla inatlaştı. Sonucunda da yanlış yerel politikalar ve gerçekdışı söylemler üretti. Liderinden adaylarına kadar devam etti bu uslüp…

*

2024 yerel seçimlerinde domino etkisi CHP’de yükselişe, AK Parti’de kaybedişe neden oldu. Demek ki yılların kitle partilerinde sadece ilk adım değil sonrasındaki ataklar da siyasette çok önemli!